Czerwona kapusta na ciepło niezbyt często gości na moim stole, mimo, że bardzo ja lubię. Sama nie wiem dlaczego? Może dlatego, że mam zawsze problem z jej doprawieniem? Smakuję.. smakuję.. doprawiam.. dosypuję.. i suma sumarum otrzymuję zawsze całkiem niezły efekt, ale co ja się nadoprawiam!Dziś były roladki z szynki a do nich bardzo fajnie(...)pasuje właśnie czerwona kapusta na ciepło.Składniki:1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości)1 jabłko3 łyżki octu winnegosól do smakucukier do smaku masło15 dkg boczku1 łyżka mąki Wykonanie:Kapustę szatkujemy jak najdrobniej. Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do kapusty.Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu
Walijskie Pichcenieprzygotowuje na wiele sposobów: – surówka z modrej kapusty z goździkami – Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana – Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. robimy nawet Gołąbki z modrej kapusty Surówka z czerwonej kapusty pasuje do większości tradycyjnych polskich obiadów. Ale jeśli wolicie kapustę białą, to polecam mój przepis na Surówkę Colesław . Polecam też zbiór przepisów(...)czerwonej kapusty? Sposób przygotowania Surówki z czerwonej kapusty. Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze liście, kroimy na pół, wykrywamy głąb i drobno szatkujemy np. nożem, albo mechanicznie szatkownicą do jarzyn. Poszatkowaną kapustę parzymy wrzącą wodą na durszlaku, odciskamy. Umyte jabłko obieramy, ścieramy również w szatkownicy, cebulę drobno siekamy. Do kapusty dodajemy starte jabłko, cebulę i mieszamy. W miseczce mieszamy majonez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdrowie. Czerwona kapusta to warzywo, które nie jest tak popularne, jak na to zasługuje. Dlatego ja, w ramach akcji KALENDARZ SMAKÓW , mam zamiar docenić tę piękną główkę kapusty W tym tygodniu głównym motywem przewodnim moich przepisów będzie właśnie kapusta . To warzywo zimowe, które w styczniu i lutym warto jeść. Serię rozpoczynam od przepisu na czerwoną kapustę, która jest(...)królową wszystkich gatunków kapusty. Czerwona kapusta – przepis na zdrowie Swój purpurowy kolor kapusta czerwona zawdzięcza antocyjanom. Są to związki polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne, czyli w skrócie: pomagają zapobiegać rozwojowi komórek rakowych. Oprócz tego sprzyjają obniżeniu złego cholesterolu we krwi, działają przeciwzapalnie i opóźniają procesy starzenia. Dodatkowo, kapusta zarówno czerwona, jak i biała to bomby witaminowe
WiszniówkaCzerwona kapusta jest dużo mniej popularna niż biała,a zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach ,ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Niezwykle bogata w witaminy,minerały,błonnik.Kolor swój zawdzięcza dużej ilości antocyjanów - substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.Razem z witaminą E i C,beta-karotenem zmniejszają wystąpienie zmian miażdżycowych i chorób nowotworowych.Wszystkie kapustne w medycynie ludowej(...)panaceum na wiele chorób.Zainteresownych odsyłam do arykułu tutaj.W książce Tima Mälzera "Greenbox" znalazłam taki oto pomysł na czerwona kapustę.Krótko podsmażona z dodatkiem orzeszków pistcjowych i octem basalmicznym.Przepis z serii expresowych.Kapusta mocno chrupiaca i naprawdę smaczna.Tak przygotowana zawiera też dużo więcej substancji cennych dla naszego zdrowia.Składniki:500 g czerwonej kapusty5 łyżek oliwy lub oleju4 łyżki niesolonych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesień w pełni, spiżarnia systematycznie powiększa się o nowe zapasy. Dziś o sałatkę z czerwonej kapusty. Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką Składniki: 3 kg czerwonej kapusty 1 kg marchewki 1 kg cebuli i na zalewę: 0,5 litra octu 10% 2 litry wody 0,5 kg cukru kilka liści laurowych 1 łyżka ziela angielskiego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakapustę na ciepło. Klasyczny przepis na modrą kapustę do obiadu. Czerwona kapusta zasmażana jak zrobić? Z czym podawać czerwoną kapustę na ciepło? Przepis na kapustę zasmażaną jest prosty, potrawa ma jeszcze jedną ważną zaletę. Kapustę czerwoną można usmażyć dzień wcześniej i przechować w lodówce. Nie traci nic na smaku, a wręcz(...)przeciwnie czerwona kapusta do obiadu jest jeszcze smaczniejsza. Czerwona kapusta na ciepło Czerwona kapusta na ciepło inaczej mówiąc, a raczej pisząc modro kapusta zasmażana. Jest to przepis na kapustę typową dla Kuchni Śląskiej i Wielkopolskiej. Są przepisy na kapustę czerwoną z jabłkiem, rodzynkami lub innym dodatkiem. Modro w wersji podstawowej to trzy składniki plus przyprawy. Kapusta
Dieta moja pasjaJest surówka z białej kapusty.Jest też surówka z czerwonej kapusty.Wystarczy:-połówka niewielkiej czerwonej kapusty-jedna marchewka-jedno jabłko-jedna czerwona cebulka-warzywko-sos sałatkowy koperkowo-ziołowy-olej-sok z cytryny do smaku Drobno szatkujemy kapustę. Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę. Do kapusty wsypujemy cebulkę
Maminek kulinarny/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/11\/surowka-czerwona-kapusta-przepis-480x270.jpg"],"description":"Sur\u00f3wka z czerwonej kapusty nazywa si\u0119 j\u0105 tak\u017ce modr\u0105 kapust\u0105. Jest dodatkiem do gulaszu, ryb i mi\u0119s. Ma charakterystyczny kolor i smak.","keywords":["sur\u00f3wka","sur\u00f3wka z kapusty","sur\u00f3wka z czerwonej kapusty","przepis na sur\u00f3wk\u0119","jak zrobi\u0107 sur\u00f3wk(...)u0119","przepis na sur\u00f3wk\u0119 z kapusty","przepis na sur\u00f3wk\u0119 z czerwonej kapusty","jak zrobi\u0107 sur\u00f3wk\u0119 z kapusty","jak zrobi\u0107 sur\u00f3wk\u0119 z czerwonej kapusty"],"author":{"@type":"Person","name":"Przepisy u\u017cytkownik\u00f3w"},"datePublished":"2021-11-29T14:00:55+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"PT10M","totalTime":"PT20M","recipeCategory
ProstePesto.plSurówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Składniki:1/2 główki czerwonej kapusty1 cebula1 jabłko 2 łyżeczki cukru2 łyżki olejusól,pieprz1 łyżka octuWykonanie:kapustę oczyścić ze zwiędłych liści,następnie poszatkować.Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę wrzątkiem.Odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTYSkładniki:- 1,5kg czerwona kapusta- 2 białe cebule- 2 jabłka - 1/4 kostki masła- 3 duże ziemniaki- 4 łyżki cukru- 5 łyżek octu winnego- 3l bulionu wołowego- 5 ziaren ziela angielskiego- 3 liście laurowe- 3 ziarna owoców jałowca- 3 ząbki czosnku- 2 łyżki koperku poszatkowanego- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka soli- 2 łyżki soku
Mentor SmakuBlendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 spore marchewki Dressing: sól, pieprz 4 łyżki oleju lnianego/oliwy/oleju rzepakowego (u mnie olej lniany) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka miodu/syropu(...)ziół prowansalskich, tymianku, oregano, bazylii, majeranku Jak zapewne się domyślacie, wszystko BACH BACH do miseczki, mieszamy i VOILA!!! Jak podajemy? 1. Tortilla 2. Sos czosnkowy 3. Surówka z czerwonej kapusty 4. Falafel 5. Sos czosnkowy ... i ZWIJAMY ... i SZAMAMY!!! Mmmmmniaaaammmmm!!! Smacznego! Bon Apettit! Enjoy
Restauracyjka LiterackaCzerwona kapusta,zwana też modrą to środkowo-europejski klasyk.Wspaniały,energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu.Szczególnie teraz w listopadzie,gdy na stołach króluje gęś jest wręcz niezastąpionym dodatkiem do wszystkich dań z gęsiny.Super smakuje duszona w cydrze (przepis:tutaj ) lub zastępczo w soku jabłkowym.Dzisiejsza wersja jest równie smakowita..Sok pomarańczowy i goźdzki nadają niezrównanego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!doskonale pasuje do obiadu, a szczególnie wybitnie smakuje podana do pieczonej kaczki. Kapusta jest chrupiąca i ma świetny, dopracowany smak. Można ją przygotować na różne sposoby. Ta surówka jest z dodatkiem marchewki i cebuli, można dodać starte jabłka. Sałatka najlepiej smakuje na zimno. Kapusta czerwona do słoików. Kapusta czerwona do słoików - składniki: 3 kg kapusty czerwonej(...)odstawić na 3 godziny Krok 2. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować, cukier rozpuścić. Następnie wrzucić czerwoną kapustę, posiekaną cebulę, startą marchew, zamieszać. Całość gotować, aż kapusta będzie miękka. Na koniec posolić sałatkę z kapusty czerwonej do smaku. Krok 3. Gorącą kapustę czerwoną nakładać do czystych i wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić. Zapasteryzować. Miłego gotowania! Kapusta czerwona
Moja Książka Kucharskakapust oraz mleczka kokosowego. Nie zawiodłam się na inwencji smakowej :)) Szybka i prosta w wykonaniu a też o to chodzi. SKŁADNIKI: przepis autorski pół główki kapusty czerwonej pół mniejsze główki kapusty białej1 dużą marchew sok z połowy limonkiok 1 cm startego świeżego imbiru 2 łyżeczki cukru sól ok pół łyżeczki
Basia w kuchniteż tacy, którzy nie wyobrażają sobie w ogóle obiadu bez dodatkowej porcji warzyw. Tym samym im więcej pomysłów na surówki - tym lepiej :) Tym razem surówka z kapusty czerwonej i chrzanu - z bogatej kolekcji przepisów siostry Anastazii.Kapustę oczyścić, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Jabłka
Świat Domowej Kuchni