kapusta czerwona - 5816 przepisów (strona:13/388)

Surówka z czerwonej kapusty. 192

pyszne i lekkie surówki.Dzisiaj mam dla Was pyszną surówkę z czerwonej kapusty. Jak zapewne wiecie posiada ona mnóstwo witamin i właściwości leczniczych.Pewnie Was to zdziwi ale ja uwielbiam kanapki z dodatkiem surówek :)  Zapraszam do wypróbowania, nie zabiera dużo czasu w przygotowaniu:) Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się(...)białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kapusty-wlasciwosci-lecznicze_33947.html Kapusta czerwona

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z czerwonej kapusty 192

Niezwykle smaczna i soczysta, kwaskowo - słodka surówka z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki oraz winegretem na bazie octu jabłkowego jest lekka i zdrowa, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs (pieczonych lub duszonych w sosie) np. kurczaka na ostro . Polecam! Surówka z czerwonej kapusty Składniki(...)pół główki średniej wielkości czerwonej kapusty 2-3 marchewki pęczek dymki 1 nieduża czerwona cebula Winegret: 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 30ml octu jabłkowego 50ml oliwy z oliwek extra virgin sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz Przygotowanie:  Wszystkie składniki winegretu przełożyć

Codzienne Gotowanie
Zupa mix kapuściany 71

Zupa z kapusty to nie jest coś nadzwyczajnego - popularna jest przecież zupa z białej kapusty czy mój faworyt - kapuśniak z kiszonej kapusty. Rzadko jednak na stołach spotyka się zupę z czerwonej kapusty. A szkoda, bo jest to zupa prosta do przygotowania i bardzo zdrowa. Czerwona kapusta zawiera niewiele kalorii (zaledwie 31 kcal na 100g), a jest(...)Ugotuj bulion. Możesz zrobić to od podstaw (przepis znajdziesz tutaj ) lub wykorzystać domową bazę do zup . 2. Posiekaj białą i czerwoną kapustę. 3. W dwóch garnkach rozgrzej olej, do jednego wrzuć białą kapustę, a do drugiego czerwoną i przesmaż mieszając, po czym zalej bulionem - do każdego garnka wlej połowę bulionu. 4. Gotuj 30 minut, dopraw solą i pieprzem

Z notatnika dietetyka
Zupa krem z czerwonej kapusty 169

bardzo,bardzo pozytywnie.Nigdy do tej pory nie jadłam zupy z czerwonej kapusty,ba nawet nigdy nie słyszałam o takiej zupie.Gdy przeczytałam w "Kulinarium"Tessy Capponi-Borawskiej ,że takowa istnieje i jak bardzo zachwyca smakiem,postanowiłam spróbować.Przypraw użyłam podobnych jak do przygotowania kapusty czerwonej na jarzynkę.Koniecznie zróbcie tą zupę,bo smakuje absolutnie rewalacyjnie.Nie przesadzę jak wyznam(...)minut gdy kapusta jest miękka zupę zblendować.Na koniec delikatnie zakwasić octem by zbalansować całość smakowo,a dzięki zakwszeniu zupa na powrót nabierze pieknego czerwonego koloru                                       ŻYCZĘ SMACZNEGO! UWAGI:myślę,że część wody można zastąpić czerwonym winem,cydrem lub sokiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z czerwonej kapusty na parze i sos z boczniaków 206

czerwonej kapusty faszerowane soczewicą i serem feta polane śmietanowym sosem z boczniaków i czerwonej cebuli? Brzmi świetnie, prawda? Trochę zaszalałam, ale wyszło świetnie. Zamiast białej kapusty użyłam kapusty czerwonej, a moje gołąbki zyskały oryginalną fioletową barwę i intrygujący wygląd. Farsz powstał dość spontanicznie – użyłam do niego tylko dwóch składników sera feta i soczewicy, bo akurat miałam(...)się rozmyśliłam i w taki oto sposób wylądowały w sosie. Równie dobrze mogłyby to być pieczarki. Lubicie takie eksperymenty? Ja wprost uwielbiam! Składniki na 4 porcje : niewielka główka czerwonej kapusty (a w zasadzie 8 liści) 200g czerwonej soczewicy 100g sera feta 200g boczniaków 1 czerwona cebula łyżka oliwy łyżka śmietany 12% 2 łyżki sezamu sól i pieprz

Dietolog
Surówka z czerwonej kapusty 135

Przepisy Thermomix SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Składniki: 400 g czerwonej kapusty 100 g jabłka 80 g marchewki 50 g cebuli 100 g jogurtu naturalnego typu greckiego 20 g majonezu 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego Thermomix przepisy. Surówka(...)czerwonej kapusty. Wykonanie: Kapustę kroimy na mniejsze części. Marchewkę, cebulę i jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do naczynia Thermomix dajmy kapustę miksujemy czas 15s/obr.5. Kapustę przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę, jabłko i marchewkę. Miksujemy czas 5 s/obr.5. Przy pomocy kopystki zdejmujemy z bocznych ścian warzywa. Dodajemy wcześniej poszatkowaną kapustę, dodajemy jogurt naturalny

Themo przepisy
Coleslaw z białą rzepą 81

Coleslaw to zapewne dobrze znana większości z nas surówka z kapusty . Przygotować można ją tylko i wyłącznie z białej kapusty lub połączyć kapustę białą z kapustą czerwoną bądź zrobić ją nawet z kapusty pekińskiej. Poza kapustą do tejże surówki dodawana jest również cebula, marchew oraz często także jabłko. Nic nie stoi na przeszkodzie aby w surówce Coleslaw z kapustą(...)cytryny mały pęczek koperku 100 g marchwi Coleslaw Jak zrobić Coleslaw z rzepą. Białą rzepę zetrzeć na dużych oczkach tarki, po czym odcisnąć ją z soku. Kapustę białą oraz kapustę czerwoną poszatkować na szatkownicy bądź cienko pokroić nożem. Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. W dużej misce połączyć rzepę, marchew, obie kapusty, dodać drobno-krojoną natkę pietruszki oraz koperek

MeCooks
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami 568

odmieniają obiad. Wczoraj nasmażyłam dość dużą ilość kotletów, co bardzo cieszy mojego męża, który za niemi wprost przepada. Dziś dla urozmaicenia nowe surówki. Na targowisku zobaczyłam piękną czerwoną kapustę, marchewkę… nie mogłam się oprzeć by nie przygotować z tych składników dodatku do obiadu. I tak w kilka chwil powstała pyszna surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem(...)czerwona cebula (lub 1/2 większej) 3-31/2 łyżki majonezu 11/2 łyżki octu winnego z czerwonego wina (u mnie Jamar ) sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy (kroimy). Posypujemy solą, ugniatamy ręką i odstawiamy na 15 minut. Do kapusty ścieramy na dużych oczkach obraną marchewkę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i starte na dużych oczkach (obrane

Słodkie okruszki
Duszona czerwona kapusta 167

Duszona czerwona kapusta Kapusta jest w Szkocji bardziej popularna niż mogłoby się wydawać. Duszona czerwona kapusta , którą dziś przygotowałam świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs  (wieprzowiny, kaczki czy dziczyzny). Do kapusty zostały dodane egzotyczne przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, czy goździki, które znane są w Szkocji od XVI wieku. Przyprawy trafiły do Szkocji dzięki(...)oczywiście z Indii. W szkockiej kuchni nadal można odnaleźć ślady holenderskich przepisów, głównie na wypieki. Kapusta jest niezwykle smaczna i aromatyczna, koniecznie polecam ją wypróbować!  Duszona czerwona kapusta Składniki:  pół główki czerwonej kapusty 1 większa cebula 2 jabłka 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 czubata łyżka brązowego

Codzienne Gotowanie
Surówka z czerwonej kapusty – pychotka 69

czerwonej kapusty. Delikatna z dodatkiem majonezu jest nierozłącznym dodatkiem do obiadu. Nie da się ukryć, że kapusta jest smaczna. Surówka na jej bazie jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Niebywale proste przygotowanie , a rezultat zasmakuje smakiem. Obiad podany z tą surówką będzie jeszcze większą pokusą. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); surówka z czerwonej kapusty składniki(...)czerwonej kapusty – sposób przygotowania: Pierwsze liście z kapusty zdjęłam. Podzieliłam na połowę. Usunęłam głąb i drobniutko poszatkowałam kapustę. Cebulkę bardzo drobniutko posiekałam. Jeżeli kapusta jest zbyt twarda można ją zalać na chwilę wrzątkiem. Po czym zlać wodę i dokładnie kapustę osuszyć. Przełożyłam kapustę do innej miski i dodałam 1 płaską łyżeczkę soli. Kapustę z posypaną solą pogniotłam trochę

Olcia gotuje!
Tarta z pomidorami bakłażanem i serem mozzarella 111

przez 20 minut, aż mozzralla się nieco rozpuści a warzywa zmiękną. Po wyjęciu z piekarnika posyp zapiekankę listkami bazylii i podawaj. SMACZNEGO! SEZONOWY KALENDARZ WARZYW STYCZEŃ – kapusta biała, kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler, kalafior, buraki, cebula, dynie, czosnek, seler LUTY- kapusta biała, kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler, kalafior, buraki, cebula, dynie, czosnek, seler(...)ogórki, cukinia, bakłażan, papryka WRZESIEŃ – sałaty, botwina, kapusta, kalafiory i brokuły, ziemniaki, groszek,, pomidory, marchew, pietruszka, fasolka szparagowa, ogórki, cukinia, bakłażan, papryka, dynie wiele odmian PAŹDZIERNIK – sałaty, kapusta, kalafiory i brokuły, ziemniaki, groszek, pomidory, marchew, pietruszka, fasolka szparagowa, cukinia, bakłażan, papryka, dynie wiele odmian LISTOPAD – kapusta biała, kapusta czerwona, brukselka, jarmuż, marchew, por, seler, kalafior, buraki

nietylkopasta.pl
Kotlety Mielone z Kaszą i Surówką z Czerwonej Kapusty, Marchewki i Jabłka - Klasyczny Przepis na Domowy Obiad 39

Kotlety mielone z kaszą. Przepis na pyszny, domowy obiad: kotlety mielone z kaszą jęczmienną i zrumienioną cebulką oraz surówka z czerwonej kapusty, marchewki i jabłka. Prosty i smaczny sposób na klasyczny, sycący posiłek, idealny na rodzinny obiad. Kotlety mielone Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej(...)kapustę drobno poszatkuj. Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mieszanie składników : W dużej misce wymieszaj poszatkowaną kapustę, startą marchewkę i jabłko. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Podanie: Na talerzu umieść porcję kotletów mielonych, obok podaj kaszę jęczmienną z zrumienioną cebulką oraz porcję surówki z czerwonej

Moja Książka Kucharska
Świąteczna czerwona kapusta z wolnowara 137

obiadu. Pierwszym takim daniem jest czerwona kapusta z wolnowara z aromatycznymi przyprawami. Tak przygotowana kapusta idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznego obiadu. Jej przygotowanie jest szczególnie proste jeżeli jesteście posiadaczami wolnowara ( slow cooker ), wystarczy wrzucić do niego wszystkie składniki, ustawić na 6 godzin i pyszna kapusta gotowa :)  Świąteczna czerwona kapusta z wolnowara Składniki:  nieduża główka(...)kapusty (ok 1kg) 1 duża czerwona cebula 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki octu z czerwonego wina 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 2 ziarenka kardamonu 2 liście laurowe 2 goździki nieduża gwiazdka anyżu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu skórka otarta z pomarańczy sól, pieprz mielony Jak zrobić czerwoną kapustę z wolnowara?  Kapustę obrać

Codzienne Gotowanie
Czerwona kapusta z rodzynkami 21

Czerwona kapusta z rodzynkami Już kilka warzywnych dodatków obiadowych pojawiło się na blogu. Zarówno surówka z selera , jak i surówka z marchewki były na zimno i nadszedł czas zrobić coś, co zarówno mnie jak i Was rozgrzeje. Czerwona kapusta z rodzynkami to kolejny nostalgiczny przepis. W domu mama często robiła ją dla mnie do mięsa, a sama pałaszowała(...)solo prosto z gara. Teraz, gdy sam nie jem mięsa, jest to dla mnie świetny dodatek do kotlecików lub nawet samych ziemniaczków. Szczerze powiedziawszy to czerwona kapusta z rodzynkami w roli dodatku do obiadu, to mój debiut z nią. Bardzo dużo ciekawych rzeczy można z dodatkiem czerwonej kapusty zrobić. Za mną teraz chodzi sok z czerwonej kapusty

Blendman
Gęsina przepis 48

wyjątkowym smaku i teksturze, dlatego warto eksperymentować z różnymi przepisami. Oto kilka pomysłów na dania z gęsiny, które z pewnością zachwycą twoich gości: Gęsina pieczona z jabłkami i czerwoną kapustą Jednym z klasycznych przepisów na gęsinę jest pieczenie jej z jabłkami i czerwoną kapustą. Aby przygotować to danie, potrzebujesz: Gęsinę (około 2-2,5 kg) 4 duże jabłka(...)obierz i pokrój na cząstki. Czerwoną kapustę poszatkuj. Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużej formie żaroodpornej ułóż gęsinę, jabłka i kapustę. Posól i popieprz całość. Całość piecz przez około 2-2,5 godziny, aż gęsina będzie miękka i soczysta. Podawaj z sosem z pieczeni i ulubionymi dodatkami. Gęsina duszona w czerwonym winie To danie z gęsiny jest

Ania i Marcin gotują