jezyny - 1510 przepisów (strona:40/101)

Koktajl malinowo - brzoskwiniowy 96

tylko się da. Codziennie kupuję świeże owoce, dla urozmaicenia inne i miksuję koktajle. Tak niewiele do szczęścia potrzeba. Dzisiaj wybrałam się do lasu zobaczyć, czy są maliny i jeżyny. Niestety, wiele z krzaków owocowych lata temu zostało wyciętych. Malin może jedną łyżkę nazbierałam, a jeżyny dopiero myślę w sierpniu. Znalazłam za to maliny na osiedlowym starganie. Coś w tym jest

Moja smaczna kuchnia
WANILIOWY PUDDING Z TAPIOKI Z MUSEM OWOCOWYM 136

jest zdrowy i bardzo smaczny. Nie zawiera cukru, więc może być fajną odskocznią w nudnej diecie ;) SKŁADNIKI: 400 ml mleka 1/3 szkl tapioki 1 laska wanilii 15 truskawek 10 jeżyn 2 łyżki naturalnego jogurtu owoce do dekoracji A jak to zrobić: Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przelać wszystko do rondelka, dodać ziarenka z wanilii(...)ogniu, często mieszając, aż kuleczki tapioki zrobią się miękkie i przezroczyste. Truskawki umyć i drobno pokroić, następnie rozgnieść je przy pomocy widelca, aż powstanie owocowy mus. Podobnie przygotować jeżyny i dodać do nich jogurt, wymieszać. Na dno słoiczków lub pucharków, przelać mus z truskawek. Następnie przełożyć pudding z tapioki, a na wierzch wylać jeżynowy jogurt. Udekorować owocami

Kuchnia w opałach
Koktajl owocowy z jeżyn i grejpfruta z koprem, czyli dobry początek dnia 131

Zrównoważony smakowo, nie za słodki, nie za kwaśny. Idealny. Dzięki połączeniu zielonego ogórka i kopru daje powiew świeżości i lekkiego chłodu. Słodyczy dodają dojrzałe kiwi i jeżyny z lekką nutą miodu w tle. Po prostu musicie go zrobić:) Składniki: pół grejpfruta 2 kiwi mały pęczek kopru 2 banany garść rukoli garść jeżyn połowa średniego zielonego ogórka łyżka miodu Wykonanie: Prostsze

Zasmakuj Kuchni
Najprostszy wegański placek z owocami 146

kawałek domowego placka z owocami. Ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, początkowo miałam zamiar upiec z truskawkami, jednak kiedy w supermarkecie znalazłam kilka pojemniczków z przecenionymi, choć ładnymi jeszcze jeżynami, nie mogłam się oprzeć. Nie znoszę marnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy placek z zatopionymi soczystymi kąskami. Aha, i nie musisz już ucierać cukru(...)cukru 150 ml bezwonnego oleju (np. z pestek winogron) 350ml mleka sojowego ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii (może być też cukier waniliowy) skórka starta z 1 cytryny  250g jeżyn odrobina cukru pudru do oprószenia (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę o wymiarach około 35x21cm natłuść i oprósz mąką. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz

Roślinna - blog wegański
Drożdżówki z dżemem rabarbarowo-pomarańczowym 132

cały rok. Są tego warte. Słodkie ciasto, słodka kruszonka, a w środku kwaskowaty aksamitny dżem o wyrazistym smaku. Skusiłam się ostatnio i kupiłam w sklepie dżem z porzeczek i jeżyn. Aksamitny, przecierany, bez żadnych pestek. Dżem dedykowany dzieciom. W składzie nie miał nic "szokującego", więc stwierdziłam, że warto spróbować. Byłam rozczarowana, bo oprócz wyczuwalnej kwaskowatości walczącej z cukrem nie miał(...)fajnego w smaku, a już na pewno nie można było wyczuć ani porzeczek, ani jeżyn. Ot, taki sobie bardzo przeciętny (poza ceną) dżemik. Śmiałam się wtedy w duchu sama z siebie, bo przecież w szafce mam sporo różnych dżemów. Własnej roboty, smacznych i znacznie tańszych niż ten, który skusił mnie w sklepie. Dżem rabarbarowo-pomarańczowy także jest, więc i drożdżówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tuńczyk w pieprzu 108

