pychota! Czy jest w ogóle ktoś kto nie chciałby skosztować? ;) Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 65g margaryny lub masła 25ml rumu odrobina olejku rumowego (opcjonalnie) 2-3 łyżki suszonej żurawiny (plus 1 łyżka do posypania) Na polewę
Ze smakiem i z pasjąlubicie zdrowe wypieki lub jesteście na diecie bezglutenowej czy bezcukrowej to po prostu musicie je upiec! Składniki na formę o wymiarach 25x16cm: 140 g suchej ciecierzycy 35 g kakao 5 łyżek syropu z agawy (można zastąpić miodem) 2 łyżki mąki bezglutenowej (w wersji glutenowej może być oczywiście mąka pszenna, orkiszowa, żytnia itd.) 2 jajka 150 g jogurtu naturalnego
Ze smakiem i z pasjąCiasto piekłam w ciut za dużej blaszce (23 cm). Uważam, że 20 cm - 21 cm będzie idealna. Ciacho wyszło szybkie i smaczne. W sam raz do wielkiego kubka gorącego kakao lub kawy zbożowej (takiej, jaką lubię, czyli robionej tylko na mleczku). Pisząc tego posta spojrzałam na datę i zamarłam! Przegapiłam urodziny mojego bloga! Od dwóch lat i trzech
Przepisy Aleksandrywidoczny piernikowy ludzik...niestety miałam za małą foremkę i ludzik zamienił się podczas pieczenia w gwiazdkę. Przepis na piernika pochodzi ze strony Kwestia Smaku (od siebie dodałam do składników kakao). Ciasto jest bardzo smaczne, ale stary przepis mojej Mamy wydaje mi się smaczniejszy ( link ). Być może to za sprawą większej ilości dżemu. Polecam oba przepisy! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy Aleksandryszkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szkl. mleka; 1 jajko; po 1/2 łyżeczki: imbiru, kardamonu, cynamonu lub 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika; 2 - 3 łyżeczki kakao; Kruszonka: 200 g mąki; 100 g masła; 100 g cukru. Masło/margarynę rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. "Mokre" mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy sypkie i mokre. Mieszamy
Miksturownikwylejemy na biszkopt, odda mu swoją wilgoć. Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto jogurtowo-truskawkowe na zimno Składniki: biszkopt 50g mąki pszennej 10g kakao 60g cukru pudru 3 jajka szczypta soli 2 łyżki zimnej wody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa jogurtowa 750g gęstego jogurtu greckiego 1 opakowanie galaretki cytrynowej 200ml wody 1 łyżka cukru wanilinowego
Smakołyki Berenikidziś przedstawię. Przepis jest na tortownicę o średnicy 21cm. Sernik czekoladowy Składniki: ciasto 1 szklanka mąki pszennej 7dag margaryny 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka kakao masa serowa 1kg twarogu trzykrotnie mielonego 15dag cukru 4 jajka 10dag margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 16dag czekolady deserowej Wykonanie: - składniki na ciasto przełożyć do miski lub na stolnicę, zagnieść gładkie
Smakołyki Berenikimożna dodać dla nie wprawionych) Przygotowanie biszkoptu Jajka roztrzepujemy z cukrem na gładką masę. Ubijamy jeszcze 12 minut aż masa będzie powoli spływała z trzepaczki. Dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dolewamy rozpuszczone masło, mieszamy ostrożnie by masa nie opadła. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 30 minut. Nie piec za długo bo biszkopt
coolinarnastrefa.blogspot.comzmielonego imbiru, kardamonu po 3/4 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego Nadzienie: 200-250g powideł śliwkowych Polewa: 200ml śmietanki kremówki 36% 140g połamanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 3 łyżki płynnego, naturalnego miodu Dodatkowo: złoty barwnik spożywczy w proszku Ciasto: 1. Do rondelka przełożyć miód, olej, masło, cukier podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą
Mała Cukierenkapieczenia Ciasto ciemne: 3 jajka 0,5 szkl. cukru + 2 łyżki 1,5 szkl. mąki 1/4 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao olejek arakowy Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy sok z 1 cytryny 1 margaryna Dodatkowo: polewa czekoladowa perełki cukrowe WYKONANIE Ciasto: Oba ciasta robimy podobnie: Jajka
słodki bratekpietruszki, selera, ziemniaków, cukinii i batatów. Podwieczorek 17:30 Domowy budyń z wanilią. Tutaj>>> jest przepis na budyń czekoladowy. Ten zrobiłam podobnie tylko bez dodatku kakao. Na górze posypałam migdały i polałam syropem daktylowym. Przepis na domowy budyń Składniki 500 ml mleka ( u mnie roslinne) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 laska wanilii 2 łyżki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comzimnego masła; 100 g cukru pudru; 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości); 1 żółtko; 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%; 1,5 łyżki kakao; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Wszystkie sypkie składniki przesiać przez sito, dodać masło i smalec, dobrze posiekać razem z sypkimi produktami. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto
In my kitchenwypieku pierniczków korzystam z mojego niezawodnego przepisu,który dopracowałam dokładnie :-) składniki to 550 g mąki pszennej 60 g masła 60g margaryny 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao szczypta sody (dosłownie koniuszek noża) 200g miodu 100g cukru pudru 2 jajka masło,margarynę i cukier puder podgrzewamy i mieszamy. Dodajemy sodę i studzimy. Dodajemy do reszty
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/mąki ziemniaczanej ) 60 gr cukru pudru ( ja dałam kokosowego ) 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 całe jajko Do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka kostek deserowej czekolady lukier Posypki dekoracyjne od Delecty 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się
Gotowanie...to proste !gram miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 100 gram cukru trzcinowego - 50 gram masła - 500 gram mąki - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - 1 jajko Miód, cukier i masło umieszczam w garnku i podgrzewam na wolnym ogniu, aż wszystko dobrze połączy się ze sobą. Lekko studzę, a następnie dodaję do pozostałych składników, wyrabiając
Wielopokoleniowo