kapustą - 19268 przepisów (strona:195/1285)

Paszteciki pieczone z kapustą i grzybami 55

Przepisów na paszteciki jest wybór ogromny- od pieczonych zwykłych drożdżowych, po te z ciasta francuskiego, półfrancuskiecgo, półkruchego i wiele, wiele modyfikacji. Dziś upiekłam pyszne,  z kapustą i grzybami - trochę pachnące już świętami Bożego Narodzenia:) Ciasto półkruche - dobrze się wyrabia i formuje. Polecam! SKŁADNIKI: farsz: 1 kg kapusty kiszonej 2 garście suszonych grzybów  2 średnie cebulki 1 liść laurowy(...)kulki ziela ang. Kapustę ugotować do miękkości dodając do gotowania liść laurowy i ziele ang.  Grzyby namoszyć w wodzie przez ok 0,5 godz, wodę odlać, grzyby przepłukać, włożyć do garnuszka, nalać świeżej wody, osolić i ugotować do miękkości - ok 30-40 min. Grzyby odcedzić i drobno posiekać. Kapustę odcedzić i mocno odcisnąć , pokroić na drobniejsze kawałki , włożyć

Z Marcepanem
Łazanki z grillowaną białą kiełbasą 77

Bardzo lubię przygotowywać łazanki, bo to prosta potrawa, która zawsze wychodzi pyszna. Możliwości jest wiele. Można przygotować łazanki z kapustą kiszoną, można wykorzystać młodą kapustę, boczek, kiełbasę, grzyby, czy też ograniczyć się tylko do samej kapusty i kwaśnej śmietany. Dobrze doprawione zawsze wychodzą rewelacyjne. U mnie tym razem z grillowaną białą kiełbasą i to nie byle jaką. Kupiłam oryginalne niemieckie(...)kiełbaski ;-) Do tego kiszona kapusta, cebula i kwaśna śmietana. Zapewniam, że rewelacyjne w smaku. Całej rodzinie bardzo smakowało. Najbardziej zaskoczył mnie mój 5 letni syn. Raczej nie jada on takich potraw, a od łazanek nie mógł się oderwać ;-) SKŁADNIKI 400 g makaronu łazanki 300 g cienkich białych kiełbasek 3 cebule olej rzepakowy 500 g kiszonej kapusty (waga po odsączeniu

Passions hobbies life
Stek i kapusta pak choi 104

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Kapusta pak choi pierwszy raz gościła w naszej kuchni, ale nieskromnie przyznamy, że wyszła nam pyszna!    Przepis na stek i kapustę pak choi SKŁADNIKI: - 300g steku wołowego - kapusta pak choi - około 6 sztuk - 3 ząbki czosnku - 4 papryczki pepperoni   - 1 łyżka miodu - 1 łyżka oleju(...)został jedynie przez nas oczyszczony, usmażony na rozgrzanym oleju   (6 minut na każdej stronie) i posolony do smaku. Sam w sobie był bardzo smaczny!     PRZEPIS NA KAPUSTĘ PAK CHOI KROK 1. Czosnek rozgniatamy, papryczki siekamy i razem z sosem sojowym oraz miodem zaczynamy podgrzewać na patelni.   KROK 2. Kapustę przekrajamy na pół, wrzucamy na patelnię

Związek na patelni
Surówka “smaczek teściowej” z kapusty pekińskiej. Doprawiona chrzanem, super do obiadu. PRZEPIS 73

Znajoma wzięła od swojej teściowej przepis na bardzo smaczną surówkę z kapusty pekińskiej, która wyróżnia się tym, że jest delikatnie doprawiona chrzanem. Świetnie pasuje niemal do każdego obiadu. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej “smaczek teściowej” Składniki: Mała główka kapusty pekińskiej , 3 średnie marchewki, pęczek szczypiorku, 2 łyżki majonezu , 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki tartego chrzanu, sól(...)pieprz. Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej? Kapustę drobno poszatkuj, marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach, szczypiorek posiekaj, wszystko przełóż do dużej miski. Dodaj majonez, śmietanę i chrzan, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Artykuł Surówka “smaczek teściowej” z kapusty pekińskiej. Doprawiona chrzanem, super do obiadu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
młoda kapusta z gotowanym mięsem... 76

Składniki: łopatka z tłuszczem bez kości 1,3 kg, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 1 litr kapusta młoda 4 sztuki średnie, sól 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 4 łyżki(...)wielu potraw ), dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie, wlać wodę i gotować 50 minut, wystudzoną łopatkę pokroić drobno, wywar wlać do dużego garnka i dodać pokrojoną młodą kapustę. Gotować na średnim ogniu z 10 minut, zamieszać. Pomidory bardzo miękkie pokroić na kosteczkę i razem z mięsem dodać do kapusty, doprawić solą, papryką ostrą, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, czosnkiem granulowanym

W Mojej Kuchni Lubię
Zasmażana młoda kapusta 84

Dziś przychodzę do Was z łatwym i lekkim daniem na lato. Zasmażana młoda kapusta jest przepyszna gdy wrzucicie do niej sporo koperku. Do tego młode ziemniaczki i jakies warzywo, np. pomidory w śmietanie. Smakowity wege obiadek gotowy! Składniki (2 porcje): 1 mała młoda kapusta 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła 2-3 łyżki posiekanego koperku 150 ml. wody(...)łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz Kapustę posiekaj, ale niezbyt drobno. Na dużej patelni rozgrzej olej i masło. Wrzuć poszatkowana kapustę i podsmażaj na mocniejszym ogniu 2-3 minuty. Gdy część kapusty będzie już zrumieniona, wlej 100 ml. wody, przypraw odrobiną soli, przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu 10 minut

Delicious Place
Letni zielony bigos z młodej kapusty 100

Lato pewnie kojarzy wam się z wieloma kolorowymi warzywami i owocami. I dobrze! Postarajcie się wykorzystać sezon w pełni i próbujcie nowych dań. Mnie w tym roku prześladuje młoda kapusta ;)  Ciągle spotykam na nią promocje, zawsze zauważę na stoisku. Nic dziwnego, że pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to bigos. Już 2 razy wypróbowałam przepis  Kwestii Smaku(...)racji, że wychodzi coraz pyszniejszy dzielę się nim z Wami też tutaj. Warto sobie go gdzieś zapisać i korzystać systematycznie ;) Składniki: pół główki młodej kapusty ok. 3 średnie śląskie kiełbasy (300g) cebula 3 łyżki oleju 1/2 szklanki rosołu/bulionu 1-2 listki laurowe kminek pieprz i sól 3 łyżeczki mąki świeży koperek ugotowane ziemniaki lub pieczywo Kapustę szatkujemy (tniemy

W kuchni bez szafek
Klopsiki z młodą kapustą i pieczarkami 116

Klopsiki z młodą kapustą i pieczarkami Soczyste i rumiane klopsiki, duszone z pieczarkami oraz młodymi warzywami, to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Danie możemy podać z ziemniaczkami, świeżym pieczywem albo z ryżem. Polecam!       Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy do mięsa(...)pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula (u mnie czerwona) 30dkg pieczarek 2-3 marchewki sól, pieprz pęczek koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Zasmażka: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki       *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą

Blog z Apetytem
Młoda kapusta duszona na maśle i śmietanie 52

Pyszna duszona kapusta z marchewką, pietruszką i koperkiem, na maśle i odrobinie śmietany. Pachnąca i delikatna w smaku. Dodatek do drugiego dania lub do podania z pieczywem. Trwa właśnie sezon na młodą kapustę, więc bardzo polecam.   Potrzebujemy: 1 główka młodej białej kapusty ( około 1 kg ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 łyżka masła lub margaryny koperek świeży według uznania(...)łyżki śmietany 18 % sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku   Wykonanie pysznej duszonej kapusty:   1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno siekamy, płuczemy. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa dokładnie odcedzamy. 2. Dodajemy masło lub margarynę

Izabelawkuchni
Błyskawiczna surówka z młodej kapusty i marchewki + film 57

Błyskawiczna surówka z młodej kapusty i marchewki to bardzo smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Znakomicie smakuje w towarzystwie dań z mięsem z ziemniakami, może stanowić również świetny dodatek do potraw z grilla.     składniki na 3-4 porcje 1/2 główki młodej kapusty 2-3 młode marchewki 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżeczka octu lub soku z cytryny czarny pieprz sól przepis Surową kapustę szatkujemy, następnie przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i lekko wygniatamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z kapusty odsączamy nadmiar soku. Umyte i obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Opłukany szczypiorek drobno siekamy. Do kapusty dodajemy starte na tarce marchewki, oraz posiekany szczypiorek

Smakowite Dania
Ekspresowa surówka z młodej kapusty idealna do obiadu lub do dań z grilla 99

Witam serdecznie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszną surówkę z młodej kapusty. Surówka jest bardzo smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: jedna główka młodej kapusty około 350 gramów pomidorków koktajlowych duży pęczek szczypiorku pęczek koperku około 6 łyżek oliwy i około 2 łyżek soku z cytryny(...)smaku: ksylitol lub cukier sól, pieprz Link do filmiku z przepisem na: Surówka z młodej kapusty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do miski. Pomidorki przekrawam na pół i dodaję do kapusty. Koperek i szczypiorek drobno kroję i dodaję do surówki. Dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i ksylitolem. Dokładnie mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
Coleslaw z młodej kapusty Pyszna surówka do obiadu. 67

Przepis na pyszna surówkę z młodej kapusty, na mój ulubiony sposób. Łatwa i szybka do zrobienia. Coleslaw z białej kapusty to surówka kochana na całym świecie i jedna z ulubionych w moim domu. Bardzo ja Wam polecam. SKŁADNIKI: 1/2 średniej białej kapusty 1 łyżeczka soli 4 marchewki 2 duże jabłka 3 dymki mały pęczek natki pietruszki 3 łyżki majonezu(...)lyzka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka cukru sol i pieprz do smaku Zapraszam do obejrzenia filmu WYKONANIE: Kapustę poszatkować, osolić i dobrze wymieszać. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dymkę drobno pokroić, a natkę posiekać. Wszystkie składniki połączyć z kapusta i zrobić sos. Składniki na sos wymieszać w osobnej miseczce. Gotowym sosem polać surówkę

Pani M - kuchnia smakowita
Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem 76

moje drugie podejście do młodej kapusty. Kilka lat temu gdy miałam jeszcze dwie lewe ręce do gotowania próbowałam ją zrobić. Nie wiem co wtedy poszło nie tak ale w smaku była tragiczna. Tym razem wyszła idealna. Uwielbiam młodą kapustę w takim wydaniu. Lekko słodkawa w maślanym sosie z koperkiem i boczkiem. Można ją jeść samą lub jako dodatek do obiadu(...)główka młodej kapusty (500-700g) 150 g wędzonego surowego boczku 1 pęczek świeżego koperku ¾ szklanki wody 0,5 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki masła 1 cebula Kapustę dzielimy na 4 części. Każdą z części szatkujemy na piórka. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą. Doprawiamy

VioletoweKucharzenie
Gołąbki w sosie pomidorowym 54

Jeśli macie ochotę na domowe gołąbki w sosie pomidorowym, zapraszam! Jestem pewna, że posmakują Wam i Waszym domownikom. Smacznego! PRZEPIS NA GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM Składniki 1 główka młodej kapusty 600 g mielonej wieprzowiny 2 cebule 100 g ryżu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano sól pieprz 1 łyżka masła Sos 0,5 l bulionu(...)passaty pomidorowej z ziołami 50 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie W dużym, wysokim garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty wycinamy głąb i usuwamy ciemne liście. Kapustę zanurzamy we wrzątku i gotujemy przez 8-10 minut. Wszystko zależy od wielkości kapusty. Kapustę ostudzamy i delikatnie odrywamy liście. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Ryż gotujemy

Alle Dobre!
Gołąbki w sosie pomidorowym 55

Jeśli macie ochotę na domowe gołąbki w sosie pomidorowym, zapraszam! Jestem pewna, że posmakują Wam i Waszym domownikom. Smacznego! PRZEPIS NA GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM Składniki 1 główka młodej kapusty 600 g mielonej wieprzowiny 2 cebule 100 g ryżu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano sól pieprz 1 łyżka masła Sos 0,5 l bulionu(...)passaty pomidorowej z ziołami 50 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie W dużym, wysokim garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty wycinamy głąb i usuwamy ciemne liście. Kapustę zanurzamy we wrzątku i gotujemy przez 8-10 minut. Wszystko zależy od wielkości kapusty. Kapustę ostudzamy i delikatnie odrywamy liście. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Ryż gotujemy

Alle Dobre!