kapustą - 19268 przepisów (strona:209/1285)

Bigos z suszonymi pomidorami i grzybami 204

ulubionymi dodatkami, aromatyczny i w moim przypadku niekoniecznie tłusty (tak właśnie lubię). Dodatek suszonych grzybów sprawia, że okres grudniowy zbliża się do mnie wielkimi krokami. Spróbujcie :) Składniki:  główka kapusty 30dag kiszonej kapusty 1kg chudego schabu bez kości (lub na kościach) słoiczek suszonych pomidorów żurawina (ilość według uznania) ok 8 suszonych grzybków 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe ziele(...)100ml czerwonego wytrawnego wina gałązka lubczyku 2 marchewki 3 łyżki suszonego majeranku sól/pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorąca wodą, przykrywamy i zostawiamy na noc do zmięknięcia. Kapustę drobno siekamy. Mięso myjemy i wykładamy do dużego garnka, przykrywając je kapustą i zalewając wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk. Gotujemy około godziny na niewielkim ogniu. Po tym czasie

ChilliJemy
kapusta biała jak bigos... 166

Składniki: pomidory 6 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 50 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, kiełbasa biała 3 sztuki/parzone, cebula 1 sztuka, kapusta biała 1 główka/średnia, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, woda 2 szklanki umyte pomidory pokroić na połówki i w rozdrabniaczu(...)dzbanku blendera razem z ząbkami czosnku zmiksować dobrze białą kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać w garnku lub misce wrzącą wodą i po 10 minutach wodę odlać z kapusty na gorącym smalcu zrumienić pokrojone mięso, białą kiełbasę parzoną i śląską, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać z 5 minut i co jakiś czas zamieszać wlać do mięsa zmiksowany

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 139

Jesienny kapuśniak ze słodkiej kapusty to tradycyjna zupa polskiej kuchni. Wspaniała zupa na chłodne i deszczowe dni. Co prawda u nas deszczu jak na lekarstwo ale za to jest słonecznie i zimno. Rano temperatura schodzi już do 2 stopni. Moje dziecko poszło dziś do szkoły w ciepłej kurtce i czapce. Nic dziwnego, że czas zacząć sezon na rozgrzewające zupy(...)stawała mi jak łyżka w gardle. Tak naprawdę nauczyłam się cenić zupy, kiedy zaczęłam je gotować dla dzieci. Lepiej później niż wcale! Kapuśniak zawsze kojarzył mi się z kwaśną kapustą. Muszę przyznać, że ten ze słodkiej kapusty smakuje równie wybornie. Oczywiście smak jest inny. Ugotowałam pełny garnek zupy. Dla moich mężczyzn to pestka. Pyszna zupa znika niewiadomo kiedy. Zwłaszcza

codojedzenia
Krokiety z kapustą i pieczarkami 136

Krokiety z kapustą i pieczarkami Witam wszystkich w piękny sobotni dzień.  Dzisiaj pokażę wam przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami. Pyszne i pożywne. :)  Smakuje jeszcze lepiej z czerwonym barszczykiem do picia.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: 10 naleśników ( przepis znajdziecie tutaj:  naleśniki na krokiety .) 500 g kapusty kiszonej 400 g pieczarek(...)olej lub masło 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 jajka  bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany. Wykonanie: 1. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dorzucamy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie i gotujemy aż zmięknie.     2. cebulkę obieramy kroimy w kosteczkę i lekko podsmażamy na patelni

Mój pomysł na
Kiszona czerwona kapusta 156

Czerwona kapusta, do tego kiszona to prawdziwy rartytas. Nie kupisz jej w sklepie, ale bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Nie potrzeba do tego żadnych specjalnych umiejętności, a efekt obłędny. Jak smakuje? Jak kiszonka, choć nieco twardsza, bo z natury liście ma twardsze od białej kapusty to jest jednak dużo delikatniejsza w smaku od białej krewniaczki. Każda kiszonka to jeden(...)najlepszych, naturalnych probiotyków. Tu, czerwona kapusta jest dużo zdrowsza od białej już z racji samego koloru, ponieważ posiada więcej antocyjanów, selenu i witaminy E. Składniki na 2 słoiki a`750 ml: 2 kg kapusty czerwonej 2 łyżki soli kilka baldachów kopru - świeży lub suszony Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich liści i cienko poszatkować. W dużej misce wymieszać z solą, mocno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta zasmażana w plastrach babci Basi 149

proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Kapusta zasmażana w plastrach to bardzo zdrowe, proste danie, godne polecenia i łatwe do zrobienia. ! Mało składników , kilka minut na przygotowanie i rzut do piekarnika na niecałą godzinę. Składniki : kapusta świeża(...)zielona nieduża, oliwa z oliwek,( ja użyłam rzepakowego ), 2-3 ząbki czosnku,(rozbity) sól, pieprz mielony, Wykonanie : 1 Podgrzewamy piekarnik do temp. , smarujemy blaszkę do pieczenia olejem . 2. Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści kapusty. Tniemy kapustę od góry do dołu na 1 cm plastry. 3. Smarujemy z obu stron olejem ( możemy sobie pomóc pędzelkiem) i układamy na wysmarowanej olejem

Pysznosci Babci Basi
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem 198

obiadu podaję zawsze surówkę, albo coś smacznego ze słoików, które wcześniej zrobiłam. Surówkę z kapusty białej, pekińskiej, czerwonej, czy też z kiszonej lubimy wszyscy. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam moją ulubioną surówkę z kapusty kiszonej. Idealnie pasuje np. do smażonej ryby. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała albo pół średniej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżeczka kminku 2 -3 łyżeczki cukru pieprz do smaku 5-6 łyżek oliwy Wykonanie: Kapustę opłukałam w zimnej wodzie, odcisnęłam, poszatkowałam drobno i przełożyłam do salaterki. Cebulę posiekałam w małą kosteczkę. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Jabłko również starłam na tarce jarzynowej i skropiłam sokiem z cytryny (żeby nie ściemniało). Kapustę oprószyłam pieprzem. Do marchewki dodałam cukier

