kapustą - 19268 przepisów (strona:196/1285)

Gòi Gà sałatka 88

Gòi Gà sałatka na zimno z kurczaka i kapusty Gòi Gà Băp Cài, bo to cała nazwa tej pysznej sałatki z Wietnamu, czyli kurczak z kapustą.  Wietnamski przysłowie mówi bardzo dużo o podejściu Wietnamczyków do jedzenia, a brzmi ono: „Ludzie powinni nauczyć się jeść, zanim jeszcze nauczą się mówić”  Kuchnia wietnamska to połączenie co najmniej dwóch(...)zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego.  👥 – ❌ ⏰ – 30-40 minut 🇻🇳 – Wietnam Oczywiście potrzebujemy kilku składników Uda kurczaka wolno sobie spacerującego i wcinającego kukurydzę Imbir Biała kapusta Marchewka Cebula Sos rybny Cukier Sok z cytryny Papryczka chili Świeża kolendra Świeża bazylia Ocet winny Sól Nie podaje ilości, ponieważ zrobisz i dodsz tyle ile czego lubisz. Jeślim mamy

RafalCook
Surówka Obiadówka 60

Surówka z białej kapusty to idealny dodatek do każdego obiadu. Przepis na surówkę jest bardzo łatwy, surówka zawiera w swoim składzie jabłko, marchewkę, ogórka kiszonego i oczywiście białą kapustę. Surówka z białej kapusty to nie tylko ulubiona sałatka dorosłych, dzieci także ją uwielbiają i bardzo chętnie zjadają ją jako dodatek do obiadu. Jeśli nie macie pomysłu na domową surówkę(...)przepis będzie dla Was idealny. Na pewno jeśli przygotujecie tą surówkę po raz pierwszy, zagości w Waszym domu na dobre. PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z BIAŁEJ KAPUSTY Składniki 1/2 główki białej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 3 ogórki kiszone 1 cebula sól pieprz cukier pęczek koperku 2 łyżki oliwy Wykonanie Białą kapustę zetrzeć na szatkownicy

Alle Dobre!
Fioletowa zupa krem 61

https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/02\/fioletowa-zupa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/02\/fioletowa-zupa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 cebula,\r","1 \u0142y\u017cka oleju,\r","1\/2 g\u0142\u00f3wki czerwonej kapusty,\r","1 du\u017cy ziemniak,\r","1 jab\u0142ko,\r","1 kostka roso\u0142owa warzywna ,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","woda,\r","2 \u0142y\u017cki octu winnego."],"name":"Fioletowa zupa(...)krem","recipeCategory":"warzywa, zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 w kostk\u0119 i zeszkli\u0107 na oleju.\r","Kapust\u0119 poszatkowa\u0107, doda\u0107 do cebuli.\r","Doda\u0107 obrane i pokrojone ziemniaka i jab\u0142ko.\r","Zala\u0107 wod\u0105 i przyprawi\u0107.\r","Zagotowa\u0107.\r","Doda\u0107 octu winnego.\r","Ca\u0142o\u015b

Bardzo Gruby Smok
Kapuśniak z kapusty pekińskiej + film 67

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy to sycąca zupa idealna na obiad dla całej rodziny. Taki kapuśniak jest ciekawą alternatywą dla klasycznego kapuśniaka z białej kapusty i na pewno zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i załagodzi głód na długie godziny.     składniki na 6 porcji 1 średnia kapusta pekińska włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera ) 1 laska(...)czosnku 6 – 7 ziemniaków 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego olej do smażenia kilka gałązek posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Umytą kapustę szatkujemy. Obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Obraną włoszczyznę: marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę kroimy w małą kostkę. Cebulę kroimy w niewielką kostkę

Smakowite Dania
Gołąbki W Fioletowej Kapuście 102

Takie gołąbki to smaczna odmiana dla tych z białej kapusty. Gołąbki wychodzą bardzo smaczne, lekko słodsze niż te z białej no i odrobinkę trudniejsze do zawinięcia niż w przypadku tych z innych kapust. Jest to fajna propozycja na obiad jednak dla mnie najlepsze gołąbki to te z młodej kapusty, nic nie pobije ich smaku ;) Składniki na około 12 gołąbków(...)średnia główka fioletowej kapusty 400 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (może być tez domowy przecier) 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka gołąbkowa – gołąbki jak lazania 63

