Lato pewnie kojarzy wam się z wieloma kolorowymi warzywami i owocami. I dobrze! Postarajcie się wykorzystać sezon w pełni i próbujcie nowych dań. Mnie w tym roku prześladuje młoda kapusta ;) Ciągle spotykam na nią promocje, zawsze zauważę na stoisku. Nic dziwnego, że pierwsza myśl jaka mi się nasunęła to bigos. Już 2 razy wypróbowałam przepis Kwestii Smaku(...)racji, że wychodzi coraz pyszniejszy dzielę się nim z Wami też tutaj. Warto sobie go gdzieś zapisać i korzystać systematycznie ;) Składniki: pół główki młodej kapusty ok. 3 średnie śląskie kiełbasy (300g) cebula 3 łyżki oleju 1/2 szklanki rosołu/bulionu 1-2 listki laurowe kminek pieprz i sól 3 łyżeczki mąki świeży koperek ugotowane ziemniaki lub pieczywo Kapustę szatkujemy (tniemy
W kuchni bez szafekKlopsiki z młodą kapustą i pieczarkami Soczyste i rumiane klopsiki, duszone z pieczarkami oraz młodymi warzywami, to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Danie możemy podać z ziemniaczkami, świeżym pieczywem albo z ryżem. Polecam! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy do mięsa(...)pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula (u mnie czerwona) 30dkg pieczarek 2-3 marchewki sól, pieprz pęczek koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Zasmażka: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą
Blog z ApetytemPyszna duszona kapusta z marchewką, pietruszką i koperkiem, na maśle i odrobinie śmietany. Pachnąca i delikatna w smaku. Dodatek do drugiego dania lub do podania z pieczywem. Trwa właśnie sezon na młodą kapustę, więc bardzo polecam. Potrzebujemy: 1 główka młodej białej kapusty ( około 1 kg ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 łyżka masła lub margaryny koperek świeży według uznania(...)łyżki śmietany 18 % sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie pysznej duszonej kapusty: 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, następnie drobno siekamy, płuczemy. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa dokładnie odcedzamy. 2. Dodajemy masło lub margarynę
IzabelawkuchniBłyskawiczna surówka z młodej kapusty i marchewki to bardzo smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Znakomicie smakuje w towarzystwie dań z mięsem z ziemniakami, może stanowić również świetny dodatek do potraw z grilla. składniki na 3-4 porcje 1/2 główki młodej kapusty 2-3 młode marchewki 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżeczka octu lub soku z cytryny czarny pieprz sól przepis Surową kapustę szatkujemy, następnie przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i lekko wygniatamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z kapusty odsączamy nadmiar soku. Umyte i obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Opłukany szczypiorek drobno siekamy. Do kapusty dodajemy starte na tarce marchewki, oraz posiekany szczypiorek
Smakowite DaniaWitam serdecznie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszną surówkę z młodej kapusty. Surówka jest bardzo smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: jedna główka młodej kapusty około 350 gramów pomidorków koktajlowych duży pęczek szczypiorku pęczek koperku około 6 łyżek oliwy i około 2 łyżek soku z cytryny(...)smaku: ksylitol lub cukier sól, pieprz Link do filmiku z przepisem na: Surówka z młodej kapusty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do miski. Pomidorki przekrawam na pół i dodaję do kapusty. Koperek i szczypiorek drobno kroję i dodaję do surówki. Dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i ksylitolem. Dokładnie mieszam
Uwaga Babcia Gotujemoje drugie podejście do młodej kapusty. Kilka lat temu gdy miałam jeszcze dwie lewe ręce do gotowania próbowałam ją zrobić. Nie wiem co wtedy poszło nie tak ale w smaku była tragiczna. Tym razem wyszła idealna. Uwielbiam młodą kapustę w takim wydaniu. Lekko słodkawa w maślanym sosie z koperkiem i boczkiem. Można ją jeść samą lub jako dodatek do obiadu(...)główka młodej kapusty (500-700g) 150 g wędzonego surowego boczku 1 pęczek świeżego koperku ¾ szklanki wody 0,5 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki masła 1 cebula Kapustę dzielimy na 4 części. Każdą z części szatkujemy na piórka. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą. Doprawiamy
VioletoweKucharzenieJeśli macie ochotę na domowe gołąbki w sosie pomidorowym, zapraszam! Jestem pewna, że posmakują Wam i Waszym domownikom. Smacznego! PRZEPIS NA GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM Składniki 1 główka młodej kapusty 600 g mielonej wieprzowiny 2 cebule 100 g ryżu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano sól pieprz 1 łyżka masła Sos 0,5 l bulionu(...)passaty pomidorowej z ziołami 50 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie W dużym, wysokim garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty wycinamy głąb i usuwamy ciemne liście. Kapustę zanurzamy we wrzątku i gotujemy przez 8-10 minut. Wszystko zależy od wielkości kapusty. Kapustę ostudzamy i delikatnie odrywamy liście. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Ryż gotujemy
Alle Dobre!Jeśli macie ochotę na domowe gołąbki w sosie pomidorowym, zapraszam! Jestem pewna, że posmakują Wam i Waszym domownikom. Smacznego! PRZEPIS NA GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM Składniki 1 główka młodej kapusty 600 g mielonej wieprzowiny 2 cebule 100 g ryżu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano sól pieprz 1 łyżka masła Sos 0,5 l bulionu(...)passaty pomidorowej z ziołami 50 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie W dużym, wysokim garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty wycinamy głąb i usuwamy ciemne liście. Kapustę zanurzamy we wrzątku i gotujemy przez 8-10 minut. Wszystko zależy od wielkości kapusty. Kapustę ostudzamy i delikatnie odrywamy liście. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Ryż gotujemy
Alle Dobre!Gòi Gà sałatka na zimno z kurczaka i kapusty Gòi Gà Băp Cài, bo to cała nazwa tej pysznej sałatki z Wietnamu, czyli kurczak z kapustą. Wietnamski przysłowie mówi bardzo dużo o podejściu Wietnamczyków do jedzenia, a brzmi ono: „Ludzie powinni nauczyć się jeść, zanim jeszcze nauczą się mówić” Kuchnia wietnamska to połączenie co najmniej dwóch(...)zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – ❌ ⏰ – 30-40 minut 🇻🇳 – Wietnam Oczywiście potrzebujemy kilku składników Uda kurczaka wolno sobie spacerującego i wcinającego kukurydzę Imbir Biała kapusta Marchewka Cebula Sos rybny Cukier Sok z cytryny Papryczka chili Świeża kolendra Świeża bazylia Ocet winny Sól Nie podaje ilości, ponieważ zrobisz i dodsz tyle ile czego lubisz. Jeślim mamy
RafalCookSurówka z białej kapusty to idealny dodatek do każdego obiadu. Przepis na surówkę jest bardzo łatwy, surówka zawiera w swoim składzie jabłko, marchewkę, ogórka kiszonego i oczywiście białą kapustę. Surówka z białej kapusty to nie tylko ulubiona sałatka dorosłych, dzieci także ją uwielbiają i bardzo chętnie zjadają ją jako dodatek do obiadu. Jeśli nie macie pomysłu na domową surówkę(...)przepis będzie dla Was idealny. Na pewno jeśli przygotujecie tą surówkę po raz pierwszy, zagości w Waszym domu na dobre. PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z BIAŁEJ KAPUSTY Składniki 1/2 główki białej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 3 ogórki kiszone 1 cebula sól pieprz cukier pęczek koperku 2 łyżki oliwy Wykonanie Białą kapustę zetrzeć na szatkownicy