Kuchnia u Krysi
Łazanki z białej kapusty 241

Łazanki z białej kapusty z dodatkiem pieczarek  Łazanki z białej kapusty  Do tej pory łazanki jadałam u mojej Mamy tym razem przygotowałam je sama i przyznam szczerze wyszły przepyszne :-)  Z pewnością są bardzo pożywne , idealne na jesienną porę. Do tej pory wydawało mi się ,że są bardzo pracochłonne , ale to zupełnie nieprawda , przygotowanie ich zajęło mi dokładnie(...)tyle samo co przygotowanie innych tego typy dań.  Składniki: 3/4 średniej białej kapusty  500 g pieczarek  250 g makaronu łazanki  2 średnie cebule  kawałek średniej kiełbasy lub mięso z zupy ( można pominąć)  sól, pieprz do smaku  Wykonanie:  Kapustę drobno poszatkować. Wrzucić do gotującej się w dużym garnku wody , lekko posolić. Gotować

Aromatyczne Podróże
Gołąbki ziemniaczane 169

sosach. Wariacji jest dość sporo. Jak w przypadku większości tradycyjnych potraw- co dom, to nieco inny przepis. Ja przygotowałam ziemniaczane gołąbki tak, by w daniu dominował smak przede wszystkim kapusty i ziemniaków. Warto spróbować. W moim menu na pewno będą gościły często. Do przygotowania 8 niedużych gołąbków potrzebujcie: średnią główkę włoskiej kapusty około 1 kg ziemiaków dużą cebulę(...)ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek i lubczyk no i oczywiście woda :) Jeśli posiadacie, można udusić gołąbki w rosole lub bulionie warzywnym. Płynu musi być tyle by lekko przykrywał gołąbki. Kapustę, z wykrojonym głąbem, wrzucam do wrzątku i gotuję przez kilka minut. Dzięki temu liście łatwiej oddzielą się od główki; zdejmuję jeden po drugim. Lekko zblanszowane będą łatwiej się zwijały

Pichceniomania
duszona kapusta czerwona... 130

Składniki: kapusta czerwona 1 średnia, smalec 1/4 kostki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, goździki 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, mąka(...)pszenna 1 łyżka kapustę czerwoną dość drobno pokroić do większej miski, zalać wrzącą wodą, zostawić na 15 minut w tym czasie kilka razy zamieszać, odlać wodę z miski w garnku na gorącym smalcu zeszklić pokrojoną cebulę w kostkę, dodać pokrojone w kostkę jabłka bez skórki, wsypać kucharka, goździki, cynamon, ziele i liść laurowy, cukier i podsmażać na złocisty kolor wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Colesław z czerwonej kapusty - fit 171

Surówka z kapusty lub colesław - pod taką nazwą egzystuje w krajach anglosaskich. Typowy colesław podawany jest z sosem majonezowym. To najpopularniejsza z surówek, której głównym składnikiem jest poszatkowana biała lub nieco rzadziej czerwona kapusta. Każdy kraj ma specyficzne dodatki i przyprawy. Np. libańska biała wersja koniecznie z kuminem i miętą. Dziś prosta, smaczna czerwona odmiana kapusty z octowo-olejową marynatą(...)Składniki: 1/2 czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 2 marchewki sól, pieprz 2-3  łyżki oleju 1-1,5 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy natka piertuszki Wykonanie: kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wygnieść mocno z solą i odstawić na 20 minut, by zmiękła składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
kapusta z łopatką... 143

Składniki kapusta 1 główka, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 1 kg, cebula 2 sztuki, pomidory 5 sztuk, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku średniej wielkości główkę kapusty drobno pokroić, w garnku zalać wodą i gotować z 10 minut, wodę odlać z garnka(...)wsypać do kapusty przyprawę do bigosu, kostkę rosołową i wymieszać z 4 szklankami wody na smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę łopatkę, cebulę pokrojoną w kostkę, dodac wszystko do kapusty pomidory w rozdrabniaczu rozdrobnić i wlać do kapusty, gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa co jakiś czas mieszając, jeśli trzeba to dolać wody do smaku doprawić przyprawą w płynie

W Mojej Kuchni Lubię
Kapusta duszona z pomidorami i pieczonym karczkiem. 157

Stragany na rynku, jak również sklepowe półki uginają się teraz od dorodnych, ciężkich główek kapusty. Aż proszą się, żeby wskoczyć do garnka :) Ponieważ z poprzedniego dnia zostało mi trochę pieczonego karczku, stwierdziłam, że znakomicie będzie pasował do kapusty. Do tego pomidory z puszki i kapustka palce lizać! Składniki: -pół główki  kapusty -trzy plastry pieczonego karczku -puszka pomidorów bez skórki(...)cztery świeże pomidory -duża główka cebuli -10 dag masła -dwa liście laurowe -dwa ziela angielskie -łodyga zielonego kopru -sól, pieprz -łyżka łagodnego keczupu Kapustę szatkujemy, wrzucamy do dużego garnka, podlewamy do połowy wodą. Dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pomidory z puszki kroimy drobno i wraz z sokiem dodajemy do kapusty. Świeże pomidory należy najpierw sparzyć i obrać ze skórki

Kulinarne przemyslenia