jezyny - 1510 przepisów (strona:37/101)

Zdrowa czekolada domowa 170

prosty i pyszny przepis. Ostateczny efekt i smak często zależy od użytego miodu i dodatków. Ja swój miód nabyłam w sklepie ZdrowyMarket24.pl Jako dodatek użyłam owoców liofilizowanych (truskawki, maliny, jeżyny, jagody), ale możecie dodać dowolne dodatki np. orzechy laskowe. Spróbujcie. Warto czasem zrobić sobie taką domową, zdrowszą wersję czekolady. Przygotowanie jest naprawdę proste. Spójrzcie na przepis Składniki: (na 1 mniejszą(...)tabliczkę) 1/2 szklanki oleju kokosowego 2-3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy ze ZdrowyMarket24 ) 1/4 szklanki ciemnego kakao ulubione dodatki: u mnie mała garść owoców liofilizowanych (truskawka, malina, jeżyna, jagody) Przygotowanie: Rozpuszczamy olej kokosowy. Ciepły olej przelewamy do miseczki, dodajemy miód (najpierw 2 łyżki) i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ciemne kakao, znów mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy więcej miodu. Mały pojemnik

Słodkie okruszki
Placek jabłkowy z owocami jeżynowymi i masą z migdałów 170

kandyzowanego imbiru 2 łyżki syropu w którym jest kandyzowany imbir 100 g masy marcepanowej lub z mielonych migdałów (patrz niżej) 2 słodko-kwaskowe twarde jabłka 125-150 g mrożonych jeżyn lub mix owoców jeżynowych na masę migdałową: 100 g białych migdałów 1 surowe jajko 100 g cukru otarta skórka z cytryny (opcjonalnie) dodatkowo: papier do pieczenia pędzel cukierniczy Wykonanie: Kwadraty(...)cytrynową. Rozłożyć powstałą masę równomiernie na cieście lekko dociskając. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda i pokroić je w kostkę ok. 1x1 cm Kostki jabłek wymieszać z wciąż zamrożonymi jeżynami lub owocami leśnymi. Owoce rozłożyć na masie marcepanowej. Posmarować przy pomocy pędzla owoce syropem z kandyzowanego imbiru Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180*C przez

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tortowa kostka owocowa 387

pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Krem owocowy: 35 dag mrożonych owoców malin i jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody ½ litra śmietany 30% 25 dag sera mascarpone 5  listków żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki konfitury jeżynowej lub malinowej Poncz(...)szklanki domowej owocowej nalewki u mnie porzeczkowa 150 ml przegotowanej wody Wierzch: 2  galaretki z owoców leśnych Dr.Oetker 20 dag mrożonych  malin i jeżyn Sposób wykonania ciasta: CIASTO:  Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru

Wanilia i Kardamon
Perfekcyjny kolagen od Aleex 148

osób, które nie lubią lub nie mogą połykać kapsułek (także dla dzieci) Perfect Coll proponuje suplement diety PC WITAMINĘ C 500 łatwo przyswajalną, rozpuszczalną, pozyskaną z aceroli z jeżyną. Ta naturalna witamina C ma uniwersalną postać rozpuszczalnego proszku – można go rozpuścić w letniej wodzie lub dodać do każdego posiłku np. jogurtu, koktajlu. Ta witamina ma pyszny jeżynowy smak, uzyskany dzięki(...)dodatkowi mikronizowanej jeżyny. Jest idealna dla dzieci, osób starszych i uprawiających sport, ponieważ można z niej przygotować doskonały napój na trening, zapewniający energię. Dlaczego produkty Perfect Coll? Bo są najlepsze na świecie. Bo są ekskluzywne, ale nie kosztują zbyt dużo. Bo są bardzo wydajne. I działają! Sama używam ich od kilku miesięcy i nie zamieniłabym na nic innego. Kupcie

