kapustą - 19268 przepisów (strona:206/1285)

Zapiekanka z młodej kapusty i mięsa mielonego 228

Zapiekanka z mielonego mięsa wieprzowego przełożona warstwami z liści młodej kapusty. Po upieczeniu są mięciutkie, rozpływają się w ustach, a z mięsem tworzą smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Warto podać z młodymi ziemniaczkami i sosem pomidorowym. 1 duża główka młodej kapusty 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 1 duża cebula 1 czerstwa bułka kajzerka mleko(...)patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem i jajkami. Przecieru pomidorowego odlać 1/3 szklanki, a resztę wlać do mięsa. Wyrobić wszystko jak na kotlety mielone. Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę. Po paru minutach odkładać liście, które zmiękną. Formę do pieczenia 25 x35 nasmarować olejem rzepakowym. Rozłożyć równomiernie 1/3 sparzonych liści

https:KKuchniaMniam
Sałatka z kapusty pekińskiej 151

Wiele osób nazywa tą sałatkę „śmieciową” Coś w tym w sumie jest, bo dzięki niej można wysprzątać lodówkę z warzyw Głównym składnikiem wokół którego kręci się cała sałatka jest kapusta pekińska. Generalnie chyba nie ma warzywa, które by nie pasowało do tej sałatki. Mówię tutaj zarówno o tych świeżych, jak i marynowanych bo te także świetnie spełniają swoją rolę. Można(...)wędlinę, czy pieczonego kurczaka z obiadu. Kolejnym atutem jest to, że sprawdzi się idealnie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i dodatek do kolacji. Możliwości są nieograniczone! Sałatka z kapusty pekińskiej Składniki: kapusta pekińska duża marchewka papryka czerwona ogórek zielony duży pomidor puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% pieprz sól Kapustę pekińską drobno poszatkować. Warzywa myjemy. Marchewkę

PatiGotuje
Kasza pęczak z młodą kapustą i białą kiełbasą 259

Mięsiste ziarna kaszy pęczak z młodą kapustą, białą kiełbasą i pomidorem. W tym smacznym i sycącym daniu nie może zabraknąć świeżego koperku, który jest nieodzownym towarzyszem dusznej młodej kapusty. To danie przygotowałam z bardzo dobrej jakości pęczaku, którego białe i regularne ziarna nie rozklejają się podczas duszenia. Oferują go Młyny Stoisław . 1 szklanka Pęczak jęczmienny kujawski Młyny Stoisław 2 białe(...)kiełbasy parzone 1 cebula 2 szklanki gorącej wody 1/2 dużej główki młodej kapusty 1 pomidor malinowy 2-3 łyżki posiekanego koperku sól pieprz czarny świeżo mielony Kapustę poszatkować i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 10-15 min, uważając, aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odsączyć na sicie i przelać zimną wodą, aby zachowała kolor. Białą kiełbasę oczyścić z jelita, przekroić

https:KKuchniaMniam
Pulpeciki w młodej kapuście 588

Duszoną, młoda kapustę lubi cała moja rodzina, a niektórzy mogliby ją jeść codziennie :) Gotowana razem z pulpetami nabrała dodatkowego smaku i może być podana jako pełny obiad z mięsem. 1 kapusta młoda mała 3 łyżki koperku 50g masła pieprz ziołowy PULPECIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego 1 mała cebulka 1 jajko 1 bułka mleko do namoczenia bułki sól pieprz(...)zeszklić na patelni. Do mięsa dodać bułkę, cebulę i jajko. Dokładnie wyrobić i przyprawić. Formować małe pulpeciki o średnicy ok 3 cm. Smażyć na rumiano z każdej strony. Kapustę drobno poszatkować, podlać odrobiną wody i chwilę poddusić. Dodać masło, następnie koperek i przyprawy. Do kapusty przełożyć obsmażone pulpeciki i wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka, a większość płynów odparuje

https:KKuchniaMniam
Rewelacyjna Surówka z Młodej Kapusty i Ogórka 17789

Witam serdecznie Chciałabym podzielić się przepisem na pyszną surówkę z młodej kapusty i ogórka. Surówka jest bardzo smaczna i zdrowa, idealnie nadaje się do podania na obiad. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki, będziemy potrzebować: główka młodej kapusty (około 500 g) ogórek sałatkowy (około 300 g) 2 łyżki sezamu pęczek koperku na sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki(...)sosu sojowego 3 łyżki oliwy lub oleju sól do smaku Link do filmu z przepisem : Surówka z młodej kapusty Przygotowanie : Oczyszczoną zwierzchnich liści kapustę, drobno kroję i przekłam do miski. Umytego dokładnie ogórka, przekrawam wzdłuż na pół i kroję razem ze skórka w cienkie półplasterki. Pokrojonego ogórka dodaję do kapusty. Umyty koperek drobno kroję i dodaję do surówki. Teraz przygotuję

