suchego -u mnie dziś świeży 1,5-2 łyżki miodu 3 łyżki octu jabłkowego 1/4 szklanki oliwy Wykonanie Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. czerwona kapusta Składniki: mała kapusta czerwona 1 cebula cieniutko pokrojona w piórka,posolona i odstawiona na 30 minut Wykonanie: Kapustę opłukać i poszatkować ,zagotować wodę i zalać kapustę ,pozostawić
w mojej kuchniNieco uproszczona wersja rolad. Składniki: -plastry karkówki -1/4 główki czerwonej kapusty -czerwona papryka -cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę, marchew i ogórki kroimy
Maminek kulinarnyjakoś tydzień temu, zdjęcie czekało na publikację. Dzięki zakwasowi i kapuście, smakowała trochę jak barszcz ukraiński. Dla mnie, superekstradyska. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1/4 główki czerwonej kapusty pół litra zakwasu z buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka octu winnego (lub więcej) pół łyżeczki cukru (lub więcej) pół małego pęczka(...)cukier, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 5 minut. Przed podaniem dodajemy jogurt (pamiętajcie, żeby nie dodawać go do wrzącej zupy) i posypujemy poszatkowanym koperkiem. Artykuł Zupa z czerwoną kapustą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyprzyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty – wyglądają nieciekawie, są za to bardzo smaczne!Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapustyOrzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą faszerowany
Poezja smakuSurówkę z czerwonej kapusty i jabłka pamiętam z dzieciństwa. Zwykle kapustę obgotowuję i doprawiam ją z winegretem. Surowa kapusta jest nieco twarda, ale synowie wolą wersję z jabłkiem i śmietaną. Sałatka: 1 ćwiartka czerwonej kapusty 1 jabłko kawałek cebuli (niekoniecznie) 1 łyżka majonezu 2-3 łyżki śmietany 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz szczypta ziół
Czerwień i błękittofu, a to nie było kapusty, a to ja o przepisie zapominałam. Ostatnio jednak zobaczyłam w sklepie ekologiczne tofu i postanowiłam wreszcie to danie przygotować, bo w końcu czerwonej kapusty teraz nie brakuje. Mój syn był przekonany, że zajada mięso chociaż szybko wyprowadziłam go z błędu. Dokładał sobie 3 porcje, gdyż stwierdził, że nie naje się jedną(...)się najadłam. Do powtórzenia na pewno. Składniki (na 2 - 3 porcje) 2 łyżki oleju sezamowego 70 g poszatkowanej czerwonej kapusty 80 g posiekanej cebuli 150 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 110 g marchwi startej na grubej tarce 110 g cukinii startej na grubej tarce 60 g kiełków fasoli mung (zapomniałam
Sto kolorów kuchniklimatem. Zjadł, oczywiście, ale usłyszałam: „dobra, ale nie rób jej za często”. Hahaha, naprawdę użył takiego stwierdzenia. Kaczkę zjedliśmy z kładzionymi kluskami i surówką z czerwonej kapusty i buraków, na którą przepis wrzucę na bloga za parę dni. Do kaczki pasuje i czerwona kapusta i buraki, postanowiłam więc zrobić z tego dodatek do obiadu. Wyszła
KardamonovyBardzo prosty sposób na czerwoną kapustę do obiadu. Podane ilości składników są przykładowe. Precyzja nie jest tutaj konieczna. pół niedużej główki czerwonej kapusty pół łyżki octu szczypta cukru sól, pieprz 1 łyżka majonezu dekoracyjnego 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1-2 ząbki czosnku Poszatkowaną kapustę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Jeszcze gorącą
Praktyczna pldanych potraw i czasami z niepewnością próbują nowych. Czerwona kapusta, jak ją podać? Surówka nie ruszona, gołąbki również, dużo starań a wszystkie kończyły się fiaskiem. Spróbowałam zrobić kotlety z kapusty zainspirowana przepisami dla niemowlaków i podawanie potraw metodą BLW. To był sukces! Składniki: mała główka czerwonej kapusty lub połowa średniej wielkości kapusty cebula 6 łyżek mąki 3 łyżki
wysmienitywody gazowanej. Zapewniam,że wypróbowana i jak nie zjemy za szybko to postoi nawet 2- 3 tygodnie. U mnie wersja z czerwonej kapusty oczywiście z białej również możemy zrobić. SKŁADNIKI kapusta czerwona lub biała średniej wielkości 3 duże marchewki 3 cebule 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku Zalewa: 2 łyżki soli 3/4 szklanki(...)oleju rzepakowego 1 szklanka cukru 1,5 szklanki octu jabłkowego 1 litr wody gazowanej WYKONANIE Kapustę, paprykę, cebulę szatkujemy na szatkownicy do kapusty . Marchewkę ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Składniki zalewy łączymy ze sobą. Wlewamy do kapusty, mieszamy i zalewamy wodą mineralną. Surówkę nakładamy do dużego słoika lub kilku mniejszych
W kuchennym oknie Ewyrobię dość często bo bardzo lubimy ten rodzaj surówki. Ale jakby tak zrobić go w wersji kolorowej? No właśnie! Zaopatrzyłam się w zgrabną główkę czerwonej kapusty i przystąpiłam do dzieła. Kapusta czerwona ma twardsze liście i nie jest taka soczysta jak biała więc zwykle przyrządza się ją w wersji duszonej, właśnie ze względu na tę twardość. Ale kiedy(...)się ją drobno poszatkuje, wygniecie i odpowiednio doprawi to smakuje bardzo dobrze. Dodatkowo taka surówka pięknie wygląda, prawda? Jeśli wolicie delikatniejsze liście to polecam surówkę z kapusty pekińskiej . Żarłoczek taką właśnie woli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabędzie dobrze. Lecę. Baj! Składniki: 1 mała czerwona kapusta 2 gruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny szczypta cukru sól pieprz Kapustę obieramy z zewnętrznych, brzydkich liści, szatkujemy. Wrzucamy do miski i chwilę ugniatamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do kapusty dorzucamy starte na grubych oczkach, obrane gruszki, jogurt, majonez(...)cytryny, cukier, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby smaki się pięknie połączyły. Artykuł Surówka z czerwonej kapusty i gruszki pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovySkładniki: 1/2 główki kapusty czerwonej 1 cebula 2 jabłka 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu 2 łyżki chrzanu sól Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na wąskie paski, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby zmiękła. Cebulę kroimy w drobną kostkę, jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do kapusty. Majonez łączymy z jogurtem i chrzanem
Qchnia po prostuZdrowo, kolorowo i całkiem szybko. Na zdjęciu: kasza jaglana, surówka z czerwonej kapusty, marchewka curry , kotlety sojowe kebab-gyros i ogórki kiszone. Jak zrobić surówkę? Składniki: 1/2 małej czerwonej kapusty 1-2 jabłka 1 cebula sos: olej z pestek winogron lub oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz Zblenduj warzywa (lub drobno pokrój). Zmieszaj składniki sosu i polej
Qlinarnie i Qlinarnie