Zastanawiacie się co można przygotować z jeżyn? ;-)) Polecam gorąco przepis na iście czekoladową tartę z jeżynami, to coś tak pysznego, że ciężko będzie się Wam oderwać od stołu ;-))) PRZEPIS TUTAJ
SMYKWKUCHNIJagody, maliny, jeżyny, poziomki czyli owoce leśne zainspirowały mnie do stworzenia zestawienia z 11 przepisami . Smaczne, mają mało kalorii, a ich zbieranie to przyjemność. Sprawdzą się w sałatkach, lodach, koktajlach, a gofry z bitą śmietaną i maliny to obowiązkowy deser, który jeszcze tego lata koniecznie musicie przygotować. O koktajlach piszę bardzo często, a jeżynowy z płatkami owsianymi(...)owocowych i nie tylko leśnych inspiracji znajdziecie w kategorii owoce Gofry z malinami i bitą śmietaną Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl z jeżyn na maślance Makaron z serem twarogowym Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Truskawkowe semifreddo z jagodami
Moja smaczna kuchniażelatyny + 30 ml wody, sok z cytryny do smaku, 30 g cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego owoce: 300 g świeżych truskawek (mogą być maliny), 150 g borówek lub jeżyn, listki mięty Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać(...)kolegami, trenując zwycięskich reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”. Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa „wysyp” polskich owoców (maliny, jeżyny, truskawki, borówki....), wszystkie desery były z owocami w roli głównej a spotkanie odbyło się pod hasłem „Słodko, ale zdrowo”. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na zespoły, a każdy zespół przygotował
królestwo garówKruche ciasto z malinami i jeżynami w waniliowym kremie. Idelana na podwieczorek dla małego alergika - bez jajek i krowiego mleka. Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 125 g schłodzonej margaryny, pokrojonej w kostki 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki zimnej wody Krem: 250 ml mleka sojowego waniliowego 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)margaryny Owoce: owoce leśne - maliny i jeżyny w dowolnej ilości ;) W misce połączyć suche składniki. Stopniowo dodawać wodę, zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę na tartę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec
Atlas SmakówSkładniki: (na 2 male słoiczki ) 1 kg świeżych jeżyn 150 g cukru 10 listków suszonej mięty 2 łyżki soku z cytryny Jeżyny delikatnie płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na dno. Suszone listki mięty zawijamy w gazę i wkładamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem. Zagotowujemy i zostawiamy
Atlas Smakówmargaryny - 1 szklanka cukru - 1 proszek do pieczenia - 5 żółtek budyń - 3 łyżki śmietany - 3 budynie malinowe - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru ponadto - 1 szklanka malin - 1 szklanka jeżyn - cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania 1. ciasto - Z podanych składnik zagnieść ciasto podzielić na dwie części Jedną część rozwałkować wyłożyć ma posmarowaną blachę(...)niej budynie Resztę mleka zagotować z cukrem jak się zacznie gotować mleko wlać rozmieszany budyń mieszać aż powstanie gęsta masa 3. - Na wyłożone ciasto wsypać maliny i jeżyny Na owoce wlać gorący budyń Rozwałkować drugą część ciasta dać na budyń piec ok 40 - 45 minut 180 stopni - Zimne ciasto posypać obficie cukrem pudrem
W królestwie smaków Beatywłączenie na chwilę piekarnika. I tego dnia własnie tak było. Świetnie się złożyło, bo w lodówce miałam porzeczki, agrest i wiśnie z działki. Z zamrażarki wyciągnęłam jeszcze jagody, jeżyny, maliny i kilka truskawek.Upiekłam sobie takie śniadanie. Kurcze, nigdy nie jadam porzeczek na surowo, tak prosto z miski, a to było takie smaczne i co mnie zdziwiło najbardziej, bardzo syte(...)było ciepłe, ale i po ostygnięciu smakowało świetnie. Oczywiście możecie zapiec inne owoce, które lubicie. Źródło: Kwestia Smaku Składniki: 300 g owoców (u mnie to były truskawki, jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, czerwona i czarna porzeczka, agrest czerwony i biały) 4 łyżki syropu klonowego (możecie użyć miodu) 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki oleju
Blondynka GotujeSzybki i bardzo smaczny deser z wykorzystaniem jeżyn. Baza z ciastek owsianych, masa z serka waniliowego i bananów oraz wykończenie z jeżyn dają orzeźwiające i sycące połączenie. W upalne dni deser można przed podaniem mocno schłodzić - smakuje wtedy jeszcze lepiej
