średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 średni ziemniak 1 cebula 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka pokrojonej w półplasterki małej cukinii 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 puszka pomidorów / np. takich sól i świeżo zmielony czarny pieprz garś listków posiekanej natki pietruszki i/lub szczypiorku DO PODANIA: świeże kiełki brokułu, jogurt naturalny(...)łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i chorizo. Smażymy na średniej mocy palnika przez około 5 minut, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Często mieszamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, czerwoną kapustę oraz ziemniaki i czosnek. Smażymy mieszając przez około 2-3 minuty. Dodajemy cukinię i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zwiększamy ogień do dużego i porcjami
cool and mintykaczki 1 łyżka przyprawy warzywnej – u mnie Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw (sól , suszone warzywa, cukier, lubczyk, pieprz czarny, kurkuma, czosnek, koper) 200 g czerwonej kapusty 1 marchewka pęczek rzodkiewki garść natki zielonej pietruszki mała puszka kukurydzy SOS SAŁATKOWY 4 łyżeczki przyprawy do sałatek – u mnie Vegeta Natur do sałatek i dipów (sól, cukier, czarny(...)odstawiamy na około 5 – 10 minut, następnie kaszę mieszamy, po czym studzimy. Sos sałatkowy – przyprawę do sałatek mieszamy z oliwą z oliwek, octem i wodą. Czerwoną kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy na cienkie słupki (julienne) lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, rzodkiewki na ćwiartki, natkę pietruszki siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie warzywa wrzucamy
Tajemnice Smakulekki obiad, kolacja lub przekąska na przyjęcie. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka przyprawa kebab/gyros, sól, pieprz, słodka i ostra papryka olej do smażenia 1/4 główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 nieduże ogórki gruntowe Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka płynnego miodu(...)Mięso obsypujemy przyprawami, mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy mięso. Smażymy kurczaka na rumiano z każdej strony. Odkładamy do przestudzenia i kroimy na mniejsze kawałki *** *** Czerwoną kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, delikatnie solimy i mieszamy *** *** Ogórki kroimy w kostkę *** *** Cebulę kroimy w piórka *** *** Paprykę kroimy w paseczki *** *** Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy majonez, śmietanę, musztardę
Blog z Apetytemzamień tradycyjną cebulę na czerwoną. Surówka z białej kapusty i majonezu przepis Sądząc po popularności naszej surówki jak od Chińczyka oraz surówki z młodej kapusty do obiadu , nie jesteśmy jedynymi, którzy lubią chrupiące dodatki z białej, świeżej kapusty. W przeciwieństwie jednak do tych wymienionych wcześniej, dzisiejsza surówka z białej kapusty z octem, to przepis, który korzysta z kremowego dressingu(...)wszystkich tych przepisach kapusta pozostaje chrupiąca i aromatyczna. Nie ma przecież nic gorszego niż niesmaczna, rozmoczona kapusta. Dzięki prostej liście składników, surówkę możesz przygotować nawet dla wieloosobowej rodziny i bez problemu dostosować do tego, co akurat masz pod ręką. Surówka z młodej białej kapusty i majonezu Surówka z białej kapusty, to przepis, który jest znany w prawie każdym regionie
Kuchnia Na WypasiePrzepis zero waste, czyli łazanki z pozostałych naleśników oraz z czerwonej kapusty... a do nich do popicia zakwas z buraków Ciasto gryczane: 200 gram mąki gryczanej 2 szklanki wody jajko ( u mnie bez niego) sól do smaku olej do smażenia 1/2 główki czerwonej kapusty pokrojonej w kostkę cebula czerwona pokrojona w kostkę 3 liście laurowy ziele angielskie(...)liściem i zielem angielskim. Dosolić do smaku. ( Można wsypać trochę bulionu w proszku lub zagotować w bulionie warzywnym). Przecedzić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę czerwoną pokrojoną w kostkę. Dodać kapustę doprawić pieprzem i razem dusić kilka minut. Naleśniki położyć jeden na drugim ( ok 3-4 - więcej trudniej się kroi) pokroić w paski, a paski w łazanki
AZgotuj!pewno ktoś to już robił. Ja kisiłam już kiedyś w domu kapustę, nawet z powodzenie, ale to była zwykła kapusta. Jedyne czego się w sumie obawiam to to, że z tego całego kiszenia wyjdzie mi breja, a nie chrupiąca, kiszona kapusta. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 dymka (biała i zielona część) 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru(...)marchewkę i obrane jabłko, dymkę drobno szatkujemy. Do kapusty dodajemy starte jabłko z marchewką, dymkę, cukier, olej rzepakowy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą, dokładnie mieszamy. Podobne przepisy: Surówka z kiszonej kapusty z ananasem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z młodej kiszonej kapusty Surówka z kiszonej kapusty Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką Surówka z kiszonej czerwonej
Kardamonovypewno ktoś to już robił. Ja kisiłam już kiedyś w domu kapustę, nawet z powodzenie, ale to była zwykła kapusta. Jedyne czego się w sumie obawiam to to, że z tego całego kiszenia wyjdzie mi breja, a nie chrupiąca, kiszona kapusta. Składniki: 300 g kiszonej kapusty 1 dymka (biała i zielona część) 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru(...)marchewkę i obrane jabłko, dymkę drobno szatkujemy. Do kapusty dodajemy starte jabłko z marchewką, dymkę, cukier, olej rzepakowy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą, dokładnie mieszamy. Podobne przepisy: Surówka z kiszonej kapusty z ananasem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z młodej kiszonej kapusty Surówka z kiszonej kapusty Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z marchewką Surówka z kiszonej czerwonej
KardamonovyDziś prosta i smaczna surówka z czerwonej kapusty do obiadu! Jest pyszna, i myślę, że każdy ją polubi, kto nie próbował :). Składniki (dla 2-3 osób): 1/4 główki czerwonej kapusty 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli 1 marchewka 1 kwaśne jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz odrobina cukru 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie: Kapustę myjemy, osuszamy
Gotuj z Mąkądzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty, 3 cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 ząbków czosnku(...)garnka i zalać wodą (ma je przykryć). Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i kostkę mięsną. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 40 minut. W międzyczasie poszatkować kapustę i pokroić cebulę w piórka. Obrane ząbki czosnku przekroić na pół. Wrzucić na patelnię (na ten sam tłuszcz, na którym smażyły się żeberka), dodać ocet balsamiczny i krótko przesmażyć. Całość
Nie tylko w kuchniSurówka ” Tęczowa ” z kapusty pekińskiej Surówka ” Tęczowa” z czerwonej kapusty pekińskiej , to bardzo prosta przystawka do obiadu . W tym roku po raz pierwszy , natknęłam się w sklepie na czerwoną pekinkę , z ciekawości od razu kupiłam . Smak identyczny jak u zielonej odmiany , ale efekt kolorystyczny dużo ciekawszy . Patrząc na nią , chce się jeść Zimą zawsze(...)jest niezwykle ważne .Mój młodszy syn stwierdził ,że lepiej wygląda niż smakuje , on niestety nie jest zwolennikiem surówek , woli gotowane warzywa , cóż wszystkim nie dogodzisz Składniki : 1 mała ,czerwona kapusta pekińska ( zwykła też może być ) 1 mała puszka kukurydzy 2 ogórki korniszony 1 mała cebula 1 duża marchewka sos : 1/2 kubka jogurtu greckiego , gęstego ( około 200 g ) 1 łyżeczka
Ogrodnik w podróżyMyślę,ze surówke z czerwonej kapusty zna każdy i zapewne każdy nie jednokrotnie ją serwował do swoich dań. To jest moja wersja tej surówki ale z przyjemnoscią poznam Wasze! Składniki; . pół główki czerwonej kapusty 1 mała czerwona cebula sól, pieprz, łyzka majonezu łyzka musztardy łyzka jogurtu naturalnego Kapuste opłukać a następnie zetrzeć na tarce, zalac wrzątkiem(...)zostawić na około 5 min. Po tym czasie odcedzić i jeśli jest taka potrzeba dokładnie odcisnąć. Składniki sosu wymieszać. Cebule pokroić w drobna kostke, dodac do kapusty. Doprawic do smaku i wymieszać z sosem. I gotowe! Dzięki tej kąpieli we wrzątku, kapusta jest bardziej miękka
Radość kipiąca uśmiechem.składniki: 400 g czerwonej kapusty 300 g jabłek 50 g cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oleju sól, pieprz wykonanie: Kapustę szatkujemy. Jabłka obieramy i ścieramy ta tarce o grubych oczach. Cebulę kroimy w kostkę. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy olej. Doprawiamy solą oraz pieprzem
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 560 g czerwonej kapusty 200 g kwaśnych jabłek 80 g cebuli 5 łyżek soku z pigwy lub cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego dobrej jakości lub konopnego sól, pieprz wykonanie: Kapustę siekamy, blanszujemy 2-3 min. w gorącej, osolonej wodze. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, jabłka ścieramy na tarce o grubych
Domowy Smak Jedzenia