kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:32/388)

Piątek: Sałatka z mango, czerwonej kapusty i cieciorki 137

król owoców, jak mówi się o mango, pożeniliśmy z królową warzyw, czyli kapustą:) Powstał intrygujący związek słodki, chrupiący i aksamitny. Odświeżająca i sycąca sałatka. Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 duże albo 1 małe mango 2 małe marchewki 1 puszka cieciorki 1 mała cebula Pęczek pietruszki lub kolendry Kilka łyżek siekanego szczypioru do przybrania. Dresing 2 łyżki oleju(...)rozpuść a następnie wlewaj cienkim strumieniem olej cały czas mieszając. Krok 3 Polej sałatkę dresingiem, dodaj posiekaną kolendrę lub pietruszkę. Posyp szczypiorkiem. Artykuł Piątek: Sałatka z mango, czerwonej kapusty i cieciorki pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Gołąbki grzybowe w czerwonej kapuście 149

Kasza gryczana,suszone grzyby i pieczarki,wszystko to otulone liśćmi czerwonej kapusty i polane aromatycznym grzybowym sosem.   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} główka czerwonej kapusty pół szklanki kaszy gryczanej palonej 300 g pieczarek garść suszonych grzybów 1 cebula pęczek natki pietruszki 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz 250 ml bulionu warzywnego

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z czerwonej kapusty – pyszna 157

Pyszna surówka z czerwonej kapusty. Doskonała jako dodatek do obiadu, czy też składnik burgerów, hot dogów czy tortilli (przetestowane :)). Zdjęcie minimalistyczne, bo robione tuż przed obiadem, gdzie rodzinka już przebierała nogami, chcąc zasiąść do stołu;) 1/2 główki lub 1 mała kapusta czerwona (u mnie po poszatkowaniu około 400-450 g) 1/2 szkl. wody gazowanej 3 łyżki cukru(...)łyżek oleju 1-2 łyżki octu (u mnie 10%) 1/2 łyżki soli morskiej Kapustę drobno szatkujemy. Umieszczamy w misce. Łączymy składniki zalewy, a więc gazowaną wodę, olej, ocet, cukier i sól. Dokładnie mieszamy (najlepiej umieścić składniki w słoiczku z wieczkiem i potrząsać nim do połączenia). Wlewamy do miski z kapustą. Dokładnie ugniatamy, aby kapusta nieco zmiękła. Odstawiamy na około

Smaki Na Talerzu
Placki Ciamalaga 152

Dość ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych ,są placki śmiesznie nazywane Ciamalaga. Różnią się jedynie dodaniem  żółtego sera i czerwonej kapusty. Najlepiej smakują jako lekko pikantne . Nie ma to, jak się narobić i zmęczyć , ale spożywanie i odpoczywanie to nagroda za wysiłek ;) Przepis pochodzi ze zbioru wczesnych zainteresowań kulinarnych :) Składniki: 10 ziemniaków 2 jajka ćwiartka czerwonej kapusty pęczek

Różne smaki w kuchni
Surówka obiadowa z kapusty czerwonej i "Złoty sen" 193

Ostatnie szare dni zamieniły się dziś w mokrą biel, więc dla koloru proponuję intensywnie fioletową surówkę z czerwonej kapusty z niewielką ilością dodatków smakowych. Surówkę przygotowuje się szybko. Na talerzu wygląda zjawiskowo i wybornie smakuje. Składniki : pół kapusty czerwonej mała cebula lub szalotka winne jabłko sok z połowy cytryny 3 łyżki dobrego oleju (np. krokoszowego) lub oliwy sól(...)Kapustę drobno poszatkować. Posypać połową łyżeczki soli i dobrze wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut. Do kapusty dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach i obraną cebulę startą na tarce do ziemniaków. Całość skropić sokiem z cytryny i polać olejem. Wszystko dokładnie wymieszać. Przez ostatni rok zaczytuję się książkami Grażyny Jeromin – Gałuszki . Nie mogłam zatem pominąć „Złotego

Weekendy w domu i ogrodzie
Kapuśniak z czerwonej kapusty 203

leczy. Zupa z "wkładką" może stanowić cały posiłek. Fioletowy kapuśniak to już absolutny rartytas. Pokusiłam się o eksperyment i zrobiłam go jedynie dzięki temu, iż wcześniej sama zakisiłam czerwona kapustę (jak kisić czytaj tutaj ), w handlu z tego co w wiem jest nieosiągalna. Kapuśniak jest pyszny, a odgrzewany nazajutrz jeszcze smaczniejszy. Składniki: 500 g kiszonej czerwonej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fit sałatka z brokułem, awokado i komosą ryżową 204

Prosta i szybka sałatka na lunch lub do pracy z komosą ryżową, gotowanym brokułem, czerwona kapustą i awokado. Bardzo lubię takie wege sałatki, czuje się po nich dobrze i lekko. Dostarczają dużo witamin i składników mineralnych. Polecam Wam! SKŁADNIKI dla 2-3 osób - 2 porcje komosy ryżowej - 1 mały brokuł ugotowany na parze - 2 garście czerwonej posiekanej kapusty(...)oliwa z olwiek - sok z cytryny, sól, pieprz odrobina syropu z agawy Ugotowaną komosę wymieszaj z bazylią, sokiem z pomarańczy, sokiem z cytryny, solą. Dodaj sparzoną wrzątkiem posiekaną czerwoną kapustę wymieszaj. Dodaj brokuł i awokado, całość polej syropem z agawy i oliwą.  Gotowe

SMYKWKUCHNI
Roladki z kurczaka z żółtym serem i pomidorami. 208

oleju kilka plasterków żółtego sera   domowa vegeta  pieprz do smaku suszony czosnek oliwa do smażenia 1 szklanka bułki tartej  2 jajka Jako dodatek zasmażana czerwona kapusta  firmy Orzech. Wykonanie : Piersi umyć, osuszyć i przeciąć na pół, każdy plaster mięsa delikatnie rozbić, oprószyć domową vegetą, suszonym czosnkiem i pieprzem.Na każdym kawałku ułożyć plasterek żółtego sera(...)zwinąć w rulon, można spiąć wykałaczką.Roladki maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z czerwoną kapustą. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Śledzie z jabłkiem z kiszoną czerwoną kapustą 135

Uwielbiam kiszoną czerwona kapustę. Wolę od tej białej. Kolor ale i możliwości doprawienia jej są ogromne. Sama także smakuje świetnie. 250 gram kiszonej czerwonej kapusty szczypta cynamonu olej rzepakowy  opakowanie śledzi mało solonych  czerwony pieprz winne jabłko szalotka koperek  śledzie pokrój na małe kawałki ( ok 4 z jednego płata) jabłko i szalotkę pokrój w kosteczkę(...)wymieszaj z olejem  wymieszaj ze śledziami na przemian kapustę dopraw cynamonem, oliwą i czerwonym pieprzem  na talerzu układaj gniazdka z kapusty a na wierzch układaj śledzie dodaj koperek

AZgotuj!
GOŁĄBKI ze szpinakiem bez mięsa – wegańskie! 260

niełatwo to wyczuć //   Składniki (ok. 10 sztuk): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki jaglanej 1/2 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej 4 szklanki gorącej wody 100 g czerwonej kapusty (użyłam mrożonej) 150 g szpinaku (mrożony) 1 marchewka 1 cebula 1 główka białej kapusty przyprawy i zioła: sól, pieprz, sos sojowy, curry, majeranek, kminek, suszone pomidory, suszona włoszczyzna oliwa(...)skróci to czas pieczenia gołąbków. Wcześniej lub teraz możesz przygotować farsz – czerwoną soczewicę, kaszę jaglaną, ryż lub kaszę jęczmienną, startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę czerwoną kapustę oraz szpinak (rozdrobniony lub drobno pokrojony) daj do garnka. Całość zalej gorącą wodą i dodaj sól, majeranek, curry, suszoną włoszczyznę, suszone pomidory i inne ulubione przyprawy. Gotuj do momentu

Via Gusto
Gołąbki z czerwonej kapusty nadziane duszonymi warzywami 293

Gołąbki to danie, które najlepiej smakuje jesienią, ponieważ jest to świetny czas na przygotowanie potraw wraz z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Dzisiaj zachęcam Was do przyrządzenia gołąbków owiniętych czerwoną kapustą i nadzianych farszem z duszonej marchewki, selera, pietruszki i cebuli. Gołąbki przed podaniem polałam delikatnym sosem koperkowym, który idealnie skomponował się z lekko pikantnym, warzywnym farszem. Takie gołąbki to pomysł(...)produktów z nabiału (sos nie zawiera śmietany). #myAmbition Garnek Taurus  (o średnicy 16 cm) marki AMBITION ze szklaną pokrywką Składniki na 12 gołąbków: 1 duża główka czerwonej kapusty farsz   (waga warzyw przed obraniem!) 1 kg marchewki 1 bardzo duży korzeń pietruszki połowa dużego selera 0,5 kg cebuli (4 duże sztuki) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina

Ugotować
czerwona kapusta -sok 170

Składniki ćwierć główki kapusty czerwonej 2 jabłka garść zielonej pietruszki ,około 1 szklanki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone(...)kostkę 2 plasterki imbiru. Wykonanie Podawać pojedynczo listki, na koniec twardy owoc lub warzywo (np. kawałek jabłka, ) Najlepiej jest wyciskać je w następującej kolejności: liście zielonej pietruszki, ,jabłko,kapusta czerwona w kawalkach,pomarańcza ,imbir i tak na przemian do konca składników Niewielka porcja soku zaspokoi zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Dla osób, które nie przepadają za warzywami. Połączenie warzyw

w mojej kuchni
Penne z pesto z czerwonej kapusty 175

trochę mniej) przepis na pesto z czerwonej kapusty. Tak, tak, dobrze czytacie. Nasza poczciwa modra kapusta niejedno ma imię i okazuje się, że można z niej wyczarować coś zupełnie niezwykłego! Tylko popatrzcie na ten kolor! Najfajniejszy moment podczas przygotowywanie tego dania to wlewanie soku z cytryny do już zmielonej kapusty. Pod wpływem kwasu zmienia ona swoją barwę z ametystowej(...)zachęcam do wypróbowania, bo jest to naprawdę niewiarygodnie prosty, szybki, smaczny no i tani przepis. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g pełnoziarnistego makaronu penne (rurki) ćwierć główki czerwonej kapusty 50 g nasion słonecznika 100 ml oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku sól himalajska do smaku * PRZYGOTOWANIE Kapustę drobno poszatkuj, a następnie zmiksuj w blenderze

Food Square
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 214

bazylię, kminek albo czarnuszkę. Obowiązkowym dodatkiem jest dobra oliwa, resztę pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI  na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli(...)łyżek dobrego oleju lub oliwy z oliwek + do posmarowania 2 łyżeczki suszonego oregano DO PODANIA: gruszki, pokrojone na plasterki kozi ser, pokrojony na plasterki lub pokruszony czerwona kapusta, drobno posiekana orzechy włoskie, posiekane i opcjonalnie podprażone na suchej patelni olej rzepakowy, tłoczony na zimno * PRZYGOTOWANIE Obie mąki wymieszaj z solą i drożdżami. Wlej olej lub oliwę, a następnie

Food Square