Milion Smakówjajka 150 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka rumu Mus owocowy: 150 g malin świeżych lub mrożonych 80 g jeżyn mogą być mrożone 3 łyżki cukru Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy pokrojone na kawałki masło, dodajemy startą skórkę z cytryny,wbijamy(...)cytryny i rumem.tak przygotowany sernik wlewamy na dno kruchego ciasta,wygładzamy łyżką,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*c i pieczemy około 50 minut. 3. Mus: Maliny łączymy z jeżynami podgrzewamy w rondelku z cukrem mieszamy do rozpuszczenia i gotujemy około 5-7 minut aż owoce się rozpadną, studzimy.Gotowym zimnym musem,polewamy upieczony i wystudzony sernik
Wanilia i Kardamonkremowej 30% 3 łyżki żelatyny spożywczej 15 ml likieru miętowego 2 limonki odrobina zielonego barwnika w żelu Dodatkowo: 1 granat Sos owocowy: 15 dag malin 10 dag jagód lub jeżyn 1 łyżka cukru 100 ml wody Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy w malakserze łączymy z musli, wlewamy roztopione w mikrofalówce masło, mieszamy,foremkę o wym 27/14 cm wykładamy folią spożywczą,rozprowadzamy(...)odrobinę zielonego barwnika, miksujemy na gładką masę, dodajemy obranego granata-połowę mieszamy wylewamy na ciasteczkowy spód. Resztą owocu posypujemy wierzch sernika. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Sos: Jeżyny lub jagody i maliny podlewamy wodą dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut, po tym czasie sos przecieramy przez sito. Przed podaniem polewamy sosem stężony sernik
Wanilia i KardamonBardzo prosta w wykonaniu. Owoce, ułożone na tarcie mogą być dowolne, wg uznania. Ja użyłam jeżyn. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła 5 dag margaryny palmy 10 dag cukru pudru 5 ugotowane żółtka Składniki na nadzienie: 40 dag czarnych jeżyn ( mogą być mrożone) 3 białka 12,5 dag cukru pudru Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto
Tradycyjna Kuchniaśniadanie, będące nawiązaniem do baśni Szeherezady, idealne do zajadania w słoneczny i ciepły dzień pod błękitnym niebem. Składniki: 1 melon 300 g truskawek 2 owoce kiwi 150 g jeżyn 1 duży banan ½ średniego granata sok z ½ cytryny 3 łyżki wody różanej Melon przetnij na pół, wydrąż środek tak, aby powstały puste w środku miseczki, które napełnisz owocami. Pestki odrzuć(...)miski. Pozostałe owoce również pokrój: truskawki przetnij na pół, kiwi i banana obierz i pokrój w plasterki, z granata wydobądź pestki. Wszystkie owoce dodaj do miski z melonem. Jeżyny ostrożnie dodaj na końcu. Skrop całość świeżo wyciśniętym sokiem z ½ cytryny oraz wodą różaną. Delikatnie zamieszaj, aby różany aromat dotarł do wszystkich kąsków. Przełóż do przygotowanych miseczek i podawaj. Możesz
Roślinna - blog wegańskiBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła(...)owoców na wierzch ciasta (użyłam borówek i jeżyn) Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać energicznie widelcem z jogurtem i jajkami. Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać (wystarczy zamieszać łyżką, nie trzeba używać miksera). Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 50 minut w temperaturze 175°C. Można posypać cukrem pudrem
BullioBardzo smaczne wino za bardzo przystępną cenę. Care Tinto Roble 2012 Kupaż szczepów Garnacha i Syrah, ok 35 zł. Kolor intensywny czerwono-wiśniowy. Bukiet intensywny z dominującymi nutami wiśni, jeżyn, malin, śliwek. Dzięki 4 miesiącom spędzonym w beczce taniny są bardziej intensywne. Na podniebieniu jest dobrze zbalansowane. Dominują czerwone owoce z odrobiną czekolady i z leciutkim pieprzem. Finisz jest dość(...)dostajemy wino bardzo skoncentrowane, gęste od aromatów i smaków. W kieliszku widzimy piękną czerwoną barwę z purpurowymi i fioletowymi refleksami. Bukiet jest intensywny dominują aromaty dojrzałych czerwonych owoców ( jagody, jeżyny) ale też aromaty skórzane i waniliowe. W ustach to przede wszystkim gigantyczna koncentracja i moc Wino jest długie i bardzo ekspresyjne. Na pewno nie jest to wino codzienne. Jest
królestwo garówBabcia dała pozwolenie na buszowanie po swojej działce. Znalazłam się w krzakach jeżyn, malin i porzeczki. Sąsiadka zza płotu uśmiechała się pod nosem widząc mnie jak próbowałam się wcisnąć z aparatem między zarośla. Znalazłam to co lubię najbardziej – maliny. Połączyłam je z jeżynami i zapiekłam pod grubą warstwą kruszonki. Lepszego początku dnia
Pink Envelope