sobą,Efekt był podobny do tego ciasta pozostawionego na całą noc. Czyli eksperyment udany :)Składniki : 4 szklanki mąki 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru owoce- maliny i jeżyny 3/4 szklanki oleju 7 dag drożdży 3/4 szklanki mleka Przygotowanie : Do miseczki wsypać 3 szklanki mąki Drożdże dobrze rozkruszyć ( jak najdrobniej ! , można przetrzeć je przez sitko nylonowe ) i posypać nimi mąkę(...)kocem ) do dnia następnego Rano należy masę dobrze wymieszać W przepisie powiedziane jest , by ciasta nie wyrabiać , a jedynie dobrze wymieszać i tak zrobiłam Po przełożeniu do prodiża posypałam jeżynami i malinami oraz kruszonką - trzymałam przykryte ściereczką w takim miejscu , gdzie padały na nie promienie słońca - około 20 min. - urosło :) Piekłam 50 min. Jeśli pieczemy w piekarniku
Proste Potrawyuważać. Jednak jej smak jest powalający i rekompensuje wszystko. Nigdy nie pomyślałam, że będą się nią aż tak zajadać, beza w połączeniu z mało słodkim mascarpone i kwaśnymi owocami jeżyny okazała się strzałem w dziesiątkę:) pycha:) polecam tym bardziej cierpliwym łasuchom, teraz przymierzam się do zrobienia rolady bezowej:) Składniki: 4 jajka łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu winnego 250 g cukru(...)dodatkowo: 250ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone jeżyny i truskawki Wykonanie: Na brytfankę układamy papier do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy 23 cm. Piec nagrzewamy do temperatury 150 stopni. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy białka będą sztywne delikatnie dodajemy mąkę
ciastkarnia na kruchym spodziezwykłym cukrem. Następnie porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek i jeżyny, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 35-40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. a tu wersja ze śliwkami i nektarynkami
Monia miesza i gotujezapachu, ale wiem, że złote liście już niedługo będą leżały na chodnikach. Dlatego dzisiaj mam dla Was makaron, który roboczo nazwałam Makaronem Końca Lata - z zielonym groszkiem, pysznymi jeżynami, świeżymi kurkami oraz boczkiem, który kojarzy mi się z chłodem. Inspiracja instagramowa od Pawła Bieganowskiego. Jak wychodzi porównanie? Składniki: 4 gniazda makaronu wstążki garść kurek 1/2 cebuli garść zielonego groszku(...)patelni podsmażyć pokrojony boczek, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone kurki oraz zielony groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wszystko wymieszać z makaronem, dodać jeżyny i posypać żółtym serem.Smacznego
Pasja Smakuszklanka jogurtu naturalnego- 1 cukier waniliowy- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu- 500 g jeżyn- 4 brzoskwinie Przygotowanie:Masło roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i miksujemy. Ciągle mieszając powoli dolewamy przestudzone masło. Do masy dosypujemy oba cukry oraz proszek do pieczenia(...)całość dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy mąkę. Do ciasta dodajemy jeżyny oraz cieniutko obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie i całość już delikatnie mieszamy. Tortownicę o wymiarach 24 cm x 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę ( do tzw. suchego patyczka). Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchnicukru 3 łyżeczki cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajka, 0,5 szkl oleju rzepakowego Rapso 1 szkl mleka Krem jeżynowy 300 ml kremówki 300 g jeżyn 150 g cukru 1 śmietan fix Przygotowanie:W naczyniu wymieszać suche składniki - mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu umieścić mokre składniki - jajka, olej i mleko(...)jednolitą konsystencję. Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i rozlać ciasto. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Krem jeżynowy: jeżyny zasypać cukrem i na wolnym ogniu gotować do momentu uzyskania gęstego syropu około 150 ml. Przelać przez sitko i powstały syrop schłodzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Ubijać i wlewać
