Dzisiejszy tort to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi jeżynami :) Tortownica, w której piekłam biszkopty ma 20 cm średnicy. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2) 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie(...)dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 30 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję, dżem do przełożenia ciasta, świeże owoce – jeżyny, borówki Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną
CiastkozercyGenialna tarta, której nie można pominąć w sezonie letnim :) Maliny, jeżyny i borówki aż się proszą by wylądować na tym cieście, więc po prostu nie można odmówić im tej przyjemności :) Do tego pyszny tkrem z białej czekolady o konsystencji trufli z dodatkiem wanilii i alkoholu oraz intensywne w smaku, kakaowe kruche ciasto. Poezja! SKŁADNIKI ciasto: 1 szklanka mąki 100g zimnego(...)200g dobrej białej czekolady 1 łyżka ekstraktu waniliowego 40ml wódki lub białego rumu 1-2 łyżki cukru pudru lub mleka w proszku (opcjonalnie) dodatkowo ulubione owoce - u mnie maliny, jeżyny i borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem przesiewamy na stolnicę. Po środku robimy dołeczek, wbijamy żółtka i lekko zarabiamy ciasto nożem. Na koniec dodajemy
DefinicjaSmakusię pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi. Proporcja jest idealna na dużą blaszkę do ciasta. Maślane ciasto drożdżowe z jeżynami i malinami, z kruszonką ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) 240 ml ciepłego mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży 70 g cukru waniliowego(...)masła szczypta soli po 200 g malin i jeżyn kruszonka: 60 g mąki pszennej 50 g cukru waniliowego 50 zimnego masła Do misy miksera kruszymy świeże drożdże, dodajemy 2 łyżki mleka i łyżkę mąki oraz 10 g cukru waniliowego. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże ruszyły. Rozpuszczamy masło i odstawiamy by przestygło. Do miski z zaczynem przesiewamy mąkę, dodajemy
Dzieje kuchennej WiewióryPowoli zapominam o wakacjach i zanurzam się w jesień. Napawam się cudownymi, bogatymi w smaku owocami jesieni. Moje najulubieńsze to śliwki i jeżyny. Stały się bazą do pysznego tortu z musem z białej czekolady, na który serdecznie Was zapraszam. Przeglądając stare gazety natknęłam się na przepis, który bardzo mnie zaintrygował. Był to przepis na tort […] Artykuł Tort śliwkowy(...)jeżynami i musem z białej czekolady pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaWitajcie, korzystając z pogody i faktu, że w ogródkach można znaleźć jeszcze maliny, a w lasach jeżyny, proponuję Wam dziś ciut nietypową zapiekankę. Uwielbiają ją dzieci i dorośli. Jest dosyć słodka, ale w połączeniu w jeżynami, malinami, truskawkami, tworzy doskonały kontrast. Możecie ją zrobić zarówno na obiad, jak i na deser. :) Przepis ten dostałam od Barbary, mamy czwórki dzieci
Kuchnia smakówTARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI na spodzie z ciasta francuskiego... Artykuł TARTA Z JABŁKAMI I JEŻYNAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINELody porzeczkowo-jeżynowe Na 2 porcje: 175g jogurtu naturalnego 1,5 garści czerwonej porzeczki 1,5 garści jeżyn 1 łyżeczka miodu Porzeczki i jeżyny oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszamy. Miksujemy razem z jogurtem w blenderze. Dodajemy miód i jeszcze chwilę miksujemy. Gotową masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przekładamy do plastikowego naczynia i umieszczamy w zamrażarce. Można
peggiwkuchnibezików mus czekoladowy: 90 g ciemnej czekolady (70%) 250 ml śmietany kremówki (38%) galaretka: 200 ml gorącej, mocnej kawy 2 łyżeczki cukru 3 listki żelatyny dekoracja: bezy jeżyny ziarna kakaowca Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec partiami dodawać cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki i kakao przesiać do osobnej miski, wymieszać(...)zimnej wodzie. Kawę posłodzić, wymieszać. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na mus czekoladowy. Schłodzić w lodówce przez noc. Tort przed podaniem udekorować bezikami, jeżynami i pokruszonymi ziarnami kakaowca. Smacznego! Ja nie dostanę jutro kwiatów. W Danii Dnia Kobiet się nie obchodzi, i jakoś nie mogę przekonać C. do zmiany zdania. Zresztą
Pożeraczka, czyli raz adobrzewarstwą śmietanki, u mnie z Lidla Vitasia) (1 puszka) koniecznie schłodzonego w lodówce min 12 godzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w rękach(...)warstwą śmietanki, u mnie z Lidla Vitasia) (1 puszka) koniecznie schłodzonego w lodówce min 12 godzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać)'; document.write
moj przepis naDawno nie jadłam naleśników i tak "chęć" zmusiła mnie do ich zrobienia. Jeżyn mam sporo w zamrażarce bo dostałam od koleżanki, stąd prosty pomysł na naleśniki. Do tego sos jeżynowy i obiad gotowy, jak wolicie to deser, zapraszam. Naleśniki z jeżynami i sosem jeżynowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePomidorowe ciasto już Wam pokazywałam [ klik ] a dziś inna wersja, równie pyszna i pachnąca latem. Użyłam mrożonych jeżyn i tym samym przywołałam lato. Ciasto robi się szybko aby potem cieszyć się pysznym smakiem. Do kawy czy herbaty znakomite. Pomidorowe ciasto z jeżynami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedodatku smakuje niebiańsko. Przepis na 5 porcji, jedna ok. 141kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona dzień wcześniej do lodówki - chodzi o krem kokosowy) - 200ml mleka np. sojowego - 150g jeżyn, jagód, borówek itp. - 150g jogurtu naturalnego (u mnie sojowy) - 30g nasion chia - 2 łyżki wody różanej - 2 figi Jeżyny lub inne owoce miksujemy wraz z mlekiem do całkowitego
Be Fit Be Strongpapieru Składniki na 1 warstwę: 400 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny (u mnie Winiary) 1 łyżka cukru pudru Składniki na 2 warstwę: 2 galaretki cytrynowe ( u mnie Winiary) jeżyny Przygotowanie biszkoptu: Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą(...)drugą część po całkowitym wystudzeniu miksujemy mikserem na najwyższych obrotach aż zrobi się z niej jasna pianka. Piankę przekładamy na wierzch bitej śmietany, układamy na niej w odstępach jeżyny, oraz za pomocą łyżki „kupki” tężejącej galaretki, ciasto wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu biszkopt dekorujemy posiekaną czekoladą. Smacznego! The post Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębłyskawicznych) 1/2 szkl oleju 2 jajka 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek cukru trzcinowego (75 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1 szkl jeżyn (można użyć innych owoców np. jabłek, śliwek) 1. Płatki owsiane zalać maślanką, odstawić na 30 minut żeby napęczniały. 2. Wymieszać ze sobą skłądniki mokre: olej, jajka oraz płatki namoczone(...)proszek do pieczenia i sól, po czym połączyć wszystko z wymieszanymi składnikami mokrymi. Wylać do silikonowej formy, foremek na muffinki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny. Piec do suchego patyczka - ok 20-30 minut w 200*C (w zależności od użytej foremki i co za tym idzie wysokości ciasta - na muffinki lub płaskie ciasto wystarczy
Kto ugości moich gości?kolejna moja wariacja na temat ciasta pomidorowego. Tym razem włożyłam do środka jeżyny i węgierki. Bardzo wilgotne i bardzo puszyste ciasto, pracy z nim niewiele a potem rozpływa się w ustach. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Ciasto pomidorowe z jeżynami i węgierkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie