jezyny - 1510 przepisów (strona:35/101)

Proteinowy, jagodowy tort serowy (bez glutenu, cukru białego) 223

był planowanym dziełem na bloga, ale jednak efekt końcowy jest nawet uroczy 😍  W ten o to sposób powstał torciko-sernik jagodowy a żeby było śmieszniej udekorowany jest jeżynami 😉     Składniki (śr: 18 cm): Proteinowy, kakaowy biszkopt (śr: ok 15 cm) -4 duże jajka -5-6 łyżek gorzkiego kakao -2 miarki odżywki białkowej (u nas naturalna) -4 łyżki ksylitolu(...)jogurtu naturalnego (duży kubek) -6 łyżek jagód (my użyłyśmy mrożonych) -ksylitol (indywidualne preferencje) -1-2 miarki odżywki białkowej (można pominąć) -6 łyżeczek żelatyny + ½ szkl. wody Dodatkowo -garść jeżyn i liści do ozdoby :P  PROTEINOWY, KAKAOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować

Candy Pandas
Najlepsze przepisy kulinarne sierpnia [TOP 5] 181

chili i sałatki z ogórków. Czyli wszystko to, co latem możemy zebrać z ogródka, bądź kupić na targu i przetworzyć, by wykorzystać zimą. 1. Przepis na wino z jeżyn Niekwestionowany lider na naszym blogu. Nie dziwimy się. Jeżeli macie tylko możliwość zebrać wystarczająco jeżyn – polecamy taki trunek. 2. Klasyczna sałatka z ogórków To tylko potwierdzenie, że klasyka zawsze jest

Jakugotujesz.pl
Sernik z jeżynami 229

Składniki: 500 g serka naturalnego 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie biszkoptów bezcukrowych Mamut 1 galaretka jeżyny Przygotowanie: Galaretkę … Czytaj dalej Sernik z jeżynami

czarrna od kuchni
Konfitura jeżynowa 239

Składniki: 2 kg jeżyn 3 szklanki cukru Przygotowanie: Jeżyny zasypujemy cukrem i gotujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja gotuję owoce najpierw przez około pół godziny, na następnie jeszcze 3-4 … Czytaj dalej Konfitura jeżynowa

czarrna od kuchni
Konfitura z owoców leśnych. 128

warto zrobić jej chociaż parę słoiczków. W zimie będzie nam przypominać zapach lata.  Składniki : 0,5 l leśnych borówek 0,5 l leśnych poziomek 0,5 l leśnych jeżyn 45 dkg cukru Sposób wykonania :   O woce dokładnie opłucz, osącz na sitku z nadmiaru wody, wsyp do rondla ( najlepiej z grubym dnem ), wsyp cukier, wymieszaj. Rondel nakryj czystą ściereczką(...)drewnianą łyżką lub potrząsając rondlem. Gorącą konfiturą przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut. przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.   R ada : Zamiast leśnych jeżyn i poziomek  możesz użyć tych z ogrodu

Przepisy i porady kulinarne
Jagodowa manna 181

minut. Owoce sezonowe takie jak mamy. Moje wersja bez cukru z miodem i dodatkiem ciastek. 2 szklanki mleka 3.2 % 5 łyżek kaszki manny 1 szklanka jagód 10 malin 7 jeżyn mięta ciasteczka kruche W garnku zagotowuję mleko, i wsypuję stopniowo kaszkę mannę cały czas mieszając. Można dodać cukier, ja nie dodałam. Jak zgęstnieje zdejmuje  z ognia. Jagody dokładnie płuczę(...)miseczek wykładam połowę kaszki, dodaję jagody i wylewam pozostałą kaszkę. Odstawiam do przestygnięcia. Łyżkę jagód miksuję na sos. Kaszkę wyjmuję z miseczek, dekoruję malinami, jeżynami, jagodami i ciasteczkami, polewam sosem

wesoła kuchnia
Tort śmietankowo - śliwkowy 206

przesiany cukier puder i sok z cytryny. Nasączenie tortu: sok wyciśnięty z 2 cytryn pół szklanki wody Wymieszać. Ponadto: 1 słoik powideł śliwkowych - użyłam firmy Jamar świeże borówki lub jeżyny do dekoracji małe beziki - można przygotować z 2 dużych białek, szczypty soli i 120 g drobnego cukru bądź wykorzystać kupne bezy Wykonanie: Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć częścią(...)taką samą ilość kremu śmietankowego jak na blat pierwszy. Przykryć ostatnim biszkoptowym blatem, nasączyć. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem śmietankowym. Przykleić beziki. Wierzch udekorować świeżymi borówkami lub jeżynami.   Przechowywać w lodówce. Smacznego:) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Konfiturę jeżynową zastąpiłam powidłami śliwkowymi Jamar

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka makaronowo migdałowa 128

zapiekanek. 1 szklanka migdałów 3 szklanki wody 200 g makaronu świdry Lubella 2 łyżki budyniu waniliowego 4 łyżki cukru trzcinowego 100 g borówek 100 g malin 300 g jeżyn 2 łyżki migdałów obranych mięta  Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Zdejmuję z nich skórkę i zalewam je dwoma szklankami wody mineralnej, odstawiam na noc. Na drugi(...)mieszam. Makaron gotuję aldente mieszam z masą migdałową i wykładam do naczynia do zapiekania. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut góra dól 200 g jeżyn przekładam do rondelka, dodaję dwie łyżki cukru i gotuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Przecieram go przez sitko, bo nie lubię pestek. Po wyjęciu z piekarnika wylewam

wesoła kuchnia
Omlet na słodko z owocami 147

umyć i osuszyć. Część truskawek przekroić na pół. Pozostałe zostawić całe. Smażenie – na patelnię położyć masło, zostawić trochę na później. Jak masło się roztopi rozłożyć część truskawek i jeżyn na dno patelni. Następnie wlać masę jajeczną. Smażyć na średnim ogniu około 2 minut. Podczas smażenia lekko potrząsnąć patelnią i lekko podważyć boki omleta. Jak już widać u góry(...)dodać sól, założyć motylek, ubijać czas 2 minuty, obroty 3,5 dodać żółtka, cukier ubijać 10 sek obroty 1 roztopić masło na patelni na patelni rozłożyć truskawki i jeżyny wylać masę jajeczną na patelnię jak smażyć dalej patrz wyżej

