jezyny - 1510 przepisów (strona:34/101)

Tarletki z kremem jeżynowym 180

proszku do pieczenia 100 g cukru pudru Składniki na krem: 500 ml śmietanki 30 % 1 śmietana śnieżka w proszku 3 - 4 łyżki cukru pudru 300 g owoców ( u mnie jeżyny) Dodatkowo: Owoce do przybrania według uznania. Ja dałam kiwi, figi, jeżyny, morele i winogrono. Sposób wykonania Masło pokroić i połaćzyć z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami i cukrem pudrem. Zagnieść

Na słodko lub wytrawnie
Rolada malinowo - jeżynowa 173

ściereczką i pozostawić do czasu aż wystygnie. Składniki na krem jeżynowy: 250 g serka mascarpone 50 ml śmietany 18 % 2 łyżki cukru pudru 30 dag świeżych lub mrożonych jeżyn ( wcześniej muszą być rozmrożone) Sposób wykonania kremu: Jeżyny rozgnieść widelcem lub za pomocą blendera. Dodać Serek mascarpone, śmietanę, i cukier i wszystko dokładnie zmiksować. Z wystudzonego, zrolowanego biszkopta zdjąć delikatnie

Na słodko lub wytrawnie
Babeczki z mascarpone, jeżynami, malinami... 162

Skąd wziąć jeżyny w mieście? Kiedyś nie miałam z tym kłopotu, jeżyny rosły 200 m od mojego domu.Obok obecnego nie rosną... a nawet gdyby rosły to raczej bym ich nie zjadła ;)Całą rodziną wyruszyliśmy więc na targowisko w poszukiwaniu tych cudownych, trochę dzikich owoców. Były tylko na jednym stoisku. Czytaj więcej

bistro mama
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 346

dostałyśmy od niego trochę słodkości i liczymy na odrobinę śniegu w te szare, brzydkie dni. Teraz zapraszamy Was do naszego małego lata - lekki bezowy tort z owocami porzeczkami, jeżynami, malinami doskonale potrafi przywołać letnie wspomnienia. Spód z brownie idealnie poprawi chłodny, zimowy nastrój. Chociaż użyte owoce były mrożone i tak idealnie spełniły swoją rolę. Tort jest łatwy w przygotowaniu(...)wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowook. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny)płatki ciemnej czekoladySkładanie tortuSpodem będzie brownie. Na brownie wykładamy malinowy krem oraz trochę owoców i posypujemy płatkami czekolady. Na tym układamy blat bezowy i smarujemy go delikatnie kremem

Symfonia Smaków
Mission impossible, czyli tort podróżny 155

wanilii będzie idealny.Co dalej...? Trzeba przecież dodać jakąś wyraźną smakową nutę. W końcu pomyślałam, że przygotuję warstwę malinową. W sklepie jednak malin nie mieli... Zamiast tego nabyłam mrożoną mieszankę jeżyn, jagód i żurawiny, i przygotowałam mus, oczywiście usztywniony żelatyną. Sprawdził się na medal - ciasto było idealnie słodkie, nie nudne. Pycha!Pozostała rzecz najważniejsza - co zrobić, żeby całość przetransportować bez uszczerbku(...)niestety...Tort z kremem i musem owocowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek375 g cukru230 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanejmus owocowy:600 g mrożonej mieszanki jeżyn, jagód i żurawiny75 g cukruskórka otarta z 1 cytryny150 ml soku z czarnych porzeczek4 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wodykrem:300 ml śmietany kremówki (38%)200 g serka kremowego4 łyżeczki cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owoce w cukrze 224

tego wytwarza się pyszny sok, z którego można zrobić galaretkę, lemoniadę lub jesienią dodawać zamiast cukru do herbaty. Same plusy!Poza porzeczkami można tak przygotować wiśnie, jagody, maliny i jeżyny. I być może agrest, ale tego jeszcze nie próbowałam. Truskawki robią się miękkie i ciapowate (maliny trochę też, ale za to ten sok - bajka) i takie mi nie odpowiadają. Wolę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada bezowa z mascarpone 425

środku i chrupiąca na brzegach. Idealnie pasuje do niej lekka bita śmietana z dodatkiem mascarpone. Rolada smakuje tak delikatnie, jak wygląda. A całości dopełniają owoce – ja użyłam świeżych jeżyn, ale super sprawdzą się maliny, jagody, porzeczki czy wiśnie (do słodkiej bezy będą najlepiej pasowały lekko kwaskowe owoce lub dżemy). Rolada bezowa: 6 białek jaj w temperaturze pokojowej(...)drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu szczypta soli Masa: 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% (1 szklanka) 1 łyżka cukru pudru mały koszyczek świeżych jeżyn, malin, jagód itp. skórka otarta z niewoskowanej cytryny Piekarnik nagrzewamy do 170°C z opcją termoobiegu (jeśli nie mamy to 180°C). Dużą blachę (u mnie

Poezja smaku
84. Twaróg, ciastka, bazylia, maliny, czyli bazyliowo- miodowy sernik na ciasteczkowym spodzie. 179

miodu naturalnego lipowego (można dodać więcej wedle uznania, u nas nie był barrdzo słodki) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej kilka łyżek dżemu malinowego (u nas domowy) kilka łyżek dżemu z jeżyn (domowy) Taki "goły" też jest ładny- równy jak stół, lekko zarumieniony. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciasteczkowym spodem. Wysypujemy przygotowany spód do formy i ugniatamy łyżką - tak jest(...)stopniach. Po upieczeniu studzimy chwilę w otwartym piekarniku i wyjmujemy (po chwili spokojnie można wyjąć go z formy - szybciej wystygnie). Po ostygnięciu dekorujemy wierzch sernika dżemem z jeżyn i listkami świeżej bazylii. Smacznego!  Nam zostało trochę masy serowej, więc zrobiłyśmy kilka mini- serniczków w formach i papilotkach do muffinek

