Zdrowo i bardzo smacznie do wiosennych obiadów i nie tylko. Surówki z czerwonej kapusty są mniej popularne ze względu na jej twardość, ale ostatnio opracowałam nowy patent, który znacznie skraca czas przygotowania i sprawia, że jest szybciej miękka. Nie kroje kapusty tylko ścieram na tarce o grubych oczkach, lekko solę i ugniatam rękami aby lekko puściła sok. Efekt znakomity(...)już kilkakrotnie testowany, więc mogę Wam go już przekazać. Składniki: - 1 mała główka czerwonej kapusty, do 1/2 kg - 1 duża marchew - 1 duże jabłko - 1 duża cebula - kilka łyżek krojonej zieleniny jaką lubicie, u mnie koper i szczypiorek - sól - pieprz - 2 łyżeczki majonezu - 2 łyżeczki musztardy - 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego - cukier do smaku - ocet winny
Apetyczna babeczkamała główka czerwonej kapusty (poniżej 1 kg), mała cebula cukrowa, 1 średnie jabłko, 1 średnia marchew, 3 łyżki majonezu, 5 łyżek octu jabłkowego, 1 - 1,5 płaskiej łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka cukru. Sałatka z czerwonej kapusty to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jest to już mój drugi przepis na blogu
Świat Domowej KuchniFantastyczna sałatka z czerwonej kapusty na zimę do słoików. Dodatek śliwek, gruszki i aromatycznych przypraw wspaniale się uzupełnia. Kolejne zapasy na zimę do mojej domowej spiżarni, a może i do Waszej?... Składniki na 5 litrowych słoików: - 2 kg czerwonej kapusty - 1 kg śliwek - 1 duża twarda gruszka
Apetyczna babeczkazrobić czystkę w lodóweczce... Jako, żejarzynki były zimne niemiłosiernie i jako takie nie zachęcały do konsumpcji..to zrobiłam z nich porządek. Zapiekłam. W skład uparowanych warzyw wchodzą -biała kapusta -czerwona kapusta -kalafior -cukinia baby -burak -seler naciowy Pokroiłam wszystko na mniejsze kawałki, włożyłam do brytfanny. Skropiłam oliwą z oliwek. Dodalam rozbełtane jajo oraz tarty parmezan.Seler naciowy. Zapiekłam
Z Kuchni Do KuchniDośc ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych ,są placki śmiesznie nazywane Ciamalaga. Różnią się jedynie dodaniem żółtego sera i czerwonej kapusty. Najlepiej smakują jako lekko pikantne . Nie ma to, jak sie narobic i zmęczyc , ale spożywanie i odpoczywanie to nagroda za wysiłek ;) Przepis pochodzi ze zbioru wczesnych zainteresowań kulinarnych :) Składniki:10 ziemniaków2 jajkacwiartka czerwonej kapustypęczek szczypiorku1 cebulaok(...)żółtego sera6 łyżek mąki1 łyżka maggi Przygotowanie:Kapustę , szczypior i cebulę starannie myjemy iblenderem szatkujemy na dosc małe częśi.Ziemniaki obieramy , myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Całośc wrzucamy do miski, wbijamy całe jajka. Scieramy żółty ser i dodajemy mąkę , solimy i pieprzymy.Do smaku mozna dodac jeszcze łyzkę maggi.Smażymy na rumiany kolor na wolnym ogniu
Słodkości i nie tylkooleju np. rzepakowego 1/4 łyżeczki soli Skwarki tofu: 200 g. tofu naturalnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka pasty miso (użyłam ciemnej) 1 łyżka oleju Sałatka: 1/2 małej czerwonej kapusty 2/3 niedużej sałaty lodowej 4 łyżki kukurydzy z puszki 3 łyżki soku z limonki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki syropu z agawy Guacamole: 2 dojrzałe awokado(...)Zmniejsz płomień, dodaj sos sojowy i pastę miso, dokładnie wymieszaj z tofu i smaż jeszcze minutę lub dwie, aż skwarki będą brązowe i chrupiące. Zdejmij je na ręcznik papierowy. Kapustę czerwoną i sałatę lodową drobno posiekaj i wymieszaj w misce. Dodaj kukurydzę i pozostałe składniki sałatki, wymieszaj. Awokado obierz i rozgnieć grzbietem widelca na niezbyt gładką pastę. Dodaj
Delicious Placepostanowiłam zrobić sobie frytki. Zupa z selera należała zdecydowanie do moich smaków, więc po frytkach nie spodziewałam się niczego innego. Dooobre! Rano jeszcze na szybkensa zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty . I to był mój sobotni obiad. My wrócił. Z wątpliwościami zapytałam czy spróbuje, bo tak na dobrą sprawę nie miałam nic innego. Wyboru nie miał… Zjadł. I smakowało(...)temu ów panu. Myślę, że całość „uratowała” czerwona kapusta, ale nieważne no, zjadł. Wy też zjedzcie. Składniki: 1 bardzo duży korzeń selera 1 łyżka oleju rzepakowego płaska łyżeczka suszonego oregano szczypta pieprzu cayenne (lub więcej) sól (przepis na 2 porcje) Seler myjemy, obieramy i kroimy w słupki grubości około 1 cm. Polewamy je olejem, posypujemy przyprawami. Pieprz
KardamonovyCzerwona kapusta pekińska, to odmiana popularnej "pekinki", która jest wyjątkowo słodka w smaku, bez odrobiny goryczki. Moje danie to niebanalny i efektowny kolor. w połączeniu z pysznym smakiem.Standardowe połączenie grzybów i kapust a do tego wszystkiego soczysta pierś z kurczaka. Danie podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem, ale idealnie będzie się również komponować ze wszystkimi kaszami. Z pewnością zaskoczymy też(...)naszych gości, podając tak kolorowe danie . 14 liści z czerwonej kapusty pekińskiej 1 pierś z kurczaka 2 cebule 300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1/2 litra dowolnego bulionu (u mnie warzywny) sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle następnie dodać pokrojone
Krylowa Kuchniawspółczesne. Uwielbiam kolory w kuchni, lubię jak jedzenie jest ładne, a czasem nawet prowokujące. Wczoraj było wielkie zaskoczenie przy obiedzie, bo podałam gołąbki klasyczne oraz zawijane w czerwonej kapuście z postnym nadzieniem grzybowo - kapuścianym. Jesteśmy wzrokowcami i zmiany naszych tradycyjnych Polskich dań budzą naszą ciekawość. Było pysznie, a nowe smaki bardzo spodobały się domownikom, przełamujemy stare przyzwyczajenia(...)OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski . Podstawa dania: - 1 główka czerwonej kapusty - 3 łyżki octu 10% spirytusowego Farsz: - 1 litrowy słoik kiszonej kapusty - 1 szklanka suszonych grzybów ( można dać więcej ), borowiki, podgrzybki, kozaki - 2 cebule - olej Wielkopolski www.olejkonwenanse.pl - suszony majeranek, tymianek, kminek wg. znania - sól - pieprz 1. W dużym rondlu gotujemy wodę z octem, wkładamy do niej kapustę i w miarę
Apetyczna babeczkaZmodyfikowalam tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty i moge rzec śmiało, że jest...pyszna!Genialna do obiadu, dobra nawet do wędlin zamiast sałatki! Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli. Składniki pół główki czerwonej kapusty vinaigrette lime i pomarańcza marchewka jabłko majonez musztarda sól i pieprz Poszatkuj kapustę
