jezyny - 1510 przepisów (strona:41/101)

Jeżynowo malinowy sernik na zimno. 219

Składniki: biszkopty ( ja użyłam podłużnych, cienkich - lecz mogą być również inne), 150g malin, 140g jeżyn, 500g mascarpone, 1kg jogurtu greckiego, 4 łyżki cukru pudru, 6 galaretek ( ja dałam wiśniowe ). Przygotowanie: Pierwsza warstwa: Dno formy (wymiary:25cmX38cm) wyłożyć biszkoptami. Druga warstwa : 2 galaretki rozpuścić w małej ilości wody, ostudzić. Mascarpone zmiksować z jogurtem greckim i dwiema łyżkami cukru pudru. Dodać maliny(...)Gotową masę malinową wylać do formy na biszkopty i włożyć do lodówki. Pozostawić do stężenia - nie trwa to długo. Trzecia warstwa: Zrobić tak samo jak warstwę drugą z użyciem jeżyn zamiast malin. Wylać masę jeżynową na masę malinową i pozostawić w lodówce do stężenia. Czwarta warstwa:  2 galaretki rozpuścić w 500ml wody, pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygną włożyć

W kuchni u Moniki
Waniliowo – poziomkowy sernik na zimno z malinami i jeżynami 143

ochoty, bo za ciepło. Sernik na zimno w tym momencie jest jak najbardziej na miejscu. Wyszedł pyszny. Polecam. Składniki: Serek waniliowy ( 1 kg w wiaderku ) 3 galaretki poziomkowe Maliny Jeżyny ( kilka ) Ciastka wieloziarniste Wykonanie: Ciastka umieszczamy w woreczku ( ilość taka aby po rozkruszeniu przykryły dno blaszki )tłuczkiem rozkruszamy na małe kawałki. Całość wysypujemy na blaszkę i lekko ugniatamy. 1 galaretkę(...)galaretki dodajemy serek waniliowy i razem mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera. Masę wylewamy delikatnie na ciastka. Umieszczamy w lodówce i czekamy aż masa trochę stężeje. Następnie układamy maliny i jeżyny.  Rozpuszczamy 2 galaretki ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ). Chłodnymi galaretkami zalewamy owoce. Wstawiamy do lodówki. Gotowe po stężeniu galaretek. Mniam. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Cynamonowe gofry z jogurtem naturalnym 150

szklanka mąki - 3/4 szklanki mleka - 2 jaja - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 łyżki oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu - cukier puder - dowolne owoce (u mnie jeżyny) Łączę ze sobą wszystkie składniki - do mąki dodaję mleko, wbijam 2 jaja, mieszam, wsypuję cynamon i proszek do pieczenia, dodaję jogurt, ponownie mieszam, wlewam olej. Mieszam całość dokładnie i odstawiam ciasto(...)kilka minut. Rozgrzewam gofrownicę, gdy już jest gotowa, wlewam ciasto i piekę ok. 4 minuty. Gotowe gofry posypuję cukrem pudrem i zajadam z dowolnymi owocami - tym razem były to jeżyny prosto z krzaczka, jeszcze ciepłe od słoneczka ;-) Smacznego

Wielopokoleniowo
Koktajl z jeżyn, kumkwatów i białego sera. 180

dorabiać! Kumkwaty można zastąpić mandarynką, jeżeli nie macie dostępu do tego owocu. Przepis własny. Składniki na przygotowanie około 500-600 ml koktajlu: 100 g białego sera 3/4 szklanki jeżyn 2 kumkwaty 300 ml mleka 3 łyżki miodu ( można słodzić także cukrem, czy słodzikiem i najlepiej zrobić to na końcu, według własnego uznania) Wykonanie : Owoce umyć. Do wysokiego naczynia włożyć jeżyny

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rolada z kremem jeżynowym 215

roladę 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki do ubijania 200 g jeżyn 5 łyżek mleka 1 czubata łyżeczka żelatyny cukier ok 1-2 łyżki Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Nastęnie białka ubić(...)papier i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem jeżynowy.  Żelatynę namoczyć w mleku. Następnie mleko podgrzać i dokładnie rozpuścic żelatynę, odstawić do wystudzenia. Jeżyny zmiksować na mus, jeśli przeszkadzają nam pesteczki przetrzeć przez gęste sito.  Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać też jeżynowy mus oraz wystudzoną żelatynę. Wszystko zmiksować

Monia miesza i gotuje
Domowe lody kokosowe, straciatella i jeżynowe z białek i śmietanki 139

lody kokosowe, straciatella i jeżynowe :) Dla mnie idealne! Składniki: 400 ml śmietany kremówki 5 białek 150 g cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 50 g wiórek kokosowych pół szklanki jeżyn Sposób przygotowania: 1. Jajka parzymy we wrzątku. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę z 4 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy. Ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę(...)Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. 2. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy startą czekoladę, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej przetarte jeżyny. Dokładnie mieszamy. Masy przekładamy do osobnych plastikowych pojemników i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia możemy zajadać. Lody jeżynowe wychodzą bardziej jak sorbet więc dobrze jest je kilka razy przemieszać podczas zamrażania

Na Ciasteczkowych Papierach
Otrębowa tarta z czekoladowym budyniem jaglanym i owocami leśnymi 305

Owszem, już o tej porze maliny powoli tracą swój intensywny smak, smakują bardziej jak delikatnie smakowa woda, to czasem można jeszcze trafić na takie, które smakują prawdziwymi malinami, lecz jeżyny przeżywają chyba swoją pełnię! Jeżeli lubicie się zdrowo odżywiać, jesteście za dużą ilością błonnika w diecie to ta tarta jest dla Was! Nie jest przesadnie słodka, szybko zapycha i jest(...)możemy dolać mleka, żeby go rozrzedzić, aczkolwiek do ciasta powinien być bardzo gęsty). Tak przygotowany budyń wylewamy na otrębowy spód. Dekorujemy wedle własnej wyobraźni. U mnie były to maliny, jeżyny i ziarenka granatu. Przechowujemy w lodówce. Wychodzi ok. 12 porcji, jedna to ok. 160kcal. Smacznego

Be Fit Be Strong
Cytrynowo-brzoskwiniowy torcik z mascarpone i nutellą 204

komponuje się z mascarpone i brzoskwiniami. Spróbujecie :) Przepis na biszkopt (przepis TUTAJ ) Składniki:  500g serka mascarpone 330 ml śmietany 30 % 3 duże łyżki nutelli 4 duże brzoskwinie UFO jeżyny wiórki kokosowe 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru skórka z całej cytryny 2 łyżki soku z cytryny   Herbata +alkohol (u mnie(...)masy z nutellą. Wykładamy owoce i przykrywamy 3 spodem. Na górze i bokach rozprowadzamy równo białą masę bez dodatku czekolady. Brzegi posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy owocami (u mnie jeżyny). Smacznego

ChilliJemy
Lekki owocowo – jogurtowy deser 128

efektownie wygląda i jest smaczny. Użyłam do jego przygotowania owoce, które znalazłam w ogrodzie. Składniki 1 duży jogurt typu greckiego 1 galaretka truskawkowa 1 śliwka renkloda Garść malin Kilka jeżyn ½ brzoskwini ½ gruszki Wykonanie: Galaretką rozpuszczamy w niecałej szklance wody ( dobrze jest do tego użyć zwykłego miksera ). Do rozpuszczonej galaretki dodajemy jogurt ( podczas miksowania galaretka dostatecznie się schłodzi ) i dalej miksujemy(...)Rozlewamy do szklanek i dodajemy maliny, jeżyny, kawałek gruszki, śliwki i brzoskwini. Szklanki wstawiamy do lodówki. Całość szybko tężeje, więc teraz możemy zabrać się za przygotowanie obiadu. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Śmietankowo - jogurtowy sernik na zimno 217

Dzisiaj propozycja na letnie, upalne dni.   Śmietankowo - jogurtowy sernik na zimno z galaretką i jeżynami. Składniki: 200 ml mleka 250 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% 80 g cukru łyżeczka cukru waniliowego 3,5 czubatej łyżeczki żelatyny 2 galaretki Wykonanie: Małą tortownicę (u mnie w kształcie serca) wstawiamy do lodówki.W zimnej poszczególne warstwy będą szybciej zastygać. Galaretki(...)powierzchni masy śmietankowo - jogurtowej. Całość wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, lejemy na nią resztę masy białej i ponownie całość wstawiamy do lodówki. Na koniec na samej górze układamy jeżyny i zalewamy je galaretką. Całość ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Smacznego

Smak mojego domu
Drożdżówki gniazdka 178

bezproblemowy, a jakże pyszny! Można przygotowywać z dowolnymi nadzieniami. Moje ulubione są z białym serem i owocami. Kocham maliny, ale z braku laku użyłam innych owoców: borówek amerykańskich i jeżyn, które lubi mój mąż. Smak jest naprawdę godny polecenia. Wiadomo, nie ma nic lepszego niż domowa bułeczka :) Składniki: CIASTO: 15 g świeżych drożdży 2 zaokrąglone łyżki cukru 1/2 szklanki mleka(...)masła 1 jajko 300 g mąki pszennej MASA SEROWA: 200 g białego sera twarogowego w kostce 2 czubate łyżki cukru 1 płaska łyżką mąki ziemniaczanej ok. 300 g świeżych jeżyn i borówek amerykańskich Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, odstawić na ok. 3 minuty, wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. Dodać jajko i mąkę

Cakes By Kejt
Ciasto mleczna kanapka z jagodami 382

biszkoptem, a jagody z polewą czekoladową powodują, że powstaje idealne połączenie słodkiego kremu z lekko kwaśnymi owocami. Do zrobienia tego ciasta zamiast jagód można użyć również czerwonej porzeczki lub jeżyn. Jeżeli Wasze dzieci uwielbiają ciasto mleczna kanapka, to dodanie na jego wierzch owoców jest dobrym sposobem by oprócz samego ciasta dzieci zajadały się również owocami. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek(...)ciasta małą ilością jagód do ozdoby (chociaż samo ciasto już ładnie wygląda i nie wymaga tego). Jeszcze raz podkreślam, że jagody można zastąpić innymi owocami, tj. czerwona porzeczka lub jeżyny

Passions hobbies life
Czekoladowa tarta z jeżynami! 134

Zastanawiacie się co można przygotować z jeżyn? ;-)) Polecam gorąco przepis na iście czekoladową tartę z jeżynami, to coś tak pysznego, że ciężko będzie się Wam oderwać od stołu ;-))) PRZEPIS TUTAJ

SMYKWKUCHNI
11 przepisów z owocami leśnymi 151

Jagody, maliny, jeżyny, poziomki czyli owoce leśne zainspirowały mnie do stworzenia zestawienia z 11 przepisami . Smaczne, mają mało kalorii, a ich zbieranie to przyjemność. Sprawdzą się w sałatkach, lodach, koktajlach, a gofry z bitą śmietaną i maliny to obowiązkowy deser, który jeszcze tego lata koniecznie musicie przygotować.  O koktajlach piszę bardzo często, a jeżynowy z płatkami owsianymi(...)owocowych i nie tylko leśnych inspiracji znajdziecie w kategorii owoce Gofry z malinami i bitą śmietaną Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl z jeżyn na maślance Makaron z serem twarogowym Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Truskawkowe semifreddo z jagodami

Moja smaczna kuchnia
Tarta szpinakowo-truskawkowa według Pawła Małeckiego 168

żelatyny + 30 ml wody, sok z cytryny do smaku, 30 g cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego owoce: 300 g świeżych truskawek (mogą być maliny), 150 g borówek lub jeżyn, listki mięty Szpinak zmiksować z sokiem z cytryny. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!).  Następnie dodać(...)kolegami, trenując zwycięskich reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”.    Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa „wysyp” polskich owoców (maliny, jeżyny, truskawki, borówki....), wszystkie desery były z owocami w roli głównej a spotkanie odbyło się pod hasłem „Słodko, ale zdrowo”. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na zespoły, a każdy zespół przygotował

królestwo garów