Ala piecze i gotujeSkładniki: szklanka umytych i oczyszczonych jeżyn woda mineralna niegazowana, z lodówki cukier do smaku Przygotowanie: W blenderze miksujemy jeżyny z cukrem i wodą, Podajemy w szklaneczkach zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaKARMEL BROWNIE TOWER Bardzo słodkie ciasto, niepowtarzalny smak. Masło orzechowe, chałwa, czekoladowy biszkopt, czekolada... Ciasto na wyjątkowe okazje, gorąco polecam. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/10/caramel-brownie-tower.html 4. TARTA CZEKOLADOWA Z CHAŁWĄ I JEŻYNAMI Ciasto dla prawdziwych koneserów, masa czekoladowa, czyli to co lubimy najbardziej, i niepowtarzalny smak jeżyn. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/08/tarta-czekoladowa-z-chawa-i-jezynami.html 5. ROLADA ORZECHOWA Bardzo łatwa w wykonaniu rolada, przygotowanie nie zajmie
SMYKWKUCHNItortownicy - mocno ugnieść.Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody - odstawić.Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ser i cukier - miksować.Ser podzielić na 2 części.Do jednej dodać zmiksowane jeżyny.Żelatynę rozpuścić, uważając, żeby się nie zagotowała.Do jeżynowej masy dodać trochę więcej niż połowę rozpuszczonej żelatyny - wylać na kakaowy spód.Schłodzić w lodówce, aż masa się zetnie.Gdy masa jest
kolorowotorcikowoSkładniki na naleśniki:* 1 jajko* 1 szkl. mąki pszennej* 0,5 l mleka* szczypta soli* 2 łyżki oleju* 3-4 łyżki wody mineralnejolej do smażenia
kolorowotorcikowomąki pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czekolada mleczna lub gorzka 5 łyżek nalewki malinowej 1 szk malin do ciasta maliny i jeżyny do dekoracji Polewa 50 g margaryny 1,5 łyżki mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości(...)połową malinami, wylać resztę ciasta i posypać na górze resztą malin. Piec około 1 godziny w 170 st. wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto polać polewą i ozdobić malinami i jeżynami. Polewa: w garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem,kakao i cukrem pudrem. Mieszać i doprowadzić do lekkiego mrugnięcia, zdjąć i przestudzić. Moją poprzednią propozycję znajdziecie tutaj
Ala piecze i gotujeserii a`la Italiana) 700 g malin 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki płatków migdałów sól mała garstka jagód (użyłam mrożonych) mała garstka jeżyn (użyłam mrożonych) Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i wykładamy z powrotem do garnka do ostygnięcia. 225 g malin przekładamy do sita i przecieramy przez nie. Masę(...)koniec dodajemy sok z cytryny i odstawiamy. Płatki migdałów wsypujemy na blachę i prażymy w piekarniku na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy i odstawiamy. Makaron mieszamy z pozostałymi malinami i jeżynami oraz jagodami. Przekładamy do miseczek. Polewamy musem malinowym i posypujemy uprażonymi migdałami. Prawda, że szybko? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu
Blondynka Gotujeszklanka cukru- 1/2 szklanki mleka- 3 jajka- 2 szklanki mąki- 2 opakowania cukru waniliowego- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 pokruszonej czekolady (ja użyłam gorzkiej)- owoce (w moim przypadku jeżyny)Przygotowanie:Jajka miksujemy z cukrami. Wlewamy roztopioną i schłodzoną margarynę oraz pół szklanki mleka. Do przygotowanej masy wsypujemy mąkę i proszek, a następnie czekoladę. Wlewamy do natłuszczonych foremek (jeśli(...)sylikonowe to nie trzeba natłuszczać). Do każdej foremki wkładamy owoce (ja na każdą foremkę dawałam po 2 jeżyny). Pieczemy 35 minut w 175 C. Mi z tych proporcji wyszło 24 sztuki
Zainspirowana w kuchniporcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz mielone migdały, cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować borówkami i jeżynami. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujejeszcze nie było :) Także zaglądajcie śmiało na bloga w poszukiwaniu nowych inspiracji :) Składniki : udko królika oliwa extra vergine 2 ziemniaki truflowe mix kilku sałat kilka jeżyn ząbek czosnku Przyprawy : pieprz ziołowy pieprz czarny kardamon świeży tymianek świeży rozmaryn Udko królika polewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym i kardamonem. Czosnek kroimy w płatki
Parowar Faceta