W mojej kuchni
Ciasto jogurtowe z borówkami i jeżynami 89

Bardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła(...)owoców na wierzch ciasta (użyłam borówek i jeżyn) Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać energicznie widelcem z jogurtem i jajkami. Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać (wystarczy zamieszać łyżką, nie trzeba używać miksera). Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 50 minut w temperaturze 175°C. Można posypać cukrem pudrem

Bullio
Ciasto z patelni z jeżynami 159

cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 60 ml oleju 300 g mąki pszennej Lubella idealna do tortów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 gram jeżyn Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy jogurt oraz olej, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, teraz mieszamy(...)już drewnianą łyżką.  Patelnię z nieprzywierającym dnem smarujemy olejem i rozgrzewamy. Ciasto przekładamy na patelnię, wyrównujemy łyżką, nakładamy jeżyny i przykrywamy szczelnie przykrywką. Jeśli ma otwór, należy go zakleić. Ciasto pieczemy na najmniejszym palniku i ogniu przez ok. 30-40 minut, następnie ostrożnie odwracamy na drugą stronę i zapiekamy ok. 10 minut do tzw. suchego patyczka. Najlepiej ciasto przełożyć

Życie zaczyna się w kuchni
NALEŚNIKI Z MASĄ JEŻYNOWO-KREMOWĄ, BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI 123

szklanki mąki, 250 ml mleka, 2 jajka, 2 łyżki cukru, szczypta soli, łyżka oleju. Składniki na masę jeżynową: 350 g jogurtu naturalnego, 250 g mascarpone, 125 g jeżyn, 2 łyżki cukru pudru. Dodatkowo: 200 g śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 100 g borówek, kilka czereśni do dekoracji, płatki migdałów. Przygotowanie: Składniki ci asta łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej(...)patelni bez tłuszczu. Studzę. Przygotowuję masę do naleśników: dokładnie miksuję jogurt, mascarpone, jeżyny i cukier. Następnie chłodzę w lodówce. Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Naleśniki smaruję przygotowaną masą, zwijam w rulony, układam na talerzu. Wierzch smaruję ubitą śmietaną, całość posypuję borówkami i płatkami migdałów. Dekoruję czereś niami

JejKuchnia
To się je czyli ziołowy spacer w ramach akcja "Cała Polska widzi zioła" 123

było w okolicy drogi. Pierwsze skarby odnalazłem już na początku szlaku u podnóża góry. I tak oto oczom moim ukazał się cały kocioł 3 użytecznych roślin. Pokrzywa, jeżyna oraz przytulia. Sytuacja prawie jak pomnik trzech orłów w Szczecinie, symbolizujących 3 pokolenia, bo na pokrzywę było już za późno (przynajmniej na tą :) ), na jeżynę za wcześnie, (chyba, że chcemy zrobić herbatę

Kryzysowa Książka Kucharska
68 przepisów na koktajle 298

miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Koktajl warzywny na maślance Koktajl z egzotycznych owoców Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Koktajl z jeżyn na jogurcie Koktajl malinowo - brzoskwiniowy Koktajl z mieszanych owoców lata Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Koktajl z pieczonej dyni Koktajl śliwkowo - kakaowy na maślance z kokosem i chia Koktajl(...)zielonym jęczmieniem Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy Koktajl truskawkowy na maślance z miętą Koktajl truskawkowy z suszonymi jagodami goji Kuskus z lazurem i winogronami Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym

Moja smaczna kuchnia
Smoothie jagodowy 101

kilku kilogramach. Tym samym wygrałam, bo jako jedyna obstawiałam, że będą w lesie jagody. Jako jedyna obstawiałam też grzyby, ale niestety było zbyt sucho. Znalazłam za to trochę jeżyn :) Składniki na smoothie jagodowy (6 porcji): jagody około 1 kg jeżyny 30 - 35 sztuk (tyle znalazłam; opcjonalnie) 2 duże jogurty naturalne 6 łyżeczek cukru Owoce umyć i przesypać do garnka. Zalać

Karola gotuje
Fiołkowe gofry 189

soli 1 łyżka cukru 2 jajka 3 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wody krem: 250 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny pełne 1 szklanka jeżyn mrożonych 1/2 cytryny 1 garść fiołków kwiatów 2 łyżki cukru 200 ml jogurtu greckiego Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewam wodę, dodaję oliwę(...)mokre przelewam do składników suchych i mieszam. Gofrownicę rozgrzewam, smaruję pędzelkiem oliwą i wylewam ciasto. Piekę około 10 minut, to zależy od mocy gofrownicy. Żelatynę namaczam w łyżce wody. Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i chwilę je podgrzewam aż będzie można przetrzeć je przez sitko. Do soku dodaję cukier, podgrzewam aż będzie gorący, zdejmuję z ognia

wesoła kuchnia
MROŻONY JOGURT JEŻYNOWO ANANASOWY 111

zajmuje dużo czasu, wręcz marne 10 minut, ale za to czas oczekiwania jest "trochę" dłuższy. Jednak wolę się poświecić, bo wiem, że nie będę tego żałować . Składniki: jeżyny 300 gram ananas 200 gram (świeży lub mrożony i dojrzały) jogurt grecki 5 kopiastych łyżek śmietana kremówka 100 ml. miód płynny 1 łyżka sok z cytryny 1- 2 łyżki Sposób przygotowania: Jeżyny

Kuchnia Paulettes
SOKI LIFEBERRY - RECENZJA 152

dodając wody oraz kostki lodu i posłodzić miodem. Do soków kwaśnych lub bardzo kwaśnych należą soki :  - z malin - z czarnej porzeczki - z agrestu - z kiwi - z żurawiny - z jeżyny - z brusznicy Tych soków raczej nie da się wypić samych. Natomiast najlepiej smakują soki słodkie, do których należą soki: - z borówki - z truskawek - ananasowy - z winogron - z banana Je oczywiście(...)inne 100% soki przecierowe: - sok z malin - sok z truskawek - sok z czarnej porzeczki - sok ananasowy -sok z agrestu - sok z kiwi - sok żurawiny - sok z winogron - sok z jeżyn - sok z brusznicy - sok z banana oraz soki wielosmakowe: - borówka 65% + malina 35% - borówka 70% + czarna porzeczka 30% - borówka 50% + truskawka 50% - borówka 50% + agrest 50% - borówka 50% + truskawka

Kuchnia MagdaLeny
BEZGLUTENOWY WEGAŃSKI TORT URODZINOWY 198

Masa: 6 szklanek moczonych nerkowców, 1 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1 szklanka syropu z agawy, sok z 2 cytryn, 1 1/2 łyżeczka sproszkowanej wanilii, 30 dkg borówek, 30 dkg jeżyn, maliny, jeżyny i borówki do dekoracji. Wykonanie: Migdały i daktyle blendujemy na sucho. Wyjmujemy z kielicha blendera, dodajemy odrobinę wody i formujemy ciasto, którym wylepiamy tortownicę. Umieszczamy w lodówce

Jeść, by żyć w zdrowiu
Orkiszowo - orzechowe mini pączki z czekoladą. 100

same dobroci i w tym kilka nowinek.  Pączki wyszły puszyste i mocno orzechowe.  W środku ukrywał się krem czekoladowo - orzechowy,  którego słodki smak złagodziły kwaskowate, dojrzałe jeżyny.  Pyszności! PRZEPIS => ORKISZOWO - ORZECHOWE PĄCZKI Z CZEKOLADĄ /przepis własny/ Składniki: 25 g mąki orkiszowej 25 g mąki z quinoa Quinua Real 15 g kaszki orkiszowej Nominal 1 jajko(...)łyżka kremu z orzechów włoskich z nasionami konopii Amandin ok. 40 ml mleka z orzechów macadamia Amandin + łyżka kremu z orzechów laskowych z kakao Amandin do nadziania Opcjonalne dodatki: jeżyny figa popping z canihua jogurt słodzony syropem z quinoa Quinua Real Przygotowanie: Żółtko utrzeć z syropem, w drugim naczyniu białko ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.  Resztę składników

Poranek na słodko