kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:16/388)

Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą i papryką 156

Surówka z czerwonej kapusty z kukurydzą i papryką Pyszna i bardzo prosta surówka z czerwonej kapusty. To doskonałe zimowe warzywo bardzo bogate w antyoksydanty . Walorów smakowych nie trzeba podkreślać ,są po prostu wspaniałe . Ta surówka robi się praktycznie sama i to w kilka minut . Warto , tym bardziej w środku zabieganego tygodnia Składniki : 1/2 małej główki czerwonej kapusty(...)łyżki octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu sól ,pieprz do smaku Kapustę szatkujemy drobniutko i cieniutko na mandolinie do warzyw . Cebulę siekamy i dodajemy do kapusty . Dokładamy ocet , olej , miód ,sól , pieprz do smaku . Całość mieszamy ręką ugniatając , aż kapusta zmięknie i puści troszkę soku . Na koniec dodajemy starte na grubej tarce jabłko , posiekaną drobno paprykę, odsączoną

Ogrodnik w podróży
Kiszona biała kapusta 115

prześcieradła, do którego wpadała poszatkowana kapusta. Wystarczą słoiki i trochę cierpliwości. Na końcu napiszę wam, co robię, jak potrzeba nażarcia się po kokardy kiszonej kapusty jest wielka, a kapusta własnoręcznie kiszona właśnie wyszła i ujrzałam dno słoika. Gotowi? Najlepsza kiszona biała kapusta przed wami. Na początek kilka zasad, informacji i przydatnych tipów kiszenia kapusty: Kapustę szatkujemy cieniutko. Ja mam mandolinę(...)mieszamy odpowiednie składniki– biała kapusta, biała kapusta i czerwona kapusta, biała kapusta z papryką, biała kapusta z żurawiną. Do każdej dodajemy jabłko i marchewkę. Ugniatamy w słoiku i uzupełniamy najpierw sokiem spod kapusty, potem solanką. Ja nie zachowuję żadnych proporcji mieszanek, oprócz ostrożności z ilością żurawiny. Kapusta traci swoją objętość podczas zasolenia, ale może się okazać, że cztery słoiczki

ladykitchen
Kiszona biała kapusta 187

prześcieradła, do którego wpadała poszatkowana kapusta. Wystarczą słoiki i trochę cierpliwości. Na końcu napiszę wam, co robię, jak potrzeba nażarcia się po kokardy kiszonej kapusty jest wielka, a kapusta własnoręcznie kiszona właśnie wyszła i ujrzałam dno słoika. Gotowi? Najlepsza kiszona biała kapusta przed wami. Na początek kilka zasad, informacji i przydatnych tipów kiszenia kapusty: Kapustę szatkujemy cieniutko. Ja mam mandolinę(...)mieszamy odpowiednie składniki– biała kapusta, biała kapusta i czerwona kapusta, biała kapusta z papryką, biała kapusta z żurawiną. Do każdej dodajemy jabłko i marchewkę. Ugniatamy w słoiku i uzupełniamy najpierw sokiem spod kapusty, potem solanką. Ja nie zachowuję żadnych proporcji mieszanek, oprócz ostrożności z ilością żurawiny. Kapusta traci swoją objętość podczas zasolenia, ale może się okazać, że cztery słoiczki

ladykitchen
Makaron z sosem orzechowym 54

staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Dzisiaj zabieramy Cię w podróż kulinarną, gdzie poznasz tajemnice przygotowania tego aromatycznego makaronu z sosem orzechowym, wzbogaconego o kolorowe warzywa jak papryki, czerwona kapusta, cukinia i fasolka szparagowa. Sekret sosu z masła orzechowego . Sos z masła orzechowego to serce tego wyjątkowego dania. Jego bogaty, gładki i kremowy smak idealnie komponuje się z makaronem(...)kurczaka – tajska zupa z kurczakiem – ryż smażony z kurczakiem MAKARON Z SOSEM ORZECHOWYM Przygotowanie : 15-20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 1 czerwona papryka – 1 żółta papryka – 1/4 główki czerwonej kapusty – 1/2 cukinii – 1 szklanka fasolki szparagowej – 1-2 dymki (białe i zielone części) – 200-250 g makaronu azjatyckiego (możesz użyć chow