Uwaga Babcia Gotuje
Surówka z kapusty pekińskiej i białej rzodkwi 192

potencjału tym bardziej, że bez trudu kupisz ją w każdym sklepie. Pewnie nie każdy ją lubi, bo jest ostra i bardzo wyrazista w smaku. Jednak w połączeniu z delikatną kapustą pekińską posmakuje już każdemu bez wyjatku. Z jej dodatkiem surówka z kapusty pekińskiej jest winna i lekko pikantna. Świetny dodatek obiadowy do drugiego dania. Składniki: 1/2 średniej kapusty pekińskiej(...)biała rzodkiew 1 marchewka 1 cebula 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu zielenina-natka pietruszki, koperek lub szczypior Wykonanie: kapustę pszatkować w 1-cm paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kapustę wymieszać z cebulą, dodać sól, delikatnie wygnieść, odstawić warzywa obrać, zeetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej olej, ocet i miód

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Azjatycka zupa warzywna 251

składników konieczna będzie zapewne wizyta w dziale „azjatyckim” jakiegoś w miarę sensownego marketu, ale nie ma wśród nich wyjątkowych i niespotykanych u nas pozycji. Nieco problemów może sprawić ewentualnie kapusta pak choi (bok choy), ale można ją zastąpić kapustą pekińską. Zdecydowanie warto natomiast nie rezygnować z mało w Polsce popularnego, ale dość łatwo dostępnego oleju arachidowego, choć w ostateczności możemy(...)jednak prosta i niewymagająca dużo czasu na przygotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki dla 4 osób (lub 2 bardzo głodnych) 250g fileta z kurczaka kawałek (100g) selera korzennego 300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata

Kulinarna Pokusa
Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 181

minimum :). Danie to jest nie tylko bardzo smaczne , ale dość szybkie w przygotowaniu :) Składniki dla 4 osób. Potrzebne są : - makaron typu łazanki ( ja użyłam ) 440 g - opakowanie - 0,5 kapusty kiszonej ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przelać ja wodą ) - średnia cebula - 30 dag kiełbasy podwawelskiej - sól i pieprz - oliwa Ugotować makaron w osolonej wodzie . Kapustę pokroić drobno. Na patelni(...)rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną kapustę. Podsmażyć ok. 5 minut. Następnie zalać 2 szkl. wody i dusić ok. 2o minut. W międzyczasie kroimy cebulę i kiełbasę w kosteczkę . Na oddzielnej patelni podsmażamy je i wrzucamy do kapusty. Pod koniec duszenia zwiększyć  gaz , żeby woda odparowała z kapusty .Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładamy wcześniej ugotowany

Różne smaki w kuchni
Przepis z czasów wojny! 202

jedynie podstawowe produkty? Oczywiście było bardzo trudno je zdobyć, jednak próbowano przygotowywać z nich różne potrawy. Przykładem może być tort z fasoli, miód z marchewki, czy też budyń z kapusty. Widzimy, że z powodu braku składników spożywano zdrowe dania. Postanowiłam sprawdzić, czy ostatni z wymienionych przepisów – budyń z kapusty – jest godny polecenia i czy rzeczywiście przypomina budyń. Byłam(...)zaskoczona, że smakuje aż tak dobrze! Zapraszam do obejrzenia przepisu https://www.youtube.com/watch?v=hb3pov_4L6s Składniki: 800 g białej kapusty 5 jajek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru ewentualnie kakao Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka

Via Gusto
Budyń z kapusty? – przepis z czasów wojny! 198

jedynie podstawowe produkty? Oczywiście było bardzo trudno je zdobyć, jednak próbowano przygotowywać z nich różne potrawy. Przykładem może być tort z fasoli, miód z marchewki, czy też budyń z kapusty. Widzimy, że z powodu braku składników spożywano zdrowe dania. Postanowiłam sprawdzić, czy ostatni z wymienionych przepisów – budyń z kapusty – jest godny polecenia i czy rzeczywiście przypomina budyń. Byłam(...)zaskoczona, że smakuje aż tak dobrze! Zapraszam do obejrzenia przepisu Składniki: 800 g białej kapusty 5 jajek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru ewentualnie kakao Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka

Via Gusto
gołąbkowa zapiekanka... 193

Składniki: ryż 2 woreczki, mięso mielone 1/2 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, bazylia 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kapusta biała 1 główka/mniejsza, mleko 1/2 litra, przecier pomidorowy 150 ml, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta(...)łyżki, mąka pszenna 4 łyżki ugotowany bez soli ryż wsypać do miski, dodać mielone mięso wieprzowe, kucharka, papryki, bazylię, wbić całe jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić kapustę białą obgotować jak na gołąbki, ściągać liście, usunąć zgrubienie, naczynie żaroodporne posmarować masłem, na dnie ułożyć liście kapusty, na to porcję mięsa, znowu liście kapusty i pozostałe mięso, nakryć liściami kapusty mleko

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z kapusty kiszonej z papryką 303

Uwielbiam kapustę w szczególności kiszoną, mogłabym ją jeść na okrągło. W ięc dziś zapraszam Was na pyszny i szybki dodatek do obiadu z kapusty kiszonej i czerwonej papryki. A dla miłośników ogórka kiszonego zapraszam na surówkę z kapusty i ogórka . Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 3 kawałki konserwowej czerwonej papryki 1 mała cebula 1/2 pęczka natki(...)pietruszki 3 łyżki oliwy cukier sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno pokroić, wrzucić do miski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, pietruszkę drobno posiekać. Wszystko dodać do kapusty polać oliwa, dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Gotowana, biała kapusta-na słodko-kwaśno 260

wyobrażam sobie Świątecznego obiadu, bez takiej kapusty. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Czasami podaję ją tylko w towarzystwie poznańskich szagówek (kopytek), okraszonych skwarkami z boczku. Sama nie wiem, z czym się lepiej komponuje :) SKŁADNIKI: Mała główka białej kapusty 1/6 kostki smalcu  Woda Sól Miód Ocet Pieprz (sporo pieprzu) PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy. Do garnka z grubym dnem- wlewamy(...)wody, zagotujemy, doprawimy solą, octem oraz dodajemy smalec, Gdy się rozpuści wkładamy kapustę. Nie lubię warzyw rozgotowanych-więc kontroluję czas. Gdy kapusta jest al dente, dokładamy miód oraz sporą porcję pieprzu. Jeżeli wody jest zbyt wiele-część można odlać. Kapusta powinna być dość kwaśna i dość słodka-tak,żeby smaki się równoważyły

Kopystką po garach
Lazania (lasagne) z kiszoną kapustą i grzybami 185

zapiekanka. Prezentuje się o niebo lepiej niż tradycyjny makaron wymieszany z podobnymi składnikami i smakuje wykwintniej. Zapraszam dzisiaj na fusion kuchni włoskiej i polskiej, ponieważ farsz mojej zapiekanki stanowi kapusta kiszona i suszone grzyby. Po prostu pycha! Składniki: 18 płatów lazanii 1 kg kapusty kiszonej 5-10 dkg suszonych grzybów listek laurowy ziele angielskie sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy(...)mąki 2 płaskie łyżki masła sól, pieprz gałka muszkatałowa oregano 50-70 g parmezanu Wykonanie: suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj namoczone, pokrojone grzyby. Zalej wodą z moczenia grzybów i gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka w rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młoda kapusta na śmietanie 124

Dziś będę polecać Wam pyszny dodatek do ziemniaków. Jest smaczna, szybko się ją robi i smakuje idealnie. Nic tylko wypróbować. Polecam.   Młoda kapusta na śmietanie 1 młoda kapusta 1 marchew 1 cebula 1/3 kostki margaryny 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki łyżeczka soli odrobina pieprzu przyprawa kucharek Kapustę szatkujemy i lekko podgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie(...)odcedzamy. W rondlu roztapiamy margarynę i kroimy w kostkę cebulę, delikatnie rumieniąc. Gdy cebula będzie miała złoty kolor, dodać ją do kapusty oraz obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Krótko razem podsmażyć (kapusta szybko się rozgotowuje), przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Na koniec śmietanę wymieszać z mąką i połączyć razem z kapustą

Gotuję Testuję