Pyszny faszerowany bakłażan. Wymaga trochę pracy, ale można wszystko przygotować wcześniej. Bakłażany należy upiec, przygotować farsz i trzymać w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki, bakłażany napełnić farszem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika, bez posypywania serem i dopiero jak będą dobrze zagrzane zdjąć folię, posypać serem i piec jak podano w przepisie. Przepis ze strony
Stare GaryProbiotyki z kolei to kultury bakterii lub drożdży, które znajdziemy w fermentowanych napojach mlecznych – jogurtach, kefirach, maślankach. Jeśli chcemy wzmocnić nasz układ odpornościowy, warto sięgać także po takie produkty jak czosnek*, cebula, miód (nigdy nie rozpuszczamy go w gorącym płynie), imbir, aloes, jeżówka, tran, kurkuma, żeń-szeń, chilli. *czosnek to naturalny antybiotyk. Można go jeść na surowo lub zrobić(...)letniej wody, do tego sok z 2 cytryn i kilka łyżek miodu. Trzymamy w lodówce, pijemy minimum 3 łyżki dziennie. To działa;) I na koniec jeszcze jedna rada – nie faszerujmy się tabletkami przy lekkim kaszlu czy katarze. Usuwamy objawy, zamazując w ten sposób obraz choroby i demobilizując organizm do walki. Jeśli temperatura nie przekracza 38 stopni – nie zbijajmy jej. Gorączka
Powiedz dietom nieBardzo mi go brakuje. Jak wspominałam w poprzednim wpisie w ostatni weekend odwiedziliśmy całym naszym składem Mamę - Babcię i Babcię - Prababcię. Narobiliśmy zamieszania, opustoszyliśmy lodówkę. Teraz pewnie Mama odpoczywa po naszych odwiedzinach. A właściwie to tylko moje pobożne życzenie. Ta kobieta nie umie usiedzieć w miejscu. Zawsze ma coś do zrobienia, a jak nie ma to zaraz sobie(...)wzięliśmy się z Mężem do pomocy. Skręciliśmy mięso jako team. Jedno kręciło, drugie dopychało. Mama kilka razy powtarzała, że ona sobie poradzi, ale my twardo kręcimy. Jak tylko skończyliśmy Mama prędko dopadła do maszynki, żeby teamu Siostry i Szwagra broń Boże nie dopuścić. Nie dziwne. Jak zobaczyliśmy jak śmiga tą maszynką to nas wcięło i zrozumieliśmy czemu
Kuchnia po mojemuWarzywa faszerowane nieodzownie kojarzą mi się z jesienią. Ponieważ papryka taniutka, nic tylko trzeba korzystać, póki sezon trwa. Papryka, kasza jaglana, kurczak, trochę przypraw, ser na wierzch i danie niemalże skończone. Muszę przyznać, że nie doceniałam sytości tej potrawy, ale jak się okazało - jest bardzo sycąca. Przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 300 g filetu z kurczaka
psgotujemyToskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde
Z Kuchni Do KuchniPrzede mną nowy sezon pełen wielu ciekawych wrażeń i wyzwań o których będę za jakiś czas pisała - staram się coraz bardziej rozwijać swoją pasję, która - jak sami wiecie, wcale do najtańszych nie należy, szczególnie przy obecnych cenach produktów. Ale w deserach najlepsze jest to, że czasem potrzeba niewiele nakładów finansowych, do stworzenia czegoś pysznego. Tak właśnie jest(...)wyjmujemy z piekarnika i faszerujemy na bogato jabłkami. Drugą część ciasta wyjmujemy z lodówki i cienko wałkujemy wycinając cienkie paski.* Na wierzchu każdej babeczki tworzymy plecionkę, a następnie wkładamy ciastka z powrotem do piekarnika na około 20 minut - do uzyskania złotego koloru. Smacznego! * Zamiast plecionki możecie kruche ciasto zetrzeć, jak do tradycyjnej szarlotki. Wtedy
Słodkie Przyjemnościpyszne jak ... zwykle bakłażany ;)Choć uwielbiam wynajdywać na bazarku ciekawe odmiany warzyw i owoców (np. fioletowego kalafiora, czarną fasolkę, szparagową, wszelkiej maści pomidory, ostatnio kupiłam pigwy jabłkowe na galaretkę), to kolorowe bakłażany uważam za nieco przereklamowane. Bo co mi po ich niezwykłym wyglądzie, jeżeli nie mogę się nim pochwalić przed biesiadnikami, którym podaję gotowe danie? Bakłażany faszerowane mięsem
Chilli Czosnek i OliwaDziewczyny przed konsumpcją dzisiejszej propozycji będzie trzeba odmówić modlitwę żeby poszło w cycki :-) Trochę kalorii Wam zafunduję ale będą to tak pyszne kalorie, że warto. Ser camembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go kupić w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś(...)więcej 1 łyżeczka. Roztrzepać jako i zanurzyć w nim ser, obtoczyć w bułce.Serek, który został po wydrążeniu dodać do pozostałych śliwek. Wymieszać wszystko by serek się dokładnie rozpuścił, lekko podgrzać - powinna wyjść konsystencja gęstego sosu. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej z obu stron serki camembert na złoto ( ja ciut przypaliłam). Podawać faszerowany ser na gorąco udekorowany
pieprzny smaczekLubicie faszerowaną paprykę? Każdy ma nieco inny pomysł czym ją nadziać i upiec. Ja najbardziej lubię przekroić papryki na pół wzdłuż i wydrążyć gniazdo nasienne tak, żeby każda połówka zachowała też swoją część ogonka - taka moja fanaberia;) Jeśli chodzi o nadzienie - jak dla mnie powinno zawierać wszystko... to znaczy i białko w postaci mięsa, czy sera i węglowodany
Kulinarne Inspiracjekosmetykami same w sobie. Wtedy wiem, że nie faszeruję mojego organizmu chemią niewiadomego pochodzenia lecz odżywiam go i regeneruję. Swego czasu miałam spore problemy z suchą skórą. Całe szczęście teraz jest już lepiej, lecz jeszcze nie idealnie. Jakiś czas temu dostałam do przetestowania masło shea . Pomyślałam, że będzie jak znalazł na moje wręcz szorstkie łokcie. I rzeczywiście(...)rzeczą, którą mogę uznać za minus masła shea jest jego ogromna tłustość. Bardzo ciężko zbyć je z rąk czy kawałka skóry który został posmarowany. Jednak jest to niewielka cena jaką płacimy za idealnie gładką skórę :) Masło Shea stało się nowym odkryciem kosmetycznym stosunkowo niedawno. Afrykańczycy z powodzeniem stosują je jednak od wieków. Jest niezwykle bogate w nienasycone
breakfast of dreamszdobyć węgierskie słodkie papryczki. Cóż to był za dzień hmmmm :P Przypomnieliśmy sobie lata dzieciństwa, kiedy to papryka była głównie węgierska lub bałkańska w sklepach. Ten jej zapach jak jakiś wehikuł czasu przypomniał wspomnienia, kiedy mama robiła leczo czy inne cuda z papryki. Węgierskie papryki są nieco inne od tych, które znamy na co dzień sprowadzane z Hiszpanii(...)używać cierpiący na kamicę nerkową, a przy schorzeniach reumatycznych działa najskuteczniej wcierany w skórę. Na Węgrzech papryka to podstawowy produkt kulinarny, używana jest niemal wszędzie od surowej po faszerowaną, dodaje się do wędlin czy nawet alkoholu (paprika pálinka), w niektórych regionach dodaje się również do słodkiej strucli (burek). Tak więc jedzmy paprykę często, bo to zdrowo
vegetanieDzisiejszy wpis to propozycja na niecodzienny pyszny obiad. Taka rolada jest bardzo prosta do wykonania, zrobi ją nawet początkująca osoba. Świetnie się prezentuje na stole, łatwo
Bernika - moj kulinarny pamietnikfaszerowany makaron muszle, ale kiedy poszłam do sklepu okazało się, że takiego makaronu nie ma, poszłam więc do drugiego sklepu a tam dalej nic. :( Tak chodząc szukając w produktach ekologicznych znalazłam makaron Rigatoni i sobie powiedziałam jakoś to będzie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny posiłek. Przepis: Składniki: 250 g makaronu rigatoni lub jak(...)zrobiły się gródki najlepiej trzepaczką kuchenną. Doprawiamy łyżeczką oregano i czosnku granulowanego i do smaku solą i pieprzem. 5. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego 6. Zaczynamy faszerować nasz makaron przygotowanym farszem i układamy makaroniki na sosie 7. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na wierzch 8. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez
Mój pomysł nanieraz! Dzięki obecności sera, mięso jest niezwykle soczyste i wprost rozpływa się w ustach. Dodatkowo, zapiekane w sosie śmietankowo - pieczarkowym, który delikatnie dopełnia smaki, jest wyjątkowo smakowite! :) Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue Składniki: 2 filety z kurczaka świeży jarmuż (dwie garści) 100 g sera pleśniowego blue marynata: 1 łyżka miodu (użyłam miód rzepakowy), 1 łyżka słodkiej papryki(...)brzegu. Ser blue kroimy w plastry i układamy na jarmużu kilka kawałków. Następnie zwijamy w rulonik, zamykając do środka boku, aby je również zamknąć. Roladę obwiązujemy dość mocno sznurkiem, jak na zdjęciu poniżej. Pozwoli to utrzymać właściwy kształt mięsa i zapobiegnie jego rozpadnięciu się podczas duszenia. Pieczarki kroimy w plastry i gotujemy w wodzie. Przecedzone i opłukane podsmażamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Zakochałam się w tych jajkach jak tylko zobaczyłam je na blogu Magdy . Niby zwykłe jajka gotowane, a jednak inne, z bordową obwódką, przypominają rzodkiewki :) Bardzo proste w przygotowaniu, po prostu marynowałam je w zakwasie z buraków przez 8 godzin. Świetnie się prezentują po przekrojeniu, można je faszerować dowolnym nadzieniem, na pewno zachwycą gości na świątecznym stole. Ja jestem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekilku wariantach: faszerowane pieczarkami, faszerowane łososiem, faszerowane twarożkiem oraz niezawodna jajecznica na masełku :) Nietrudno się domyślić skąd zaczerpnęłam pomysł na moje kolejne pomidorowe danie :) Składnikiem obowiązkowym jest oczywiście bohater tego tygodnia. Dodałam do niego oscypka, pozostając w klimacie górskim. Wyszła bardzo smaczna przekąska, która sprawdzi się zarówno jako propozycja śniadaniowa, jak i zimna przystawka na przyjęciu. Składniki: 4 jajka
zadanie-gotowanieroku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony ze śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest bardzo soczysty i kruchy. Schab ze śliwką świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięroku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony ze śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest bardzo soczysty i kruchy. Schab ze śliwką świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj mam dla Was taką pyszną przystawkę Pieczarki faszerowane i zapiekane z mięsem mielonym. Ja wykorzystałam mięso mielone wieprzowe, ale również sprawdzi się tutaj mięso drobiowe. Będą bardziej delikatne. Pomysł na zrobienie takich pieczarek zrodził się podczas moich zakupów, kiedy ujrzałam piękne dorodne pieczarki. Już w tym momencie wiedziałam jak je wykorzystam. I zrobiłam, a przepis Wam podsyłam
O kuchni z uczuciemsłodka papryka. Polecam także kurczaka faszerowanego pieczarkami, przepis tutaj. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu. Nacinamy go wzdłuż. Następnie nacinamy nóżki i wykrawamy kości, wyciągamy mostek i szyję. Zostawiamy tylko skrzydełka.Jak to zrobić można obejrzeć na youtube filmiki
Aga w kuchni