jezyny - 1510 przepisów (strona:23/101)

Pełnoziarniste pancakes z orzechową nutą. 181

szklanki mleka 1/5 szklanki oleju ( u mnie ryżowy) 1 jajko 1 łyżka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka syropu orzechowego  szczypta soli dodatkowo jeżyny serek kremowy ( np. bieluch, philadelphia) syrop klonowy/ miód SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miseczki. Dodać cukieer i wymieszać 2. W drugiej miseczce połączyć jajko, z mlekiem(...)pojawią się bąbelki przekręcić na drugą stronę. Placuszki powinny mieć ciemnozłoty koloro ( ze względu na użycie mąki pełnoziarnistej placuszki będą ciemniejsze niż zwykle). 5. Na talerzu układać : serek, syrop, jeżyny, placek, serek, syrop, jeżyny itd. Smacznego

DefinicjaSmaku
Czekoladowy budyń jaglany 126

przysłowiową dziesiątkę! Kasza jaglana, banan, czekolada, daktyle - czy to połączenie nie brzmi pysznie? Samo zdrowie! Nie trzymałam się konkretnych ilości, przepis dostosowałam do siebie. Całość podałam z malinami i jeżynami. Budyń jest pyszny i z pewnością częściej będzie gościł u nas w domu. Składniki: (4 porcje) 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 10 sztuk daktyli, 3/4 szklanki mleka(...)gorzkiej czekolady, 1 banan jeżyny, maliny, pistacje Kaszę, banana i daktyle umieścić w pojemniku blendera i całość dobrze zmiksować. Dołożyć posiekaną czekoladę i wlać mleko, miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podawać w miseczkach z dodatkiem owoców - u mnie maliny, jeżyny i posiekane pistacje. Smacznego :) Uwagi : Z taką ilością daktyli budyń jest słodki, jeżeli chcemy mniej słodki, dajmy mniej daktyli. Jeżeli

Plate of Joy
Bułeczki z jeżynami i malinami 120

Uwielbiam wypieki drożdżowe, moi domownicy również. Ja najchętniej zjadam jeszcze ciepłe, podobno od ciepłych może boleć brzuch, na szczęście nie mam takiego problemu nigdy Zastanawiałam się co zrobić z jeżynami, które dostałam z ogródka. Część zostało zjedzonych na szybko, część z owsianką, ale została garść, miałam również garść malin więc postanowiłam upiec bułki. Zniknęły błyskawicznie. Składniki: - 3 szklanki mąki(...)masła roztopionego i ostudzonego; - 1 jajko; - 4 łyżki cukru do wypieków; - 25 g świeżych drożdży; - szklanka ciepłego mleka; - szczypta soli; - 1 łyżka cukru wanilinowego Nadzienie: - garść malin i jeżyn; - 1 łyżka cukru pudru; - 1 łyżka cukru wanilinowego; - 2 łyżki mąki ziemniaczanej; - żółtko do posmarowania bułek - cukier puder do posypania Wykonanie: 2 łyżki mąki, cukier wsypać do miski, zalać ciepłym mlekiem

dom-agi.pl
Jeżynowe scones Lorda Somersby. 141

Patrząc na jego zdjęcie dokleiłam do niego opowieść.  Prawdę jest jednak, że jego najnowszy napój piwny Somersby Blackberry Beer Drink kryje w sobie prawdziwe bogactwo soczystych i dojrzałych jeżyn . Smakuje rześko, lekko i owocowo. I naprawdę pachnie  latem. Wszystko wskazuje na to, iż to kolejny trafny i przemyślany eksperyment Lorda - trafia tym napojem prosto w kobiece serca, nawet(...)zajadane na śniadanie do porannej herbaty, tej w złoconej porcelanie.  Lekkie, puchate scones zagniatane szybciutko wprawnymi rękami pulchnej i rumianej kucharki.  Mięciutkie trójkąty ciasta, które przeszło aromatem jeżyn i kryje ich smak pod chrupiącą skórką.   Ideał, zupełnie jak Lord i jego najnowszy wynalazek Somersby Blackberry Beer Drink. JEŻYNOWE SCONES LORDA SOMERSBY  /na 8 sztuk

KUCHARNIA
Drożdżówki z jeżynami i kruszonką 188

bułeczek i zawsze jakoś mi było nie po drodze. Dzisiaj ponieważ siedziałam w domu postanowiłam wreszcie je upiec. W oryginalnej wersji bułeczki są z truskawkami. Ja upiekłam je z jeżynami bo jeszcze miałam mrożone. Bardzo lubię jeżyny bo są wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Mają te właściwości, że nawet po rozmrożeniu zachowują swój pierwotny kształt i nie rozłażą się(...)żółtko 3 czubate łyżki cukru ¼ łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny 7 g suszonych drożdży lub 12 g drożdży świeżych 5 – 6 łyżeczek bułki tartej 400 g jeżyn lub innych owoców ( jeżeli są mrożone, to należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić) Dodatkowo: 1 rozmącone jajko do smarowania bułek. Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Jeżeli mamy drożdże

Na słodko lub wytrawnie
Tort jeżynowo - jagodowy 207

łyżeczki olejku rumowego 2 czubate łyżki cukru Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem(...)śnieżką. Jeżyny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki. Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć. Całość pokryć resztą kremu

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto jogurtowo limonkowe z jeżynowym sosem 210

Pyszne, najzwyklejsze ciasto, na które przepis znalazłam na blogu Smitten Kitchen. Do ciasta niezbyt słodki sos z jeżyn i podwieczorek gotowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie, z wyraźnym smakiem i zapachem limonki. Polecam!składnikiciasto1 szklanka naturalnego niesłodzonego jogurtu (użyłam greckiego)1/3 szklanki oleju roślinnego (lub oliwa z oliwek)1 szklanka cukruskórka otarta z jednej limonki1/4 szklanki soku z limonki2(...)jajka1  i  2/3 szklanki mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/8 łyżeczki solisos300g świeżych jeżyn (zamrożone rozmrozić i dodać mniej wody)1/4 szklanki wody3 łyżki cukru1 łyżka soku z limonkiprzygotowaniesos : Zmiksować na gładko razem jeżyny, wodę , cukier i sok z limonki . Przetrzeć przez sitko o  drobnych  oczkach aby usunąć nasiona . Przykryć i przechowywać

Stare Gary
Biszkopt z kremem malinowo – budyniowym i jeżynami 197

temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj! ) przełożony delikatnym kremem na bazie malinowego budyniu … pokryty jeżynami i galaretką o smaku owoców leśnych. Deser szybki , łatwy , w sam raz do popołudniowej kawy ;) Zamiast jeżyn śmiało możemy użyć np. maliny i swoją ulubioną galaretkę! SKŁADNIKI :BISZKOPT JASNY:* przepis(...)bloguKREM :* budyń malinowy – 2 op* cukier – 4 łyżki* mleko – 3/4 l* masło – 170 gDODATKOWO :* jeżyny – 200 g* galaretka ( owoce leśne ) – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT :Biszkopt jasny pieczemy wg. przepisu.Kroimy na 2 blaty.KREM :Galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu zmniejszając przy tym wodę o ok. 125 ml.Zostawiamy do ostudzenia.Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka.Reszt

Ostra na Słodko
Owocowe racuszki 231

mogłabym zajadać codziennie!Niezastąpione na szybki obiad , ale i leniwe śniadanie!Dziś mam dla Was wersję ” full wypas ” – pełne soczystych owoców!Z malinami … brzoskwiniami … jeżynami i odrobiną płatków migdałowych!Na jednym się nie skończy – gwarantuję! SKŁADNIKI:- mleko – 250 ml- mąka – 300 g- cukier – 100 g- jajko – 2 szt- oliwa(...)łyżki- proszek do p. – 10 g- sól – 1 szczypta- maliny – 150 g- jeżyny – 100 g- brzoskwinia – 2 szt- płatki migdałowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka ubijamy z cukrem.Dodajemy mleko i oliwę.Dokładnie miksujemy dosypując mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy umyte i pokrojone owoce (   brzoskwinie w kosteczkę … jeżyny i maliny

Ostra na Słodko
Wpływ reklamy na smak lodów 204

jogurt naturalny, bardzo gęsty i nieco łagodniejszy w smaku. Czym najlepiej zastąpić? Jogurtem greckim, może wymieszanym z odrobiną serka homogenizowanego. Moim zdaniem powinno działać.Ja swoje lody wymieszałam z jeżynami, bo akurat były w niezwykle zachęcającej cenie. Do tego nieco cydru - dzięki niemu lody mają subtelny posmak bzu. Mi to odpowiada, bo bardzo go lubię. Można pominąć albo zastąpić syropem(...)cukru150 ml cydru bzowego500 g skyra150 ml śmietany kremówki (38%)Z cukru i cydru zagotować syrop. Gdy cukier się rozpuści, a syrop zredukuje o mniej więcej 1/3, dodać umyte jeżyny. Gotować 5 minut, aż zmiękną. Przestudzić, przetrzeć przez sitko, schłodzić do temperatury lodówkowej.Masę jeżynową wymieszać ze skyrem i kremówką.Przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć lody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cobbler - co to takiego? 2971

ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać jeżyny i cukier, delikatnie wymieszać.Przełożyć owoce do formy, przykryć folią aluminiową.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.W tym czasie rozwałkować ciasto na grubość(...)piekarnika, przestudzić 10 minut.Podawać ciepłe.Smacznego!Ja chyba trochę za cienko rozwałkowałam ciasto, bo wyszło mi za dużo krążków w stosunku do owoców. Można więc zwiększyć ilość jeżyn i jabłek, rozwałkować ciasto grubiej, lub, tak jak ja, upiec pozostałe ciasteczka na blasze. Znikają równie szybko, co cobbler

Pożeraczka, czyli raz adobrze
725. Muffina na wynos. 196

Kokosowo-kakaowa* muffina cukiniowa z jeżynami, jogurt naturalny *z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym W poniedziałki będzie na wynos. Bo pierwsza lekcja o 7.10, pobudka jeszcze wcześniej, a u mnie zero motywacji by wstać jeszcze wcześniej. Składniki:15g mąki kokosowej 40g mąkiłyżeczka kakao100g  cukinii startej na drobnych oczkach*jajko 20ml mleczka kokosowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli, cynamonu coś do posłodzeniakilka jeżyn*odcisnąć z wody, wyjdzie tego jakieś ok.50g dodać to do ciasta + jakieś 30ml wody W jednej miseczce mieszamy mokre składniki. Do drugiej przesiewamy mąkę, łączymy obie miseczki. Ciasto przekładamy do naczynka, co jakiś czas wtykając jeżynę. Pieczemy ok.40min

More food, love and dreams
SAŁATKA Z JEŻYNAMI! 172

SAŁATKA Z JEŻYNAMI I MOZZARELLĄ Szybki i pyszny przepis na sałatkę, która sprawdzi się idealnie na kolację we dwoje. Jest pyszna, zdrowa i całkiem fit. Nie rozpisuje się dalej tylko podaje przepis! Zrób a pokochasz ten smak! przepis na sałatkę: - 3 garście rukoli - 1 słodki i dojrzały pomidor - 1/3 szklanki jeżyn - 1 kulka mozzarelli - garść liści bazylii - grzanki (zrobione(...)suchej patelni migdały bez skórki - oliwa z oliwek, sok z cytryny i miód jako dresing Rukolę i bazylię wymieszaj z dresingiem, na wierzch poukładaj plastry mozzarelli i pomidora, dodaj jeżyny. Na suchej patelni zrumień migdały, posyp na sałatkę, na patelnię dodaj oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kosteczkę ciabattę i zrumień na grzanki, obsyp sałatkę.  Polecam z kieliszkiem czerwonego

SMYKWKUCHNI
Koktajl jeżynowo migdałowy 178

Odrobina lata w szklance koktajlu ze świeżych jeżyn. Koktajl zrobiłam z mleka migdałowego, domowego zrobionego. Dietetycznym wegański i bardzo zdrowy. 1 szklanka migdałów 3 szklanki wody mineralnej 1 szklanka jeżyn 2 łyżki cukru trzcinowego mięta Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie obieram je ze skórki. Jak dalej mamy problem że je obrać, zalewam ponownie(...)się papka migdałowa.Dolewam kolejną szklankę wody i dalej miksuję. Na sitko wykładam gazę i przecedzam mleczko. Odpad który zostaje nie wyrzucam , można go wykorzystać do zapiekanek, deserów.  Jeżyny podgrzewam z cukrem żeby się rozpuścił i  miksuję blenderem, przecieram przez sitko. Nie lubię osobiście pestek. Do mleczka dodaję mus jeżynowy . Koktajl schładzam i podaję z miętą

wesoła kuchnia
KNEDLE SEROWE Z JEŻYNAMI 172

takich potraw jest moja mama. Mi też nie najgorzej z nimi idzie, więc dzisiaj zapraszam na knedle. Nie takie najbardziej popularne ze śliwkami, tym razem z dodatkiem sera i jeżyn. SKŁADNIKI: 400 g zmielonego białego sera 250 g mąki pszennej (plus mąka do podsypywania ciasta) 2 jajka 1 szkl jeżyn cukier waniliowy cukier  masło cynamon A jak to zrobić(...)dodać do mąki z serem. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Z ciasta uformować wałek i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy z kawałków rozpłaszczyć, na środku ułożyć kilka jeżyn posypać delikatnie cukrem waniliowym, zwinąć w kulkę i dokładnie zlepić, formując knedle. uformowane knedle wrzucać na wrzącą wodę i gotować 5-6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle na talerzu

Kuchnia w opałach