kapustą - 19268 przepisów (strona:173/1285)

Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 86

jest naładowana warzywami. Dzięki temu jest pyszna i pełna witamin. Zaskoczy Cię jak super smakuje! Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Z tą tartą jest trochę roboty, bo wiadomo, ciasto trzeba zarobić, odstawić do wyrośnięcia, ale na serio warto poświęcić dla niej trochę czasu. Tarta z pieczonymi(...)warzywami jest pyszna! Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną kapustą. Efektem naszych eksperymentów jest ta wegetariańska tarta, która stanowi wariację na temat przepisu z bbcgoodfood, na który trafiliśmy szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków

Niedzielny kucharz
Żeberka w kiszonej kapuście z ziemniakami. Po prostu pycha! 153

Kapusta kiszona i żeberka to polaczenie idealne i klasyczne. Dzisiaj serwuje je również z pieczonymi ziemniakami. Tanio i smacznie. SKŁADNIKI: około 1300 g żeberek wieprzowych duża łyżka smalcu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie jabłka 1 kg kiszonej kapusty 500 g małych ziemniaków 2 – 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku sól i pieprz(...)tłuszczu, na którym się smażyły zeszklić pokrojona w piórka cebule. Do zeszklonej cebuli dodać czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Chwile podsmażyć. Następnie do cebuli dodać odcedzona z soku kapustę kiszona. Jeśli nie lubicie kwaśnej kapusty, można ja przed dodaniem przepłukać pod bieżącą woda. Doprawić małą ilością soli i pieprzem do smaku. Całość smażyć 10 minut. Pod koniec smażenia

Pani M - kuchnia smakowita
Bigos – 20 przepisów 100

Bigos staropolski Bigos pieczony – przepis Przepis na bigos Smaczny bigos wegetariański Pikantny bigos z kimchi Bigos z brukselką Kapusta z grochem Kapusta z grzybami Kapusta z suszonymi śliwkami Kapusta z soczewicą Bigos wegetariański Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym Bigos z dyni Bigos z bakłażana Lekki bigos z kapusty pekińskiej Bigos z czerwonej(...)kapusty – dieta dr Dąbrowskiej Bigos z dynią – post dr Dąbrowskiej Naleśniki z bigosem Artykuł Bigos – 20 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Paszteciki z ciasta francuskiego 89

wieczorami , lub przynajmniej po 17.00;). Hit wszystkich imprez - u mnie królują dość często ( lubię zmieniać menu). Przepis podaję na około 45 pasztecików. Składniki: - 2 płaty ciasta francuskiego - 80 dkg kapusty kiszonej - 50 dkg pieczarek - jajko do posmarowania pasztecików - łyżka masła do smażenia  - sól, pieprz, kumin mielony  lub zmielony kminek do smaku Kapustę kroję na mniejsze kawałki - będzie(...)soku , gdyż jest on bombą witaminową, która tylko wzbogaci potrawę. Pieczarki obieram i kroję w małe kawałeczki. Na maśle podsmażam przez chwilę pieczarki. Jak trochę zmniejszą swą objętość dodaję kapustę. Mieszam dokładnie , przykrywam naczynie, zmniejszam ogień i duszę do miękkości kapusty, co chwilę mieszając. Jeśli potrzebujecie dolać odrobinę tłuszczu bo kapusta jest sucha to możecie .Ja jednak dodałabym odrobinę wody

Kuchnia Pełna Emocji
Szybkie pierogi z kapustą i grzybami 101

dzieci. Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej typu 450 lub 500 250 ml gorącej wody 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli jedno żółtko jaja kurzego Farsz: 500 g kiszonej kapusty 50 – 100 g suszonych grzybów 1 cebula olej sól i pieprz (po łyżce) liść laurowy (5-6 liści) Szybkie pierogi z kapustą i grzybami – przepis Suszone grzyby zalej(...)kilka a nawet kilkanaście godzin). Do miski należy wsypać mąkę, sól, wlać wodę, olej oraz wbić jajko. Wszystkie składniki mieszać do czasu uzyskania gładkiej masy. Potem przykryć i odstawić. Kapustę zalej wodą i gotuj przez około 30 minut. Następnie ją odsącz i posiekaj. To samo zrób z grzybami. (gotuj je około godzinę) Podsmaż cebulę na oleju, następnie dodaj kapustę oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną – przepis krok po kro 65

