zestawami jedzonka do pracy. Tym razem mam nadzieję, że na dłużej i bardziej regularnie. W dzisiejszym lunchboxie znalazły się muffinki jajeczne i pikantne klopsiki z surówką z czerwonej kapusty. Wszystko bardzo smaczne i lekkie. Gorąco polecam taki zestaw! Śniadanie: Muffinki jajeczne z różnymi dodatkami (papryka, pomidor, szynka i ser) podobne do tych z tego przepisu . Lunch: Azjatyckie(...)klopsiki w pikantnej glazurze na bazie sosu sriracha na brązowym ryżu oraz surówka z czerwonej kapusty . Smacznego
Codzienne GotowanieZnając jednak życie, wylądowała z jakimś pieczonym mięsiwem. Ocet możecie zastąpić sokiem z cytryny, ja jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy(...)ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru sól pieprz Kapustę szatkujemy, gotujemy al dente (w ilości wody, która jedynie przykryje kapustę) razem z liściem laurowym, zielem angielskim i octem, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich starte na grubych oczkach jabłko, jogurt, majonez, cukier, doprawiamy
KardamonovyZnając jednak życie, wylądowała z jakimś pieczonym mięsiwem. Ocet możecie zastąpić sokiem z cytryny, ja jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy(...)ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru sól pieprz Kapustę szatkujemy, gotujemy al dente (w ilości wody, która jedynie przykryje kapustę) razem z liściem laurowym, zielem angielskim i octem, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich starte na grubych oczkach jabłko, jogurt, majonez, cukier, doprawiamy
Kardamonovyprzepisami , a przekonacie się ze kuchnia szkocka jest niezwykle smaczna i różnorodna. Najsmaczniejsze w 2019 W 2019 roku największą popularnością cieszyły się proste, domowe zapiekanki, banalna surówka z czerwonej kapusty i pyszne jajka faszerowane awokado. Pieczeń z mięsa mielonego Zapiekanka makaronowa w cieście Pie z kurczakiem i porem Jajka faszerowane awokado Surówka z czerwonej kapusty Plany
Codzienne GotowaniePrzygotowanie: 20 minut (+ czas przygotowania mięsa) Składniki kabab: – mięso z kurczaka przygotowane z przepisu na kebab z kurczaka – 1/4 główki sałaty lodowej – 1/8 główki czerwonej kapusty – 2 łyżki octu winnego (białego) lub jabłkowego – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżeczki cukru – 1 chlebek pita – inne warzywa – np ogórki, pomidory, czerwona cebula – sos: przepis na pikantny sos pomidorowy – sos czosnkowy: jogurt grecki, czosnek, sól Pokrój drobno sałatę oraz czerwoną kapustę i włóż do osobnych misek. Do każdej dodaj po 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu oraz 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj. Mięso pokrój na drobne kawałki. Na talerzu połóż sałatę i kapustę, dodaj mięso, pozostałe warzywa (ogórki, pomidory
nietylkopasta.plwarzywa prezentują się nie tylko apetycznie, ale również zachęcają do spożywania. Dlatego z przyjemnością proponuję dzisiejszy przepis inspirowany konceptem zdrowej miski, tradycyjne, mielone kotlety w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty, pieczonych ziemniaków i batatów, zielonej fasolki, brokułowych różyczek i tzatziki. Zdrowa miska(...)polsku 4 porcje Składniki: 8 mielonych kotletów z tego przepisu 4 ziemniaki 1 batat czerwony 1 batat fioletowy 250 g brokułu 250 g fasolki szparagowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki parmezanu sól do smaku ¾ łyżeczki suszonych płatków chili surówka z czerwonej kapusty tzatziki Usmażyć kotlety mielone z przepisu w linku. Przyrządzić surówkę z kapusty według przepisu
codojedzeniawarzywa prezentują się nie tylko apetycznie, ale również zachęcają do spożywania. Dlatego z przyjemnością proponuję dzisiejszy przepis inspirowany konceptem zdrowej miski, tradycyjne, mielone kotlety w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty, pieczonych ziemniaków i batatów, zielonej fasolki, brokułowych różyczek i tzatziki. Zdrowa miska(...)polsku 4 porcje Składniki: 8 mielonych kotletów z tego przepisu 4 ziemniaki 1 batat czerwony 1 batat fioletowy 250 g brokułu 250 g fasolki szparagowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki parmezanu sól do smaku ¾ łyżeczki suszonych płatków chili surówka z czerwonej kapusty tzatziki Usmażyć kotlety mielone z przepisu w linku. Przyrządzić surówkę z kapusty według przepisu
codojedzeniazapasów jeszcze za wcześnie, przepis zamieszczam już teraz by pomyśleć o tym, warto w ogóle robić takie kiszonki. Może komuś się przyda :) Ja jestem wielbicielką kiszonek. Kiszona czerwona kapusta obok białej jest moją ulubioną. Używam jej do prostych surówek. Przepis pochodzi z książki "Kompoty, marynaty, dżemy" Zdzisławy Skrodzkiej. Składniki : ok. 5 kg poszatkowanej czerwonej kapusty
Proste Potrawyczystym składem, więc chcąc przyśpieszyć przygotowywanie obiadu, korzystam z takich właśnie gotowych. Bardzo lubię je w zestawie z grillowanymi szparagami, tuńczykiem i jakąś szybką surówką, tym razem z czerwonej kapusty. Polecam to pyszne, wiosenne połączenie :) 3 placki piada 100 g filetów z tuńczyka w oliwie pęczek szparagów łyżka oleju sól i pieprz do smaku kawałek czerwonej kapusty łyżka
Mienta blogZapraszam na ciekawą odmianę sałatki z czerwonej kapusty. Sałatka podpatrzona w gazecie, zmodyfikowana i wykonana przez moja mamę. Kapusta wykonana w ten sposób wyszła bardzo smaczna, doskonale pasująca do drobiu i dziczyzny. Mama podała ją w towarzystwie pieczonej kaczki. Polecam :) Składniki - 1,2 kg czerwonej kapusty - 1 cebula - 2 jabłka - szklanka soku jabłkowego - laska cynamonu - łyżka masła
Kuchnia z widokiem na ogródDziś mam dla Was pyszny zamiennik mięsnych kotletów. Pyszne, lekkie, nie ociekają tłuszczem. I co najważniejsze pełne zdrowia. Kapusta czerwona to przede wszystkim źródło antocyjanów (przeciwutleniaczy), którym zawdzięcza swój piękny kolor. A więc mamy tu walkę z wolnymi rodnikami i procesami starzenia. Do tego mnóstwo wapnia, magnezu(...)potasu, witamin z grupy B czy witaminy A. Te kotlety zdecydowanie wygrywają z tradycyjnymi mielonymi pod względem wartości odżywczych. No i jak wyglądają! :) Składniki (20 sztuk): 900 g posiekanej kapusty czerwonej (bez zewnętrznych liści i głąba) 150 g płatków owsianych (lub gotowej mąki owsianej) 40 g siemienia lnianego (najlepiej niemielonego) 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz
Powiedz dietom nieSkładniki: kacze udka 2 większe, majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, masło klarowane 2 łyżeczki, kapusta czerwona 1 mała główka, jabłka 2 sztuki, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, cukier(...)łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, ocet jabłkowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 1 szklanka, cebula 1 sztuka kapustę czerwoną drobno pokroić i zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut i potem odlać wodę z miski, jabłka pokroić ze skórką na pół plasterki, cebulę drobno pokroić udka kacze dokładnie natrzeć
W Mojej Kuchni LubięCzerwona kapusta to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie można znaleźć na straganach. Czy wiecie, że ma dużo więcej witaminy C niż kapusta biała. Tak, tak! Warto po nią sięgać o każdej porze roku. Zapakujcie więc w słoiki, ile się da, aby zimową porą cieszyć się […] Artykuł Sałatka z czerwonej kapusty na zimę pochodzi z serwisu Wędr
Wędrówki po kuchnisurówki nie ma obiadu, jak dla mnie to w zasadzie mogłoby nie być mięsa ale surówka musi być. Jeśli chodzi o czerwoną kapustę to najbardziej lubię właśnie taką w wersji na surowo. Dodaję do niej różne dodatki, obowiązkowo jabłka. Najczęściej podaję ją do pieczeni z sosem. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 marchewki 2 jabłka cebula ząbek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafasolą , ale równie smaczny. Intensywnie czerwony dzięki dodatkowi cukru i kwasku cytrynowego. Dla naszego alergika była wersja bez jajka i śmietany. Z mięsem z ugotowanych żeberek. Mniam! 1 pasek żeberek wieprzowych 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 małe cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 duże buraczki ćwikłowe kawałek kapusty czerwonej (niekoniecznie) 3 ziemniaki kwasek cytrynowy cukier sól(...)cebule i dalej gotować, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć cebule (niekoniecznie), dodać marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, buraczki starte na tarce o grubych oczkach i poszatkowaną kapustę czerwoną. Wsypać 1 czubatą łyżkę cukru i odrobinę kwasku cytrynowego. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć żeberko, obrać z kości i mięso wrzucić do zupy. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie