kakao - 6140 przepisów (strona:256/410)

Piernikowe uszka z żurawiną 141

prostu dżem/gęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru Dodatkowo: suszona żurawina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i robimy dołek, do którego wrzucamy wszystkie składniki (masło lub margarynę najlepiej posiekane). Wyrabiamy gładkie ciasto - powinno odchodzić

Kolorowy Przepisownik
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 231

pomysłów na popcorn czy różne domowe wariacje z masłami orzechowymi! Są też słodkości - surowe wegańskie ciasteczka owsiane z orzechami, nasionami, daktylami i owocami, lody jogurtowe, energetyzujące kuleczki z daktylami, kakao i pestkami dyni. Pyszne kuleczki z morelami, imbirem i orzechami nerkowca, pomysły na przekąski do 100 kalorii i super smaczne i zdrowe pomysły na łatwe, kolorowe i pyszne wody smakowe

Plate of Joy
Babka piernikowa 149

będzie doskonałe. Polecane dla k ulinarnych leniuszków. ; -) 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 jajko 1 szklanka mleka 4 łyżki konfitury wiśniowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 tabliczka czekolady wiśnie kandyzowane 1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 2. Masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. 3. Pieczemy

Szefowa kuchni
Tort czekoladowy z żurawiną 235

łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru 3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki spirytusu Krem: 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny 6-7 łyżek wody 150g suszonej żurawiny

Mała Cukierenka
Wykrawacz i Szablony do Ciastek i Pierniczków Birkmann 198

Szablony posłużyły mi przy dekorowaniu świątecznych pierników, ale wykorzystałam je również przy dekoracji kawy z mlekiem. Dodatkowo można je przyłożyć na zwykłe ciasto i posypać szablon cukrem pudrem lub kakao. Więc to mamy duże pole do popisu. Świąteczne motywy jednak pasują tylko do okresu świątecznego, ale za to przez naprawdę wiele lat będziemy błyszczeć jako autorki przepięknych świątecznych słodkości. Zaraz

Blondynka Gotuje
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 142

powstały. Ta wersja pierników jest dla tych wszystkich, którzy z różnych przyczyn glutenu jeść nie mogą lub nie powinni (choroby autoimmunologiczne), dodatkowo są one także bez dodatku kakao, bez białego cukru, bez miodu, bez laktozy (używam masła z ukwaszonej śmietanki), mogą być także bezmleczne, gdy masło zastąpimy margaryną bezmleczną. Mimo tych wszystkich ograniczeń wyszły bardzo smaczne ciacha, dla bezglutenowców wręcz

Smaczne Zdrowe
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 197

lnianego 2 zapachy migdałowe 4 łyżki mleka sojowego/ryżowego/migdałowego opcjonalnie 2 łyżki startej skórki z pomarańczy (może być sucha) Polewa opcjonalnie:   np. ½ roztopionej gorzkiej czekolady 70% kakao odrobina oleju mleko migdałowe/ryżowe Drożdże zalewamy niewielką ilością letniej wody z 1 łyżeczką cukru i pozostawiamy je na 15 minut w ciepłym miejscu. Mąkę łączymy z olejem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Czekoladowe ciasteczko z kremem cytrynowym 161

czasu nie jadam nic innego na sobotnie i niedzielne śniadania :) Szybko, pysznie i przede wszystkim zdrowo! Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół i rozlać do dwóch foremek do sufletów wysmarowanych wodą. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Wyjąć na talerz. Krem 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu

Chocolate Muffin Blog
Chatka z piernika 136

moich dzieci. Karolina ciągle pyta kiedy będzie ją mogła zjeść, a Asia najchętniej rozłożyłaby ją na części pierwsze. Do przygotowania mojej tegorocznej chatki użyłam piernikowego ciasta bez dodatku kakao - to dobra wiadomość dla tych, którzy są  na nie są uczuleni. Niestety popełniłam jeden malusi błąd - nie zaplanowałam drzwi do mojego domku i kiedy świeczki się nam wypalą będzie trzeba

Kulinarne Inspiracje
Gingerbread coffe 191

Składniki (1 kawa): - 100 ml mleka - 100 ml wody - 1,5 łyżeczki kawy - 1/3 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowa - 1/3 łyżeczki kakao - 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu ( może być Stevia) - kilka goździków Do wysokiej szklanki wsypać kawe i pozostałe składniki.Wszystko zalać wrzącą wodą i energicznie wymieszać. Podgrzać mleko w garnuszku

Fit & Healthy Life
Korzenne pierniczki wg. przepisu pani Haliny 170

szklanki miodu,  łyżeczka przyprawy korzennej, łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia,  2 jajka.  Lukier:  10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem waniliowym lub dodatkiem kakao,  1 białko.  Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki

Anioły w kuchni
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 629

szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA LUKIER: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: PIERNICZKI: Masło roztop z miodem w garnuszku z grubym

Słodko-Słony Świat Ilony
Śniadaniowe ciasteczko "Kokos i czekolada" 155

jogurtu, obsypane pierzynką z wiórków kokosowych... niebo na talerzu - bez grama sztucznego tłuszczu i mąki! Składniki: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Podzielić na pół i rozlać do dwóch foremek do sufletów wysmarowanych wodą. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Wyjąć na talerz. Krem 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego

Chocolate Muffin Blog
#25 Urodzinowa babka górnicza 161

mnie 2 mniejsze) 1 szklanka cukru (u mnie 3/4) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 szklanki oleju 2 łyżki dżemu 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie Zmiksować jajko z cukrem, dodać mleko i olej oraz dżem, zmiksować, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać mikserem. Przelać do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką

Kuchnia w szuwarach
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 150

wrocławskiej, typ 500 150g bardzo zimnego masła 50g mąki z orzechów – migdałowej, laskowej, z orzechów włoskich 60g bardzo drobnego cukru do wypieków lub 70g cukru pudru 20g dobrego, gorzkiego kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 jajko

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania