kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:5/357)

Modro kapusta, czyli czerwona kapusta po śląsku 80

Śląska. I właśnie jego dziś bierzemy na tapet. Modro kapusta jest przyrządzana z dodatkiem podsmażonego, wędzonego boczku i delikatnej, zeszklonej cebuli. Dodatki te nadają kapuście charakterystyczny, głęboki smak. Ciekawostka – modro kapusta została w 2017 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych przygotowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Modro kapusta wyśmienicie pasuje do klasycznych potraw kuchni śląskiej, czyli(...)dań mięsnych, a zwłaszcza do śląskiej rolady. Posiłek obiad Kuchnia polska, śląska Słowo kluczowe czerwona kapusta, dodatek do obiadu, kapusta, modro kapusta Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 40 min. Całkowity czas przygotowania 50 min. Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 główka czerwonej kapusty 1 duża cebula 100 g boczku wędzonego 2-3 łyżki soku z cytryny Kroki Kapustę

Na-talerzu.pl
Modro kapusta 155

przepis tradycyjny zapożyczony z Górnego Śląska, to czerwona kapusta na ciepło. W przepisie dowiedz się jak wykonać modro kapusta jako dodatek do mięs, rolad, dań obiadowych. Modra kapusta w Wielkopolsce charakteryzuje się dodawaniem goździków i rodzynek, zdecydowanie bardziej na słodko niż w kuchni śląskiej. W przepisie na modro kapusta znajdziesz takie dodatki jak cebula, boczek i jabłko. Trudność: Łatwy(...)Dokładną gramaturę składników podałem na dole przepisu. Z czerwonej kapusty wykrój głąb i podziel na mniejsze części, by łatwiej było ją poszatkować. Kapustę drobno poszatkuj – rozdrobnij ją na mniejsze części. Do szatkowania kapusty możesz użyć: nóż, tarkę jarzynową, maszynkę bębnową do mielenia warzyw, robot kuchenny lub blender. Czerwona kapusta na ciepło Czerwona kapusta jest poszatkowana. Przełóż

ugotuj-przepis.pl
Surówka z czerwonej kapusty z kalarepą 57

Parę dni temu zobaczyłam w sklepie młodą czerwoną kapustę. Pomyślałam, że zrobię z niej surówkę na najbliższego grilla. Bo taka ładna i taka młoda. Chciałam dodać do niej dodatkowo jeszcze jakąś sezonową perełkę. I dodałam kalarepę. A jak kapusta i kalarepa to koperek. Akurat w lodówce klasycznie miałam jego nadmiar. Bo tak, zioła trzymam w lodówce. Zaraz po kupnie(...)dogach. No pycha. Dodatkowo, czerwona kapusta jest bardzo zdrowym warzywem (tak, biała także). Dzięki czerwonemu zabarwieniu zawiera więcej przeciwutleniaczy niż biała. Ma więcej witaminy a i c, więcej minerałów. Jeżeli następnym razem będziecie planować zrobienie surówki, sięgnijcie w sklepie po czerwoną kapustę. Chcecie zrobić lżejszą i zdrowszą wersję mojej surówki? Pomińcie po prostu majonez. Możecie dodać do niej

Kardamonovy
Czerwona kapusta zasmażana do obiadu 63

pokrojone w drobną kostkę. W między czasie poszatkuj drobno czerwoną kapustę, wykrawając przy tym stwardniały głąb. Kapustę przełóż do garnka z rumianą cebulką i boczkiem, wlej wrzątek, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj do miękkości kapusty 20 – 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Kapustę dopraw do smaku solą, pieprzem i koniecznie 1 czubatą łyżką zwykłego cukru(...)wrzu\u0107 ziele angielskie i li\u015b\u0107 laurowy. Gotuj do mi\u0119kko\u015bci kapusty 20 - 30 minut, mieszaj\u0105c od czasu do czasu.","text":"W mi\u0119dzy czasie poszatkuj drobno czerwon\u0105 kapust\u0119, wykrawaj\u0105c przy tym stwardnia\u0142y g\u0142\u0105b. Kapust\u0119 prze\u0142\u00f3\u017c do garnka z rumian\u0105 cebulk\u0105 i boczkiem, wlej

ProstePesto.pl
Czerwona kapusta duszona z jabłkami 64

kapusta duszona z jabłkami to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie tego warzywa. Poznałam go dzięki Szwagrowi, który przygotował duszoną kapustę z jabłkami na angielski świąteczny obiad. Smaki i aromaty tak mnie zachwyciły, że od razu poprosiłam o przepis i przy pierwszej okazji zrobiłam ją w domu. Dzięki prowadzeniu bloga mogę podzielić się przepisem na czerwoną kapustę(...)włożyć 1 / 3 kapusty, posypać ją solą i pieprzem. Na niej ułożyć połowę jabłek i cebuli, wsypać po 1 / 4 łyżeczki cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej oraz 3 łyżki cukru. Ponownie ułożyć 1 / 3 kapusty, pozostałe jabłka i cebulę, czosnek, cukier oraz przyprawy. Na wierzch ułożyć resztę kapusty. Wlać ocet winny, ułożyć masło pokrojone na części. Czerwoną kapustę duszoną

niecodziennikpary
Surówka z czerwonej kapusty 86

Surówka z czerwonej kapusty to efekt kupienia kapusty podczas sobotnich zakupów, kiedy to naszą uwagę przykuły jej dorodne główki. Wybraliśmy największą, żeby zrobić z niej kilka potraw. Zaczęliśmy od najprostszej, czyli surówki z czerwonej kapusty , a pomysł zaczerpnęliśmy od Mamy. Częścią związaną z przygotowaniem zajął się Bartek, a ja doprawiłam, więc to nasze wspólne dzieło. Składniki na surówkę(...)czerwonej kapusty 500 g czerwonej kapusty 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 / 2 pora (biała część) 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Przygotować dressing z oliwy, octu, cukru, szczypty soli i pieprzu oraz ziół prowansalskich. Odstawić na 10 minut. Kapustę

niecodziennikpary
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty: jak z restauracji 127

Surówka z czerwonej kapusty. Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Pyszny przepis na surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu, z olejem, cebulą i jabłkiem, parzona. Najlepsza surówka do obiadu, jak w restauracji. Surówkę przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka i wystarczy tylko kilka składników.  Mam nadzieję, że ten prosty przepis spodoba się Tobie i Twoim bliskim(...)ulepszaj :) Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :) Zapraszam do obserwacji profilu na Instagramie i Facebooku @moja_ksiazka_kucharska Miłego gotowania! Czerwona kapusta do obiadu. Najlepsza surówka z czerwonej kapusty: składniki około 500g bardzo cienko poszatkowanej czerwonej kapusty 2 jabłka, obrane i starte na tarce do jarzyn z dużymi oczkami

Moja Książka Kucharska
Surówka z Czerwonej Kapusty 65

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Świetnie pasuje do tradycyjnych schabowych, mielonych czy kurczaka pod pieczarkową pierzynką . Surówka z czerwonej kapusty gości w naszym domu bardzo często. Zazwyczaj, kiedy przygotowuję danie mięsne, staram się wzbogacić je pyszną surówkę. Surówka z czerwonej kapusty smakuje także dzieciom, dlatego tym bardziej zachęcam(...)czerwonej kapusty 2 marchewki 1 duże jabłko 1/2 pora 1-2 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie Kapustę poszatkować, zasolić i odstawić na 20-30 minut by zmiękła. Marchewkę oraz jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w półplasterki. Do kapusty dodać jabłko, marchewkę, pora oraz jogurt

Przepiski.pl
Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana 156

blogu jest już przepis na czerwoną kapustę duszoną bez tłuszczu, przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejne nasze danie, to kapusta czerwona zasmażana na maśle o słodkim smaku rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta(...)kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej. Jej słodycz pochodzi z rodzynek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego. Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana: Składniki: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki rodzynek ok. 250 ml wody 2 łyżki cukru sól i pieprz do smaku sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła Przygotowanie: Posiekane rodzynki przesmażamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czerwona kapusta kiszona w słoikach 144

Czerwona kapusta kiszona w słoikach   Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną(...)kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki: 1 nieduża główka czerwonej kapusty ok. 2 kg 2 niepełne łyżki soli kamiennej niejodowanej, czyli łyżka

Gotujemy i jemy
Czerwona kapusta kiszona w słoikach 154

Czerwona kapusta kiszona w słoikach   Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną(...)kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki: 1 nieduża główka czerwonej kapusty ok. 2 kg 2 niepełne łyżki soli kamiennej niejodowanej, czyli łyżka

Korniszonki
Surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim 30

się pulled porkiem pod dwoma postaciami: w bułkach i w tortillach. Do obu wersji idealnie pasował sos chrzanowy, świeża cebula, sos barbecue, ogórki konserwowe i tytułowa surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim. Chociaż ten sos farmerski nie był od początku planowany. Miałam zrobić po prostu coleslawa z czerwonej kapusty. Na blogu mam przepis na coleslawa z sosem(...)słoika), zjedliśmy ją z gołąbkami, które zostały nam z sobotniego obiadu. I to też było bardzo smaczne połączenie. Łączcie z czym tam lubicie. Smacznego. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 2 marchewki 1 duże jabłko 1 cebula sos farmerski: pół szklanki majonezu pół szklanki śmietany 12% pół szklanki maślanki 1 łyżka poszatkowanego koperku 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki

Kardamonovy
Surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim 48

się pulled porkiem pod dwoma postaciami: w bułkach i w tortillach. Do obu wersji idealnie pasował sos chrzanowy, świeża cebula, sos barbecue, ogórki konserwowe i tytułowa surówka z czerwonej kapusty z sosem farmerskim. Chociaż ten sos farmerski nie był od początku planowany. Miałam zrobić po prostu coleslawa z czerwonej kapusty. Na blogu mam przepis na coleslawa z sosem(...)słoika), zjedliśmy ją z gołąbkami, które zostały nam z sobotniego obiadu. I to też było bardzo smaczne połączenie. Łączcie z czym tam lubicie. Smacznego. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 2 marchewki 1 duże jabłko 1 cebula sos farmerski: pół szklanki majonezu pół szklanki śmietany 12% pół szklanki maślanki 1 łyżka poszatkowanego koperku 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki

Kardamonovy
Pieczona czerwona kapusta 101

kapusta – składniki 1 główka czerwonej kapusty (1-1,3 kg) 3 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy 1 łyżka cukru trzcinowego Dodatkowo: 1 łyżka octu 10% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć. Do garnka włożyć główkę kapusty, wlać tyle wody, aby była ona przykryta. Postawić(...)ocet winny, oliwę i cukier trzcinowy. Czerwoną kapustę kroić w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić na nim 1 łyżkę dressingu. Położyć plastry kapusty, posmarować je pozostałym dressingiem, na każdym z nich położyć porozrywane na mniejsze kawałki gałązki świeżego rozmarynu. Pomiędzy kapustę położyć rozgnieciony w łupinkach czosnek. Blachę przykryć drugim

niecodziennikpary
Surówka z czerwonej kapusty z marchwią 78

kapusta podgotowywana jakoś mi nie przypadła do gustu, a na surową z kolei narzekał tata, że za twarda. I pewnie byśmy się nie polubiły z tą kapustą, gdyby nie trick na rozdrabnianie kapusty. Obejrzałam gdzieś w internecie, jak łatwo bez szatkownicy można rozprawić się z kapustą za pomocą obieraczki do warzyw. Paseczki kapusty wychodzą cieniutkie, a sama kapusta(...)mięsem czy klusek wszelkiego rodzaju. A u was jak wyglądają surówki z kapusty. Ciągle klepiecie jeden, sprawdzony przepis czy szukacie nowych rozwiązań. Lubicie surówki z czerwonej kapusty? Drukuj Surówka z kapusty czerwonej Składniki 0,5 główki niewielkiej kapusty czerwonej 1 średnia czerwona cebula lub 0,5 dużej 1 szt. marchewki 1 szt. jabłko 2 łyżki majonezu

Mieszam w Garnku