tuńczyka (około 800 g), 2 łyżki pieprzu kolorowego grubo mielonego, 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej, 3 łyżki oliwy, 1,5 łyżki masła sos: 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 120 jeżyn, miód, Wymieszać sól z pieprzem, oprószyć mieszanką przypraw tuńczyka ze wszystkich stron, odstawić na godzinę. Do garnka wlać wino i gotować, aż wygotuje się połowa objętości płynu. Wrzucić jeżyny

królestwo garów
Sernik na zimno - Thermomix TM 5 176

smaku waniliowym (możecie użyć dowolnego smaku, ja wolę tradycyjnie użyć waniliowego) 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny w proszku truskawki i jeżyny do dekoracji Sposób przygotowania: Żelatynę zalać wrzątkiem (1/3 kubka), dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Śmietanę i cukier umieszczamy w naczyniu Thermomix. Zakładamy motylek i ubijamy śmietanę czas 1 min/obr.4. Dodać(...)połączenia się składników 2 minuty/obr.4. Zdjąć motylek. Na sam koniec należy dodać przestudzoną żelatynę dokładnie zmiksować 1 minuta/obr 10. Masę przelać od razu do tortownicy. Udekorować truskawkami i jeżynami

ClauditteMissCooking
Ceviche z tuńczyka z owocami 93

tuńczyka, 1 średnia nektarynka, 3-4 cząstki pomarańczy, 6 jeżyn, kilka listków kolendry, sól marynata: sok z 1/2 cytryny, sok z 1/2 pomarańczy, Wymieszać sok z pomarańczy i cytryny. Tuńczyka pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski, polać sokiem z cytrusów, wymieszać, odstawić. Nektarynkę obrać, pokroić w małą kostkę. Cząstki pomarańczy, obrać z błonki, pokroić w poprzek w plasterki. Jeżyny

królestwo garów
Owsiane babeczki na jeżynowym jogurcie 123

needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 większe babeczki) 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko klasy M 125 g kremowego jogurtu naturalnego 125 g kremowego jogurtu z jeżynami* 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki karobu* około 4-5 sztuk czekoladowych gryczanek * jogurt z jeżynami można zastąpić jogurtem kremowym i dodać 2 łyżeczki ulubionych powideł lub musu

Słodkie okruszki
Kremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi 148

mleka 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) 100 ml soku jabłkowego 3-4 śliwki czerwone 1 gruszka (nie za miękka) 2-3 łyżki cukru pudru 125g jeżyn 1 laska wanilii 100 g cukru drobnego 6 żółtek Wykonanie: Śliwki i gruszkę pokroić w plasty, obsypać cukrem pudrem. Rozgrzać patelnię, wrzucić śliwki i gruszkę, podsmażać kilka minut aż zaczną się karmelizować(...)Zestawić z ognia, dodać jeżyny i sok jabłkowy, delikatnie wymieszać i odstawić. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyjąć ziarenka wanilii ze strąka. Do garnka wlać mleko, śmietanę, dodać ziarenka wanilii, a także wydrążony strączek. Zagotować. Zdjąć z ognia. Do gorącego mleka ze śmietaną i wanilią dodać ryż, zagotować (mieszać!), zmniejszyć ogień i delikatnie gotować przez około 20 minut aż ryż

Pociąg Do Kuchni
Otrębowa owsianka na mleku kokosowym :) 116

nasiona chia i coś słodkiego. Dzięki otrębom zwiększamy ilość błonnika i przedłużamy czas naszej sytości - na prawdę, to działa! Na kremowej, gęstej masie owsianej ułożyłam kilka mrożonych malin i jeżyn, dodałam łyżeczkę masła orzechowego, a całość obsypałam siemieniem lnianym mielonym!  Było PYSZNIE!  Takie śniadanie to idealne rozpoczęcie dnia :)  Składniki: 200 ml mleka kokosowego (Kuchnie Świata(...)płatków owsianych  20 g otrąb owsianych 1/3 łyżeczki stewii (lub inny słodzik - ksylitol, miód) 1 łyżeczka nasion chia  dodatki: masło orzechowe, siemię lniane mielone, jeżyny i maliny mrożone  Przygotowanie: Płatki i otręby zalej niewielką ilością wrzątku, aby napęczniały.  Zagotuj mleko, dodaj namoczone zboża, stewię oraz nasiona chia. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut.  Podawaj

Zdrowie na języku :P
WYPIEKANIE NA ŚNIADANIE - OWSIANKA JEŻYNOWO BORÓWKOWA 151

banan ( u mnie bez ) · mała garść orzechów (np. migdałów, (  u mnie 1 łyżka orzechów włoskich ) nerkowców) · 150 g borówek ( bez ) · 150 g jeżyn (80 g u mnie ) · 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego słodu ( u mnie 1 łyżeczką miodu ) · 1 łyżka wody Opcjonalnie · nasiona chia lub lnu ( bez) · uprażone pestki(...)gotuj kilka minut, często mieszając. 2. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. 3. Przełóż do miseczek i dodaj pokrojonego w plasterki banana, orzechy i wymieszaj. 4. Jeżyny i borówki opłucz i umieść w rondelku. Dodaj syrop z agawy, wodę i postaw na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut, aż puszczą sok. 5. Gotowe owoce wymieszaj z owsianką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 107

Zinfandel (56,0 zł) Zinfandel, to kalifornijska odmiana szczepu primitivo, występującego we Włoszech. Ten produkowany jest z ponad 45 letnich krzewów winorośli. Główne nuty zapachowe to aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą pieprzową. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub z dojrzałymi serami. Ironstone Reserva Old Vine(...)Zinfandel (99,0 zł) Czerwony, wytrawny, kalifornijski zinfandel. Wielowymiarowy i aromatyczny, a przy tym delikatny. Dominują intensywne, wyraźne aromaty ciemnych owoców- dojrzałych jeżyn, oraz beczkowe: czekolady i pieprzu. Dobrze sprawdzi się do jedzenia, zwłaszcza do czerwonych mięs, do steków. Podsumowując, mam problem. Generalnie lubię kuchnię tajską, ale w nieco innym wydaniu. Dania mnie nie przekonały, natomiast wina, same w sobie

królestwo garów
Pyszny kamień marsjański 106

ciasto jest smaczne, wilgotne i słodkie, z owocową nutą. Co prawda wygląda jak kamień marsjańki, ale to tylko "zasłona dymna" ;-) Kamień marsjański KAMIEŃ MARSJAŃSKI 500 g mąki 300 g jeżyn 100 g cukru brązowego 2 opakowania cukru wanilinowego 200 g margaryny 300 ml mleka 2 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki kakao 100 g białej czekolady(...)Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego, ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao, a do drugiej jeżyny i 1/2 posiekanej czekolady. Mieszamy (część z owocami i czekoladą delikatnie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy porcje ciasta. Wierzch posypujemy pozostałą czekoladą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

peggiwkuchni
Koktajl bananowo jeżynowy 79

miło spędzić dzień i zakończyć go tym oto nie wymagającym gotowania i nadmiaru pracy koktajlem :-) KOKTAJL BANANOWO-JEŻYNOWY 1 dojrzały banan   2 łyżki śmietany jogurtowej   1 garść jeżyn   2 listki mięty + listek do przybrania Do blendera wlewamy dwie łyżki śmietany jogurtowej. Dodajemy umyte i osuszone jeżyny i razem miksujemy. Banana obieramy i kroimy w plasterki - dorzucamy

peggiwkuchni