nietylkopasta.pl
Korzenna kaczka z modrą kapustą 229

Swego czasu publikowaliśmy już przepis na smażoną kaczkę z czerwoną kapustą . Można by więc powiedzieć, że tym razem się „powtarzamy”. A jednak wcale nie – bo pomimo użycia tych samych podstawowych składników, dzisiejszy przepis to coś zgoła innego niż poprzednio. Zarówno sposób przygotowania jak i użyte przyprawy sprawią bowiem, że otrzymamy całkowicie odmienne danie. Kaczkę marynujemy w mieszance korzennych przypraw(...)opiera się na dobrze sprawdzonej „rodzinnej” recepturze, którą śmiało możecie użyć przygotowując czerwoną kapustę jako dodatek również do innych rodzajów mięsa. Korzenna kaczka z modrą kapustą 2017-01-17 13:10:44 Niezwykle delikatna pieczona kaczka o korzennym aromacie z duszoną modrą kapustą. Tę ostatnią można przygotować w taki sam sposób również do innych dań. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
Sałatka jesienna 65

buraczki ćwikłowe oraz dynia. Warzywa najpierw obieram, kroję w kostkę, gotuję do miękkości i studzę. W międzyczasie kroję w paseczki marchew, przy pomocy szatkownicy do warzyw siekam czerwoną kapustę i brukselkę oraz kroję w kostkę jabłka, które skrapiam sokiem z cytryny aby nie ściemniały. W dużej misce łączę wszystkie warzywa, owoce, ser feta oraz dodatki z dressingiem z oliwy(...)Facebook:  MeCooks Sałatka jesienna z burakiem i dynią Składniki na sałatkę jesienną. 200 g ugotowanego buraka ćwikłowego 300 g ugotowanej dyni piżmowej 100 g marchwi 100 g czerwonej kapusty 100 g brukselki 50 g orzechów włoskich 75 g mieszanki sałat (rukola, szpinak, boćwina) 200 g sera feta 50 g suszonej żurawiny 300 g jabłka 30 g pestek dyni

MeCooks
BURGERY Z ŁOSOSIA I SZPINAKU 146

pochodzi z książki "Dieta Mind. Sposób na długie życie" Mikołaja Choroszyńskiego i jest lekko przeze mnie pozmieniany. Burgery z łososia i szpinaku, z dodatkiem płatków owsianych, podane z czerwoną kapustą zapiekaną z porem i pomidorami. Doskonały i zdrowy obiad, który zachwyci wszystkich miłośników dań rybnych. Danie należy do dietetycznych, więc każdy może sobie na nie pozwolić. Aby kotleciki były(...)Pacyfiku. Dlatego zawsze trzeba sprawdzać miejsce połowu. Składniki: ok. 300 g łososia dzikiego duża garść szpinaku świeżego 1 szklanka płatków owsianych 2 jajka 1 ząbek czosnku 1/2 główki czerwonej kapusty 1 por 2 pomidory 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz ziołowy 1 łyżka octu jabłkowego olej do smażenia Wykonanie: Łososia umyjemy, osuszamy, oddzielamy od skóry i grubo

Kuchnia MagdaLeny
Studium w fiolecie. Krem z czerwonej kapusty 214

sześćdziesiąt godzin w tygodniu plus dojazdy, to jednak za mało), więc kiedy mam wolne, szykuję nam coś dobrego.  Jakiś czas temu kupiłam w promocji dwie małe główki czerwonej kapusty i zastanawiałam się, co z nich zrobić. Bo takiej ilości surówki to nawet ja nie dam rady pochłonąć... Z pomocą przyszedł mi blog Zakochane w zupach (którego z miejsca(...)słodkiej gruszki. Smakuje trochę kapustą, trochę ziemniakami - sprawdzi się świetnie w chłodne, jesienne dni. Ja zwiększyłam proporcje, i mieliśmy obiad na trzy dni, co jest świetnym rozwiązaniem w ciągu zabieganego tygodnia. A po inne specjały z kapustą w roli głównej koniecznie zajrzyjcie dziś do Pati , Mirabelki ,  Emilii , Marty i Mikimamy. Krem z czerwonej kapusty z gruszką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka z czerwonej kapusty 312

Surówka z czerwonej kapusty to klasyk do obiadu, ale nie zapominajmy, że także świetnie nadaje się jako dodatek do domowych hamburgerów, hot-dogów, tortilli i kebabów. Jest bardzo chrupiąca, my ją uwielbiamy. Surówka jest tania, a wychodzi jej dość sporo. Dobrze się także przechowuje – może kilka dni stać przykryta w lodówce bez straty na jakości. Sama kapusta(...)mnie zbyt mozolne). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy dużą szczyptę soli oraz czubatą łyżeczkę cukru. Mieszamy i mocno ugniatamy dłońmi, ściskając kapustę partiami, aż zacznie puszczać soki. Najlepiej ugniatać co najmniej pięć minut. Odstawiamy kapustę. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Szalotki siekamy w bardzo drobną kostkę (można zastąpić je czerwoną cebulą). Przygotowujemy sos. Majonez energicznie

