kakao - 6140 przepisów (strona:265/410)

Muffinki czekoladowe z kremem miętowym 199

miętowe cukierki, jednak gorąco polecam ten przepis wszystkim fanom czekoladek After Eight! Składniki na 12 sztuk: 275 g mąki 2,5  łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na drobnej tarce 1 jajko 100 g cukru 80 ml oleju  300 ml maślanki lub kefiru Krem miętowy: 220 g serka mascarpone

Kuchnia Prezydentowej
Buchty 189

blaszce, następnie ostrożnie wyjąć na kratkę i wystudzić. Buchty z nadzieniem wystarczy posypać po upieczeniu cukrem pudrem, baz nadzienia można przed pieczeniem posypać kruszonką.  Najlepsze z mlekiem lub kakao

Kuchnia Prezydentowej
Ciasteczka "České koláče" 211

Nadziewamy czym dusza zapragnie - słodkim twarożkiem (zrobiłam taki sam jak do naleśników), marmoladą, gęstymi powidłami, farszem orzechowym, nutellą...itp. Idealne do herbatki, kakao, kawy.  Zróbcie sobie. Składniki: 500 g mąki 20 g drożdży 1/4 l ciepłego mleka 10 g cukru waniliowego (lub 2 łyżki ekstraktu) 70 g cukru 60 g masła 2 żółtka skórka otarta z jednej cytryny duża

Kuchnia Prezydentowej
mini kopczyki kreta z truskawkami 221

składniki na babeczki: 155 g mąki 120 g cukru 60 g kakao 1 jajko 1/2 szkl mleka kwaśnego 1/4 szkl mleka słodkiego 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody wykonanie: Jajko miksujemy z cukrem na puszysta masę, dodajemy olej, mleko kwaśne oraz słodkie i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę

Domowy Smak Jedzenia
Ciastka czekoladowo-pomarańczowe 180

języku świata, które mogłyby opisać jak bardzo są wspaniałe. Och. PS Sezon zdjęć robionych na podłodze pod oknem balkonowym uważam za otwarty. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i likier. Zmiksować wszystko razem. Czekoladę posiekać na niezbyt grube kawałki, to samo zrobić ze skórką, po czym dodać je do ciasta i wymieszać łyżką. Blaszkę

wcinaj to
Francuskie makaroniki cytrynowe 140

razem kupiłem na tyle aby tylko z przesianych zrobić masę. Na końcu dodałem żółty barwnik. Teraz masa była bardziej płynna – nie wiem czy to było spowodowane brakiem kakao czy też drobniejszymi migdałami. Masę nałożyłem na papier aby utworzyła się skórka przed włożeniem do piekarnika i odstawiłem na jakieś 30-35 minut – masę miałem na dwie blachy na jakieś

Kuchenne Wariacje
Drożdżówki z serem 118

Najlepsze są oczywiście w dniu wypieku. Słodkie dzięki lukrowej nieco kwaskowatej polewie i niezbyt kaloryczne z uwagi na małą ilość jajek i masła. Doskonałe na śniadanie z kubkiem gorącego kakao". Czytaj więcej

Wiem co jem
Tiramisu malinowe 191

zrobić z nich szybki deser w postaci malinowego tiramisu. Biszkopty nasączyłam mieszaniną syropu malinowego i spirytusu, można jednak z powodzeniem zamiast tego użyć likieru malinowego. Zrezygnowałam z kawy i kakao, a całość posypałam startą czekoladą. Ponieważ syrop jest bardzo słodki dałam do serka niewiele cukru." Czytaj więcej

Wiem co jem
Czekośliwka 147

także wykorzystać do nadziewania pierniczków lub na kanapki. Jest bardzo łatwa do przygotowania i warto mieć w swojej spiżarni kilka małych słoiczków tych wybornych powideł. Moja jest z dodatkiem kakao, ale można go też częściowo zastąpić czekoladą z tabliczki.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Trufle piernikowe 125

przygotuję. Wykorzystałam do nich gorzką i mleczną czekoladę oraz oczywiście poświąteczne pierniczki. Jeśli ktoś woli mniej słodkie może użyć wyłącznie gorzkiej czekolady. Ja właśnie takie gorzkie z dużą ilością kakao lubię najbardziej, ale z uwagi na dzieci muszę iść czasem na pewne ustępstwa. Jeżeli będziemy robić wersję wyłącznie dla dorosłych, można też dodać do masy trochę rumu, który nada

Wiem co jem
Naleśniki czekoladowo-wiśniowe 140

wiśniowe i poczyniłam także pewne przygotowania do niedzielnych wypieków. Te naleśniki tym się różnią od prezentowanych już na tym blogu naleśników czekoladowych, że ciasto jest z dodatkiem nie tylko kakao, ale również stopionej czekolady i dodatkowo zawiera 30% mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zrobiłam z serka śmietankowego i dżemu wiśniowego własnej produkcji z całymi owocami, który wzbogaciłam dodatkiem wiśniówki też własnego wyrobu

Wiem co jem
Przekładaniec z kaszy manny i porzeczek 175

Wypieków”. Nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe. Składa się z dwóch warstw herbatników i trzech różnych mas. Pierwsza to kasza manna ugotowana na mleku z dodatkiem masła i kakao. Ja jeszcze wzbogaciłam ją suszoną żurawiną. Druga to zagęszczony mus porzeczkowy, a trzecia to mieszanka śmietany i jogurtu greckiego z galaretką porzeczkową. Znika błyskawicznie. „ Czytaj więcej

Wiem co jem
Niby to samo a jednak inaczej - przekladaniec z kaszy manny i malin 164

domu zawrotną karierę. W ciągu ostatniego miesiąca robiłam je już czterokrotnie. Za każdym razem jednak coś zmieniam. I nie chodzi tu tylko o owoce. Tym razem zamieniłam kakao na Nutellę. Zrezygnowałam też z galaretki. Zastąpiłam ją musem malinowym i żelatyną. Ciasto nabiera też innego smaku w zależności od użytych herbatników. W tym przypadku są to herbatniki Petit-Beurre z „Jutrzenki

Wiem co jem
Świąteczna Wuzetka, mocno czekoladowa 147

czekolady się nie liczy. W tym roku zdecydowałam się na wuzetkę. Wyszła naprawdę mocno czekoladowa bo przez pomyłkę do polewy użyłam wyłącznie gorzkiej czekolady i to o zaw. kakao 70%. Chłopcy wreszcie czuli się usatysfakcjonowani, a młodszy nawet miał jej przesyt. Dla mnie była w sam raz, nie za słodka z wilgotnym ciastem, po prostu pyszna. Polecam.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Słodkie precle drożdżowe z makiem 175

Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe ze szklanką mleka lub gorącego kakao. Robiłam je już wielokrotnie i za każdym razem znikają błyskawicznie, a chłopcy ze zdumieniem pytają: „ Jak to , już nie ma. To kto je wszystkie zjadł. Chyba nie my?” I zaraz zaczynają się prośby , żeby upiec je znowu.” Czytaj więcej

Wiem co jem