Zupa - krem z czerwonej kapusty, w przepięknym intensywnym, fioletowym - NATURALNYM - kolorze. Bez grama barwnika, oczywiście! Swój obłędny kolor zawdzięcza czerwonej kapuście i cały czas nadziwić się nie mogę, dlaczego właściwie nazywa się ona kapustą czerwoną skoro, jak w mordę strzelił, zupa wyszła fioletowa?!:DDD Podałam ją z ekspresowymi kluseczkami na kremowym serku z posiekanymi liśćmi szpinaku(...)została wyróżniona w Konkursie na "Popisowe Danie" i nagrodzona zestawem Multiquick 5 BRAUN :DDD O, tutaj możecie podglądnąć moje zdjęcie;-P No, to zmykajcie po kapustę:D SKŁADNIKI NA ZUPĘ: 1/2 główki kapusty czerwonej 2 cebule czerwone 4 ziemniaki 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki świeżego przeciśniętego przez praskę) 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki pieprzu
Słodko-Słony Świat IlonyCzerwona kapusta jest mniej popularna w polskich kuchniach niż biała, a przygotowane z niej surówki stosunkowo rzadko goszczą na naszych stołach. A szkoda, bo nie dość, że jest bogata w witaminy i składniki mineralne (m.in. wit. A, B1, B2, B6, C, cynk, fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo), zawiera także sporo przeciwutleniaczy oraz antocyjanów. W czerwonej kapuście znajdziemy również(...)sulforafan - substancję działającą antynowotworowo. Poza tym intensywny kolor może wprowadzić trochę życia na nasze talerze 😉 Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorem - przepis na 3 porcje Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 1/4 główki czerwonej kapusty, 2 garście posiekanego szczypioru, 3 łyżki oliwy, łyżeczkę octu winnego, 2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz do smaku. 1. Kapustę drobno posiekaj
Z notatnika dietetykanuty umami? Im dłużej je gotujemy, tym lepiej, odgrzewane zyskują na smaku i spokojnie można przygotować dużą ilość, żeby starczyło na kilka dni. Bigos z czerwonej kiszonej kapusty Kiszona czerwona kapusty jest niestety trudniejsza do zdobycia, trzeba się po nią specjalnie wybrać na bazar albo zrobić ją samemu. Nie jest to wcale trudne. Warto! Ma piękny kolor(...)wersji. Składniki: 100 g suszonych grzybów – namoczonych przez noc kilka liści laurowych (u mnie 3) ćwierć łyżeczki kminu rzymskiego 2 cebule obrane i pokrojone na półplasterki kilo czerwonej kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki 2 łyżki oleju Przepis na bigos z czerwonej kiszonej kapusty Grzyby ugotować do miękkości około godziny z listkami laurowymi i kminem
Ugotowane pozamiatanełupinach z cebuli to wykorzystanie naturalnych barwników, dlatego chcąc uzyskać inne kolory również szukałam naturalnych barwników tylko w innych kolorach. Do farbowania moich jajek wybrałam kurkumę i czerwoną kapustę i oczywiście łupiny z cebuli. Potrzebne materiały: paczka kurkumy 1/2 małej główki czerwonej kapusty dwie garści łupin z cebuli wybrana ilość jajek garnki do farbowania Najpierw przygotowuję sobie barwniki(...)Łupiny cebuli wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu. Czerwoną kapustę szatkuję i również wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Kurkumę wsypuję do garnka z wodą i zagotowuję. Wody nalewam tylko tyle by zakryła składniki i jajka, które potem do nich włożę. Wybierając jajka staram się by były równe, gładkie i najlepiej jak najbardziej jasne
Figa S-makiemłupinach z cebuli to wykorzystanie naturalnych barwników, dlatego chcąc uzyskać inne kolory również szukałam naturalnych barwników tylko w innych kolorach. Do farbowania moich jajek wybrałam kurkumę i czerwoną kapustę i oczywiście łupiny z cebuli. Potrzebne materiały: paczka kurkumy 1/2 małej główki czerwonej kapusty dwie garści łupin z cebuli wybrana ilość jajek garnki do farbowania Najpierw przygotowuję sobie barwniki(...)Łupiny cebuli wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu. Czerwoną kapustę szatkuję i również wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Kurkumę wsypuję do garnka z wodą i zagotowuję. Wody nalewam tylko tyle by zakryła składniki i jajka, które potem do nich włożę. Wybierając jajka staram się by były równe, gładkie i najlepiej jak najbardziej jasne
Figa S-makiemłyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka Czerwoną kapustę drobno pokroić, wsypać do miski i zalać wrzącą wodą ( sparzona kapusta traci goryczkę i jest lepsza w smaku )na 5 minut, wodę z kapusty odlać. Boczek świeży pokroić w kostkę w garnku usmażyć z pokrojoną cebulą, jabłkami. Do boczku wsypać sparzoną kapustę czerwoną, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości(...)kapusty. Pod koniec wsypać cukier, pieprz mielony, kucharka, wlać ocet, wymieszać, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, garnek zdjąć z ognia - smaczna kapusta czerwona zasmażana z boczkiem, jabłkami jest idealna jako dodatek do wielu dań obiadowych........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKiszono niewielkie główki w całości, umieszczając je między pociętymi wiórkami, a także jabłka. Z takiej ukiszonej całej główki przygotowywano gołąbki, pyszne jak żadne. Dzisiaj zapraszam Was na kiszoną czerwoną kapustę. Wystarczy niewielka główka, aby po tygodniu czy dwóch, cieszyć się pyszną surówką. Składniki: 2 kg czerwonej kapusty 2 lekko czubate łyżki soli 2 średnie liście laurowe 2/3 łyżeczki(...)zrobić jej więcej, a po ukiszeniu i dokładnym ugnieceniu jej w słoikach, pasteryzować przez 10-12 minut. Co można zrobić z takiej kapusty? surówki kapustę zasmażaną zupę Lubicie czerwona kapustę? Jedliście kiszoną
Codzienna kuchnia niecodziennaProste sałatki są najlepsze. Sałatka czerwonej kapusty z pstrągiem absolutnie potwierdza tę regułę. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a składniki doskonale do siebie pasują. Przygotowanie: 10 minut Poziom trudności: bardzo łatwe Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności, a chili ognia. Całość stanowi doskonałe tło dla wędzonego pstrąga, który podlany dość(...)wędzonego węgorza czy dorsza). Jeśli Agnieszka, która generalnie nie przepada za rybami, zakochała się w tej sałatce, to znaczy, że naprawdę jest warta spróbowania. Składniki: Wędzony pstrąg Ćwiartka kapusty czerwonej Mała cukinia Mango Papryczka chilli Natka pietruszki Dresing: Łyżeczka musztardy ziarnistej Łyżeczka miodu 2 łyżki oleju 4 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Kapustę kroimy w cienkie piórka
Niedzielny kucharzkapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną(...)które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łyżeczka oregano Łyżeczka majeranku Łyżeczka tymianku Sól i pieprz 6 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka miodu Ciasto
Niedzielny kucharzjest naładowana warzywami. Dzięki temu jest pyszna i pełna witamin. Zaskoczy Cię jak super smakuje! Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Z tą tartą jest trochę roboty, bo wiadomo, ciasto trzeba zarobić, odstawić do wyrośnięcia(...)serio warto poświęcić dla niej trochę czasu. Tarta z pieczonymi warzywami jest pyszna! Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną kapustą. Efektem naszych eksperymentów jest ta wegetariańska tarta, która stanowi wariację na temat przepisu z bbcgoodfood
Niedzielny kucharzTakie dania jak to, mogłabym jeść codziennie ! Sos sojowy, do tego świeży imbir i czosnek, składają się na bardzo aromatyczne danie. Zapraszam na miseczkę pysznego makaronu soba z czerwoną kapustą, szpinakiem i żółtą papryką. Składniki (2 – 4 porcje): makaron soba 250 świeżych liści szpinaku – umytych i osuszonych 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane 2 cm kawałek imbiru(...)tarce o małych oczkach 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu olej roślinny do smażenia 1 średnia czerwona cebula – pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka drobno posiekanej czerwonej kapusty 1 mała żółta papryka – pokrojona w cienkie plastry 2 łyżeczki nasion białego sezamu sól i świeżo zmielony pieprz opcjonalnie: inne ulubione warzywa Wykonanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją
Moja pasja smakuPotrawę można przyrządzić na obiad, dodatkiem mogą być kluchy szare , jakże rewelacyjnie smakuje na zimno. Składniki: 1,3 kg szynki 1 kg czerwonej kapusty 2 cebule 15 rodzynek liść laurowy 2 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka zmielonych prawdziwków Marynata: 2 łyżki majonezu domowej roboty mieszanka ziołowa ( tymianek, papryka słodka, chili, rozmaryn, kolendra mielona, gałka muszkatołowa, oregano, suszony(...)Mięso obsypujemy mieszanką ziołową, wierch szynki smarujemy majonezem, w ten sposób mięso odstawiamy na 24 h do lodówki. 2 dzień: Czerwona kapustę szatkujemy i sparzmy. Naczynie żaroodporne smarujemy smalcem gęsim wykładamy ok 0,5 kg kapusta czerwonej sparzonej na to kładziemy warstwowo obraną jedną cebulę pokrojoną w piórka, zamarynowaną szynka, sypiemy rodzynki, cebula, kapusta czerwoną, parę listków
kgwjanczewookazję zjeść w takim miejscu, oczywiście to robię. Później jest mi łatwiej skomponować własny zestaw. Burgery wołowe są moimi ulubionymi, ale burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty kojarzą mi się z wakacjami, lekkim zapachem lata i słońcem . Spróbujecie? Zaczynając tworzyć tego burgera, musicie wybrać dobre pieczywo . To musi być naprawdę dobra maślana bułka – może być czysta(...)rozgrzanym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony. Wyjmij na talerz wyłożony papierem, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Już prawie wszystko gotowe, teraz pozostaje złożyć kanapkę . Oprócz surówki z czerwonej kapusty możecie wpakować w tego burgera dowolne dodatki. Ja położyłam na puszystą bułkę kurczaka, ogórki konserwowe, surówkę z czerwonej kapusty, ser mozzarella, sos z musztardy dijon i chrupiący bekon
Słodkie Gotowaniepotrawom przygotowanym przy użyciu tej metody. Należy pamiętać, że nie jest to łatwa metoda gotowania, mała ilość oleju, powoduje, że trzeba uważać, by nie spalić dania. Zapraszam na czerwoną kapustę z Woka. 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut 🇨🇳 – Chiny ✅ Składniki ✅ 3-5 łyżek oliwy z oliwek ✅ 1 cebula pokrojona w talarki ✅ 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ Czerwona kapusta(...)Limonka 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej dość mocno wok, wlej oliwę i wrzuć cebulę, chwilę podsmaż. 🛠️ Dodaj czosnek, kapustę i marchewkę, często mieszając, smaż całość, aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana. 🛠️ W międzyczasie wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, curry, dopraw solą i pieprzem. 🛠️ Wlej mieszankę do kapusty, wymieszaj, gotuj, aż płyny odparują. 🛠️ Dodaj posiekaną kolendrę i prażone orzechy, skrop sokiem z limonki
RafalCooknieziemsko pyszna wersja. Placki pszennej tortilli ( sama je zrobiłam! ) wypełniłam świeżymi warzywami i chrupiącym Złotymi paluszkami rybnymi FRoSTY. Złote paluszki rybne FRoSTY idealnie komponują się z sałatką z czerwonej kapusty z dodatkiem chili oraz świeżą, zieloną sałatą. Całość dopełnia sos jogurtowy, który idealnie „skleja” i sprawia, że burrito się nie rozpada i jest idealnym pomysłem nie tylko(...)proste! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI : ( 4 połówki ) * Złote paluszki rybne FRoSTY – 1 op / 10 szt * pszenna tortilla – 4 szt * świeża zielona sałata np. rzymska * czerwona kapusta – 0,5 główki * biała cebula – 1 szt * por – 3-4 cm * chili – 1 szt * jogurt naturalny gęsty * sól, pieprz, papryka słodka * oliwa z oliwek ( do smażenia
Ostra na Słodko