Poezja smaku
Prosta surówka z czerwonej kapusty 167

Prosta surówka z czerwonej kapusty Pyszna i prosta surówka z czerwonej kapusty . Doskonała przystawka do obiadu , a do tego zdrowa i nie wymagająca żadnych umiejętności szefa kuchni U nas w domu surówki cieszą się średnią popularnością . Chłopcy dużo bardziej preferują warzywa gotowane , zapiekane lub przyrządzane na parze . No ale czasami trzeba urozmaicić i zrobić coś co dadzą radę(...)bólem ale dają radę ją zjeść . Zaś jeśli chodzi o mnie , to ogólnie jest jedną z lepszych i ciekawszych pozycji z działu surówki . Składniki : 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 świeży ogórek gruntowy lub kawałek szklarniowego 1 mała cebula szalotka 1 czerwona papryka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku

Ogrodnik w podróży
Duszona ,czerwona kapusta 177

Duszona, czerwona kapusta Były kluski śląskie , musi być i czerwona kapusta . To doskonała ciepła przystawka , coś w rodzaju bigosu , ale o zupełnie innym smaku . Piękny purpurowy kolor i cudowny aromat . Pasuje doskonale do każdej pieczeni , oczywiste że do zrazów i rolad śląskich. Bardzo prosta w przygotowaniu . No cóż wszystko pięknie , tylko moi chłopcy jakoś się do niej przekonać(...)warto wyrosnąć Składniki : 1 mała główka czerwonej kapusty lub 1/2 dużej 1 jabłko 1/2 cytryny 1 łyżka cukru – czubata sól , pieprz do smaku 1/2 szklanki wody 2 łyżki masła Kapustę szatkujemy drobno , lub kroimy cieniutko . Na dnie garnka układamy masło , podgrzewamy , aż się roztopi i na gorące wrzucamy kapustę , mieszamy i podsmażamy . Następnie dodajemy jabłko utarte na tarce

Ogrodnik w podróży
Bucatini Viola 78

Bucatini Viola, czyli purpurowy makaron z pesto z czerwonej kapusty i Guanciale. Guanciale…ileż to jest słownych – wojen – na przeróżnych stronach i forach internetowych na temat tegoż kawałka mięsa. Na wstępie mój drogi czytelniku musisz oczywiście wiedzieć skąd pochodzi, ten pyszny kawałek pikantnego mięsa wieprzowego, które jest pomiędzy grubymi, soczystymi warstwami tłuszczu. Za tem, chociaż wielu(...)pyszny, nietypowy makaron Bucatini Viola. Składniki Bucatini 500 gram Bucatini Guanciale 150 gram Parmigiano Reggiano 40 gram Chili 0.5 sztuki Pieprz świeżo zmielony do smaku Pesto z Czerwonej Kapusty Pesto z Czerwonej Kapusty Przygotowanie Po pierwsze mój drogi czytelniku, musisz zrobić pesto z Czerwonej Kapusty, najlepiej dzień wcześniej. Po drugie guanciale pokrój w kostkę lub cienkie paski

RafalCook
Czerwona kapusta duszona po niemiecku 64

Czerwona kapusta duszona po niemiecku z wyraźnym słodkim akcentem oraz posmakiem jałowca i cynamonu. CZERWONA KAPUSTA(...)DUSZONA SKŁADNIKI mała czerwona kapusta (około 1 kg); 1 spora cebula; duże jabłko; 250 ml czerwonego wytrawnego wina; ocet winny lub jabłkowy; 3 kulki jałowca; 1 listek laurowy; 1 laseczka kory cynamonowej; dżem porzeczkowy; cukier, sól; przepis na duszoną... Artykuł Czerwona kapusta duszona po niemiecku pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA 382

Obiecałam przepis na najpyszniejszą na świecie ;) czerwoną kapustę ?! No i jest!Jestem wielką fanką czerwonej kapusty i jak tylko jest na nią sezon to podaję do obiadu jak najczęściej – do gulaszy … drobiu , kaczki … roladek czy też nawet do ryby.Przygotowanie wymaga trochę cierpliwości , ale gwarantuję Wam , że na efekt końcowy warto poczekać!Bez dokładki się(...)obejdzie!Tak więc CZERWONA KAPUSTA ujęcie 1 – czas start!SKŁADNIKI:* czerwona kapusta – 1 szt* mąka – 4 łyżki* masło – 70 g* ocet jabłkowy – 2 łyżki* ocet balsamiczny – 2 łyżki* cukier – 3 łyżki* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Kapustę szatkujemy , wrzucamy do dużego garnka , zalewamy wodą ( tak , żeby lekko przykryła kapustę ).Gotujemy na średnim ogniu.Po

Ostra na Słodko