 Sernik marcepanowo-jeżynowy 182
Sernik marcepanowo-jeżynowy 182cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 4 jajka 1 budyń śmietankowy Warstwa owocowa 15 dag jeżyn 15 dag malin 2 galaretki owoce leśne Dr.Oetker Bita śmietana do dekoracji jeżyny do dekoracji motylki z czekolady mlecznej i białej Dr.Oetker Sposób przygotowania: Masa serowa(...)drzwiczkach. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, lekko tężejącą mieszamy z owocami. Wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do lodówki na parę godzin. Wierzch dekorujemy kleksami bitej śmietany, jeżynami i czekoladą. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon Jeżynowa konfitura z goździkami 190
Jeżynowa konfitura z goździkami 190sposób owoce są niezwykle smaczne, my uwielbiamy je jako dodatek do gofrów czy deserów, zresztą gromadzenie zapasów leży w naturze człowieka. Smak poezja! Składniki: 3 kg dojrzałych jeżyn 1,5kg cukru 4 goździki 1/2 cytryny 1 szklanka wody 2 żelfixy 2:1 Dr.Oetker Sposób przygotowania: Wodę zagotować z cukrem aż powstanie syrop, włożyć czyte jeżyny doprowadzić do wrzenia, dodać(...)czas mieszając, rozlewać do czystych suchych słoiczków, okręcić w gruby koc, zostawić na noc okręcone, po czym wynieść do spiżarki. Rady: Można zrezygnować z żelfiksu ale wtedy należy jeżyny zagotować 3 razy w kilkugodzinnych odstępach i zdejmować wytwarzającą się na powierzchni pianę. To sposób na szybką domową konfiturę
Wanilia i Kardamon Sernik z jeżynami i czerwoną porzeczką 198
Sernik z jeżynami i czerwoną porzeczką 198Pyszny sernik na lato z sezonowymi owocami jagodowymi, jeżyną i czerwoną porzeczką. Dodatek owoców możesz dowolnie modyfikować. Masa serowa jest idealna, owoce nie opadają na dno, a całość okolona chrupiącym kruchym ciastem. Sernik piecze się bardzo krótko, a przy tym nie rośnie, nie pęka i jest równy jak stół. Lepszej rekomendacji nie trzeba! Składniki na kruche ciasto: 225 g mąki(...)masła 2 łyżki ksylitolu/cukru 1 jajko Składniki na masę serową: 500 g sera 250 g macarpone 3/4 szklanki ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej 2 jajka dodatkowo: 1 szklanka jeżyn 1 szklanka czerwonej porzeczki Wykonanie: składniki na kruche ciasto: mąkę, masło i cukier umieścić w misie robota i zagnieść jednolitą kruszonkę, następnie dodać jajko i miksować, aż składniki połączą się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Lody jeżynowo  porzeczkowe 251
Lody jeżynowo  porzeczkowe 251Korzystajmy ze świeżych owoców! Dzisiaj lody z jeżynami i porzeczkami. Lekko kwaskowate, takie jak lubię. Dodałam tylko trzy łyżki ksylitolu, więc sprawdźcie przed wstawieniem do lodówki, czy masa jest wystarczająco słodka. Najlepiej takie lody podać posypane owocami - niestety u mnie nic nie zostało - więc jedliśmy bez dodatków. Ale i takie były bardzo smaczne. Składniki 450 g jeżyn(...)kremówki ( dałam 30%) 100 ml mleka 3.2% 3 łyżki ksylitolu lub cukru Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Jeżyny i porzeczki opłukać, zmiksować, przetrzeć przez sitko. Mus jeżynowy i porzeczkowy wymieszać ze śmietanką, mlekiem i ksylitolem. Masę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej
Stare Gary Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 272
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 272ciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard oraz sos z jeżyn i soku cytryny. Smaki świetnie się ze sobą komponują, a kwasek owoców idealnie łagodzi słodycz bezy i sosu Custard. Radzę powtarzać ten przepis TYLKO podczas wyjątkowych okazji! :) Składniki na bezę(...)przekładamy Custard z powrotem do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż zgęstnieje. Przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na sos jeżynowy: - 100-150g jeżyn - sok z 1/3 cytryny - szczypta skórki z cytryny Jeżyny umieszczamy w małym rondelku i podgrzewamy, aż puszczą sok. Następnie rozdrabniamy je (nie całkowicie) za pomocą blendera. Studzimy. Na pierwszą ostudzoną
