cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 4 jajka 1 budyń śmietankowy Warstwa owocowa 15 dag jeżyn 15 dag malin 2 galaretki owoce leśne Dr.Oetker Bita śmietana do dekoracji jeżyny do dekoracji motylki z czekolady mlecznej i białej Dr.Oetker Sposób przygotowania: Masa serowa(...)drzwiczkach. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, lekko tężejącą mieszamy z owocami. Wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do lodówki na parę godzin. Wierzch dekorujemy kleksami bitej śmietany, jeżynami i czekoladą. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonsposób owoce są niezwykle smaczne, my uwielbiamy je jako dodatek do gofrów czy deserów, zresztą gromadzenie zapasów leży w naturze człowieka. Smak poezja! Składniki: 3 kg dojrzałych jeżyn 1,5kg cukru 4 goździki 1/2 cytryny 1 szklanka wody 2 żelfixy 2:1 Dr.Oetker Sposób przygotowania: Wodę zagotować z cukrem aż powstanie syrop, włożyć czyte jeżyny doprowadzić do wrzenia, dodać(...)czas mieszając, rozlewać do czystych suchych słoiczków, okręcić w gruby koc, zostawić na noc okręcone, po czym wynieść do spiżarki. Rady: Można zrezygnować z żelfiksu ale wtedy należy jeżyny zagotować 3 razy w kilkugodzinnych odstępach i zdejmować wytwarzającą się na powierzchni pianę. To sposób na szybką domową konfiturę
Wanilia i KardamonPyszny sernik na lato z sezonowymi owocami jagodowymi, jeżyną i czerwoną porzeczką. Dodatek owoców możesz dowolnie modyfikować. Masa serowa jest idealna, owoce nie opadają na dno, a całość okolona chrupiącym kruchym ciastem. Sernik piecze się bardzo krótko, a przy tym nie rośnie, nie pęka i jest równy jak stół. Lepszej rekomendacji nie trzeba! Składniki na kruche ciasto: 225 g mąki(...)masła 2 łyżki ksylitolu/cukru 1 jajko Składniki na masę serową: 500 g sera 250 g macarpone 3/4 szklanki ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej 2 jajka dodatkowo: 1 szklanka jeżyn 1 szklanka czerwonej porzeczki Wykonanie: składniki na kruche ciasto: mąkę, masło i cukier umieścić w misie robota i zagnieść jednolitą kruszonkę, następnie dodać jajko i miksować, aż składniki połączą się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Korzystajmy ze świeżych owoców! Dzisiaj lody z jeżynami i porzeczkami. Lekko kwaskowate, takie jak lubię. Dodałam tylko trzy łyżki ksylitolu, więc sprawdźcie przed wstawieniem do lodówki, czy masa jest wystarczająco słodka. Najlepiej takie lody podać posypane owocami - niestety u mnie nic nie zostało - więc jedliśmy bez dodatków. Ale i takie były bardzo smaczne. Składniki 450 g jeżyn(...)kremówki ( dałam 30%) 100 ml mleka 3.2% 3 łyżki ksylitolu lub cukru Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Jeżyny i porzeczki opłukać, zmiksować, przetrzeć przez sitko. Mus jeżynowy i porzeczkowy wymieszać ze śmietanką, mlekiem i ksylitolem. Masę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej
Stare Garyciasto, które je z przyjemnością, nie mogłam zrobić nic innego. Cóż więc trudnego zrobić bezy? Gorzej było z wymyśleniem dodatków. Padło na budyń herbatnikowy, sos Custard oraz sos z jeżyn i soku cytryny. Smaki świetnie się ze sobą komponują, a kwasek owoców idealnie łagodzi słodycz bezy i sosu Custard. Radzę powtarzać ten przepis TYLKO podczas wyjątkowych okazji! :) Składniki na bezę(...)przekładamy Custard z powrotem do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż zgęstnieje. Przelewamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na sos jeżynowy: - 100-150g jeżyn - sok z 1/3 cytryny - szczypta skórki z cytryny Jeżyny umieszczamy w małym rondelku i podgrzewamy, aż puszczą sok. Następnie rozdrabniamy je (nie całkowicie) za pomocą blendera. Studzimy. Na pierwszą ostudzoną
