Kochani, tak jak już wspominałam we wcześniejszym poście będę przygotowywała przyjęcie na Pierwszą Komunię Świętą.W związku z tym postanowiłam się podzielić z Wami, co można wykorzystać z mojego bloga i ja też to uczynię. Główne dania: rosół z domowej kury lub krem z boczniaków polędwiczki duszone w powidłach lub pierś z kurczaka po królewsku(...)cytryny i oliwy. Przystawki na zimno i na ciepło: półmisek wędlin owoce miseczki z: oliwkami, kiszonymi ogórkami, kaparami pomidory z mozzarellą, mizeria pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą sałatka ze szpinakiem roladki z bakłażana i pastą z pestek słonecznika i dyni sałatka pieczarkowa kulki drobiowe podawane na zimno
pieprzny smaczekpieczone pomidory jakie robiłam i jadłam. Mile się zaskoczyłam, bo wydawało mi się, że jakoś pieczony pomidor nie przypadnie mi do gustu. Składniki (3 pomidory-porcje): 3 średniej wielkości pomidory (najlepiej, żeby były już mocno dojrzałe, ale nie za miękkie- wtedy szybciej się upieką) puszka tuńczyka w sosie własnym lub wodzie 1 łyżka twarogu (najlepiej przemielony jak(...)soku (miąższ z pozostałego pomidora nie będzie nam potrzebny więc możemy go po prostu zjeść samego:) ) mieszamy miąższ, odcedzonego tuńczyka, porę, twaróg i przyprawiamy solą i pieprzem wg. smaku faszerujemy pomidory, a na wierzch układamy plaster fety zawijamy pomidory w folię aluminiową pieczemy w żaroodpornym naczyniu przez około 35 minut w temp 170 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPIECZONY PSTRĄG NA MAŚLE Z OREGANO Zapraszam dzisiaj na soczystego i aromatycznego pstrąga faszerowanego świeżym oregano z dodatkiem masła, podanego z kolorowym ryżem. Danie jest banalne w wykonaniu, samo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - 2 pstrągi (wypatroszone, obrane, umyte i osuszone) - 1/2 kostki masła - sól morska - pieprz kolorowy - ryż kolorowy (biały, czarny, czerwony) - natka pietruszki(...)naczyniu zapiekaj 35 minut - po włożeniu ryb do piekarnika, przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. - jak ryz się ugotuje, dodaj do niego łyżkę masła i posiakną natkę pietruszki - na talerzu układamy po upieczonym pstrągu i porcję ryżu, możemy polać sosem jaki powstał przy pieczeniu ryby - już gotowe! ;-) Smacznego! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI! JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ
SMYKWKUCHNINadziewane jajka są pyszne i ładnie się prezentują. Za każdym razem mogą wyglądać i smakować inaczej, ilość kombinacji składników jakie możemy wykorzystać do nadzienia jest ogromna. Poniżej kilka pomysłów na farsze do jajek. Farsz pieczarkowy Składniki: jajka pieczarki cebula sól pieprz majonez musztarda oliwa Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie(...)widelcem, dodać pieczarki, odrobinę musztardy i majonezu, wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Farszem wypełnić miejsce, które zostało po żółtkach. Farsz z Awokado I Składniki: jajka do faszerowania + dodatkowe jajko do farszu awokado sok z cytryny majonez sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Jedno całe jajko żółtka pokroić w drobną kostkę
Mama Gotujeówdzie po całym podwórku;) Dziś takich wersji jajek na twardo jest bardzo dużo, a każda pyszna i kusząca. Moja wersja, oprócz podstawowej którą uwielbiam i robię od święta (jak mi się kojarzy w rodzinnym domu) jest z pieczarkami w sosie majonezowym z cebulką i lubczykiem posypane pesteczkami granatu. Myślę, że mojej Babci smakowałaby ta wersja;) Możecie je jeść(...)lubczyk, słodka papryka połowa łyżki masła pestki granatu do smacznej ozdoby Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. wystudź, przekrój wzdłuż, wydrąż żółtko, tak by powstała łódeczka do faszerowania. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę, przesmaż na połowie łyżki masła gdy zmiękną zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj majonez, przypraw do smaku, wymieszaj dokładnie, faszeruj jajka. Posyp pestkami
Zasmakuj Kuchniformie placuszków, czy najprostszych plasterków panierowanych i usmażonych. Cukinia jest niezwykle wdzięcznych warzywem, można z niej przygotować wiele potraw. Ja dziś chciałam Wam przedstawić przepis na moją ulubioną cukinię-faszerowaną farszem z kasza jaglaną-REWELACJA :-) SKŁADNIKI FARSZ -100g surowej kaszy jaglanej (1 torebka) -1 mała cebulka -kilka sztuk pieczarek -1 marchewka -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -300g mięsa(...)troszkę oleju około 3 łyżki i dajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki, całość podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, mieszamy i dusimy chwilkę, dodajemy mięso, i dusimy, jak z mięsa wyjdzie woda odlewamy ją z farszu. następnie dodajemy przyprawy oraz koncentrat i na końcu kaszę jaglaną. Całość mieszamy i farsz gotowy. Można spróbować i ocenić
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurynku jest od niej aż kolorowo. Farsz może być oczywiście dowolny, ja przygotowałam tutaj praktycznie wersję najprostszą, ale i jakże smakowitą. Najfajniejsze jest to, że kiedy robię paprykę faszerowaną to zawsze wychodzi mi obiad na przynajmniej 2 dni.Składniki:0.5 kg mięsa mielonego, np z łopatki3/4 szklanki sypkiego ryżu1 mała cebula1 mały czosneksól, pieprz, oreganoSposób przyrządzenia:Na początek należy ugotować(...)przekładamy do miski, gdzie znajduje się mięso mielone. Drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach cebulę oraz wyciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy łyżkę soli, pieprz oraz można, jak ja, dodać świeże oregano drobno pokrojone. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Nasze papryki dokładnie myjemy, ucinamy im z góry "kapelusiki"oraz usuwamy z nich gniazda nasienne. Papryki od środka solimy
upichcicpomidory, schyłek lata to najlepszy czas, żeby po nie sięgać, miksować, piec, suszyć, zalewać oliwą, faszerować, lub po prostu jadać na surowo. Warto zaopatrzyć spiżarnię w pomidorowe przetwory, domowe ketchupy, przeciery na zupę są niezastąpione podczas długiej zimy. Ja kupuję pomidory na skrzynki, nigdy jeszcze nie zdążyły się zepsuć, znikają wręcz w tempie ekspresowym, sięgam po nie od rana(...)pesto (przepis) . Pieczenie pomidorów to zdecydowanie moja ulubiona metoda ich obróbki, a ta sałatka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Kasze bulgur możecie zastąpić dowolną: np bezglutenową jak komosa ryżowa, lub bardziej powszechną jak np: jaglaną czy gryczaną niepaloną. Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania: 120 min 6-8 szt. pomidorów śliwkowych 250 g kaszy bulgur
Słodki Kompromisłyżki ciepłego i stopionego masła (dobrej jakości) farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek Jak przygotować? Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim drobno posiekaną cebulę wraz z boczkiem. Ugotowane ziemniaki połącz z twarogiem i przeciśnij przez praskę. Do gotowej masy serowo - ziemniaczanej(...)będzie trzeba dodać do ciasta odrobine wody to dodajcie. Gotowe ciasto owińcie w folię spożywczą i odstawcie na 10 minut gdzieś obok, by odpoczęło. Następnie rozwałkuj ciasto, wykrawaj kółka, faszeruj, dobrze zlepiaj. Gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawaj z tłuszczykiem, cebulką i boczkiem lub samym roztopionym masłem z dodatkiem posiekanego kopru. Smacznego
Zasmakuj Kuchniwarzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować z różnych gatunków mięsa. Mięso na zrazy najczęściej tnie się w cienkie plastry, dokładnie rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie(...)inaczej zwane roladami wołowymi. Podaję Wam najlepszy Przepis na zarazy wołowe zawijane, czyli najsmaczniejsze tradycyjne rolady wołowe, jest to nasz rodziny przepis na zrazy wołowe zawijane, podpatrywałam zawsze jak je robiła babcia, potem jak je robił tata. Teraz robię ja. Na co dzień przygotowuję zrazy zawijane w wieprzowiny. rolady z karkówki lub rolady z indyka. Polecam również przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCukinia to zdecydowanie moje ulubione warzywo. I ostatnio mam manię, że dodaję ją prawie do każdego dania. Były już mielone, cukinia faszerowana, kurczak z cukinią i surówka. Teraz kolej na placki, z duuuuużą ilością cukinii. Bardzo pyszne, chrupiące i delikatne. Idealne na przekąskę, kolację a nawet obiad. Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym, który według mnie(...)gotujemy na sypko. Uważamy, żeby się nie rozgotował. Odstawiamy do wystygnięcia. Cukinię ścieramy na grubszych oczkach, lekko solimy i odstawiamy żeby puściła wodę. Odciskamy ja z nadmiaru wody. Jak ryż wystygnie dodajemy jajko, cukinię i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni nakładając ciasto za pomocą łyżki. Wszystkie składniki sosu
Passion of Cookingpolu lub co sprzedawano na lokalnym targu. Uważam, że w Polsce możemy pochwalić się wspaniałymi warzywami i owocami, które są tak samo bogate w cenne składniki, m.in. przeciwutleniacze, jak te śródziemnomorskie. Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę(...)jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać po owoce suszone. Dietę możemy uzupełnić warzywami mrożonymi, które były zbierane w pełni sezonu i dzięki temu mają więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść
Chilli Czosnek i OliwaPieczarki które ndają się na przystawkę lub do obiadu, faszerowane szpinakiem i serkiem - 60 g serka Apetina pomidory i bazylia - 300 g szpinaku - 10 średnich pieczarek - 1 ząbek czosnku - 20 g parmezanu - 1 mała cebula - sól - pieprz - 4 łyżki masła - olej Przygotowanie: Szpinak myjemy, odkrywamy grubsze ogonki i podsmażamy na patelni na dwóch łyżkach masła z czosnkiem, solimy. Odstawiamy(...)szpinakiem i serkiem. Przygotowaną masą nadziewany pieczarki, posypujemy startym parmezanem. Pieczarki układamy w wysmarowanej olejem brytfannie i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, zapiekamy 35 minut. Podajemy jako przystawka lub do obiadu. Życzę smacznego
Kulinarne życiepokoju czekał już na nas poczęstunek w postaci słodkości i pięknie udekorowany stół - widać, że wiosna już za zakrętem. Po powitaniach, wprowadzających rozmowach i jedzeniu zabrałyśmy się do roboty. Jak kobieca kuchnia, to kobieca, więc nic dziwnego, że mężczyzn wśród uczestników nie było. Za to było dużo mięsa i makaronu, oraz warzyw, które każda z nas z przyjemnością dodawała(...)wśród których oczywiście musiał znaleźć się makaron. Grupki szybko się dobrały, ja trafiłam do kurczaka razem z Laurą i Iwoną. Pomysłów było naprawdę wiele, ale ostatecznie zdecydowałyśmy się na faszerowane roladki z kurczaka (szpinak, czerwona cebula i ser z niebieską pleśnią) oraz sałatkę z makaronu pełnoziarnistego z cukinią i fasolką szparagową oraz dużą ilością czosnku.W międzyczasie na innych stanowiskach także
Pasja Smaku