Zupa buraczkowa z kapustą czerwoną – bardzo prosta do przygotowania i zdrowa zupa. Jednocześnie rozgrzewająca i sycąca. Ja przygotowałam ją w szybkowarze, dzięki czemu o połowę skrócił się czas gotowania. Podsmażona na oliwie cebulka, soczewica, ziemniaki, kapusta, buraczki i moc przypraw – tylko tyle i aż tyle by na stole pojawił się gorący, świeży obiad. PRZEPIS NA ZUPA BURACZKOWA(...)KAPUSTĄ CZERWONĄ Składniki: 2 cebule 3 lyżki oleju 1 kg ziemniaków 1 plaster (150-200g) kapusty czerwonej 3 łyżki soczewicy czerwonej 4 nieduże buraki 2-3 łyżeczki soli pieprz czarny 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki majeranku 2-3 łyżki octu jabłkowego 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego Jak zrobić zupa buraczkowa z czerwoną kapustą – przepis krok

Dorota Smakuje
Kapuśniak z kiszonej kapusty 70

Pyszna kwaśna zupa z warzywami, kiszoną kapustą i wędzonym boczkiem I dealna na jesienny lub zimowy posiłek dla całej rodziny, zarówno na obiad jak i na kolację. Dodatek wędzonego boczku bardzo wzbogaca smak – jeżeli zupa ma być dla wegetarian, po prostu go pomiń. Smak zupy będzie nieco inny, ale i tak posmakuje Tobie i Twoim domownikom   Pomysły(...)zupa diabelska ** Barszcz czerwony czysty ** Grochówka na żeberkach   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 3 litry zupy: 4 średnie ziemniaki 2-3 marchewki pietruszka 200-300 g kapusty kiszonej 100-150 g wędzonego boczku cebula 2 listki laurowy 2 ziela angielskie 2,5 litra wody lub bulionu sól i pieprz (lub inne ulubione przyprawy) łyżka masła (ewentualnie oleju

Kulinarny S.O.S.
5 obiadów za 10 zł każdy 90

samą cenę. Droższe są za to ryby. Gdyby człowiek poprzestał na jedzeniu schabowego i pulpetów, to dałby radę utrzymać rachunki w ryzach. Przepisy ciut bardziej ekstrawaganckie, jak pieczona kapusta już napędzają koszty. Wiemy, że zmieszczenie się z obiadem w 10 zł to nie jest wielki wyczyn. My gotujemy dla dwójki dorosłych – syna stołuje się w przedszkolu. Gdybyśmy musieli wykarmić(...)taki a nie inny zestaw obiadów. Jak zawsze gotowaliśmy według klucza: używaj tych samych składników w różnych daniach. Tym razem wygląda to tak. W poniedziałek były Pieczone steki z kapusty z ziemniakami Nie będzie cienia ściemy, jeśli powiemy, że steki z kapusty to danie wybitne: mięciutkie, rozpływające się w ustach delicje o rozmaitości smaków jakie dostarcza super dresing, ser pleśniowy

Niedzielny kucharz
szybkowar-gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą ryżowo-mięsne... 81

łopatka 70 dag, koperek 1 pęczek, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, sól czosnkowa 2  łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, kapusta włoska miękka 1 główka większa, olej rzepakowy - ile potrzeba woda 6 szklanek sos: wywar z gołąbków, mąka 2-3 łyżki, śmietana 12% 100 gram, przecier pomidorowy 100 gram, koperek(...)pęczek Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony, pokrojoną cebulę i wbić jajka, wszystko ręką dobrze wymieszać.   Z kapusty włoskiej ( główka kapusty powinna być miękka a nie twarda, lepiej liście z niej schodzą ) wyciąć ostrym nożem z czubkiem głąb,włożyć główkę do wrzątku i ściągać sparzone liście, liście wystudzić i ściąć lub wyciąć gruby

W Mojej Kuchni Lubię
Czerwona kapusta Stir Frying Faceta w Kuchni 94

potrawom przygotowanym przy użyciu tej metody. Należy pamiętać, że nie jest to łatwa metoda gotowania, mała ilość oleju, powoduje, że trzeba uważać, by nie spalić dania. Zapraszam na czerwoną kapustę z Woka. 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 3-5 łyżek oliwy z oliwek ✅ 1 cebula pokrojona w talarki ✅ 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ Czerwona kapusta ✅ 1 marchewka starta(...)łyżeczki curry ✅ Świeża kolendra ✅ Sól ✅ Pieprz świeżo zmielony ✅ Orzechy nerkowca mocno prażone ✅ Limonka 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej dość mocno wok, wlej oliwę i wrzuć cebulę, chwilę podsmaż. 🛠️ Dodaj czosnek, kapustę i marchewkę, często mieszając, smaż całość, aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana. 🛠️ W międzyczasie wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, curry, dopraw solą i pieprzem. 🛠️ Wlej mieszankę do kapusty, wymieszaj, gotuj

RafalCook
Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu 67

smaku), których szkoda było wyrzucać. Postanowiłam je wykorzystać i wymyśliłam, że zrobię z nich z krokiety . W arzywa z gotowania bulionu są dość słodkie, więc aby słodycz zbilansować wybrałam kapustę kiszoną. Do kapusty świetnie pasują pieczarki, które również były w bulionie. Aby ożywić trochę smak, dodałam listki świeżego tymianku i tak o to powstał przepis na moje Krokiety z kapustą(...)pieczarkami , czyli mój sposób na wykorzystanie resztek z gotowania bulionu warzywnego. Krokiety z kapustą i pieczarkami świetnie się sprawdzą również na wigilijnym stole, a bulion warzywny z pieczarkami wg tego przepisu wykorzystajcie jako bazę np. do wigilijnej zupy grzybowej lub barszczu. Czytaj więcej: Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu The post Krokiety z kapustą

Moja Delicja
Polędwica wieprzowa nadziana kapustą, pieczarkami i serem 88

Bardzo lubię polędwicę wieprzową. Pierwszy raz nafaszerowałam polędwicę kapustą z grzybami i wyszło bardzo smacznie. Spróbujcie Składniki: – 1 polędwica wieprzowa (ok 450g) – 1 cebula czerwona (mała) – 300g kapusty – 200g pieczarek – 100g twardej mozarelli – 2 łyżki musztardy (u mnie rosyjska) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, sól, pieprz, czubryca(...)drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną tłuszczu, dodać pieczarki starte na tarce na dużych oczkach i smażyć przez około 5-7 minut. Następnie dodać cienko posiekaną kapustę i smażyć przez około 10-12 minut, aż kapusta całkowicie zmięknie. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie wystudzić, dodać ser starty na tarce

Smaki Armine
Pierożki z kapustą 73

moje i Smakosza ulubione pierożki z kwaśnym farszem z kapusty kiszonej. Nie będę ściemniać, że to danie w kilka chwil, bo lepienie pierogów zawsze zajmuje więcej niż "kilka chwil", zwłaszcza jeśli masz małych pomocników, którzy zlepiają kółka bez farszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta...  Ten przepis ma już dobrych parę(...)roku, ale te pierożki są tak pyszne, że można jeść je w każdym czasie). Stanowią doskonały dodatek do czerwonego barszczyku, ale także jako samodzielną przekąskę.  Drożdżowe pierożki z kapustą Składniki: Ciasto: 1)       3 szklanki mąki pszennej 2)       3/4 dużej śmietany

Na kulinarnym poligonie
Żeberka w kapuście 84

ochotę na zjedzenie czegoś konkretnego. Byle do wiosny, a tymczasem na blogu danie jednogarnowe, które pewnie znacie, a jeśli nie zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Żeberka w kapuście Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 2 godz Łączny czas 2 godz 20 min Składniki 1 kg kapusty kiszonej 1 kg chudych żeberek 2 cebule sól pieprz 4 ziarenka ziela(...)wody Instrukcje Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy solą, pieprzem i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż się ładnie zrumienią. Cebulę kroimy w półplasterki, rumienimy na patelni. Kapustę dość mocno odciskamy, część wkładamy na dno garnka (najlepiej takiego w którym się nic nie przypala) na to warstwę cebuli i obsmażone żeberka. Dodajemy ziele, liść i całość przykrywamy resztą kapusty

To co lubię - gotuję i polecam
Kotlety z kapustą i ryżem a la gołąbki 162

Kotlety z młodą kapustą i ryżem a la gołąbki Moja rodzina uwielbia takie kotlety. Niektórzy nazywają je również gołąbkami bez zawijania lub leniwymi gołąbkami. Bez względu na nazwę, tak przygotowane kotlety z mięsem mielonym, młodą kapustą i ryżem są naprawdę pyszne. Można je podać same lub w towarzystwie zestawu surówek, ziemniaków itd. Świetna odmiana od tradycyjnych mielonych kotletów. Moja rodzina(...)mąż Spróbujcie i Wy, bo przygotowanie takich kotletów a la gołąbki jest naprawdę proste. Składniki: około 500-600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki) 0,5 główki młodej kapusty lub 3/4 jeśli macie mniejszą kapustę jak ja około 6 czubatych łyżek ugotowanego ryżu (miałam z dnia poprzedniego, jeśli gotujecie świeży starczy ugotować 80-100 g ryżu) 1 jajko sól

Słodkie okruszki