jezyny - 1510 przepisów (strona:51/101)

Opadające ciasto śnieżka z jeżynami 149

śmietana 60 g • szklanka mleka • szklanka z czubem mąki pszennej tortowej • 5 łyżek cukru pudru • pół kostki masła • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia • garść jeżyn

AniaGotuje.pl
Domowy kisiel z winogron 92

moim ogrodzie w tym roku najlepiej owocowały jeżyny i winogrona, które zbieram prawie codziennie i robię z nich kompot dla Dzieci. Tym razem przyszła kolej na domowy kisiel.. słodko kwaśny i naturalny, bo bez dodatku cukru, barwników oraz wzmacniaczy smaku :-) Polecam gorąco! Czas przygotowywania:  30 minut Ilość porcji:  3 x 250 ml Składniki

AniaGotuje.pl
Domowy budyń z nasionami Chia 169

prosty i pyszny domowy budyń. Z dodatkiem nasiona Chia i świeżymi owocami sezonowymi jest rewelacyjnym śniadaniem, czy kolacją. Poza sezonem domowe przetwory też dadzą radę :-) Szczególnie polecam marmoladę z jeżyn i brzoskwiń

AniaGotuje.pl
Śmietankowy sernik z jeżynami 110

Prosty przepis na sernik pieczony z sera mascarpone oraz naturalnych serków homogenizowanych.  - spód z ciastek Oreo - z dodatkiem jeżyn - maślany i bardzo śmietankowy - pieczony bez kąpieli wodnej Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni polecam Ci również  sernik kawowy bez spodu ,  sernik krówkowy z ricotty,  cudowny sernik pieczony z jogurtów grackich oraz  sernik z koziego sera

AniaGotuje.pl
Muffiny z gruszkami, imbirem i cynamonem 196

Lato tak szybko przeleciało... nawet nie zauważyłam kiedy ze straganów zniknęły moje ukochane maliny, jagody i jeżyny, a ich miejsce zajęły złociste dynie, słodkie śliwki i chrupiące gruszki. Czas leci zdecydowanie zbyt szybko. Ale tak się złożyło, że całkiem niedawno w moje ręce wpadło kilka pysznych, słodkich gruszek prosto z przydomowego sadu. Niektóre z nich zniknęły już po paru minutach

DefinicjaSmaku
Sałatka a'la Waldorf z nasturcją 247

Dzisiejsza propozycja idealnie nadaje się właściwie na każdy posiłek, czy to pyszne śniadanie, czy też lunch lub kolację.  W moim ogrodzie, pomimo jesiennej aury, nadal świetnie radzą sobie jeżyny i maliny oraz piękne nasturcje. I to właśnie one dzisiaj są składnikiem mojej kulinarnej propozycji.  Jeśli nie macie swojego ogrodu, bez problemu zdobędziecie nasturcje u babci, mamy, cioci albo

Garniec Magalie
Pełnoziarnista kruszonka lubelska z owocami 130

szkl cukru brązowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka jogurtu greckiego 5 żółtek Składniki na bezę: 5 białek 1 szkl cukru brązowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: mirabelki jeżyny Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sodę i pokrojone w kostkę zimne masło oraz pół szklanki cukru. Urobić na drobną kruszonkę. Dodać żółtka, łyżkę jogurtu greckiego i połączyć w jednolite

Trufelkowo
SOS PIERNIKOWY Z OWOCAMI 130

gratka 😉 Sam sos jest dość słodki (przynajmniej dla mnie), a podany z kwaśnymi owocami smakuje doskonale bo smaki się równoważą. Oprócz borówek i czerwonych porzeczek możemy dodać także maliny, jeżyny i/lub truskawki. Ważne by owoce nie były słodkie. U mnie nie zdążył porządnie się schłodzić, a już zniknął w mgnieniu oka 😉 Do deseru podałam wodę z owocami, która świetnie gasi

Kuchnia MagdaLeny
Cóż za kolor, cóż za smak! Czyli syrop z owoców czarnego bzu 184

wyzwanie; nawet po pobudce o wpół do pierwszej w nocy. Najpierw nieśmiało, później coraz pewniej, kroczyliśmy znajomymi ścieżkami. I tak jak przez całe lato narzekaliśmy na nieurodzaj (bo ani jeżyny, ani czereśnie, ani owoce czarnego bzu w naszych tajemnych miejscach w tym roku nie obrodziły), tak teraz z zachwytem wpatrywaliśmy się w leśne poszycie pełne grzybów. Mnóstwo gatunków, o których

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wegański torcik ryżowy z kremem kokosowo-jagodowym (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 193

sody oczyszczonej Krem kokosowo-jagodowy -śmietanka kokosowa (stała części z mleka kokosowego) z 400ml puszki -rozmrożone jagody  (ilość dowolna) -ksylitol -ok 4-5 łyżek mąki kokosowej Dodatkowo -garść jeżyn i liści do ozdoby WEGAŃSKIE CIASTO RYŻOWE Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąkę, skrobie, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol wymieszać

Candy Pandas
Śniadanie do szkoły 317

Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Koktajl warzywny na maślance Koktajl z cytrusów Koktajl z egzotycznych owoców Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Koktajl z jeżyn na jogurcie Koktajl malinowo - brzoskwiniowy Koktajl z mieszanych owoców lata Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Koktajl z pieczonej dyni Koktajl śliwkowo - kakaowy na maślance z kokosem i chia Koktajl

Moja smaczna kuchnia
Błyskawiczne ciasto z owocami 145

Błyskawiczne ciasto z owocami nie wymaga wiele nakładu pracy, ponadto przygotowujemy je ze składników, które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Owoce, które wykorzystałam do przygotowania to maliny i jeżyny. Można je przygotować równie dobrze z brzoskwiniami, truskawkami, jagodami, jabłkami czy śliwkami. Składniki: 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru (160 g) szklanka mąki pszennej (200 g) 2 opakowania budyniu

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto z budyniową pianką czyli jak zagospodarować sobie czas w okresie sesji,zaliczeń i deadlinów 145

rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj! Potrzebne burżujskie przedmioty:tarka, mikser... Jeśli nie masz - idź się zapożyczyć do współlokatora/sąsiada wzamian za kawałek ciacha Wykonanie kruchego ciasta

U Fiolki
malinowa pierzynka 274

cukru pudru łyżka ciemnego kakao 2 żółtka na masę malinową: 600 ml śmietanki kremówki opakowanie masy malinowej (dodatku do śmietany) 2 szklanki malin (lub pół na pół z jeżynami) na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2-3 łyżki migdałów w płatkach  Składniki ciasta zagnieść, schłodzić przez godzinę w lodówce. Około łyżkę ciasta odłożyć, resztę podzielić na połowę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sezonowość owoców i warzyw - kalendarz 207

marchewka, natka pietruszki, ogórek, papryka, patison, pomidory, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szpinak, ziemniaki. Pierwsze zbiory młodej brukselki, cykorii, dyni i jarmużu. Owoce: brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, maliny, nektarynki, porzeczki, pigwa, śliwki, winogrona, żurawina. PAŹDZIERNIK Warzywa: bakłażan, brokuły, buraki, cukinia, cykoria, dynia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, kukurydza, marchewka, natka pietruszki, patison, por, pietruszka, rukola, rzodkiewka, sałata

Zielona Kuchnia