Be Fit Be Strongserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Uwielbiam jeżyny w każdym koktajlu i deserze, są lekko kwaśne, intensywne w smaku i jednocześnie słodkie. Zmieszane ze słodkim mango tworzą wspaniały duet koktajlowy. Składniki: 150g jeżyn (waga mrożonych) 200g jogurtu naturalnego(...)dojrzałe mango Jeżyny wkładamy do kielicha blendera , czekamy aż osiągną temperaturę pokojową. Dodajemy jogurt, obrane mango i miksujemy przez minutę. Dzięki temu, że mango jest dojrzałe koktajl jest idealnie słodki i nie wymaga żadnego dodatku w postaci cukru czy miodu
Gotowanie i blogowaniedrożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego 90 ml wody 1 łyżka syropu daktylowego 2 łyżki masła 120 g mąki ryżowej dodatkowo masło do wysmarowania foremek Na frużelinę jeżynową 130 g jeżyn 50 ml wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Babeczki: Do miseczki dodać drożdże, cukier, wlać wodę i wymieszać. Masło rozpuścić w garnuszku i zostawić do ostudzenia(...)mniej więcej do połowy wysokości. Zostawić na 2 minuty, po czym włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25-30 minut, aż babeczki się przyrumienią. Frużelina jeżynowa: Jeżyny wrzucić do garnuszka, wlać wodę, dodać cukier i zagotować delikatnie mieszając. Wyłączyć palnik, do szklanki przelać nieco soku, lekko ostudzić, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, żeby
Passions hobbies lifetylko lekki, ale również zdrowy deser, w skład którego poza jogurtem wchodzą inne zdrowe składniki, tj. migdały, nasiona chia, miód, jeżyny i jagody. Z podanych niżej składników wychodzą dwie miseczki deseru lub trzy małe pucharki. SKŁADNIKI 360 g jogurtu typu greckiego 200 ml mleka 3 łyżeczki agaru 30 g migdałów bez skórki lub płatków migdałowych 1 łyżeczka nasion chia(...)łyżka miodu kilkanaście jeżyn i jagód 1 łyżka wody 2-3 łyżeczki syropu z agawy (jeżeli nie posiadacie, to można dosłodzić cukrem) WYKONANIE Migdały zmielić (np. w młynku do kawy). 130 ml mleka zagotować, zaś w reszcie wymieszać agar. Wyłączyć palnik i wlać do gorącego mleka rozpuszczony agar, dobrze wymieszać. Do miski wlać jogurt grecki, dodać sproszkowane migdały, nasiona chia
Passions hobbies lifeLekka gorycz mąki gryczanej doskonale uzupełniona słodyczą truskawek i cierpkością jeżyn - pyszna wersja tradycyjnego pleśniaka. Kruchy placek gryczany KRUCHY PLACEK GRYCZANY Blaszka 24x24 Na ciasto: 125 g mąki gryczanej 125 g mąki krupczatki 4 łyżeczki cukru pudru 125 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka(...)przełożenie: białka z 3 jaj 4 łyżeczki cukru pudru 1 słoik konfitury truskawkowej lub dżemu truskawkowego (najlepiej domowej roboty) około 30 jeżyn garść płatków migdałowych opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej W misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy. Dodajemy żółtka, posiekaną margarynę, smalec i wyrabiamy
peggiwkuchnidziś! Tym razem mam więc dla Was cudownie kruche ciasto wypełnione delikatnym, lekko serowym kremem z czarnej porzeczki. Kwaskowe nadzienie świetnie komponuje się ze słodkimi bezami, a świeże jeżyny nie tylko dodają całości uroku, ale też świeżości. I tak, wiem, mazurek to trochę oszukany... Ale dobra wiadomość jest taka, że w ciągu roku można taki upiec, nazywając po prostu tartą(...)czarnych porzeczek ze słoika (lub 150 g porzeczek i 20 g cukru) 45 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: kilka bez jeżyny Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna dolać odrobinę mleka i wymieszać) i niezbyt słodka. Mi zasmakowała bardzo. I na podwieczorek się nada, a nawet na zdrowy deser. Czego chcieć więcej...? Kokosowy pudding chia z jeżynami Składniki: (na 2 porcje) 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki nasion chia 2 łyżeczki miodu dodatkowo: chipsy kokosowe jeżyny Mleko kokosowe, miód i chia dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą, wstawić(...)lodówki. Następnego dnia przełożyć do szklanek, udekorować chipsami kokosowymi i jeżynami. Smacznego! Chia jeszcze się z pewnością u mnie pojawi, bo coraz bardziej lubię te maleńkie kuleczki. Może nawet w duecie z czerwonymi pomarańczami
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżek cukru pudru zamiast 250 gr. Wierzch sernika posmarowałam 150 gr śmietany kremówki ubitej z 250 gr mascarpone i 3 łyżkami cukru pudru, a na to dałam solidną porcję jeżyn. Składniki na spód: 170 g pokruszonych ciastek maślanych 50 g masła, rozpuszczonego Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą(...)wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500 gr świeżych jeżyn Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, ubić do konsystencji gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłożyć na sernik, posypać jeżynami, podawać. Smacznego
moj przepis naDeser z dynią w roli głównej, pyszny jesienny deser w energetyzującym pomarańczowym kolorze z ostatnimi jeżynami z ogrodu i figami. Ci którym dynia kojarzy się tylko z kremowa zupą i słodko-kwaśną dynią w occie pewnie się zdziwią, jednak zapewniam - dynia i tu stanęła na wysokości zadania. Nie jest dietetyczny, bo dyni towarzyszy mascarpone i śmietana kremówka, ale ma dwie(...)przygotowania i po prostu pyszny. Składniki: 250 g mascarpone 150 g śmietany kremówki 250-300 g puree z dynii 2 łyżki amaretto 4 łyżki cukru lub ksylitolu figi i jeżyny Wykonanie: przygotować puree z dynii wg tego przepisu mascarpone ubić ze śmietaną kremówką mikserem. Dodać cukier, puree z dynii i amaretto, wymieszać ponownie deser ułożyć w pucharkach. Ozobić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki cukru - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ok. 1 łyżeczka margaryny do posmarowania blachy - 2-3 łyżeczki kaszki mannej do posypania nadzienie: - 3-4 garście jeżyn (mogą być również malinki) - 2 jaja - 1 kubeczek jogurtu naturalnego - ok. 1/2 szklanki cukru Przygotowuję ciasto- szybko łączę ze sobą mąkę, masło, żółtka, proszek do pieczenia, cukier i wodę. Wkładam(...)lodówki na ok. 30 minut. Smaruję niewielką ilością margaryny formę do tarty, posypuję kaszką manną, wykładam ciasto. Podpiekam przez ok. 10 minut w ok. 170'C (termoobieg). Jeżyny wykładam na podpieczone ciasto. Jogurt miksuję z jajami i cukrem, polewam jeżyny. Zapiekam całość przez ok. 30 minut w 170'C. Tarta gotowa! Jest bardzo delikatna, wprost rozpływa się
WielopokoleniowoMaliny i jeżyny to idealna lekko kwaśna kompozycja ze słodkim puddingiem chia. Wszystko oczywiście zadziwiająco proste w wykonaniu i bardzo smaczne! :) Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) - pół łyżeczki(...)cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty :) - do wykonania musu: garść malin i jeżyn Przygotowanie: 1. Do dużej miski wlewamy mleczko kokosowe i mleko roślinne i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy syrop klonowy oraz cukier waniliowy oraz nasiona chia - wszystko dokładnie mieszamy. 2. Przygotowaną masę rozlewamy do miseczek/kubków/słoiczków i wkładamy do lodówki na kilka godzin
Bananowe Pole