Dziś ostatnia niedziela wakacji, jeszcze lato, jeszcze cieplutko, choć noce do ciepłych już nie należą, dojrzewają jeżyny a one kojarzą mi się z nadchodzącą jesienią dlatego korzystając z uroków lata zrobiłam prosty i delikatny torcik na biszkoptach z galaretką to propozycja na ciepły letni podwieczorek czy deser, skuszą się na niego też najmłodsi...pycha! Deser podałam na Porcelanie Rajski(...)okrągłych biszkoptów 400 ml śmietanki 30% 1 łyżka soku z cytryny 3 czubate łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 20 dag jeżyn 15 dag borówki winogrona zielone Sposób przygotowania: Tortownicę wykładamy biszkopcikami.Można je lekko nasączyć ponczem -ale niekoniecznie. Między biszkopty kładziemy połówki winogrona. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody, truskawkową tak jak w przepisie
Wanilia i KardamonByło letnie sobotnie popołudnie. Rano wybraliśmy się wszyscy na nasze miejskie targowisko, nakupiliśmy pomidorów malinówek, ogórków gruntowych, jabłek, śliwek, trochę malin i jeżyn. Obiad zjedzony, dzieci się bawią, mąż operuje pilotem. A ja zabieram się za wyczekane ciasto ze śliwkami. Wyczekane, bo galette chodzi za mną od zeszłego roku... Od kiedy poznałam taką formę ciasta kruchego, od czasu(...)łyżeczki mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżeczki tartej bułki 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu ok. 14 śliwek węgierek kilka sztuk malin i jeżyn (niekoniecznie) mleko - do posmarowania przed pieczeniem brązowy cukier do posypania Przygotowanie: W robocie kuchennym zagniatamy ciasto z podanych składników. Można również tradycyjnie przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie
bistro mamaDzisiaj mało ambitnie - budyniowa owsianka. Znana, lubiana, podana z zamrożonymi jeżynami i jagodami. Przepis prosty jak drut. Jeden z moich ulubionych sposobów na owsiankę. Bardzo podoba mi się jak zamrożone owoce wyglądają na zdjęciach, jest w nich coś, co mnie przyciąga. Owsianka budyniowa (z budyniem śmietankowym) podana z jeżynami i jagodami Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 40 g płatków owsianych
tost z dżememwidzicie po sernikach znalazłam sobie nowe uzależnienie - smoothie bowls, tym razem padło na porzeczkowe z nutą kokosową. Całość podana z darami lata - porzeczkami, jeżynami i znalezionymi w zamrażarce malinami. Zakochałam się w kolorach tego smoothie. Porzeczkowe smooth ie bowl z mleczkiem kokosowym podane z malinami, jeżynami i porzeczkami Przepis: własny / 1 porcja / składniki: szklanka (250 ml) czerwonych porzeczek
tost z dżememdwukrotnie zmielonego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) 220 g drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny 250 g jeżyn (zmiksowanych ,przetartych przez sito) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem zmiksowałam do połączenia się składników. Nie miksowałam zbyt długo, żeby(...)piekarnik i studziłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik wstawiłam do lodówki na całą noc, chodzi tu aby sernik chłodził się przez 12 godzin. Potem tylko udekorowałam jeżynami i gałązkami werbeny cytrynowej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeFajne, błyskawiczne ciasto na maślance, które wypatrzyłam na blogu u Grażynki . A że akurat miałam maślankę i trochę wiśni i jeżyn, więc ciasto szybko zostało upieczone. Zjedzone też bardzo szybko :) składniki 2, 5 szklanki mąki (dałam typ 450) 3 jajka 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 4 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wiśni i jeżyn kruszonka: 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki ksylitolu lub cukru 3 łyżki mąki foremka 21x28x5 przygotowanie Przygotować owoce - umyć, osączyć na sicie, wiśnie wydrylować. Do dużej miski wbić jajka, dodać ksylitol, roztrzepać widelcem, dodać ekstrakt wanilii, olej, maślankę,wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodawać stopniowo do masy jajecznej
Stare GaryPyszne ciasteczka z ciasta kruchego z sezonowanymi owocami - u nas z czerwonymi porzeczkami, borówkami, malinami i jeżynami! Bardzo kruche i delikatne. Nie za słodkie. Idealne na deser, na drugie śniadanie do szkoły, na wyjazd czy na piknik. Składniki: 235 g mąki pszennej, 40 g cukru pudru, 170 g zimnego masła, szczypta soli, 1 żółtko z jajka L, 1 łyżeczka(...)ekstraktu waniliowego, 3 łyżki zimnej wody dodatkowo: 1-2 jajka, brązowy cukier, owoce - u nas borówki, czerwona porzeczka, maliny i jeżyny Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i dokładnie posiekać przy pomocy noża lub siekaczki do ciasta kruchego. Całość musi utworzyć konsystencję kruszonki. Następnie dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i zimną wodę
Plate of JoyKolejny przepyszny i zdrowy koktajl, który można pić bez końca. Dzięki jeżynom koktajl ma wspaniały smak i przepiękny ciemnofioletowy kolor, a syrop klonowy i mleko sojowe waniliowe podbijają smak owoców. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI 1 szklanka jeżyn 1/2 szklanki malin 250 ml mleka sojowego waniliowego 1-2 łyżeczki syropu klonowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować
DefinicjaSmakukoktajl powstał zeszłej nocy: 6-7 jeżyn 4cl wódki 2-3cl espresso ristretto 1cl syrop cukrowy 4 cl śmietanka 36% lub skondensowane niesłodzone mleko Jeżyny wymadlerować dodać wódkę, espresso i syrop cukrowy. Wszystko wyszejkerować z lodem i przelać do kieliszka koktajlowego. Na koniec wyszejkerować śmietankę i wlać delikatnie na koktajl. Wszelkie wzory dozwolone. Był pyszny
Jemy Pijemytych delikatnych kolorów :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 400 g jeżyn ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO(...)się rozpuści. Nie zagotowujcie raczej ;) Rondelek wstawiłam do komory zlewu napełnionego zimną wodą i w taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone jeżyny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy
Blondynka Gotujepiękny, że długo nie mogłam wyjść z podziwu jakie dzieło stworzyła Mama :) Jest elegancki, nie za słodki, pięknie się prezentuje. Kolejną zaletą jest fakt, że możemy użyć mrożonych jeżyn lub gładkiej konfitury :) Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, pod koniec dodając(...)wyrównać. Przyłożyć drugi biszkopt i postąpić podobnie. Na wierzchu ułożyć ostatni biszkopt. Nasączyć. Wierzch i boki posmarować masą odłożoną do dekoracji. Na wierzchu i bokach przykleić bezy i jeżyny. Tort można przygotować dzień wcześniej, ale dekorację wykonujemy dopiero przed podaniem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Przepis ze strony mojewypieki.com
Chocolate Muffin BlogSkładniki: (12 sztuk) 120 g gorzkiej czekolady, 100 g masła, 125 g mąki jaglanej, 180 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 jajka L, 100 g drobnych mrożonych jeżyn Czekoladę roztopić z masłem. W jednej misce umieścić wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać ze sobą mokre, następnie wszystkie składniki ze sobą wymieszać za pomocą łyżki. Nakładać do papilotek. Piec(...)łyżeczek czubatych śmietany 18%, 4 łyżki cukru pudru Roztopić czekoladę, dodać do niej śmietanę, a następnie cukier. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Krem nakładać na muffinki i dekorować jeżynami. Smacznego
Plate of Joyzaskoczeniem odkryłam krzaczki pełne jagód. Z perspektywą, że to najprawdopodobniej ostatnia szansa na jagodzianki zaczęłam po prostu zbierać. W drodze powrotnej trafiłam jeszcze na małe leśne jeżyny. Wtedy koncepcja uległa zmianie i (oprócz jagodzianek) wyszła tarta z prawdziwie leśnymi owocami, bardzo kruchym spodem i pysznym waniliowym kremem, który pochodzi z książki M. Rouxa "Ciasta pikantne i słodkie(...)Krem waniliowy 3 żółtka 50g cukru pudru 20g mąki pszennej 250ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 250ml śmietany kremówki + 10g cukru pudru dodatkowo 250g malin 2 garście jagód trochę jeżyn wiórki masła listki mięty do dekoracji Żółtka utrzeć z 20g cukru pudru na puch. Miksując dodać mąkę. W rondlu zgotować mleko z 30g cukru pudru i cukrem waniliowym. Cały czas
Pełny talerzpewnością zasmakuje nie tylko łasuchom. Dzięki owocom i serkowi zawiera witaminy, białko i przeciwutleniacze... no i jest po prostu pyyyyszny :) Deser leśniczego SKŁADNIKI: (na 2 desery) maliny jagody jeżyny około 12 okrągłych biszkoptów 350g serka waniliowego 2 łyżki miodu 3 łyżki pestek dyni listki i kwiaty mięty do dekoracji WYKONANIE: Miód rozgrzewamy na małej patelni i dosypujemy pestki dyni(...)Karmelizujemy przez kilka minut. Na dno wysokich szklanek układamy maliny, jeżyny i jagody. Przykrywamy 3 biszkoptami oraz ¼ serka. Powtarzamy warstwy owoce-biszkopt-serek. Wierzch posypujemy owocami i karmelizowanymi pestkami dyni. Dekorujemy listkiem i/lub kwiatem mięty
Pyry na Gazserniczków 720 g serków homogenizowanych ( u mnie 4 ) 250 ml śmietany 30 % kremówki 4- 5 ł łyżek cukru pudru ( w zależności od rodzaju serków ) 20 – 30 dag jeżyn 2 czubate łyżki żelatyny odrobina wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny 1 galaretka owocowa. Sposób wykonania Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, serki i dokładnie wymieszać. Jeżyny rozdrobnić blenderem
Na słodko lub wytrawnie