kapustą - 19268 przepisów (strona:212/1285)

Tarta farmerska 177

Tarta farmerska... Złocisty spód z kruchego ciasta. Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli. Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną. A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków. Pycha!   Składniki: Ciasto: 120 g mąki pszennej; 60 g margaryny; 1 żółtko jaja; 1 łyżka zimnej wody; Szczypta soli. Farsz: 300 g białej kapusty; 250 g dobrej jakości kiełbasy; 1 cebula; 1 ząbek czosnku(...)łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Kapustę drobno posztkować, wrzucić do gorącego, osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Wystudzić. Ziemniaki w skórkach również wrzucić do gorącego, osolnego wrzątku i gotować przez 10 minut (ja gotowałam

Gospodyni Miejska
Trochę zapomniany już smak gołąbków 229

temu zaczęło mi się chcieć właśnie gołąbków. Taka moja mała zachcianka. No i cóż miałam zrobić? Gołąbki oczywiście :D Niestety skutecznie zniechęcał mnie proces gotowania całej główki białej kapusty i kombinowałam co by tu zrobić, żeby gołąbki jednak zjeść, a się nie narobić ;) Olśniło mnie na targu, kiedy oglądałam dorodne główki w różnych rozmiarach i kolorach. Włoska kapusta! Oczywiście(...)wiedziałam wtedy jeszcze, że nie ja pierwsza wpadłam na ten genialny pomysł, ale ciii, co tam, kto by się wdawał w takie szczegóły ;) Zadowolona z siebie przytachałam kapustę oraz parę innych sprawunków do domu i wzięłam się do dzieła. Wiedziałam na pewno jakiego efektu nie chcę uzyskać. Wiedziałam też, że sos musi mieć bardziej intensywny i zdecydowany smak

Ratunku obiad
Gołąbki z mIeloną karkówką i ryżem. 319

karkówki, mielonej w domu z dodatkiem ryżu. Przedstawiam Wam przepis jakiego nauczyła mnie moja mama, a ją babcia. Czyli domowo i tradycyjnie. Polecam gorąco. Składniki: większa główka białej kapusty 1 kg karkówki wieprzowej  1 szkl ryżu 2 średnie cebule sól, pieprz czarny  Kamis koncentrat pomidorowy 3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki bulion drobiowy kilka listków laurowych Kamis ziele(...)angielskie Kamis koper do dekoracji Wykonanie:Kapustę obieramy z wierzchnich liści i wycinamy głąb. W duży garnek (w taki, aby swobodnie mogła wejść nam kapusta) wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i delikatnie solimy. Wkładamy do wrzątku naszą kapustę, po kilku minutach obracamy ją tak aby sparzyły nam się całe liście. Znów obracamy i delikatnie zdejmujemy liście, które zrobiły się szkliste

Malinowe Pocałunki
Młoda kapusta słodko-kwaśna 306

które wpisały się w kanon tradycyjnej kuchni polskiej. Ostatnio też sprawdzałam co jest poszukiwane na naszym blogu przez wyszukiwarkę google. Obok zupy szczawiowej szukany jest najczęściej przepis na młodą kapustę. Młoda kapusta jest w tej chwili bardzo tania. A lato bez dań z dodatkiem młodej kapusty nie może się obejść. Przepisów na młodą kapustę jest tyle ilu kucharzy Na blogu(...)znajduje się już przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem, czy też młodą kapustę z kurkami. Dzisiejszy przepis jest Piotra: młoda kapusta słodko-kwaśna, do tego tradycyjne kotlety mielone . Składniki: 1 szt. młoda kapusta (mała) kawałek słoniny, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, do smaku sól i pieprz cytrynowy Przygotowanie: Słoninę kroimy w kostkę, szklimy na złoto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) 208

zrodził mi się w głowie, gdy dostałam nowe piwo z dziką różą. Postanowiłam to piwo wykorzystać jako składnik ciasta do drożdżowych pierogów z farszem jak do krokietów , czy wigilijnej kapusty. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, podstawowy przepis drożdżowy wypracowałam już do perfekcji. Jednak dodatek piwa to pewne urozmaicenie, a receptura tej potrawy została specjalnie(...)piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. Z tego przepisu wychodzi 16 drożdżowych pierogów / kapuśniaczków. Są średniej wielkości, z niezbyt wypieczonego drożdżowego ciasta. No i co? Niech żyją piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) !!! Polecam takie przygotować do wigilijnego barszczu. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W TROSZKĘ INNEJ WERSJI 351

gołąbków przygotowywanych przeze mnie od lat, zagościły u nas ostatnio gołąbki w troszkę odmienionej formie. A nawet dwóch. Pierwsza wersja farszu była bez dodatku węglowodanów, tylko mięso i pokrojona kapusta- pychotka! Do drugiej wersji zamiast tak jak zawsze ryżu dodałam niepaloną kaszę gryczaną (którą się ostatnio zajadamy, dla tych , którym nie odpowiada smak kaszy gryczanej polecam kaszę gryczaną niepaloną- jest(...)pyszna, mnie palona nie odpowiada, a ta bardzo). Dodatkowo była jeszcze pokrojona kapusta. Tych osobiście nie jadłam, ale Rodzinka orzekła iż są pyszne i tego będę się trzymać. Sos pomidorowy był tradycyjny, jak zawsze. Gęsty i bardzo pomidorowy, bez glutenu. Z podanych składników wyszło mi łącznie 17 gołąbów: 8 większych z kaszą i 9 malutkich bez kaszy. Składniki

Smaczne Zdrowe
surówka czerwonej kapusty... 41

Składniki: kapusta czerwona 1 główka średnia, cebula 1 sztuka większa, woda wrząca 1,5-2 litry, cukier 3 łyżki, sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, cynamon 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, ocet winny 1 łyżka Czerwoną kapustę średniej wielkości dość drobno pokroić do miski, dodać pokrojoną cebulę w kostkę, wlać do zakrycia kapusty wrzącej wody z czajnika(...)wymieszać i zostawić na 10 minut. Po tym czasie kapustę z miski odlać na durszlak aby woda dobrze odciekła i wsypać z powrotem do czystej miski. Do kapusty wsypać cukier, sól, pieprz mielony czarny, cynamon, wlać olej rzepakowy, ocet winny i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut aby smaki się przegryzły i można surówkę jeść - surówka ze sparzonej kapusty

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone 41

kotlety mielone, które najchętniej jadamy z ziemniakami i marchewką z groszkiem lub buraczkami. Kotlety mielone podasz także z ryżem lub kaszą do wszelakich surówek, sałat z jogurtem, mizerią lub kapustą. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na kotlety mielone z połączenia rożnych gatunków mięs. W przepisie znajdziesz także wiele porad dotyczących dodatków do kotletów. Kotlety mielone SKŁADNIKI(...)gnocchi, z kluskami kładzionymi, z plackami ziemniaczanymi i sosem, np. sosem pieczarkowym. Dodatki do kotletów mielonych. marchewka z groszkiem, buraki tarte / pokrojone w kostkę / zasmażane / pieczone z folii , mizeria , kapusta: młoda kapusta / kapusta zasmażana , surówka z kiszonych ogórków i cebuli, pikle, sos grzybowy / pieczarkowy , surówka z pomidorów , surówka z marchewki , surówka z pora; sałata masłowa / lodowa z jogurtem / śmietaną

Zasmakuj Kuchni
Gęsina przepis 33

wyjątkowym smaku i teksturze, dlatego warto eksperymentować z różnymi przepisami. Oto kilka pomysłów na dania z gęsiny, które z pewnością zachwycą twoich gości: Gęsina pieczona z jabłkami i czerwoną kapustą Jednym z klasycznych przepisów na gęsinę jest pieczenie jej z jabłkami i czerwoną kapustą. Aby przygotować to danie, potrzebujesz: Gęsinę (około 2-2,5 kg) 4 duże jabłka 1 główkę(...)czerwonej kapusty Sól i pieprz do smaku Oliwę z oliwek Sposób przygotowania: Przygotuj gęsinę, usuwając nadmiar tłuszczu i obierając skórę. Następnie natrzyj ją solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Jabłka umyj, obierz i pokrój na cząstki. Czerwoną kapustę poszatkuj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużej formie żaroodpornej ułóż gęsinę, jabłka i kapustę. Posól i popieprz całość. Całość piecz przez

Ania i Marcin gotują
Gotowanie gołąbków 60

gołąbków, które pozwolą Ci osiągnąć doskonałą miękkość i smak w Twoim daniu. Przygotowanie smacznych gołąbków zaczyna się od odpowiedniego wyboru składników oraz starannego przygotowania. Składniki: Podstawowymi składnikami gołąbków są kapusta, mięso mielone (najczęściej wołowe lub wieprzowe), ryż, cebula, przyprawy i sos pomidorowy. Przygotowanie Kapusty: Jeśli używasz świeżej kapusty, sparz ją wrzątkiem, a następnie ostudź i oddziel liście. Przygotowanie Mięsa: Jeśli(...)oraz przyprawy. Nadziej każdy liść masą mięsną i owiń gołąbki. Układaj gołąbki w garnku, zalej sosem pomidorowym i gotuj na małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Gołąbki z Kapustą Kwaszoną: Składniki: Kapustne liście 500 g mięsa mielonego (wieprzowego) 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 cebula, drobno posiekana 1 szklanka kapusty kwaszonej, drobno posiekanej Sól, pieprz, liść laurowy, ziela angielskie

Podstawy Gotowania
20 przepisów na obiad z warzywami 60

fasolką szparagową Przepis na leczo warzywne z fasolką szparagową to pomysł nie tylko na pyszny obiad bez mięsa, ale również na ciepłą… ZOBACZ PRZEPIS Łazanki z młodej kapusty z pieczarkami – prosty przepis Przepis na łazanki z młodej kapusty z pieczarkami to pomysł na lekki i dość szybki w przygotowaniu obiad. Łazanki zrobione… ZOBACZ PRZEPIS Pulpety z bakłażana(...)dynią Prosty pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Potrawkę możesz zjeść samą, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków,… ZOBACZ PRZEPIS Najprostszy kapuśniak z kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa. Mam dla Was przepis na mega prosty, wegetariański kapuśniak z kapusty kiszonej z… ZOBACZ PRZEPIS Kotlety z marchewki – wegańskie kotlety marchewkowe z pieczarkami

Via Gusto
Składniki: 49

pieczarkami i koperkiem Ostatnio zajadamy się gołąbkami z różnymi farszami:) Tym razem wersja dla wegetarian: farsz z kaszy jaglanej i pieczarek, wszystko oczywiście porządnie doprawione. Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej, 2 łyżki octu, Farsz: 1,5 szklanki kaszy jaglanej, 400 g pieczarek, duży pęczek koperku, duża cebula, kostka bulionowa, sól, pieprz, chili, czosnek granulowany, ziele angielskie, liście laurowe, ½ kostki(...)masła olej, Sposób przygotowania: 1.   Z kapusty zdjąć wierzchnie liście (zachować) i wyciąć głąb. Główkę kapusty włożyć do dużego garnka, zalać wodą, dodać ocet (można pominąć, jednak ja polecam, gdyż liście są wtedy bardziej elastyczne). Zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć około 20 minut w międzyczasie obracając kapustę. Kapustę wyjąć i zdjąć miękkie liście. Jeśli pozostałe źle odchodzą to powtórzyć

Nie tylko w kuchni
Surówka z sałaty rzymskiej i sosu farmerskiego 42

Idealna do obiadu, właściwie każdego. Z tego co pamiętam, my jedliśmy ją z siekanymi kotletami. I spokojnie sałatę rzymską możecie zastąpić właściwie każdą inną sałatą lub kapustą. Z dodatkami też możecie kombinować. U mnie dość ascetycznie, ale w sumie sos robi niesamowitą robotę. Składniki: 1 sałata rzymska 1 marchewka pół małej cebuli 1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego pół porcji sosu(...)miski. Dodajemy do niej umytą, obraną i startą na największych oczkach marchewkę, pokrojoną drobno cebulę, siemię i sos. Wszystko dokładnie mieszamy i od razu jemy. Podobne przepisy: Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem Surówka z kapusty pekińskiej i pora Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka

Kardamonovy
Kaszanka smażona z cebulą 38

roku znowu zrobiłam ich za mało, staram się więc nimi nie szastać na lewo i prawo. Na szczęście za jakieś 3 tygodnie będę szczęśliwą posiadaczką tony kiszonej kapusty (która też świetnie by pasowała do tytułowej potrawy). Nie wiem gdzie ją pochowam. Wiem natomiast, że będę ją ładowała gdzie się da. I jak się coś uda, na pewno opublikuję(...)dobrej jakości. I mimo, że to naprawdę nie są moje kulinarne klimaty, jak tylko uda mi się znowu dostać dobrą kaszankę, ponownie ją usmażę. Może tym razem z kiszoną kapustą? No może. Jakiś czas temu piekłam i grillowałam kaszanki z kiszoną kapusta i to było naprawdę świetne połączenie. Jak macie ochotę zobaczyć jak je zrobiłam, pod dzisiejszym przepisem macie linki

Kardamonovy
Bigos z młodej kapusty 57

Składniki na bigos z młodej kapusty: 1000 g poszatkowanej młodej kapusty 1 cebula 300 g kiełbasy 20 g mąki pszennej 15 g oleju 150 g sosu pomidorowego (dałam domowy) 1 listek laurowy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki kminku mielonego szczypta kurkumy koperek Wykonanie: Do naczynia Thermomix daję cebule pokrojoną na 4 części. Rozdrabniam czas 15s/obr.4 . Dodaję olej(...)pokrojoną kiełbasę. Dusimy czas 10 min/120 stopni/obroty wsteczne SOFT Dodajemy mąkę i mieszamy czas 20 s/obroty wsteczne 1. W tym czasie kapustę kroimy na paski. Wkładamy kapustę do naczynia Thermomix . Dodajemy przyprawy, sos pomidorowy i gotujemy czas 30 min/100 stopni/obroty wsteczne SOFT . W trakcie gotowania mieszamy bigos kopystką. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy koperek. Bigos podajemy z gotowanymi

Themo przepisy

Proponowane wyszukiwania