Porcja jest duża. Można ją podzielić na dwie osoby. Ciastko jest najlepsze od razu po upieczeniu. Szybko staje się suche. 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Dodatkowo: bita śmietana (1/2 szklanki śmietany 36% zmiksowane na sztywną masę z 1 łyżeczką cukru pudru), owoce Sypkie składniki wymieszać dokładnie
Bulliołagodniejsza w smaku niż czekolada gorzka. Roztapiaj 45 - 47 stopni C Schładzaj 27 - 28 stopni C Podgrzewaj 29 - 31 stopni C Biała To najbardziej ulubiona czekolada najmłodszych. Nie zawiera kakao lecz masło kakaowe, dzięki któremu jest taka kremowa i słodka. W najlepszych tego typu rodzaju czekolada jest 33% tłuszczu kakaowego. Roztapiaj 43 - 45 stopni C Schładzaj 25 - 27 stopni
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 1 łyżka kakao Masa waniliowa: 2 budynie waniliowe 1 / 2 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 łyżka cukru waniliowego Ponadto: 1 torebka galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek Przygotowanie: Ciasto - Margarynę rozpuścić by było
Ciastka - domowe słodkościpaczka miękkiego masła (250g) 1 szklanka cukru (220) 4 jajka - oddzielnie białka i żółtka czubata szklanka mąki pszennej (200g) 4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej (40g) 4 łyżki kakao (35g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 500g wiśni wydrylowanych 2 łyżki mąki Na polewę 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/4 śmietany 30% Wykonanie : Czekoladę pokroić
Malinowa Kawiarenkamożna jeść na zimno lub podgrzać w mikrofali ok. 2 minuty, aby otrzymać puszysty, gorący i niezwykle kremowy serek śniadaniowy :) Składniki : 4 łyżki twarożku 1 banan 2 łyżeczki ciemnego kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu (serniczek jest słodki od banana) Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Dosłodzić do smaku. Gotowy serniczek można zjeść na zimno lub podgrzać w mikrofali ok. 1-2 minuty
Chocolate Muffin Blogszklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki kakao 0,5 słoika dżemu, najlepiej z dużymi kawałkami owoców, idealny byłby oczywiście własnej produkcji, ale może być też kupny (ja dałam swojski dżem śliwkowy) 6-8 śliwek margaryna i bułka tarta
Rozpustne gotowaniewiaderku 0,75 l mleka 5 żółtek 1,5 szklanki cukru zwykłego 2 budynie śmietankowe z cukrem 0,5 szklanki oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 5 łyżek cukru pudru wiórki kokosowe do posypania Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem
Rozpustne gotowaniezimą nie przepadamy, toteż trzeba było sobie jakoś humor poprawić. W takie zimowe wieczory lubimy z mężem napić się gorącego mleka z miodem, lub prawdziwego kakao z cynamonem, a do tego jeszcze cieplutkie bułeczki lub rogaliki drożdżowe. Resztę bułeczek zabieramy z mężem do pracy i do kawusi jest jak znalazł. Rogaliki można oczywiście ozdobić lukrem lub strużkami rozpuszczonej czekolady
Rozpustne gotowanieprzyjemniejszego o poranku, niż zapach świeżo pieczonych, drożdżowych bułeczek. Do tego jeszcze kubek gorącego kakao i śniadanko gotowe. Buchty są łatwe w przygotowaniu, bardzo, bardzo mięciutkie, puszyste i przepyszne! Przygotowałam je wczoraj na podwieczorek, mąż nawet nie czekał aż ostygną (musiałam się spieszyć z robieniem zdjęć), część zjedliśmy, część podarowaliśmy znajomym i chcąc nie chcąc, wieczorem przygotowywałam już drugą porcję
Rozpustne gotowaniePresident 0,5 l mleka 1 laska wanilii 5 żółtek 1,5 szklanki cukru zwykłego 2 budynie waniliowe 0,3 szklanki oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 5 łyżek cukru pudru rodzynki Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Rozpustne gotowaniePyszne, mięciutkie, puszyste, delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem kawy lub kakao. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka
Rozpustne gotowanieMięciutkie, puszyste, delikatne ciasto z soczystymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia, lub na śniadanie z kubkiem kakao.... Mmmm.... Polecam!!! Składniki na rogale drożdżowe z jabłkami na 32 sztuki 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru 0,5 łyżeczki soli
Rozpustne gotowanieczasu do czasu lubię rano zjeść chałkę, słodką bułeczkę maślaną lub właśnie taki chlebek. Pachnący, średnio słodki za to o bogatym smaku. Czasami posmaruję go sobie masłem, czasami wystarczy kakao do picia. Kawałek zabieram do pracy, idealnie komponuje się ze smakiem białej kawy. Czasami zostaje kawałek na podwieczorek, wtedy przygotowuję tosty francuskie. Pycha!!! Polecam! Składniki na chlebek cynamonowy
Rozpustne gotowanietylko dla dzieci)! Składniki na ciasteczka imbirowe: 300 g mąki (u mnie 50 g krupczatki i 250 g tortowej) 100 g cukru pudru (u mnie jasno brązowy) 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru w proszku szczypta mielonego kardamonu / szczypta mielonego ziela angielskiego
Rozpustne gotowaniekluski leniwe: 250 g zmielonego twarogu 2 łyżki cukru 1 jajko około 3/4 szklanki mąki szczypta soli DO PODANIA: roztopione masełko cukier puder (u mnie karmelowy) ewentualnie cynamon lub kakao Do 4-5 litrowego garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości, zagotowujemy. Gdy woda się grzeje robimy kluski. Ser rozcieramy z jajkiem i cukrem, dodajemy sól i mąkę
Rozpustne gotowanie