Be Fit Be Strong Koktajl jeżynowy z mango 158
Koktajl jeżynowy z mango 158serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Uwielbiam jeżyny w każdym koktajlu i deserze, są lekko kwaśne, intensywne w smaku i jednocześnie słodkie. Zmieszane ze słodkim mango tworzą wspaniały duet koktajlowy. Składniki: 150g jeżyn (waga mrożonych) 200g jogurtu naturalnego(...)dojrzałe mango Jeżyny wkładamy do kielicha blendera , czekamy aż osiągną temperaturę pokojową. Dodajemy jogurt, obrane mango i miksujemy przez minutę. Dzięki temu, że mango jest dojrzałe koktajl jest idealnie słodki i nie wymaga żadnego dodatku w postaci cukru czy miodu
Gotowanie i blogowanie Babeczki ryżowe z frużeliną jeżynową 175
Babeczki ryżowe z frużeliną jeżynową 175drożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego 90 ml wody 1 łyżka syropu daktylowego 2 łyżki masła 120 g mąki ryżowej dodatkowo masło do wysmarowania foremek Na frużelinę jeżynową 130 g jeżyn 50 ml wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Babeczki: Do miseczki dodać drożdże, cukier, wlać wodę i wymieszać. Masło rozpuścić w garnuszku i zostawić do ostudzenia(...)mniej więcej do połowy wysokości. Zostawić na 2 minuty, po czym włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25-30 minut, aż babeczki się przyrumienią. Frużelina jeżynowa: Jeżyny wrzucić do garnuszka, wlać wodę, dodać cukier i zagotować delikatnie mieszając. Wyłączyć palnik, do szklanki przelać nieco soku, lekko ostudzić, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, żeby
Passions hobbies life Lekki deser jogurtowy z owocami leśnymi 219
Lekki deser jogurtowy z owocami leśnymi 219tylko lekki, ale również zdrowy deser, w skład którego poza jogurtem wchodzą inne zdrowe składniki, tj. migdały, nasiona chia, miód, jeżyny i jagody. Z podanych niżej składników wychodzą dwie miseczki deseru lub trzy małe pucharki. SKŁADNIKI 360 g jogurtu typu greckiego 200 ml mleka 3 łyżeczki agaru 30 g migdałów bez skórki lub płatków migdałowych 1 łyżeczka nasion chia(...)łyżka miodu kilkanaście jeżyn i jagód 1 łyżka wody 2-3 łyżeczki syropu z agawy (jeżeli nie posiadacie, to można dosłodzić cukrem) WYKONANIE Migdały zmielić (np. w młynku do kawy). 130 ml mleka zagotować, zaś w reszcie wymieszać agar. Wyłączyć palnik i wlać do gorącego mleka rozpuszczony agar, dobrze wymieszać. Do miski wlać jogurt grecki, dodać sproszkowane migdały, nasiona chia
Passions hobbies life Kruchy placek gryczany 168
Kruchy placek gryczany 168Lekka gorycz mąki gryczanej doskonale uzupełniona słodyczą truskawek i cierpkością jeżyn - pyszna wersja tradycyjnego pleśniaka. Kruchy placek gryczany KRUCHY PLACEK GRYCZANY Blaszka 24x24 Na ciasto: 125 g mąki gryczanej 125 g mąki krupczatki 4 łyżeczki cukru pudru 125 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka(...)przełożenie: białka z 3 jaj 4 łyżeczki cukru pudru 1 słoik konfitury truskawkowej lub dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty) około 30 jeżyn garść płatków migdałowych opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej W misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy. Dodajemy żółtka, posiekaną margarynę, smalec i wyrabiamy
peggiwkuchni Zaćmienie umysłu. I mazurek porzeczkowo-jogurtowy 202
Zaćmienie umysłu. I mazurek porzeczkowo-jogurtowy 202dziś! Tym razem mam więc dla Was cudownie kruche ciasto wypełnione delikatnym, lekko serowym kremem z czarnej porzeczki. Kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się ze słodkimi bezami, a świeże jeżyny nie tylko dodają całości uroku, ale też świeżości. I tak, wiem, mazurek to trochę oszukany... Ale dobra wiadomość jest taka, że w ciągu roku można taki upiec, nazywając po prostu tartą(...)czarnych porzeczek ze słoika (lub 150 g porzeczek i 20 g cukru) 45 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: kilka bez jeżyny Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrze Kokosowy pudding chia. Dla zabieganych 223
Kokosowy pudding chia. Dla zabieganych 223można dolać odrobinę mleka i wymieszać) i niezbyt słodka. Mi zasmakowała bardzo. I na podwieczorek się nada, a nawet na zdrowy deser. Czego chcieć więcej...? Kokosowy pudding chia z jeżynami Składniki: (na 2 porcje) 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki nasion chia 2 łyżeczki miodu dodatkowo: chipsy kokosowe jeżyny Mleko kokosowe, miód i chia dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą, wstawić(...)lodówki. Następnego dnia przełożyć do szklanek, udekorować chipsami kokosowymi i jeżynami. Smacznego! Chia jeszcze się z pewnością u mnie pojawi, bo coraz bardziej lubię te maleńkie kuleczki. Może nawet w duecie z czerwonymi pomarańczami
Pożeraczka, czyli raz adobrze Torcik serowy z bitą śmietana i jeżynami 240
Torcik serowy z bitą śmietana i jeżynami 240łyżek cukru pudru zamiast 250 gr. Wierzch sernika posmarowałam 150 gr śmietany kremówki ubitej z 250 gr mascarpone i 3 łyżkami cukru pudru, a na to dałam solidną porcję jeżyn. Składniki na spód: 170 g pokruszonych ciastek maślanych 50 g masła, rozpuszczonego Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą(...)wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500 gr świeżych jeżyn Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, ubić do konsystencji gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłożyć na sernik, posypać jeżynami, podawać. Smacznego
moj przepis na Deser dyniowy z mascarpone, figami i jeżynami 228
Deser dyniowy z mascarpone, figami i jeżynami 228Deser z dynią w roli głównej, pyszny jesienny deser w energetyzującym pomarańczowym kolorze z ostatnimi jeżynami z ogrodu i figami. Ci którym dynia kojarzy się tylko z kremowa zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam - dynia i tu stanęła na wysokości zadania. Nie jest dietetyczny, bo dyni towarzyszy mascarpone i śmietana kremówka, ale ma dwie(...)przygotowania i po prostu pyszny. Składniki: 250 g mascarpone 150 g śmietany kremówki 250-300 g puree z dynii 2 łyżki amaretto 4 łyżki cukru lub ksylitolu figi i jeżyny Wykonanie: przygotować puree z dynii wg tego przepisu mascarpone ubić ze śmietaną kremówką mikserem. Dodać cukier, puree z dynii i amaretto, wymieszać ponownie deser ułożyć w pucharkach. Ozobić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Tarta jeżynowa 194
Tarta jeżynowa 194łyżki cukru - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 1 łyżeczka margaryny do posmarowania blachy - 2-3 łyżeczki kaszki mannej do posypania nadzienie: - 3-4 garście jeżyn (mogą być również malinki) - 2 jaja - 1 kubeczek jogurtu naturalnego - ok. 1/2 szklanki cukru Przygotowuję ciasto- szybko łączę ze sobą mąkę, masło, żółtka, proszek do pieczenia, cukier i wodę. Wkładam(...)lodówki na ok. 30 minut. Smaruję niewielką ilością margaryny formę do tarty, posypuję kaszką manną, wykładam ciasto. Podpiekam przez ok. 10 minut w ok. 170'C (termoobieg). Jeżyny wykładam na podpieczone ciasto. Jogurt miksuję z jajami i cukrem, polewam jeżyny. Zapiekam całość przez ok. 30 minut w 170'C. Tarta gotowa! Jest bardzo delikatna, wprost rozpływa się
Wielopokoleniowo Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym 171
Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym 171Maliny i jeżyny to idealna lekko kwaśna kompozycja ze słodkim puddingiem chia. Wszystko oczywiście zadziwiająco proste w wykonaniu i bardzo smaczne! :) Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) - pół łyżeczki(...)cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty :) - do wykonania musu: garść malin i jeżyn Przygotowanie: 1. Do dużej miski wlewamy mleczko kokosowe i mleko roślinne i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy syrop klonowy oraz cukier waniliowy oraz nasiona chia - wszystko dokładnie mieszamy. 2. Przygotowaną masę rozlewamy do miseczek/kubków/słoiczków i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Bananowe Pole