czekoladowy. Można go dowolnie modyfikować. W zależności od własnych upodobań można użyć gorzkiej (tak jak ja ) lub mlecznej czekolady. Można też z niej w ogóle zrezygnować i dać surowe kakao. Wtedy będzie mniej kaloryczny. Można dodać do środka ulubione owoce lub orzechy. Czytaj więcej
Wiem co jemszklanki płatków owsianych górskich 60g brązowego cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia małe opakowanie cukru wanilinowego 125g masła 60g jak najdrobniejszych rodzynek 50g czekolady o zawartości kakao ok. 50% 1 duże jajko Ciasteczka owsiane Wykonanie: Do miski przesiałam mąkę, dodałam płatki owsiane, cukier, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia, wymieszałam. Dodałam miękkie masło i wyrobiłam wszystko
Kuchenne zapiski Edytyszklanka cukru pół kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 jajko 1 szklanka mleka pół słoika dżemu niskosłodzonego (użyłam wiśniowego, ale może być dowolny) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ewentualnie 1 czubata łyżka kakao Masa karpatkowa: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła 1 cukier waniliowy (16 g) 1 żółtko Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki
Domowa Cookierenka Agistężenia. Źródło: Pin-up Cake Masa maślana: Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii, miksować do uzyskania puszystości. Można dodatkowo zabarwić barwnikiem spożywczym lub kakao. Biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć sokiem z pomarańczy i przełożyć masą czekoladową z musem wg poniższej instrukcji. Zdjęcie dzięki uprzejmości i za zgodą P. Anny Stachury - autorki bloga
Domowa Cookierenka Agimielonych migdałów 150 g (ok. 6 szt.) suszonych fig 2 łyżeczki serka homogenizowanego waniliowego opcjonalnie: 1-2 łyżki likieru czekoladowego do obtaczania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone migdały, kakao, kolorowa posypka lub tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady do polania trufli Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) mielimy orzechy, migały, figi, dodajemy serek (i ewentualnie likier) i wszystko razem łączymy. Formujemy kulki
Domowa Cookierenka Agimasą malinową. Pycha. Składniki: Biszkopt (na blachę o wymiarach 35x25 cm, odmierzałam miarką z ml): 12 jajek 440 ml cukru 440 ml mąki 150 ml mąki ziemniaczanej 175 ml kakao Krem malinowy: 500 g malin garść jagód (dla koloru) 1 szklanka cukru sok z połowy cytryny 4 łyżeczki pektyny 400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g serka mascarpone
Domowa Cookierenka Agiklonowy lub miód w wersji niewegańskiej) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody 1/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki kakao 350 ml mleka roślinnego (np. migdałowego lub owsianego ) 4 łyżki syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej) Dodatkowo do dekoracji: opakowanie świeżych malin Przygotowanie: Spód
Domowa Cookierenka AgiUwielbiam rozpoczynać dzień od domowego ciasta drożdżowego z kakao. Na dzisiejsze śniadanie przygotowałam ciasto z żurawiną, której kwaskowaty, orzeźwiający smak idealnie skomponował się ze słodką kruszonką. Ciasto jest przepyszne: delikatne, lekko wilgotne z przyjemnie strzelającymi w buzi owocami żurawiny. Polecam :) Składniki: Rozczyn: pół kostki świeżych drożdży pół szklanki mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki Ciasto: 3 jajka pół szklanki
Domowa Cookierenka AgiChefie: petarda! :) Smaki naprawdę idealnie skomponowane. Spróbuj koniecznie! Składniki (na formę o wym. 23x39 cm) : Ciasto: 3 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 łyżki dżemu 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka sody Kruszonka: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła Warstwa jogurtowa: 2 szklanki jogurtu greckiego 2 tabliczki białej czekolady 2,5 łyżeczki agaru Warstwa rabarbarowa: 3 szklanki
Domowa Cookierenka Agikokos. Uwielbiam! Dziękuję za wczorajsze życzenia Kochani :) Baaardzo miło mi zrobiło! Nawet Google o mnie pamiętało :D A oto wczorajszy tort :) Blaty z mąki pszennej, mąki kokosowej i kakao przełożone domowym budyniem waniliowym (z mieloną wanilią od Skworcu) Zupełna improwizacja na szybko, ale wyszedł przepyszny
breakfast of dreamsdziś i prędko nie przestanę :D Jak je zrobić? Mieszam rozgniecionego, duzego banana z twarogiem sernikowym (ok. 100g) i jogurtem (ok.200g) i łyżką (ok. 10g) kakao, zamrażam w foremce na kostki lodu, a następnie miksuję - niebo w gębie. Przed zmiksowaniem trzeba odczekać po wyjęciu z zamrażarki ok. 10 minut, żeby łatwiej się miksowało. Styczeń: Na zakupach dorwałam przecenione o połowę
breakfast of dreamskajmakowa 21% (cukier, proszek mleczny 26,1% (mleko odtłuszczone w proszku, białka serwatkowe), serwatka (z mleka), emulgator - lecytyna sojowa, mąka kukurydziana, orzech ziemny prażony 11%, tłuszcz roślinny, syrop skrobiowy, kakao w proszku, aromat - wanilina, skrobia kukurydziana, jaja, cukier puder, substancja zagęszczająca - guma guar, substancje spulchniające - pirofosforan dwusodowy, kwaśny węglan sodu, substancja konserwująca - sorbinian potasu. Wartości odżywcze w 100g: BIAŁKO
breakfast of dreamsbananowe lody twarogowe podane z domową granolą bananowo-kokosową (przepis) ~ Przepis podawałam już dawno temu TUTAJ , pod zdjęciem tych lodów - jedynie w wersji kakaowej ;) Tutaj kakao zostało pominięte. Dlaczego wpis dzisiaj tak późno? Otóż...wstałam o 12... Mój organizm chyba potrzebował się zregenerować, a ja, cóż, nie będę się mu sprzeciwiać ;) Mogłabym wstawać o tej godzinie częściej
breakfast of dreamsprzepisie // z podanych proporcji wychodzi trochę ponad połowa średniego słoiczka po oryginalnej Nutelli ~50g orzechów laskowych ~15g (czubata łyżka) mleka w proszku ~60ml mleka UHT ~75g czekolady o zawartości kakao 45-60% Orzechy podprażyć na patelni, uprażone zawinąć w ściereczkę i zdjąć z nich skórki. Jeśli będziecie mieć z tym problemy zalejcie je na ok. 10 min. gorącą wodą
chili & sugarbardzo słodkie. Jeśli wolicie smak mlecznej czekolady niż gorzkiej zmieszajcie oba rodzaje po połowie. BROWNIE (PRZEPIS II) przepis autorski // blaszka 18x18 - 6 kawałków ~200g czekolady o jak największej zawartości kakao ~120g masła ~szklanka cukru ~90g mąki pszennej ~2 jajka ~szczypta soli Czekoladę i masło rozpuścić. Dodać jajka i wymieszać. Następnie przesiać mąkę, dodać cukier i sól i połączyć z masą
chili & sugar