kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:3/357)

Duszona czerwona kapusta 143

Pasuje idealnie do obiadu jak i do mięsa kanapkowego. Składniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier olej przyprawy: sól, pieprz, cynamon Przepis i porady dotyczące tego dania

w kuchni i w ogrodzie
Surówka z czerwonej kapusty 168

czerwonej kapusty , 2 cebule  2 łyżki tłuszczu, olej lub masło,  1 liść laurowy ,  1 łyżeczka jagody jałowca,  1 laska cynamonu ,  200 ml czerwonego wina,  6 łyżek octu,  około 3 łyżki cukru, sól , 2 kwaśne jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 3-4 łyżki czerwonej porzeczki galaretka WYKONANIEKapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć(...)łodygi. Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć  dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać ocet , cukier , sól  i wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 1  godz. Mieszać , można  podlać wodą. Jabłka pokroić na małe kawałeczki o dodać do kapusty na ok 15 min przed końcem. łyżkę skrobi  rozrobić

W kuchennym oknie Ewy
Duszona czerwona kapusta 128

Lubimy kapustę do obiadu w różnych postaciach. Składniki:1 główka czerwonej kapusty (ok 1,5 kg)1 duża cebula1 szklanka soku z jabłek1 łyżka soku z cytryny lub octu winnegosól, pieprz3 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę.2. Cebulę szklimy na oleju w rondelku, następnie dodajemy kapustę, sok jabłkowy, solimy i pieprzymy.3. Całość

Kuchnia domowa Ani
Surówka z czerwonej kapusty i rzepy 112

Lekka surówka z czerwonej kapusty bez majonezu , za to doprawiona sosem na bazie oleju i soku pomarańczowego, to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Bazą tej surówki jest kapusta czerwona , ale znajdziecie w niej również białą rzepę i marchew. Białą rzepę najczęściej spożywam na świeżo jako dodatek do kanapek oraz połączoną z innymi warzywami w surówkach właśnie. Smak białej(...)rzepy jest delikatny, odrobinę podobny do smaku rzodkiewki, jednak biała rzepa jest zdecydowanie delikatniejsza. Ta surówka z czerwonej kapusty i rzepy jest świetna jako surówka do obiadu. Idealnie łączy się nie tylko ze mięsem mielonym, kurczakiem, grillowanym serem czy rybami, ale sprawdza się także w gyrosie oraz burgerach. Jeśli nie próbowaliście jeszcze surówki z czerwonej kapusty w takim

MeCooks
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą 163

Najlepsza sprawdzona czerwona kapusta na zimę do słoików. Dodatek jabłek i cebuli sprawia, że jest pyszna!. Jeśli macie czym szybko poszatkować kapustę to zrobienie tej sałatki jest bardzo proste i super szybkie. Składniki na 7 litrowych słoików: 3 kg czerwonej kapusty, jedna duża główka 1,5 kg jabłek 1 kg cebuli 4 łyżeczki soli morskiej Zalewa: 2 litry

Apetyczna babeczka
Czerwona kapusta marynowana 192

Ostatni tydzień dosyć pracowicie zleciał mi na robieniu przetworów, które wkrótce tutaj się stopniowo pokażą. Zacznę od kapusty czerwonej, której dawno nie robiłam, może dlatego ze poprzedni przepis nie był idealny. Teraz sugerując się wskazówkami koleżanki z pracy i proporcjami zalewy wyszła boska kapusta. Dzięki takim przetworom ta zima będzie na pewno udana.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Surówka z czerwonej kapusty 171

użyć oliwy z oliwek, ale dodatek oleju rzepakowego "od chłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje.składniki1 bardzo mała główka czerwonej kapusty 1 mała cebula czerwona 1 jabłko2 - 3 duże łyżki majonezuolej rzepakowy lub oliwa z oliwekszczypior lub szczypiorek drobno pokrojonyocet balsamicznysól pieprz do smakuprzygotowaniekapustę i cebulę poszatkować

Stare Gary
Przetwory. Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkami 194

Czerwona kapusta to nie jest warzywo, które często bywa w naszym domu. Chłopaki nie lubią jej za bardzo i zdecydowanie wolą dania z białej odmiany. Ale ja nie pogardzę taką sałatką więc kilka słoików będę miała tylko dla siebie i ew. gości.Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie

Smaczna Pyza
duszona czerwona kapusta z bekonem i jabłkami z gruszką ... 194

Składniki: 1 nieduża kapusta czerwona, 20 dag bekon(...)sztuki jabłka, 1 sztuka gruszka, 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki vegeta, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżka ocet winny,6 sztuk ziarenka goździków, 1 łyżka mąka pszenna kapustę czerwoną poszatkować lub drobno pokroić i zagotować - po zagotowaniu wodę odlać do kapusty dodać pokrojone ze skórką jabłka i gruszkę, ziarenka goździków pokrojony w kostkę bekon usmażyć na patelni

W Mojej Kuchni Lubię
CZERWONA KAPUSTA DUSZONA Z JABŁKAMI, BOCZKIEM I OCTEM BALSAMICZNYM 199

Kapusta na punkcie której moja Rodzinka dosłownie oszalała. To danie bardzo wyjątkowe, w smaku bajeczne, baaardzo godne polecenia. My nie wyobrażamy już sobie inaczej przygotowywanej czerwonej kapusty. Po prostu POEZJA ! Niewątpliwą jej zaletą  jest to , że z każdym dniem nabiera smaku, więc można , a nawet radzę przygotować ją dzień wcześniej. No i możemy ją zajadać kilka następnych(...)nasion kopru włoskiego zmiażdżonych ( nie daję)- 1 duża cebula obrana i pokrojona w krążki- 2 dorodne jabłka , obrane i pokrojone w kostkę ok.2,5cm- 1 dość duża główka czerwonej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści- 150ml octu balsamicznego- ok.2 łyżki masła- 1 garść listków natki pietruszki , posiekanych- sól i świeżo mielony pieprz- kilka łyżek oliwy lub oleju kokosowego bezwonnego

Smaczne Zdrowe
Czerwona kapusta z jabłkami 163

Przepis podpatrzyłam w książce Ewy Aszkiewicz  "Kuchnia polska "Oczywiście trochę go zmodyfikowałam :)Składniki : mała główka czerwonej kapusty - około 50 dag 1/2 szklanki wina czerwonego , wytrawnego sól , gałka muszkatołowa , cukier ocet jabłkowy lub winny - około 2 łyżeczek 1 kwaskowe jabłko pól szklanki rodzynek wymoczonych w wodzie łyżka smalcu Przygotowanie : Kapustę obrać ze starych liści - odrzucić, poszatkować główkę dość drobno

Proste Potrawy
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę 79

Przepisy na sałatki z czerwonej kapusty do słoików, to idealny sposób na przechowanie i zatrzymanie smaków tego pysznego warzywa. Kapustę możesz poszatkować przy pomocy robota kuchennego, mandoliny lub ostrego noża. Jeśli szykujesz dużo przetworów z kapusty, warto wówczas rzecz jasna zaopatrzyć się w szatkownicę, która zdecydowanie ułatwia życie. Do naszej sałatki z czerwonej kapusty na zimę zawsze dodajemy(...)sałatkę z czerwonej kapusty na zimę? Zapraszamy na przepis! Szklanka ma pojemność 250 ml Przepis na 6 słoików o pojemności 500 ml Sałatka z czerwonej kapusty na zimę Składniki kapusta czerwona poszatkowana: ok. 2,5 kg jabłka: 0,5 kg woda: 0,7 – 1 l ocet spirytusowy 10%: 0,5 szklanki cukier

Kuchnia Na Wypasie
Surówka z czerwonej kapusty 198

Słodko kwaśna surówka urzekająca swym smakiem i kolorem.   Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli   łyżka oleju Kapustę i obrane jabłko ścieram na tarce, dodaję sól, olej i kilka łyżek soku z cytryny. Wymieszane składniki odstawiam na pół godziny do przegryzienia.Do wszystkich surówek polecam  domowy ocet jabłkowy

prawdziwe jedzenie
Surówka z czerwonej kapusty 166

Słodko kwaśna surówka urzekająca swym smakiem i kolorem.   Składniki: pół główki czerwonej kapusty jabłko sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) szczypta soli   łyżka oleju Czytaj cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Surówka z czerwonej kapusty II 172

Zapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy.Składniki:połówka główki czerwonej kapusty1 duża marchewka1 cebula1 jabłkosiekana natka pietruszki lub selerasok z cytryny lub kwasek cytrynowykilka łyżek olejucukier do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko

Kuchnia domowa Ani