masła w temperaturze pokojowej około 215 gramów szklanki mąki pszennej około 50 gramów skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej (preferuję skrobię) 130 gramów cukru pudru 2 żółtka 1 czubata łyżeczka kakao 2 czubate łyżeczki kawy mielonej (tej nierozpuszczalnej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki esencji waniliowej Wykonanie: Przesiej przez sitko wszystkie suche składniki.Dodaj żółtka
w mojej kuchnizagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotujeZimne ciasto kroimy na małe kawałeczki i obtaczamy w gorącej polewie i posypujemy wiórkami kokosowymi. Przygotowane kokoski wkładamy do lodówki. Polewa: 2 margaryny 1 szklanka słodkiej śmietany 10 łyżek kakao trochę twardej czekolady Dodatkowo: pół kg wiórków kokosowych Smacznego
Salonik smakówbounty :) Składniki: -> 250g wiórek kokosowych -> 1 szklanka kaszy jaglanej -> 3 szklanki wody -> 1-2 laski wanilii -> 1-2 łyżeczki miodu -> 200g czekolady [ 80% kakao] Wykonanie: Kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy na kilka godzin [ można zostawić na noc]. Po tym czasie kaszę wraz z wodą, która pozostała przekładamy do garnka
Jedz zdrowo żyj zdrowo!musi być całkowicie sztywna, wystarczy, że będzie miała lekką i puszystą konsystencję. Do miseczek nakładamy na dno pudding z lodówki, na niego piankę, a z wierzchu możemy posypać kakao (oczywiście bez cukru). Smacznego
Be Fit Be Stronginnym tłuszczem. Zmiksowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić ciasto i udekorować do woli, u mnie był to krem kokosowy, kakao bez cukru i wiórki kokosowe. Smacznego
Be Fit Be Strongskładniki na ciasto: 250 g mąki 120 g cukru brązowego 125 g masła 25 g kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 3 – 4 łyżki zimnej wody wykonanie: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i siekamy przy pomocy noża. Następnie zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki
Domowy Smak Jedzeniakruchy spód przełamuje w ciekawy sposób puszystość i delikatność całej reszty. Ciasto kruche: 150 g mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej) 50 g cukru 80 g masła 1 łyżeczka kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego Wszystkie składniki połączyć ze sobą, uformować kulę i jeśli mamy czas schłodzić w lodówce przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia
Cynamonowe szczęściewłasnej produkcji. Jeśli chodzi o przyprawę do piernika, to ja kupuję gotową kotanyi - jest droższa od pozostałych, ale za to w jej składzie są same przyprawy, a nie mąka, kakao, cukier i dopiero śladowa ilość przypraw, ani to zdrowe, ani aromatyczne
Cynamonowe szczęściedzięki temu, że przelałam na nie całą swoją miłość wyszły tak pysznie. Dodam, że robi się je szybciutko. Masa czekoladowa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 kostki masła 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 1 łyżka miodu 1 jajo W rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę i miód. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą
Cynamonowe szczęścieprzechowywać około tygodnia. 1 1/4 szklanki cukru 250g masła lub margaryny 3 jajka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 40g czekolady (u mnie gorzka) 4 dojrzałe banany Banany rozgniatamy (ja do tego celu używam tłuczka do ziemniaków) i miksujemy z cukrem miękką margaryną i jajkami. Masa ma dość niejednolitą
Cynamonowe szczęściezdjęć ;) ale znów Mój Mężczyzna zrobił takie ładne, że musiałam wszystkie zamieścić ;) Ciemne ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki
Cynamonowe szczęścieczekoladę rozpuszczać też potrafię, więc do dzieła :) Ja użyłam dwóch rodzajów belgijskich czekolad, ale do fontanny ze sklepu Słodki Świat, chciałam sprawdzić, jak one zastygają, bo mają niższą zawartość kakao, ale spokojnie zwykła sklepowa też będzie idealna ;) Składniki na 12 szt małych papilotek: 250 g mlecznej czekolady 50 g deserowej czekolady (gorzkiej) 100 g orzeszków ziemnych niesolonych (kupuję w Biedronce
Blondynka Gotujegrama cukru. Takie śniadanko to sama przyjemność :) Pancakes: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza
Chocolate Muffin Blogzdjęciu kawałek z małego tortu :) Biszkopt: 5 jajek podzielonych na białka i żółtka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo
Chocolate Muffin Blog