kapustą - 19268 przepisów (strona:180/1285)

Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 204

się także na rozwieszonych plakatach reklamowych oraz w notatkach znalezionych podczas eksploracji, w których autorzy wspominają np. o tym co jedli, albo jakie potrawy polecają nadawcy w danej miejscowości. Kapusta kiszona źródłem zdrowej energii! Jedna ze znajdziek dotyczy przepisu z książki kucharskiej na burgery z kiszoną kapustą, w której dość precyzyjnie określono sposób ich przyrządzania. Tym właśnie zajmiemy się(...)Sauerkraut Burger! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 243 kcal | 4 g białka | 35 g węglowodanów | 10 g tłuszczu SAUERKRAUT BURGER Wolfenstein II The New Colossus burgery z kiszoną kapustą i boczkiem 20 min 7 zł 1 porcja łatwe POTRZEBUJESZ patelnia nóż miska Składniki Koszt mięso wołowe na burgery [150g] 4,50 zł kapusta kiszona – 3 łyżki

Nerds Kitchen
DOMOWE PIEROGI Z ŁOPATKĄ I KAPUSTĄ 146

wiem, kolejny Raz pierogi :)  Ale Kto z Nas ich nie kocha? Te z mięsem, z warzywami, owocami, na słodko na słono , z serem . UWIELBIAMY :) Pierogi z mięsem i kapustą to jedne z moich ulubionych ! Podawane z idealną surówką smakują Rewelacyjnie :) Dziś polecam  Sałatkę z Czerwonej Kapusty -Nadwiślicka firmy ORZECH Samo przygotowanie pierogów nie jest trudne , tak jak niektóre(...)wymaga lekkiej wprawy ale wiadomo było od zawsze że początki są najtrudniejsze:) Nie ma co się poddawać , głowa do góry i zaczynamy :) SKŁADNIKI: Farsz 1.5 kg łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule 30 dag boczku olej do smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz

Gotowanie Patki
Schab pieczony w kapuście kiszonej 171

Składniki (na 1 porcję) - 2 plastry schabu (ok. 140 g), - 3 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 15 g), - ząbek czosnku, - cebula (ok.70 g), - ok. 150 g kapusty kiszonej, - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - przyprawy: majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, wyciśniętym przez praskę czosnku, majeranku, szczypcie soli, pieprzu(...)podsmażamy. 2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną (jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją wcześniej wypłukać), ziele angielskie, liść laurowy i dusimy kilka minut. 4. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry i skrapiamy łyżeczką oleju. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę kapusty, plastry schabu, połowę kapusty i plastry ziemniaków. 6. Całość

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE 107

GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE Jak przygotować przepyszne gołąbki we włoskiej kapuście - sprawdzony przepis krok po kroku. Gołąbki z mięsem, ryżem oraz kaszą, zapiekane w sosie pomidorowym.  Liście z włoskiej kapusty zdejmuje się bardzo łatwo, ważne jednak, aby przed nałożeniem farszu, sparzyć je wrzącą wodą. Przycinamy również główny, grubszy nerw - łatwiej wówczas zawinąć gołąbki. Z podanych składników przygotujecie około(...)sztuk gołąbków. Polecam Wam przepis, korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam:) K.K. SKŁADNIKI : 1 główka włoskiej kapusty 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 szklanki ugotowanej kaszy 1 cebula, posiekana, podsmażona na złoto kawałek boczku, pokrojony na kawałki, podsmażone 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego posiekana natka pietruszki maggi do smaku dodatkowo: plasterki boczku

Moja Książka Kucharska
Przepisy na wigilię: Kapusta wigilijna 109

Najprostszy przepis na wigilijną kapustę. Naprawdę nic więcej nie potrzeba. Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 8 łyżek oleju 4 łyżki miodu 2 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku Sól, pieprz Opcjonalnie: żurawina, suszone śliwki Składniki na dania dla 4 osób Przygotowanie: Krok 1 Grzyby moczymy w wodzie najlepiej przez noc, albo chociaż przez godzinę. Gotujemy(...)samej wodzie przez 15 minut. Odstawiamy. Krok 2 Kapustę jeśli jest mocno kwaśna trzeba przepłukać w zimnej wodzie. Następnie siekamy na drobniejsze kawałki. Rozgrzewamy w rondlu olej, wrzucamy kapustę i smażymy przez 4-5 minut, mieszając, aż kapusta lekko się skarmelizuje. Wtedy dolewamy trochę wody, jedna trzecia szklanki wystarczy. Dusimy przez pół godziny. Krok 3 Dodajemy grzyby razem z zalewą

Niedzielny kucharz
Sprawdzone przepisy na wigilię 106

Święta. Weź głęboki oddech, włącz muzykę, którą lubisz i spokojnie zabierz się do pracy. Żeby było Ci łatwiej podrzucamy nasze sprawdzone przepisy na wigilię: na pierogi z kapustą i grzybami (najlepsze ciasto ever), idealnie doprawiony barszcz z uszkami (lepszy niż z kartonu!), kapustę wigilijną (najprostszy przepis pod słońcem) i rybę po grecku w tarcie (oryginalny pomysł, który ozdobi każdy stół(...)PLAN PRACY Zacznij od barszczu – będzie potrzebował najwięcej czasu, ale jak już wstawisz, będzie się gotował sam, więc wtedy będzie czas by zrobić inne potrawy. Namocz grzyby do kapusty i uszek. Zagnieć ciasto na rybę po grecku – musi odpoczywać godzinę. Przygotuj kapustę do farszu do pierogów i kapustę wigilijną – będzie się gotować około godziny. Zagnieć ciasto

Niedzielny kucharz
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 127

można zrobić z resztkami ze świąt – np. kapustą wigilijną? Standardowa odpowiedź to bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą(...)przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku, żeby nieco zmiękły. P oznaj 10 zasad udanego mrożenia – żeby sprawdzić, jak dobrze zamrozić jedzenie ze świąt. Po kilkudziesięciu minutach wyciągamy z pieca rumianą, pachnącą tartę, niezwykle sycącą, ale o niebo mniej kaloryczną niż wspomniany wcześniej bigos. Zachęcamy Was do spróbowania

Niedzielny kucharz
Jajko sadzone z kapustą kiszoną - przepis z 3 przepisów... 175

dobry przykład i opublikować kolejny nasz posiłek, by pokazać jak to może wyglądać.      Przedwczoraj u nas były na obiad jajka w czerwonej papryce z surówką z kapusty kiszonej.      Jak zrobić jajka sadzone w papryce lub bez pisać chyba nie trzeba, bo już było.      Godną uwagi była natomiast wyśmienita😘 surówka z kapusty(...)kiszonej zrobiona od  A do Z przez Agnieszkę. Mój udział był tylko taki, że jak co roku przywiozłem do domu 20 kg worek poszatkowanej kapusty do kiszenia. Taką surówkę robiła moja babcia, mama, robiłem ją sam, a teraz robi ją Agnieszka. Ze względu na dietę rozdzielną musieliśmy tylko usunąć jeden składnik, o tym na końcu. Przepis na jajka sadzone

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Surówka z kapusty kiszonej 118

dziś przepis na surówkę z kapusty kiszonej 😀, która jest świetnym dodatkiem do potraw białkowych, kotletów, pieczeni, mięsa z grilla, czy mięsa duszonego i  nie tylko. Można zjeść kapustę kiszoną prosto ze słoika lub z beczki, można też ją tuningować i podać w postaci np. takiej surówki jaką proponuje Agnieszka! Oddaję głos 😀... Składniki: kapusta kiszona dowolna ilość marchewka cebula olej(...)oliwa tymianek Przygotowanie: Kapustę przed doprawieniem warto spróbować bo może się okazać bardzo kwaśna. Jeśli jest dobra to dodajemy drobniutko pokrojoną cebulkę, startą marchewkę, trochę oleju i troszkę tymianku (jeśli ktoś nie lubi to może pominąć), i wszystko razem dokładnie mieszamy. Natomiast jeśli uważamy, że kapusta jest za kwaśna to trzeba ją przepłukać w zimnej wodzie (kapustę umieszczamy na druszlaku

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Łazanki z kapustą i grzybami 147

Składniki (na 1 porcję) - garść suszonych grzybów (ok. 15 g), - cebula (ok.70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ok. 200 g kapusty kiszonej, - łyżeczka masła (ok. 5 g), - pół szklanki makaronu łazanki (ok. 50 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Grzyby zalewamy wodą i moczymy (najlepiej przez całą noc). 2. Grzyby gotujemy(...)wodzie, w której się moczyły, ok. 20 min. 3. Ugotowane grzyby kroimy na drobniejsze kawałki. 4. Drobno posiekaną cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 5. Do cebuli dodajemy posiekaną kapustę (jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją wcześniej wypłukać) i smażymy kilka minut. 6. Do kapusty dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sos sojowy, grzyby, wywar z gotowania grzybów, łyżeczkę masła

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 174

Brak pomysłu na krokiety? Tym razem mam idealne rozwiązanie:) Krokiety z Kapustą Kwaszowną z Marchewką firmy ORZECH .  Smakują wyśmienicie ,polecam i zapraszam również do odwiedzenia strony ORZECH :) SKŁADNIKI NA 30 sztuk: 30 naleśników 1 Słoik Kapusty Kwaszonej z Marchewką ORZECH 1 cebula 40 dag pieczarek Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 6 jajek 2 szklanki mleka Masło(...)smażenia pieczarek Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE:  Kapustę przepłukuję zimną wodą a następnie drobno siekam. Do garnka wkładam kapustę i zalewam wodą tak by zakrywała kapustę. Ja dodałam kapustę ze słoika która już jest doprawiona, jeśli używamy takiej na wagę dodajemy pieprz, sól oraz liść laurowy i ziele angielskie.  Gotuję ok 30 min co jakiś czas

Gotowanie Patki
Kapusta z grochem 137

Znacie ten moment kiedy w domu w Wigilię pachnie kiszoną kapustą, majerankiem, zielem angielskim i listkami laurowymi? To znak, że w kuchni tworzy się jedno z najbardziej znanych i tradycyjnych świątecznych potraw, czyli kapusta z grochem. W moim domu kapusta ta przygotowywana była własnie z jego dodatkiem ale jeśli podacie ja np. z grzybami będzie na pewno równie pyszna. Składniki(...)kapusty kiszonej 400 g grochu żółtego 2 duże cebule 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek, pieprz czarny, sól Przygotowanie: 1. Groch wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak aby całkowicie go przykryła. Zostawiamy go na całą noc by namoknął. Następnego dnia jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody i gotujemy go do miękkości. Ugotowany przekładamy do dużej miski

Życie ze smakiem
Wigilijna kapusta z grzybami 129

Tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami to obowiązkowa potrawa na moim  świątecznym stole. Nie wyobrażam sobie, że mogło by jej wtedy zabraknąć.  Taka kapusta będzie również doskonałym dodatkiem jako farsz  do pierogów,  uszek czy krokietów.  Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 70 g suszonych grzybów 1 cebula masło kminek 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela(...)angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalać wodą, odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie grzyby ugotować w wodzie w której się moczyły. Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, wlać wywar z ugotowanych grzybów i dolać wody tyle by przykryła kapustę. Gotować na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby dolewać wody. Cebulę pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. 2231

chciałabym pokazać Wam w tym roku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem  :-)  Te paszteciki, to przepis uproszczony. Bo zazwyczaj znaleźć można taki, gdzie(...)mięciutkie w środku. Dobrze też się kroją, dzięki kruchości. A gdy zostaje mi ciasta, piekę rogale z owocami dla moich chłopców. Przepis jest bardzo uniwersalny :-) Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. Duża porcja - wystarczy, by zrobić około 70 pasztecików o szerokości 4 cm. Składniki na ciasto: 1 kg maki pszennej tortowej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron z mięsem mielonym i kapustą 165

Makaron z kapustą i mięsem mielonym to moja dzisiejsza propozycja na  pyszny obiad. Przepis jest banalnie łatwy i szybki do zrobienia,  a danie smaczne i bardzo sycące. Polecam :)  Składniki: mała główka białej kapusty 600 g mięsa mielonego 300 g makaronu 2 cebule 3 ząbki czosnku olej do smażenia kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Kapustę umyć(...)poszatkować. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić kapustę, podsmażyć. Następnie podlać wodą, dusić aż kapusta będzie miękka.   Na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, następnie dodać mięso mielone. Całość razem smażymy, aż mięso nabierze ładnego brązowego koloru. W miedzy czasie ugotować makaron al dente w  lekko osolonej wodzie, odcedzić. Do kapusty przełożyć  mięso oraz makaron

magiczna kuchnia Kasi