koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli (jeśli wytopiło nam się sporo tłuszczu to go odlewamy). Całość chwilę podsmażamy i doprawiamy solą pieprzem i obiema paprykami w proszku. Jak farsz przestygnie dodajemy ser żółty i 2 łyżki bułki tartej i całość dokładnie mieszamy. Teraz czas na mięsko więc schaba rozcinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Płat rozkładamy(...)mocna ręka bo ja się zmęczyłam (w związku z tym że mój schab był gruby a nie długi to udało mi się go tylko nieznacznie rozbić) Rozbity płat mięsa faszerujemy przestudzonym farszem. Zawijamy schaba ciasno w roladę i związujemy sznurkami. Pomysł na przygotowanie sobie wcześniej sznureczków okazał się idealny bo z całym sznurkiem sobie niezbyt dobrze radziłam a tu proszę
Piekielna Kuchnia PatiWitajcie w weekend :) Dzisiaj zaplanowaliśmy danie, które może być nieco trudniejsze w wykonaniu od poprzednich propozycji. Jednak zobaczycie, że łatwo można przez nie przebrnąć bez większych
vegetanieprostu w przypadku kwiatów żeńskich jest więcej do jedzenia, bo tuż pod nimi powstaje młody owoc. Kwiaty męskie osadzone są zaś jedynie na wątłej szypułce. Kwiaty cukinii można faszerować, ale równie smaczne są po prostu usmażone na patelni. Do ich obtoczenia można użyć na przykład ciasta naleśnikowego lub tempury. Ja wybrałem to drugie. Składniki (na 10 kwiatów): 1 jajko(...)kukurydzianej zimna gazowana woda mineralna sól i pieprz +/- ulubione zioła do smaku Przygotowanie: Składniki ciasta wymieszać ze sobą. Dodając wodę mineralną, rozrobić ciasto do mniej więcej takiej konsystencji, jaką powinno mieć ciasto naleśnikowe. Kwiaty cukinii obtoczyć w cieście i smażyć na średnim ogniu do momentu, aż ciasto będzie mieć złoty kolor. Podawać od razu po przygotowaniu. Żeńskie kwiaty
W SMAKUwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci!Zarówno do obiadu , jak i na słodko czy też w formie sałatek.U nas w Polsce mam wrażenie , że cały czas pozostaje jednak niedoceniana – a szkoda , bo można przyrządzić z niej wiele pyszności!Dziś mam dla Was przepis na gołąbki z jej dodatkiem.Ale nie takie zwykłe gołąbki , bo zrobione z liści czerwonej(...)dodajemy wraz z jajkiem i posiekaną natką pietruszki do ugotowanej kaszy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na blacie rozkładamy sobie liście kapusty ( jeśli liście mamy twardawe rozbijamy je lekko tłuczkiem ).Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami.Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionem – bulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki.Dusimy na wolnym ogniu
Ostra na SłodkoKaczka pieczona, dobrze upieczona to bardzo smaczne, miękkie mięso. Dzięki usunięciu kości i wypełnieniu pysznym farszem później całą łatwo pokroić. Naprawdę warto na początku trochę się
Smaczna PyzaDzisiaj moja propozycja na potrawę z patisonów, które w Polsce są jeszcze mało popularne. Patisony to odmiana dyni zwyczajnej, pochodząca z Ameryki Północnej. Początkowo patisony traktowano jako rośliny ozdobne, z czasem zaczęto doceniać jego walory smakowe i dzisiaj patison jest często spotykany w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Patisony mają ciekawy wygląd, przypominają złożone razem dwa talerze lub pojazd(...)miąższ, mogą mieć różne kolory: zielonkawy, żółty, a nawet prawie czarny. Nadają się do duszenia, smażenia, do gulaszy, leczo, ale również do sałatek i do marynowania. Można je również faszerować po wydrążeniu gniazd nasiennych. I w takiej formie pojawiają się u mnie, faszerowane mięsem i czerwoną soczewicą, są sycące i bez problemu zastąpią dwudaniowy obiad. Przy tym pięknie prezentują się
Smak mojej kuchnikaloryczna, sycaca. W te chlodne dni w naturalny sposob odczuwamy potrzebe zjedzenia czegos cieplego i pozywnego.Do tego celu ziemniaki nadaja sie znakomicie. Lekkie salatki zastepujemy pysznymi zapiekankami. Chetnie tez faszerujemy nie tylko ziemniaki, ale wlasnie ziemniaki daja nam wiele mozliwosci.Do nadziewania ziemniakow uzyc mozemy wlascwie wszystkiego co mamy w lodowce. Tu puszczamy wodze fantazji i tworzymy wspaniale dania. Bez wzgledu(...)nadzienie z miesem czy tylko z warzywami zawsze jest idealna propozycja na jesienny i zimowy obiad.Ja zapraszam na lupinki ziemniakow z nadzieniem z szynki, sera i smietany oraz lekkiego jak chmurka bialka.skladniki:okolo 1kg wiekszych ziemniakow100g szynki (moze byc surowa)cebulapeczek szczypiorku125 ml smietany2 jajkasol, pieprzgalka muszkatalowaokolo 2 lyzki oliwypol lyzeczki majerankukilka lyzek tartego wedzonego sera zoltegoWykonanie:Piekarnik nagrzewamy
Przysmaki Karolkiinnymi wędlin z Ejszeryszek, makowca z Ejszeryszek, mrowiska, sękacza, oraz posiadających ekskluzywny znak Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) jako jeden z dziewięciu polskich produktów Miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny. Ejszeryszki, to jak sądzę światowy lider w ilości produktów wpisanych na ministerialną listę produktów tradycyjnych w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Aktualnie wszystkich produktów wpisanych na tą prestiżową listę jest(...)Niezły wynik. 7 zarejestrowanych produktów to wyroby produkowane przez Pana Tadeusza Protasiewicza. Dla porządku są to: Szynka wędzona z Ejszeryszek Polędwica wędzona z Ejszeryszek Boczek wędzony z Ejszeryszek Golonka faszerowana z Ejszeryszek Karkówka wędzona z Ejszeryszek Kiełbasa chłopska z Ejszeryszek Kiełbasa z Ejszeryszek kolejny to Makowiec z Ejszeryszek. W zakładzie ciastkarskim Pani Celiny Glińskiej, producentki tego specjału, oczywiście też byliśmy
królestwo garówkumuluje metali ciężkich tak jak niektóre warzywa. Cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Polecana przez dietetyków nawet półrocznym maluchom . Ja swoją cukinię przez cały sezon kupuję u wspaniałej Pani Danusi na Starym Kleparzu. Jak dzwonię do niej, żeby złożyć zamówienie to zawsze kojarzy mnie w ten sam sposób: "aaa pani Marylka(...)cukinii…", chociaż zamawiam u niej dużo innych warzyw i owoców. Z resztą uwielbia omawiany specyfik równie mocno jak ja. Najgorsze są sytuacje, kiedy sezon na cukinię zaczyna się kończyć i Pani Danusia jest zmuszona wydzielać po 1 sztuce. W końcu przychodzi moment gdy cukinia w Polsce się kończy (importowaną można kupić przez większą część roku) wtedy pociesza mnie myśl
Moja Mama Gotujepieczywo idealnie nadaje się do zrobienia grzanek, bruschetty czy bułki tartej. 6. Nie wylewaj resztek wina Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu i zamroź. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj(...)się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób
Tradycyjna Kuchniaznajdziemy całe mnóstwo informacji o tym, jak dbać o swoje zdrowie! A tymbardziej jak wykorzystać domowe i naturalne sposoby! Zaczynamy od miodu i informacji dlaczego jest zdrowy i na co konkretnie może nam pomóc! Dodatkowo znajdziemy wiele informacji o propolisie i pyłku kwiatowym - konkretne informacje o właściwościach i stosowaniu, a ponadto jak wykonać naturalny antybiotyk stworzony(...)czosnku, cytryny i miodu. Sposoby jak możemy wykorzystać imbir, olejek z oregano czy cynamon. Jak przygotować antyseptyczny płyn do płukania gardła z nagietkiem i propolisem czy szałwiowo-propolisowe ukojenie dla chorego gardła. Kiedy przeczytamy te pierwsze sto stron przechodzimy do kuchni - dowiemy się co warto mieć zawsze w kuchni, jak zrobić np. masło klarowane czy ciekawe masełka
Plate of Joymaja krzyczano „Niech się święci 1 Maja” teraz 1 maja zaczyna się w Polsce czas grillowania. Dania z grilla, kto ich nie lubi? Nasza rodzina je uwielbia tak jak cała Polska, która zaczyna grillować. Dla większości Polaków nie ma nic lepszego niż weekend spędzony przy grillu z rodziną lub znajomymi. Grillowanie to dla większości z nas to okazja(...)przepisy na grilla są proste i bardzo pyszne. Wszyscy miłośnicy mięsnych dań z grilla znajdą tu pomysły dla siebie. Polecamy nasze pyszne i sprawdzone przepisy z grilla: Grillowane faszerowane piersi kurczaka, Ćevapčići z mielonego mięsa wieprzowego Grillowana pierś z indyka Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki Grillowany schab z mozzarellą Grillowany schab z pietruszką i miętą Kofty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam wszelkie domowe pasty do chleba, na Wielkanoc robiłam jajka faszerowane z chrzanem i bardzo przypasowało mi połączenie jajek z chrzanem dlatego postanowiłam zrobić pastę jajeczną z dodatkiem chrzanu:) Składniki: 6 jajek, 1-2 łyżeczki chrzanu Develey, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz czarny, sól, szczypiorek i pieprz czerwony. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy(...)obieramy. Kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy jogurt naturalny (można dodać majonez, ale wtedy pasta będzie bardziej kaloryczna), chrzan (jego ilość zależy od tego jaki mocny jest chrzan, więc trzeba próbować:)),posiekany szczypiorek, sól i pieprz czarny mielony. Na wierzchu posypujemy ziarenkami czerwonego pieprzu i posiekanym szczypiorkiem
Aga w kuchnisię w dużych ilościach i pod różną postacią, żeby nie było nudno. Jajka lubię faszerować. Nadziewam je różnymi farszami ale dziś pokażę chyba znany i prosty. Na dodatek, moje faszerowane jajka będą jeszcze podsmażane :) Składniki: 5 jajek + 2 jajka do panierowania 1/2 cebuli 15 dag pieczarek bułka tarta sól pieprz Sos: 1 mała Activia 1 łyżka posiekanego koperku(...)cytryny Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni podsmażamy lekko cebulkę i dodajemy starte pieczarki. Jak pieczarki puszczą już wodę i się podsmażą przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Żółtka rozdrabniamy widelcem, siekamy lub ścieramy na tarce i łączymy je z pieczarkami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy
Olikowa kuchniaMoże ten post pomoże Wam ustalić świąteczne menu. W tym roku przygotujemy kilka nowych dań (nie wiemy jeszcze dokładnie jakich), ale trzon jadłospisu zajmować będą nasze ulubione potrawy. Wszystkie wielkanocne pomysły znajdziecie TUTAJ. Oszukane przepiórcze udka, czyli przekąski z kurczaka i paluszków. PRZEPIS Sałatka "Grzybowa polana" PRZEPIS Jajeczny pasztet wielkanocny PRZEPIS Wielkanocna zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem(...)kiełbasą PRZEPIS Rolada ziemniaczana z mielonym mięsem PRZEPIS Kijowskie kotleciki ziemniaczane (nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami) PRZEPISY Pieczeń bawarska PRZEPIS Kotlety a'la zrazy PRZEPIS Kotlety z jajek PRZEPIS Faszerowane jajka z łososiem PRZEPIS Smażone jajka faszerowane PRZEPIS Wielkanocny koszyk PRZEPIS Babka czekoladowo-orzechowa z Nutellą PRZEPIS Cytrynowa baba wielkanocna PRZEPIS Makowiec PRZEPIS Marlenka PRZEPIS Oszukane marchewki, czyli truskawki
Przepisy Aleksandry