Alle Dobre!https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/02\/fioletowa-zupa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/02\/fioletowa-zupa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 cebula,\r","1 \u0142y\u017cka oleju,\r","1\/2 g\u0142\u00f3wki czerwonej kapusty,\r","1 du\u017cy ziemniak,\r","1 jab\u0142ko,\r","1 kostka roso\u0142owa warzywna ,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","woda,\r","2 \u0142y\u017cki octu winnego."],"name":"Fioletowa zupa(...)krem","recipeCategory":"warzywa, zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 w kostk\u0119 i zeszkli\u0107 na oleju.\r","Kapust\u0119 poszatkowa\u0107, doda\u0107 do cebuli.\r","Doda\u0107 obrane i pokrojone ziemniaka i jab\u0142ko.\r","Zala\u0107 wod\u0105 i przyprawi\u0107.\r","Zagotowa\u0107.\r","Doda\u0107 octu winnego.\r","Ca\u0142o\u015b
Bardzo Gruby SmokKapuśniak z kapusty pekińskiej z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy to sycąca zupa idealna na obiad dla całej rodziny. Taki kapuśniak jest ciekawą alternatywą dla klasycznego kapuśniaka z białej kapusty i na pewno zachwyci swoim smakiem wybredne gusta i załagodzi głód na długie godziny. składniki na 6 porcji 1 średnia kapusta pekińska włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek selera ) 1 laska(...)czosnku 6 – 7 ziemniaków 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego olej do smażenia kilka gałązek posiekanej natki pietruszki czarny pieprz sól przepis Umytą kapustę szatkujemy. Obrane ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Obraną włoszczyznę: marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę kroimy w małą kostkę. Cebulę kroimy w niewielką kostkę
Smakowite DaniaTakie gołąbki to smaczna odmiana dla tych z białej kapusty. Gołąbki wychodzą bardzo smaczne, lekko słodsze niż te z białej no i odrobinkę trudniejsze do zawinięcia niż w przypadku tych z innych kapust. Jest to fajna propozycja na obiad jednak dla mnie najlepsze gołąbki to te z młodej kapusty, nic nie pobije ich smaku ;) Składniki na około 12 gołąbków(...)średnia główka fioletowej kapusty 400 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (może być tez domowy przecier) 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka
Gotowanie...to proste !Zapiekanka gołąbkowa smakuje jak tradycyjne gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać w kapustę, tylko układamy składniki w formie lazanii. Taki sposób serwowania gołąbków podoba mi się o wiele bardziej, gdyż można wykorzystać całą kapustę, a nie tylko duże, ładne liście, w które da się zawinąć farsz. Jeśli lubicie gołąbki, ta potrawa też z pewnością wam zasmakuje. Zapiekanka gołąbkowa – gołąbki(...)lazania Składniki na zapiekankę gołąbkową: mała kapusta włoska (około 800 g) 200 g ryżu basmanti lub białego 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe też może być) sól, pieprz Sos pomidorowy: 200 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu drobiowego sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, pół łyżeczki cukru Przygotowanie Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę
e-PrzepisyKulinarnewody 1 żółtko + łyżka mleka 4 łyżki białego sezamu KEBAB 2 filety z piersi kurczaka, niewielkie 3 łyżki przyprawy kebab shoarma lub gyros 30 ml oleju rzepakowego 1/4 główki kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 czerwona cebula, mniejsza kawałek zielonego ogórka SOS CZOSNKOWY 300 g gęstego jogurtu 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól morska cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania(...)nożem pozostawiając złączony – nieprzecięty jeden bok chlebka. NADZIENIE KEBABA Ząbki czosnku obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z gęstym jogurtem, dopraw do smaku przyprawami wedle uznania. Kapustę pekińską poszatkuj, a pomidora, ogórka i czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki. Filet z piersi kurczaka pokrój na drobne kawałeczki. Posyp go przyprawą do kebaba i usmaż na rozgrzanej patelni
ProstePesto.pl