Z Kuchni Do Kuchniproste i smaczne. Najważniejsze to sałatka ziemniaczana i pieczona kiełbasa. Bardzo uroczyście obchodzi się pierwszy dzień świąt. Na stołach króluje pieczona gęś, kaczka podawana z drożdżowymi knedlami oraz czerwoną kapustą, indyk i dziczyzna. Karpia w Niemczech spożywa się w Sylwestra. W Święta nie może zabraknąć tradycyjnego ciasta nazywanego stollen. Ten bakaliowym wypiek przypomina kształtem nowonarodzonego Syna Bożego zawiniętego(...)sobie prezenty, spędzają czas przy choince ozdobionej małymi chorągiewkami. Ozdoby wytwarza się samodzielnie. W Wigilię spożywają pieczoną kaczkę lub pieczeń z wieprzowiny podawaną z karmelizowanymi ziemniakami i sałatką z kapusty czerwonej. Deser stanowi risalamande, czyli ryż z dodatkiem owoców i przypraw. Tradycyjnie wkłada się do jednej z miseczek migdał. Kto na niego natrafi ma prawo do dodatkowego prezentu
ProstePesto.plsosem pieczarkowym Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym można podawać na różne sposoby: Jako danie główne: placki z sosem pieczarkowym stanowią pełnowartościowy posiłek. Podawane z surówką z marchewki lub czerwonej kapusty tworzą pyszne danie główne. Z mięsem: placki świetnie komponują się z różnymi rodzajami mięsa, takimi jak wieprzowina, kurczak lub łosoś. To idealny dodatek do smażonych kotletów. Z dodatkami warzywnymi(...)miłośników warzyw, placki można podać z duszoną czerwoną kapustą lub surówką z ogórków kiszonych i cebuli. Oto kilka innych przepisów na placki które mogą Ci się spodobać: Placki ziemniaczane PLACKI ZIEMNIACZANE: wyjątkowy przepis, jak zrobić Placki ziemniaczane z cukinią PLACKI Z CUKINII PLACKI ZIEMNIACZANE: tradycyjny przepis Podsumowując, placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym , to danie, które łączy w sobie prostotę
Moja Książka KucharskaTUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj 800 g bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 500 g czerwonej kapusty, posiekaj w kawałki o szerokości 0,5 cm oliwa i masło do smażenia łyżka masła śmietana kremówka 30% sól morska, himalajska, opcjonalnie czarny pieprz ok. 700 ml zimnej(...)wody świeża bazylia - tylko liście śmietana kremówka 30% - opcjonalnie Przygotowanie sparz czerwoną kapustę, aby usunąć gorycz: zagotuj w garnku wodę gdy będzie już wrzeć, wrzuć do niej posiekaną kapustę po paru sekundach odcedź kapustę na sitku opłucz kapustę zimną wodą na durszlaku i pozostaw chwilę do obeschnięcia w szybkowarze rozgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę
Szybko Szybkowarrobi mąż w domu gdy sie nudzi a musi zrobić obiad? Wymyśla dania. A z czym? A z tym co znajdzie. Tym razem padło na czerwoną kapustę, która lekko dogorywała swojego żywota w lodówce. Mąż zrobił z niej kapuśniak na winie i occie balsamicznym. I powiem wam że mu całkiem fajnie wyszedł ten eksperyment. Zupa była naprawdę dobra. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikbułę. Jest to mój ulubiony sposób ich podania. Dzisiejsze kotlety z batata podałem w towarzystwie sosu słodko-pikantnego, wegańskiego majonezu, ogórka konserwowego, kiełków oraz szpinaku wymieszanego z czerwoną kapustą… Mniam! Oczywiście kotlety ze słodkich ziemniaków można podać w standardowym obiadowym wydaniu. Świetnie będą smakowały z pieczonymi ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką. Moje surówkowe propozycje dla Ciebie(...)przede wszystkim klasyczna surówka z pomidora i cebuli , surówka z czerwonej kapusty w tajskim stylu oraz sałatka z ogórka po azjatycku. Kotlety z batatów – KĄCIK PORAD Chcesz zrobić bezglutenowe kotleciki? Użyj bułki tartej lub płatków owsianych bezglutenowych! Tandoori Masala może zostać przez Ciebie zastąpiona również mieszanką Garam Masala, ale… naprawdę warto sięgnąć po tą pierwszą. Kotlety
Blendman