roztopionego, letniego masła - duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii) - skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek) - zapach rumowy (kilka kropel) - wiórki kokosowe do ozdoby - orzechy laskowe do ozdoby Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 2 łyżki wody Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony mak, wymieszać, dodać kaszkę, proszek do pieczenia, starte
Corner With Recipesmięsa i ryby przygotowujemy metodą sous-vide (czyli metodą próżniową - oglądanie Top Chef na coś się przydało ;) Na koniec desery... Trufle czekoladowe, z bardzo dobrej czekolady z dużą ilością kakao. Na koniec świetnie wyglądające sfery owocowe, płynne w środku z ciastem w stylu keksa. Gdyby te sfery były bardziej słodkie dużo bardziej by mi smakowało, niestety lubię słodkie desery, jeśli
Corner With RecipesSkorzystałam z tego przepisu ( klik ), jednak wprowadziłam drobne modyfikacje :) Forma o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 łyżki kakao 2 budynie czekoladowe 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Masa śmietanowo - kokosowa: 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 500 ml kwaśnej śmietany
My simple kitchenSkładniki : 2,5 szklanki mąki 3 jajka 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego 1 szklanka cukru 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych ( nie koniecznie ) 1 ,5 łyżeczki sody 2 tabliczki czekolady na polewę 1 łyżka śmietanki wiórki
Sama słodycz i szczypta chilibiszkopcie znaleziona u Eweliny z Anyżkowa . Gorąco polecam! Składniki (na formę 24x29 cm): Biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oba rodzaje mąk przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać partiami cukier. Dodać
Moja Galeria Smakustopniach przez ok. 30 min, aż ciasto nie będzie oblepiało całkiem patyczka, jednak będzie on wilgotny. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Polewa: 80 g czekolady mlecznej 1 łyżka kakao 3 łyżki mleka W małym rondelku umieścić wszystkie składniki i roztopić je. Przestudzić, polać ciasto, ozdobić truskawkami. Inspiracja
Moja Galeria Smakukardamonu 125 g brązowego cukru (użyłam mieszanki ciemnego muscovado i demerara) 70 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 1/2 jajka (rozbełtanego) do posmarowania opcjonalnie lukier kakaowy zrobiony z cukru pudru, kakao i odrobiny wody Rozpuszczamy masło w rondelku. Dodajemy mleko i mieszamy. Przelewamy całość do miski. Do letniego płynu dodajemy drożdże. Zostastawiamy na 5 minut. Nastepnie dodajemy cukier, kardamon, 1/2 jajka
Dzieje kuchennej Wiewiórymuffinki z karobem 1,5 szklanki mąki (u mnie gryczana i trochę orkiszowej) 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru nierafinowanego szczypta soli morskiej 1 kopiata łyżka karobu (lub 2 łyżki kakao) 1 płaska łyżeczka sody 1/4 szklanki oleju lub łagodnej oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 niepełna szklanka soku pomarańczowego Suche składniki zmieszać, dolać płynne, pomieszać łyżką do połączenia
FitKotzwycięstwie Czekośliwki nad Nutellą ( z którą walczę już długi czas ). Musiałam spróbować. Opłacało się, też wygrałam ! :) 1 kg bardzo dojrzałych ( przejrzałych ), śliwek węgierek, bez pestek 2-3 łyżki ciemnego kakao lub karobu miód, miodek majowy ( ewent. do dosłodzenia ) Śliwki miksujemy na gładko. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając przez pół godziny. Czynność powtarzamy przez 3 dni lub możemy poprzestać
Atlas Smakówteraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy z daktyli. Do smarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta ... 100 g suszonych daktyli 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć ) 2 kostki czekolady 85% 5 łyżek mielonych orzechów laskowych 1/4 szklanki wody spod daktyli / mleka 3,2% / mleka roślinnego Daktyle płuczemy pod bieżącą
Atlas Smakówpewno zrobimy. Składniki : Ciasto kruche ścierane kakaowe: 100 g mąki 60 g masła 3/4 łyżeczki (3,5 g) proszku do pieczenia 25 g cukru 1 żółtko 4 g kakao Beza: 5 białek 250 g cukru wanilia cytryna Śliwki: 560 g śliwki (mogą być zarówno, mrożone jak i świeże) 80 g cukru brązowego cynamon Przygotowanie
Lili w kuchniłyżeczka = 5 g Cukier puder: 1 szklanka = 170 g 1 łyżka = 12 g 1 łyżeczka = 4 g Kakao gorzkie: 1 łyżka = 8 g 1 łyżeczka = 3 g Wiórki kokosowe: 1 szklanka = 115 g 1 łyżka = 8 g Kasza manna: 1 szklanka
The Sweet Damselszklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła) 1 cukier wanilinowy łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu lub kakao powidła śliwkowe Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuję na gładką gęstą masę. Do foremki nakładamy troszkę ciasta- tak aby zakryć
The Sweet DamselSkładniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki kakao 2 jajka 150 g masła 165 g cukru 170 ml mleka 0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka miodu Wykonanie: Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Rozpuścić masło z cukrem (odstawić do ostygnięcia). Do suchych składników dodać masło
The Sweet Damsel