Zapiekanka gołąbkowa smakuje jak tradycyjne gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać w kapustę, tylko układamy składniki w formie lazanii. Taki sposób serwowania gołąbków podoba mi się o wiele bardziej, gdyż można wykorzystać całą kapustę, a nie tylko duże, ładne liście, w które da się zawinąć farsz. Jeśli lubicie gołąbki, ta potrawa też z pewnością wam zasmakuje. Zapiekanka gołąbkowa – gołąbki(...)lazania   Składniki na zapiekankę gołąbkową: mała kapusta włoska (około 800 g) 200 g ryżu basmanti lub białego 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe też może być) sól, pieprz Sos pomidorowy: 200 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu drobiowego sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, pół łyżeczki cukru   Przygotowanie Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę

e-PrzepisyKulinarne
Domowy kebab drobiowy w bułce z własnego wypieku 82

wody 1 żółtko + łyżka mleka 4 łyżki białego sezamu KEBAB 2 filety z piersi kurczaka, niewielkie 3 łyżki przyprawy kebab shoarma lub gyros 30 ml oleju rzepakowego 1/4 główki kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 czerwona cebula, mniejsza kawałek zielonego ogórka SOS CZOSNKOWY 300 g gęstego jogurtu 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól morska cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)nożem pozostawiając złączony – nieprzecięty jeden bok chlebka. NADZIENIE KEBABA Ząbki czosnku obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z gęstym jogurtem, dopraw do smaku przyprawami wedle uznania. Kapustę pekińską poszatkuj, a pomidora, ogórka i czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki. Filet z piersi kurczaka pokrój na drobne kawałeczki. Posyp go przyprawą do kebaba i usmaż na rozgrzanej patelni

ProstePesto.pl
Sałatka z makaronem z zupek chińskich 128

filetów z piersi kurczaka (1 podwójny filet) 1 niewielka żółta papryka 1 mała papryka czerwona 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej 1 puszka brzoskwini w syropie 1 niewielka kapusta pekińska 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Nieotwarte opakowania z zupkami przełam w dłoniach, krusząc makaron. Makaron z wnętrza obu torebek przesyp(...)minut. Na rozgrzanej patelni obsmaż kawałeczki kurczaka, po czym nie odsączając mięsa z tłuszczu pozostaw do wystudzenia. Obie kolorowe papryki oraz soczystą brzoskwinię pokrój w niewielką kostkę. Kapustę pekińską i szczypiorek poszatkuj drobno. Puszkę kukurydzy odsącz z zalewy. Napęczniały makaron, kawałki kurczaka, warzywa oraz brzoskwinię przełóż do jednej misy. Dodaj majonez, śmietanę oraz 50 ml syropu z puszki po brzoskwiniach

ProstePesto.pl
Gołąbki bez zawijania 86

Gołąbki bez zawijania to prostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Nie zawijamy mięsa w kapustę, tylko rozdrobnioną w malakserze kapustę dodajemy do mięsa z ryżem i smażymy kotleciki. Proste, prawda? Przygotowuje się je dużo szybciej i świetnie smakują. Kotleciki są delikatne, soczyste i pyszne. Gołąbki bez zawijania na pewno będą ciekawą propozycją na codzienny obiad. Składniki: Gołąbki bez zawijania: 700 g mięsa(...)mielonego (wieprzowego lub wieprzowo – wołowego) 100 g ryżu 600 g białej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżeczka pieprzu ziołowego olej rzepakowy około 3 łyżek bułki tartej sól pieprz Sos pomidorowy: 500 g passaty pomidorowej 1,5 szklanki bulionu 2 pełne łyżki posiekanej natki pietruszki mała szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować według przepisu

Oryginalny smak
Surówka z młodej kapusty 54

więc tego typu surówki i sałatki będę robiła w ilościach niewyobrażalnych. Jest i smacznie i przede wszystkim zdrowo. Spróbowałam, wyszło. Korci mnie jeszcze, żeby upiec na grillu ćwiartki młodej kapusty i przed podaniem potraktować ją dużą ilością miodowego winegretu. Kurczę – coś czuję, że będzie ekstra. Składniki: 1 młoda kapusta 1 pęczek rzodkiewki pół pęczka natki pietruszki pół pęczka szczypiorku(...)garść siemienia lnianego sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka miodu sól   Kapustę obieramy z zewnętrznych, ciemnych liści (nie będą nam potrzebne), kroimy na ćwiartki, myjemy i szatkujemy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, dorzucamy do kapusty. Oliwę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, solimy. Sosem polewamy kapustę, dosypujemy poszatkowane zioła, posypujemy siemieniem. Artykuł Surówka

Kardamonovy
Barszcz czerwony z uszkami 60

bulionu dorzucamy buraki, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Następnie dodajemy majeranek, ocet, zakwas, sól, pieprz i cukier, całość gotujemy 10 minut. Barszcz odcedzamy przez gęsto sito. Przepis na kapustę z grzybami: Składniki: 600 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz Grzyby(...)płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy wodą (tak, żeby woda przykryła kapustę), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W międzyczasie można dolewać wody, jeżeli wyparowała. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor. Do kapusty dodajemy pokrojone w małe kawałki grzyby

Kardamonovy
Pierogi z kapustą i grzybami 67

Musicie mi uwierzyć na słowo, na zdjęciu są pierogi z kapustą. Były pyszne, w to też musicie mi uwierzyć. Róbcie więc na potęgę, nie tylko na święta. Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 700 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe(...)miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką. Kapustę odciskamy z soku (nie wylewajcie go), szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy około 30 minut. W międzyczasie można dolewać wody, jeżeli wyparowała. Cebulę kroimy w drobną

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i chrzanu 58

surówka również była dodatkiem do buł z pulled pork. Dodatek chrzanu do kapusty nie był przypadkowy, wiadomo że wieprzowina dobrze czuje się w jego towarzystwie. Zjedzona do dna. I kapusta i łopatka. Składniki: główka kapusty pekińskiej 1 duże jabłko pół małej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy. Dodajemy(...)niej starte na grubych oczkach obrane jabłko i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Z jogurtu, majonezu i soku z cytryny robimy sos, który łączymy z kapustą. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i chrzanu pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Młoda kapusta z ziemniakami 49

Parę dni temu dorwałam w sklepie młodą kapustę. Kraj pochodzenia: Polska. Nie zastanawiałam się nawet z czym ją zjem, po prostu ją wzięłam. Wzięłam też rabarbar, ale nie o tym, nie o tym. Z połowy kapuchy zrobiłam surówkę, z drugiej połowy kapustę z ziemniakami. Zjadłam jedno z drugim. Tak, że tego… Składniki: 8 ziemniaków pół główki młodej kapusty(...)pęczek koperku sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu gęsiego) Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. W międzyczasie na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, sól i pieprz, smażymy na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Pod koniec dorzucamy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki, a także poszatkowany koperek. Mieszamy. Artykuł Młoda kapusta z ziemniakami

Kardamonovy
Surówka z czerwonej kapusty z serem pleśniowym 60

klasycznego obiadu. Nawet chyba jedliśmy ją z typowym obiadem i stwierdziłam, że coś tu nie gra. Ale zaraz potem przypomniałam sobie bardzo fajne połączenie pulled porka z kapustą i właśnie serem pleśniowym. Albo hamburgera z kapustą i serem pleśniowym. Tak, do kanapek będzie super. Do hot dogów i innych domowych kebsów także.  Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty(...)opakowanie sera pleśniowego Lazur 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sok z połowy cytryny sól pieprz Kapustę myjemy, wycinamy z niej głąb, szatkujemy, wrzucamy do miski, solimy i ugniatamy chwilę rękami. Marchewkę i ser trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę – wszystko dodajemy do kapusty

Kardamonovy