Symfonia Smaków
Konfitura jeżynowa. 157

Składniki : 1 kg jeżyn 1 kg cukru żelującego 1 cytryna Sposób wykonania :   J eżyny oczyść, opłucz, wsyp do rondla, wymieszaj z cukrem żelującym, zostaw na noc. Następnego dnia cytrynę umyj, sparz wrzątkiem, skórkę cienko obierz, pokrój na kawałki, dodaj do jeżyn.  Rondel z owocami i skórką postaw na ogniu, zagotuj. Pamiętaj, aby zamieszać od czasu do czasu drewnianą

Przepisy i porady kulinarne
Domowy kisiel jeżynowy 115

Jeżyny wyglądają bosko i są super zdrowe. Jednak bardzo często nie kupujemy ich, ponieważ są dość kwaśne. Ja mam jeżyny w przydomowym ogrodzie i jednym z najlepszych sposobów na przełamanie kwaśnego smaku, jest.. domowy kisiel

AniaGotuje.pl
Jesienna sałatka dobrze przyprawiona godna mistrza 177

Produkty potrzebne: polędwiczka wieprzowa - 300 gr burak- 80 gram dynia( obrana)- 80 gram rukola- 300 gr owoce leśne( malina, jeżyna, czarna porzeczka, czerwona porzeczka)- 200 gr musztarda(dijon)- 2 łyżeczki miód- 2 łyżeczki ser kozi- 200 gr oliwa z oliwek - 50 ml ząbek czosnku migdały- 30 gram sól himalajska- 1 łyżeczka pieprz kolorowy i rózowy- po pół łyżeczki papryczka chili(...)rozmarynu, tymianku, imbiru, soli (by mięso puściło soki), pieprzu różowego i papryczki chili (możemy zawakować, jeżeli mamy wakowarkę). Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Z mieszanki owoców leśnych wyjmujemy jeżyny i czarną porzeczkę (jeżeli chcemy). Owoce blendujemy dodając musztardę i miód, następnie wsadzamy do lodówki na 1,5 godziny Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i skrapiamy nasze warzywa oliwą. Wkładamy

pichciszto
Ciasto z jeżynami i jagodami 165

Jeżyny to owoce kończącego się lata i zaczynającej jesieni.  Są niezwykle wartościowe, zdrowe i niewątpliwie pyszne! To bardzo dobre ciasto na domowe imprezy. Składniki na blaszkę ok. 30 x 25 cm: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki margaryny "Kasia" - do wysmarowania blaszki 500 ml śmietanki kremówki(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 4 łyżki gorącej wody 300 g jeżyn mrożonych 3/4 szklanki jagód (lub borówek amerykańskich) 2 opakowania galaretki czerwonej (u mnie poziomkowa) Przygotowanie: Owoce rozmrażamy. Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę - dodajemy po 1 żółtku i miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao - dodajemy partiami do miski z ubitą masą (miksując

Alutka-Gotuje
Gryczanki - zdrowa przekąska 135

drożdżówkę, a gryczanki świetnie to zastępują i w dodatku mają przyjemny skład (na pierwszym miejscu kiełkowana kasza gryczana, daktyle, rodzynki, kiełkowany słonecznik oraz kasza jaglana, polskie owoce aronii, czarne jeżyny, żurawina, kiełkowane siemię lniane, szałwia hiszpańska oraz kiełkowany aramantus - skład gryczanek o smaku owoców leśnych). Sami przyznacie, że brzmi bardzo dobrze? :) Jest to produkt całkowicie naturalny, bez sztucznych barwników(...)ułożyć część brzoskwiń, jogurt naturalny, mus malinowy, część gryczanek, słonecznik i resztę wg uznania. Pyszne, zdrowe, syte śniadanko gotowe! :) Brzoskwinię można zastąpić innymi owocami, np. borówkami, jagodami, malinami, jeżynami, itp. Smacznego

Trufelkowo
Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami – mini torcik 382

ziemniaczanej Mus jagodowy: 170 g jagód lub borówek (lub mieszanki jagód i borówek) 1 łyżeczka żelatyny Nadzienie i dekoracja tortu: 200 g borówek 300 g truskawek (można wymieszać z jeżynami) 320 g śmietanki 36% 50 g cukru 40-50 g płatków migdałowych Przygotowanie biszkoptu na tort śmietankowy: Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy z odpinaną(...)borówek. Przykryć warstwą śmietany (ok. 1/3). Położyć drugi blat. Delikatnie docisnąć. Rozsmarować resztę musu (może zostać 2-3 łyżki, które zjedzmy np. z lodami). Wyłożyć truskawki, borówki oraz jeżyny. Przykryć warstwą śmietany (ok. 1/3). Położyć ostatni blat, delikatnie docisnąć. Rozsmarować resztę bitej śmietany, pozostawiając trochę śmietany na wygładzenie boków. Następnie wygładzić boki. Udekorować wierzch i boki płatkami migdałów. Tort śmietankowy

Moja Delicja
DESER DO MOKKI POPOŁUDNIOWEJ 203

Prosty deser do popołudniowej kawy , z przepysznym musem jeżynowym , skropiony  chlustem alkoholu i z lodami malinowymi. pojemnik jeżyn miód lody malinowe bita śmietana kakao lub wiórki czekoladowe koniak dla smaku *********************************  Jeżyny włożyć do malakserze ,kilka zostawić do przystrojenia , dodać odrobinę miodu i koniaku,wszystko razem zmiksować na gładki mus. Ubić kremówkę z łyżeczką cukru pudru.Lody wyjąć z zamrażalnika

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki