jezyny - 1510 przepisów (strona:22/101)

Ciasto kukurydziane z jeżynami 150

Jeżyny tak szybko przemijają że już za nimi tęsknię i nawet fakt że zamroziłam je w tym roku nie umniejsza temu że to już nie ten sam smak co świeże prosto z krzaka. Trzeba więc teraz wykorzystać je do ostatniej owocki na krzaku. Kolejne ciasto z jeżynami wjechało na stół, zapraszam. Ciasto kukurydziane z jeżynami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Likier jeżynowy 185

innymi dlatego, że moja nalewkowa natura ciągnie mnie do różnorakich w tym celu kombinacji, więc co rok w mojej kuchni powstają nowe domowe alkohole. Tym razem w ruch poszły jeżyny, które mimo, że nie należą do moich ulubionych owoców, tutaj sprawdziły się idealnie. ;) 1kg dojrzałych jeżyn 400g cukru 0,5l czystej wódki lub spirytusu (ok. 40-50%) Jeżyny przepłukujemy delikatnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Mrożone babeczki z kremem jeżynowym 238

przypomina semifreddo. Na wierzchu rozetka z bitej śmietany polana musem jeżynowym. Wspaniała alternatywa dla lodów :) 1 czekolada gorzka 1 szklanka śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru KREM JEŻYNOWY: 400g jeżyn 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki 3 jajka szczypta soli 1 szklanka śmietanki 30% Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i płynną czekoladą wysmarować brzegi silikonowych foremek na muffinki. Po nałożeniu pierwszej(...)warstwy odstawić do zastygnięcia, a później nałożyć kolejną warstwę czekolady. W zależności od tego jak dużo chcemy czekolady. Jeżyny włożyć do garnuszka, zasypać 1/4 szklanki cukru i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Kiedy owoce puszczą dużo soku, zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Dodatkowo, dla ułatwienia, można zmiksować blenderem. 3-4 łyżki musu odlać

https:KKuchniaMniam
Prozdrowotny koktajl jeżynowy 184

osobą sprawiła, że obóz zleciał mi szybciej niż myślałam. Zarazem dziękuję reszcie uczestników za mile spędzony czas! A dziś, szybki, prosty i niepowtarzalny w smaku koktajl jeżynowy. Jeżeli uwielbiacie jeżyny i spożywacie je w każdej możliwej postaci, koniecznie spróbujcie tego. My, w domu, żałujemy, że koktajl ten, tak szybko się kończy. Smaki w nim zawarte są idealnie zrównoważone. Szklanka koktajlu(...)potas oraz ma właściwości wspomagające pracę układu krążenia i pokarmowego, korzystnie wpływa na wrzody, niestrawność i wzdęcia. Tak więc, LET'S DRINK! Składniki na 3 porcje: - 150-200g jeżyn (+/- jedno pudełko) - 1,5 szklanki mleka sojowego (krowie, inne roślinne) - 1 banan *opcjonalnie: nasiona chia do posypania Jeżyny płuczemy pod bieżącą wodą. Banana obieramy ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy

Be Fit Be Strong
Tarta z jeżynami i owczym twarogiem 142

Zaczęło się od pomysłu. Postanowiłam zrobić tartę jeżynową na obiad. Na kruchym, orkiszowym spodzie. Z owczym serem doprawionym świeżym oregano i zielonym pieprzem. Z jeżynami, oczywiście. Plan był fantastyczny i jedyne, czego mi brakowało, to jeżyn. Wybrałam się na targ, gdzie… niespodzianka!, nie było jeżyn. Nigdzie. Nawet jednego, rozpaczliwie drogiego

Gotuj z Blue Raven
Białe Czekoladki z Jeżyną w Środku - Łatwe! 316

bananie proste. Smak? Rewelacja! Słodka czekolada i mokre, owocowe nadzienie, bomba nie tylko kaloryczna, ale i smakowa, a i wygląd ich mnie się podoba.  Składniki: biała czekolada kilka jeżyn Wykonanie: Tutaj musisz wlać wodę do niewielkiego rondelka i zagotować. Do miski o większej średnicy włożyć połamaną na kostki czekoladę, najlepiej ze dwie, trzy tabliczki. Kiedy woda się zagotuje, rondelek(...)być.  Foremkę do czekoladek stawiasz na desce. Jeśli nie masz foremki na czekoladki, spokojnie możesz użyć foremki na kostki lodu, musi być tylko czyta i sucha.  Owoce jeżyn muszą być suche i niewielkie, chodzi o to aby nie wystawały ponad foremkę do czekoladek jakiej używasz.  I teraz tak. Kiedy czekolada się rozpuściła, podnosisz miskę, wycierasz spód miski

Blondynka Gotuje
Tarta Drożdżowa z Serem i Jeżynami 174

kiedy kupiłam podobną w sklepie jak szłam do pracy. Droga i smak pozostawiał dużo do życzenia, ale pomysł bardzo mi się spodobał. Tamta była z jagodami, a moja z jeżynami, może być z innymi owocami. Moja domowa wyszła pyszna! Nie starałam się przy niej zbytnio, bo robiłam ją na szybko, ot taki mój spontan :) Tu napiszę, że gdybyście poszukiwali formy(...)mleka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 łyżka  ekstraktu waniliowego (ja użyłam domowego)  Dodatkowo: 250 g sera białego 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru jeżyny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowy  dżem z czarnej porzeczki domowy  dżem malinowy z miętą   Ser, żółtko, cukier i ekstrakt dobrze zmiksowałam wszystko ze sobą.  KRUSZONKA: 1 łyżka

Blondynka Gotuje
Jeżynowy koktajl z nutką słodyczy 158

Krzaki pełne jeżyn, wysokie temperatury za oknem... Czymś się trzeba ożywić! Proponuję smaczny koktajl, który trochę nas orzeźwi w to upalne lato! SKŁADNIKI: - 2 garście jeżyn - 1 łyżka miodu wielokwiatowego - kefir naturalny 400 gr. - liście mięty - szczypta cynamonu Miksuję jeżyny z kefirem, dodaję pełną łyżkę miodu, posypuję szczyptą cynamonu, wkładam listek mięty - i gotowe :-) Szybki w wykonaniu, orzeźwiający koktajl

Wielopokoleniowo
Tarta jeżynowa 216

owoców, także idealna do upłynnienia jeżynowych zbiorów. Tartę z tego przepisu piekłam już dwa razy z rzędu. Prezentowana dzisiaj jest z dodatkiem mąki razowej i idealnie smakowo pasuje do jeżyn. Jednak ciasto  w całości upieczone z jasnej mąki orkiszowej było dużo bardziej kruche, jednak delikatniesze w smaku.  Składniki na spód: 240 g mąki orkiszowej ( jasna 630 pół(...)ksylitolu lub cukru Składniki na nałożenia: 350 g serka śmietankowego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 op. budyniu waniliowego 2 małe jajka 45 g ksylitolu lub cukru 700-800 g jeżyn Wykonanie: składniki ciasta szybko zagnieść, rozwałkować i podsypując odrobiną mąki, przełóż do natłuszczonej foremki na tartę ( z wyjmowanym dnem). Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz w 180`C 25 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Letnia Sałatka z Brzoskwiniami, Rukolą, Parmezanem, Jeżynami i Kremowym Octem Balsamicznym 184

dwóch wersji sałatek jakie jadłam w tamtym czasie, ale drugą wersję przedstawię innym razem. Brzoskwinie miałam bardzo mocno dojrzałe, cudowne w smaku i świetnie miąższ odchodził od pestek, jeżyny również z działki nie pryskane, rukola z balkonu w tym roku o dość ostrym smaku, tak więc sama natura Kochani. Sałatka szybka i niezwykle łatwa w wykonaniu. Krojenia prawie wcale, rwanie(...)wrzucanie :) No to zaczynamy! Składniki: kilka dojrzałych brzoskwiń garść jeżyn garść rukoli niewielki kawałek parmezanu ziarna słonecznika pestki dyni suszone jagody Goji kremowy ocet balsamiczny figowy kilka listków świeżej mięty pomarańczowej (można użyć pieprzowej) Wykonanie: Rukolę umyłam pod bieżącą zimną wodą, owoce opłukałam. Liście rukoli porwałam na mniejsze kawałki, brzoskwinie podzieliłam na ćwiartki. Rukolę, ćwiartki brzoskwini, jeżyny umieściłam w głębokim

Blondynka Gotuje
Torcik karmelowo- jeżynowy 226

smak o matko- raj dla podniebienia mówię Wam;)  Wypróbujcie koniecznie :)  Składniki Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki cukru  2/3 mąki pszennej  1/3 kakao Galaretka: 500 g jeżyn  3/4 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki żelatyny minimalna ilość wody  Krem: 2 żółtka 20 g cukru pudru  100 g czekolady białej o smaku karmelowym 400 ml kremówki(...)tortownicę o średnicy 23 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na pół.  Galaretka: Jeżyny przebrać, wrzucić do garnuszka i zasypać cukrem. Podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści a jeżyny rozpadną. Gotową masę zblendować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, dodać do musu jeżynowego. Gotową

Krakowskie smaki Ani
Racuszki z serkiem homogenizowanym i sosem jeżynowym. 224

Sierpień to czas kiedy w naszym sadzie pojawiają się jeżyny. Uwielbiam je i właściwie to nie wiem czy bardziej za ich smak, właściwości  czy może za to że przypominają mi wakacje z dzieciństwa... Tak czy inaczej już są i zamierzam z tego faktu intensywnie korzystać :) Racuchy z serkiem homogenizowanym i sosem jeżynowym. Składniki na około 12 racuchów(...)serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego) 2 jajka 1 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 1 łyżka octu szczypta soli Sos jeżynowy: szklanka jeżyn 3 łyżki cukru pudru Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy serek, sól i ocet - mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Na rozgrzaną patelnie, skropioną odrobiną oleju wykładamy łyżką ciasto. Smażymy

Miksturownik
Sałatka z arbuza 285

Smaczna i bardzo soczysta sałatka. Najlepsza jak owoce są dobrze schłodzone, bo wtedy orzeźwia i gasi pragnienie. SKŁADNIKI: 500g arbuza 2 brzoskwinie 1szklanka jeżyn miód lub golden syrup Schłodzonego arbuza (waga po obraniu ze skóry) pokroić w kostkę i rozłożyć na talerzach. Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki i obrać ze skóry. Również pokroić i wyłożyć na arbuza. Następnie rozłożyć(...)jeżyny. Na końcu sałatkę polać cytrynowym golden syrup. Można go zastąpić miodem i sokiem z cytryny. Smacznego :) Kategoria: Desery , Na wynos , sałatki i surówki , SŁODKO Tagged: arbuz , brzoskwinie , jeżyny

https:KKuchniaMniam
Owocowa sałatka z arbuzem, jeżynami i miętą 122

Letnia, kolorowa sałatka owocowa z arbuzem, jeżynami i miętą. Bardzo prosta (tylko 4 składniki) i szybka w przygotowaniu. Połączenie arbuza z miętą i sokiem z limonki daje maksymalne orzeźwienie tak potrzebne w te gorące dni :) Polecam! Składniki: ćwiartka arbuza kilkanaście sztuk jeżyn garść mięty sok z 1/2 limonki Arbuza pokroić na kawałki. Pozbawić pestek. Miętę porwać na kawałki. Wycisnąć(...)limonki. Do miski przełożyć pokrojonego arbuza, jeżyny, miętę. Polać sokiem z cytryny, wymieszać. Smacznego :) Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą. 161

masa serowa o smaku owoców leśnych, urozmaicona zatopionymi w niej jagodami, które nadały sernikowi soczystości i zrównoważyły jego słodki smak. Wierzch stanowi natomiast polewa owocowa, a raczej mus z jeżyn i jagód, z dodatkiem śmietany kremówki, która sprawiła, że stał się on kremowy, aksamitny, pyszny... Polecam!!! Składniki na sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą na tortownicę o średnicy(...)herbatników na spód (lub biszkoptów) MASA SEROWA: 500 g zmielonego sera białego 1 galaretka o smaku owoców leśnych 3/4 szklanki wrzątku 1/2 szklanki jagód POLEWA JEŻYNOWO-JAGODOWA: 3/4 szklanki jeżyn 3/4 szklanki jagód 200 g śmietany 30% około 2-3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 pełna łyżeczka żelatyny 3 łyżki wrzątku      Zaczynamy od przygotowania polewy

Rozpustne gotowanie