Kuchnia Pokoleń
Konfitura jeżynowa z laską wanlii. 100

Składniki : 1 kg jeżyn 1/2 kg cukru 1 laska wanilii 1 limonka Sposób wykonania :   J eżyny przebierz, opłucz na sitku lub durszlaku, wsyp do rondla. Wanilię przetnij wzdłuż, pokrój na mniejsze kawałki. Limonkę dokładnie umyj szczoteczką , sparz wrzątkiem, skórkę otrzyj na tarce, wyciśnij sok. Rondel z jeżynami ( możesz je lekko rozgnieść ) postaw na małym ogniu, wrzuć do owoców wanilię

Przepisy i porady kulinarne
SAŁATKA Z NIESPODZIANKĄ 201

deser. 1 pęczek liści botwinki 0.5 avokado 2 pomidory malinowe 2-3 duże świeże pieczarki  1 cebula czerwona 3-4 duże plastry salcesonu w galaretce 2 garście Jeżyn 1 zielony ogórek Koperek Natka pietruszki Szczypiorek sól i pieprz Ocet balsamiczny **********************************  Liście botwinki opłukać , wysuszyć , pokroić drobno wraz z łodyżkami.Avokado obrać i pokroić w kostkę.Salceson pokroić(...)paseczki.Cebulę obrać i posiekać w piórka.Pieczarki umyć i pokroić i pokroić w plasterki.Pomidory pokroić w kostkę.Jeżyny opłukać.Ogórek umyć ,osuszyć i wraz ze skórką pokroić w kostkę.Natkę pietruszki , koperek i szczypiorek drobno posiekać.Wszystkie składniki włożyć do miski , posolić ,popieprzyć , wymieszać.Salatkę wyłożyć na duży , płaski talerz , skropić octem balsamicznym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto z jagodami 181

Upiekłam w tym tygodniu dwa ciasta z jagodami. Zdecydowanym faworytem pozostaje ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej. Przepis podawałam dwa lata temu TUTAJ. Ciasto jest pyszne nie tylko z jeżynami. Można upiec je z borówką, malinami lub truskawkami. Fajnie nadaje się na przyjęcie gości w ogrodzie. Gorąco polecam. A jeśli macie chęć na zwykłe, domowe ciasto do filiżanki herbaty

dolcevitainmykitchen
Quinoa z tahini, jeżynami i liofilizowanym ananasem 150

coś pysznego, a nie chce się Wam siedzieć długo w kuchni ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 3-4 łyżki pasty tahini pół łyżki płynnego miodu 2 gaście jeżyn 1 garść liofilizowanego ananasa świeża mięta i jadalne kwiaty do ozdoby Wykonanie: Ugotowaną quinoę mieszamy z miodem i tahini, wykładamy ją na małe miseczki, dodajemy jeżyny i kawałki liofilizowanego ananasa

Quinoa Raz!
Sernik jeżynowy z mascarpone z galaretką owocową 162

serowy, z mascarpone – jeżynowy 🍇, galaretką ozdobiony, owocami orzeźwiony. To letnia ☼ 😎 kompozycja smakowa, delikatna, wyjątkowa 😊. Składniki na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm: 250 g serka mascarpone, 150 g jeżyn leśnych, 50 g cukru pudru, 150 g jogurtu naturalnego, 80 g ciastek zbożowych z owocami, 6 listków żelatyny na 500 ml płynu (lub w proszku), galaretka winogronowa lub cytrynowa, oraz(...)wykładamy je na dno tortownicy. Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie (wg inf. na opakowaniu). Odsączone listki, rozpuszczamy podgrzewając w rondelku, następnie mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody. Jeżyny rozdrabniamy za pomocą robota z dodatkiem cukru i żelatyny. Dodajemy serek mascarpone, jogurt naturalny i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastkami. Schładzamy do zastygnięcia

Moniki Smakołyki
Zawijaki wygnanowskie czyli drożdżowe bułeczki z owocami Niedzielne Śniadanie odc.104 185

Pomyślałam, że to świetna deserowa propozycja na niedzielnego grilla ze znajomymi.  Trochę na szybko, z ostatnimi jeżynami zebranymi w zeszłym roku u przyjaciółki na działce,  i z przygodami, nie dziwcie się więc lekkiemu zakalcowi na zdjęciach...  Przepis wypatrzyłam w magazynie KUCHNIA nr.07/2017.  Bułki okazały się łatwe w przygotowaniu, delikatne, niezbyt słodkie, bardzo smaczne!  Pamiętajcie jednak(...)rosły... :P Zawijaki wygnanowskie 30 g świeżych drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 500 g mąki pszennej łyżeczka soli 3 jajka 300 g umytych owoców (wiśni, jagód, jeżyn, mogą być również mrożone ale wówczas wydłuża się czas pieczenia) Z drożdży, 60 ml ciepłego mleka, łyżki cukru i 2 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Przykrywamy go i odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry