kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:24/357)

Surówka z czerwonej kapusty z wasabi 194

wiem czemu ale chrzan zawsze pasował mi nie tylko do buraków ale również do czerwonej kapusty i często go dodaję do owej. Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku. Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński. Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak. Polecam spróbujcie(...)świąteczny obiad będzie znakomita. Surówka z czerwonej kapusty z wasabi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka -2 kolory 229

Surówka pyszna..pachnąca...u mnie pachniała czosnkiem zawartym w oleju..ale śmiało można użyć innego oleju ze smakiem..Ilość kapusty wedle gustu i apetytu.. kapusta biała  kapusta czerwona cebula jabłko szczypiorek olej kujawski z czosnkiem sól, pieprz Kapusty oczyścić i osobno poszatkować.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Jabłko obrać i też pokroić w kostkę lub zetrzeć(...)tarce.Do czerwonej kapusty dodać jabłko i olej.Wymieszać i doprawić do smaku.Do białej kapusty dodać cebulę, szczypiorek olej.Wymieszać i doprawić do smaku.Układać na talerzu wedle gustu lub wszystko razem wymieszać.Odstawić do lodówki,aby smaki się przegryzły. Surówka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek"organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty 159

zasadzie gołąbki wigilijne to wegetariańska wersja standardowych. Ja jeszcze bardziej urozmaiciłam to danie- stosując kapustę czerwoną :) Wyglądają dość ciekawie, smakują wybornie. Składniki: 1 główka kapusty czerwonej Szklanka kaszy gryczanej Szklanka ryżu 1 cebula ¼ kostki masła pieprz majeranek przyprawa warzywna maggi 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Kaszę i ryż ugotować do miękkości w jednym garnku w osolonej wodzie. Cebulę(...)zeszklić na maśle i połączyć z ryżem, kaszą i przyprawami. Kapustę czerwoną zaparzyć we wrzątku, następnie wyjmować kolejno liście, nakładać farsz, formować gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym. Należy pamiętać aby każdą gołąbków warstwę polać olejem i posypać przyprawą warzywną i polać maggi. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Surówka z czerwonej kapusty 139

Dziś kolejny post surówkowy. Nie wiem jak Wam, ale mi jesień kojarzy się z czerwonymi dodatkami do obiadu..buraczkami albo właśnie surówką z czerwonej kapusty. Tak naprawdę oprócz przypraw jest ona dwuskładnikowa: potrzeba do jej wykonania kapuchy i kwaskowatego jabłka. Ten kto miał już styczność z czerwoną kapustą w formie surówki, wie - że jest ona dość twardym(...)surówka - a nie parzona modra kapusta. A na czym polega to zmiękczanie? na użyciu odpowiedniej zaprawy .....i odrobiny siły mięśni :) Proporcja na 2-3 osoby: - ok. 1 kilograma czerwonej kapusty ( u mnie to stanowiło połowę główki ) - 2 kwaskowe jabłka - sok z połowy cytryny - 2 łyżki cukru - 1 płaska łyżeczka soli - 2 łyżki majonezu Kapustę oczyścić z wierzchnich liści

kawawszklance
Fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 30

Poza tym naprawdę niewiele trzeba, żeby menu było urozmaicone i ciekawe. U nas w tym tygodniu rządziły duety. W niedzielę do pieczonej fish and chips zjedliśmy surówkę z czerwonej kapusty, którą dodaliśmy też do wtorkowego obiadu, czyli pieczonej piersi kurczaka z ryżem . Ryż pojawił się w naszym menu jeszcze raz, dzień później, jako jeden ze składników burrito . W burrito(...)morszczuk) lub świeżej, najlepiej polędwicy. Ze względów kosztowych kupujemy mrożonki, bo są trochę tańsze 250 g mrożonych krewetek Duża cytryna lub dwie średnie Kilka dużych ziemniaków Mała główka czerwonej kapusty lub połowa większej 2 jabłka Pomarańcza 2 czerwone papryki (w tym jedna mała) 2 żółte papryki (w tym jedna mała) 2 cukinie (w tym jedna mała) Brokuł

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 212

Poza tym naprawdę niewiele trzeba, żeby menu było urozmaicone i ciekawe. U nas w tym tygodniu rządziły duety. W niedzielę do pieczonej fish and chips zjedliśmy surówkę z czerwonej kapusty, którą dodaliśmy też do wtorkowego obiadu, czyli pieczonej piersi kurczaka z ryżem . Ryż pojawił się w naszym menu jeszcze raz, dzień później, jako jeden ze składników burrito . W burrito(...)morszczuk) lub świeżej, najlepiej polędwicy. Ze względów kosztowych kupujemy mrożonki, bo są trochę tańsze 250 g mrożonych krewetek Duża cytryna lub dwie średnie Kilka dużych ziemniaków Mała główka czerwonej kapusty lub połowa większej 2 jabłka Pomarańcza 2 czerwone papryki (w tym jedna mała) 2 żółte papryki (w tym jedna mała) 2 cukinie (w tym jedna mała) Brokuł

Niedzielny kucharz
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i suszonymi pomidorami 83

Nieznacznie przerobiłam jedną z moich ulubionych surówek z czerwonej kapusty, dodając do niej zamiast suszonych śliwek, suszone pomidory i dodatkowo odrobinę musztardy do sosu. Zawsze przy tego typu sosach piszę Wam, że wykorzystałam musztardę grillową kielecką, bo ona wg mnie idealnie właśnie do takich sosów pasuje. Surówka wyszła przepyszna. Zróbcie sobie taką u siebie 1/2 główki czerwonej kapusty

Smaki Na Talerzu
Warzywa i owoce do surówek i sałatek 180

Zebraliśmy większość składników, z których można stworzyć wiele kombinacji suróweki sałatek.Składniki:-cebula-marchew-seler-por-biała rzodkiew-rzodkiewka-szczypior-koper-pomidor-ogórek-papryka-jabłko-sałata-kapusta biała-kapusta czerwona-kapusta pekińska-słonecznik-przyprawa warzywna-sól-majonez-śmietana-jogurt naturalny-olejTe surówki są już na naszym blogu:-surówka z białej kapusty(...)surówka z marchewki i jabłka   -surówka z czerwonej kapusty-surówka zimowa-surówka z białej rzodkwi-sałatka wielowarzywna-surówka z marchewki ze słonecznikiem-surówka z kapusty pekińskiej-surówka z rzodkiewkiŻyczymy powodzenia w eksperymentowaniu przy tworzeniu nowych wersji.Smacznego

Maminek kulinarny
Fioletowa zupa krem 66

https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/02\/fioletowa-zupa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/02\/fioletowa-zupa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 cebula,\r","1 \u0142y\u017cka oleju,\r","1\/2 g\u0142\u00f3wki czerwonej kapusty,\r","1 du\u017cy ziemniak,\r","1 jab\u0142ko,\r","1 kostka roso\u0142owa warzywna ,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","woda,\r","2 \u0142y\u017cki octu winnego."],"name":"Fioletowa(...)czerwonej kapusty, 1 duży ziemniak, 1 jabłko, 1 kostka rosołowa warzywna , sól, pieprz, woda, 2 łyżki octu winnego. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kapustę poszatkować, dodać do cebuli. Dodać obrane i pokrojone ziemniaka i jabłko. Zalać wodą i przyprawić. Zagotować. Dodać octu winnego. Całość zmiksować na krem. https://www.bardzogrubysmok.pl/fioletowa-zupa-krem/ Krojenie czerwonej kapusty Gotowanie

Bardzo Gruby Smok
Zrazy wołowe –  roladki wołowe 49

wołowe, czyli potrawa która idealnie sprawdzi się jako niedzielny czy też proszony obiad. Prosto, bardzo smacznie i treściwie, praktycznie zawsze wychodzi, idealne z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty naprawdę polecam. Zrazy wołowe: Składniki 750g wołowiny pieczeniowej (rostbef, zrazowa, krzyżowa) 200g boczku wędzonego, surowego 2 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 cebule 15g suszonych(...)mieszamy) i bez przykrycia pieczemy jeszcze przez 15-20min tak aby zrazy się z wierzchu zarumieniły. Gotowe zrazy wołowe podajemy tradycyjnie z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty Zrazy wołowe – roladki wołowe Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Przepis na tradycyjne kluski śląskie Najlepsza surówka z czerwonej kapusty Pieczeń rzymska – przepis Racuchy drożdżowe z jabłkami

Księga-Smaku
Surówka z czerwonej kapusty w zalewie słodko-winnej 83

przepis stworzyłam specjalnie dla mojego męża, który bardzo lubi czerwoną kapustę, a w tej surówce wprost uwielbia. Surówka doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadów, ale również do grilla, bułek, pity, tortilli... Możecie ją trzymać w lodówce ok. 2 tygodnie, z każdym dniem jest lepsza Co potrzeba: 700 g czerwonej kapusty, 1 marchewka(...)Kapustę kroimy w cienkie paseczki lub szatkujemy, dajemy do większego pojemnika. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Całość mieszamy. Wszystkie składniki na zalewę dajemy do rondelka, mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Gorącą zalewę wlewamy do kapusty, dokładnie mieszamy. Zostawiamy na kilka godzin do przegryzienia, co jakiś czas mieszamy. Smacznego :)) czerwona

Bułka z Chlebem
DOMOWE PIEROGI Z ŁOPATKĄ I KAPUSTĄ 150

słodko na słono , z serem . UWIELBIAMY :) Pierogi z mięsem i kapustą to jedne z moich ulubionych ! Podawane z idealną surówką smakują Rewelacyjnie :) Dziś polecam  Sałatkę z Czerwonej Kapusty -Nadwiślicka firmy ORZECH Samo przygotowanie pierogów nie jest trudne , tak jak niektóre potrawy poprostu wymaga lekkiej wprawy ale wiadomo było od zawsze że początki są najtrudniejsze:) Nie ma co się(...)boczku  Słoik Czerwonej Kapusty Nadwiślickiej Orzech PRZYGOTOWANIE:  Mięso gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki

Gotowanie Patki
Surówka z czerwonej kapusty. 301

Każdy ma swój sposób na czerwoną kapustę. Ja robię w różnych wersjach, ale teraz po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem majonezu. Majonez w surówkach nie jest(...)obcy. Dodawałam go nawet do buraczków i bardzo mi to smakowało. Natomiast do czerwonej kapusty nigdy . Okazało się, że to był świetny pomysł. Majonez dodał kapuście łagodności i delikatności. Coś mi się zdaje, że to będzie moja ulubiona surówka :) Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 nie duże jabłko 1 nie duża cebula 1 kopiasta łyżka majonezu sól, pieprz

Agusiowe smakołyki
Surówka z młodej czerwonej kapusty 64

Wiem, znowu surówka. Miało być zupełnie coś innego, ale facet na targu opchnął mi młodą czerwoną kapustę, z którą to nie miałam jeszcze nigdy do czynienia. No i wiedziałam, że muszę się z Wami tym podzielić – jakoś to przeżyjecie. A! No i grillowaliśmy w sobotę, więc surówka pasowała idealnie. Nie mogłabym żyć bez warzyw. Chociaż pisałam Wam kiedyś(...)młodej czerwonej kapusty 2 marchewki 1 pęczek koperku 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny szczypta cukru sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy ją. Dodajemy do niej starte na grubych oczkach marchewki, poszatkowany koperek, oliwę, sok z cytryny, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy.  Artykuł Surówka z młodej czerwonej kapusty pochodzi

Kardamonovy
Tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 74

kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną(...)dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty lub 2-3 plastry centymetrowej grubości odkrojone z większej główki Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łyżeczka oregano Łyżeczka majeranku Łyżeczka tymianku Sól

Niedzielny kucharz
Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 99

kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną(...)dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty lub 2-3 plastry centymetrowej grubości odkrojone z większej główki Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łyżeczka oregano Łyżeczka majeranku Łyżeczka tymianku Sól

Niedzielny kucharz