pyszną surówkę z czerwonej kapusty. Jak zapewne wiecie posiada ona mnóstwo witamin i właściwości leczniczych.Pewnie Was to zdziwi ale ja uwielbiam kanapki z dodatkiem surówek :) Zapraszam do wypróbowania, nie zabiera dużo czasu w przygotowaniu:) Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej
Sama słodycz i szczypta chiliPieczarkowe rolady z szynki Rolady pieczarkowe , to zawsze dobry pomysł na obiad lub na zagospodarowanie kawałka dość suchego mięsa jakim jest szynka . Oczywiście wiele osób , może
Ogrodnik w podróżybazylią, doprawiamy solą i pieprzem; faszerujemy cukinię, mocno dociskając. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę mięsa. Na nie kładziemy cukinię, wykładamy resztę mięsa i dokładnie oblepiamy. Papier do pieczenia zawijamy jak cukierek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 75 minut
My Culinary Artnicnierobienie" bardzo męczy. W ramach kolacji, faszerowane ziemniaczki. SKŁADNIKI: 8 średniej wielkości ziemniaków 1 szalotka 1/2 strąka czerwonej papryki 1/2 strąka żółtej papryki 1/2 strąka białej papryki 1/2 średniej cukinii 1 mały pomidor 1 ząbek czosnku żółty ser 1 łyżka pokrojonego szczypiorku sól ziołowa pieprz kolorowy papryka słodka mielona oliwa A jak to zrobić: Ziemniaki ugotować w mundurkach, pomidora
Kuchnia w opałachBardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do grillowanego mięsa. Farsz przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można
Smakowity Blog Kulinarnynaszym stole gościła pierś z kurczaka faszerowana suszoną śliwką pieczona w rękawie. Co ciekawe, pomysł znalazłam w jadłospisach Ewy Chodakowskiej ! Ja zrobiłam i podałam dzisiaj trochę na swój sposób, może trochę mniej FIT, ale można przecież kombinować :) Co do przepisu. Wybierając pierś, należy zwrócić uwagę, by pierś była w miarę dorodna i jak najmniej "nawodniona" ponieważ w piekarniku zmniejszy
Justa próbuje gotowaćpoliczki sprawiają, że krew mnie zalewa... Jak można doprowadzić dziecko do takiego stanu? I Wy się dziwicie, że w sklepikach szkolnych wprowadzono ograniczenia? Tak wiem, ograniczenia te są stosowane wobec wszystkich dzieci, ale mają za zadanie uświadomić rodziców, że coś robią źle. Nie mam dzieci, ale nie wyobrażam sobie sytuacji, w której faszerowałabym dziecko jedzeniem z fast foodów kilka
W poszukiwaniu inspiracjiKurczak w cieście francuskim. Na niedzielny obiad proponuję przygotować Kurczaka Wellington. Kurczaka a la polędwica Wellington to nic innego jak pierś z kurczaka z pieczarkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomysłów na jajka faszerowane jest wiele. Zwykłe jaja ugotowane na twardo i wysmarowane majonezem także smakują bardzo dobrze. Mi pomysł na taki farsz podsunęła babcia. Z racji tego, że bardzo lubimy i jajka i pasztetową połączyłam to w jedno. Jest idealna propozycja na wielkanocny stół, ale także na różne imprezy jako przystawka. Farsz jest tak delikatny, że aż niemal
Kuchnia PaulettesFaszerowane roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką. Młody ogórek gruntowy, który uwielbiam, rzodkiewka i domowy twarożek to moja propozycja na lekkie, dietetyczne, a jednocześnie pyszne fit śniadanie lub kolację. Takie ogórkowe roladki z farszem z twarogu można zabrać ze sobą do pracy, będą też smakować gościom jako imprezowa przekąska, którą łatwo wziąć do ręki, ale bez okazji roladki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnawet kilka zostało "na potem" swoją droga znów muszę zrobić porządek w folderach, przy okazji ogarnąć wszystko do szkoły, dzisiaj dzień u mnie pod hasłem- matematyka po "zwykłych" zadaniach jakie mam zwyczaju rozwiązywać tak.. bo tak, przypomniałam sobie o jutrzejszej kartkówce.. stąd zaczęłam pisać tego posta.. no bo to logiczne przecież, inne rzeczy odchodzą na bok, szczególnie(...)prostu samą, czy jako farsz do czegokolwiek ;) Miłej niedzieli. dom. tortilla z sałatką colesław(z majonezem z kalafiora) z pieczonymi kotletami z batatów i ciecierzycy z sosem z tahini (vegan) dom. tortilla z pure z dyni, z pieczonymi falafelami batatowymi, z sosem z pieczonej papryki i pomidorów (vegan) pieczony batat faszerowany, kaszą jaglaną z podsmażoną cebulką z suszonymi
More food, love and dreamsminut, po czym wyjmujemy i faszerujemy- smarujemy serkiem z ziołami, posypujemy serem, sałatką, układamy ogórka, awokado, kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor, podajemy z dipem guacamole lub kwaśną śmietaną Smacznego!! P.S Jak zawsze- tortilla jest idealna zarówno
Luźna Kuchniakulinarną fotorelację z wyjazdu:)Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta na 4 porcjeSkładniki: 2 cukinie 400 g surowej polskiej kiełbasy 2 pieczone papryki (własnej roboty* lub ze słoika) 100 g sera Feta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka płatków chilli oliwa 1/2 pęczka natki pietruszki * Jeżeli nie wiecie, jak upiec paprykę, wskazówki znajdziecie w przepisie
Chilli Czosnek i Oliwajeszcze tylko 2,5 tygodnia. Później długo wyczekiwane święta i Sylwester, 2 tygodnie kolejnych, ostatnich zaliczeń, 2 tygodnie praktyk, sesja i koniec semestru. Szybko zleci, prawda? Wczoraj, jak pewnie i wielu z Was rozpoczęłam wyjadanie zawartości okienek z kalendarza adwentowego. Uwielbiam ten czas, kiedy każdego dnia czeka na mnie mała, słodka niespodzianka. Wtedy cały okres przedświąteczny mija(...)jednak przychodzą takie chwile, że mam ogromną ochotę na nie, więc po prostu kupuję i szykuję coś jedno-porcjowego tylko dla mnie. Jednym z takich dań są zapiekane pieczarki faszerowane kaszą jaglaną. Można przygotować dowolną ich ilość, tak by starczyły dla jednej osoby, ale również dla całej rodziny. Składniki na 2 porcje: - 6 dużych pieczarek/pieczarek blaszkowych/portobello - 200g ekologicznej kaszy
Be Fit Be Strongdzień. Co ciekawe - jak na czterogwiazdkowy hotel - prócz pracowników recepcji raczej trudno było dogadać się z kimś po angielsku, więc napoje zamawialiśmy na wyczucie - oczywiście z węgierskiej karty. Miałam cichą nadzieję na typowo węgierską kuchnię, ale nic z tych rzeczy. Pierwszego dnia jedliśmy brokułową zupę-krem z grzankami, a na drugie danie były faszerowane kieszonki schabowe(...)było bardzo tłuste i znów za słone, nie zjadłam całego mimo, że byłam bardzo głodna. Do kolacji zamówiliśmy po kieliszku lokalnego wina.1. sobotnie śniadanie, 2. brokułowa zupa-krem, 3. faszerowane kieszonki schabowe, 4. piwo Dreher (koźlak)1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinamiŚniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki (drugiego dnia bardzo
Pasja SmakuZdrowe i smaczne potrawy, wszyscy takie lubi zwłaszcza jak je ktoś dla nas przygotuje i poda do stołu. Ooch! :) Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie(...)tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda polędwiczka faszerowana śliwkami i orzechami włoskimi, wszystko doprawione tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do użytych produktów SyperFood można dodać intensywnie pomarańczowe płatki nagietków, które mają właściwości lecznicze i pięknie się komponują z pozostałymi składnikami. Przygotowanie potrawy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ale koniecznie sprawdźcie, czy Wasze patelnie posiadają rączki
SzczyptaSmaQprzypadku jest duszona z cebulką czerwona papryka. Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany papryką (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 6 ćwiartek kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 bułka namoczona w mleku sól i pieprz czarny do smaku 1 łyżka suszonego tymianku 3 łyżki(...)łyżki kaszy manny i masę dokładnie wyrabiamy. Na folii spożywczej układamy masę drobiową tworząc prostokąt, na środku układamy farsz, masę zwijamy pomagając sobie folią spożywczą, po bokach folię skręcamy jak cukierka aby nam się nie rozwinęła. Układamy nasz baton w pojemnikach parowaru do gotowania na parze, przykrywamy pokrywką, gotujemy ok. 45 minut, zostawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię