Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i jak wiadomo w czasie ich trwania wszystko na stole obraca się wokół jajka :) Podajemy je i na ciepło i na zimno i gotowane i smażone, faszerowane i w sosie i jeszcze inaczej :) Ja dziś proponuję jajka w sosie andaluzyjskim. Sam sos, błyskawiczny w przygotowaniu, w smaku lekko pikantny, świetnie komponuje się
Kuchnia z widokiem na ogródPieczarki faszerowane mięsem mielonym... Potrzebne będą: średnie pieczarki mięso mielone ser cebula bułka tarta lub zwykła namoczona w mleku majeranek jajko sól, pieprz Mięso mielone przygotowujemy jak na zwykłe mielone smażone, ja dodaję jajko, cebulę, majeranek, bułkę tartą, sól, pieprz, można dodać czosnek, paprykę, zieloną pietruszkę, co się lubi. Z pieczarek urywamy nóżki i delikatnie wydrążamy, nie za mocno
Pelusiowa Kuchniaśpi, wstanie głodny, a obiad niestety sam się nie zrobi. Aby zakończyć kulinarnym akcentem jak przystało na blog kulinarny przedstawię pomysł na przepyszną przekąskę, drugie śniadanie czy dietetyczną kolację dla równie pozbawionych czasu co ja w tym momencie. Papryka faszerowana twarożkiem. Zdrowe pyszności do przygotowania w kilka minut. Składniki (na 2 papryki): 2 słodkie długie papryki typu Ramiro
Kuchnia po mojemuChyba najlepsza papryka jaką kiedykolwiek zrobiłam. Idealnie doprawiony farsz, idealne proporcje pomiędzy mięsem a ryżem. Do tego idealny czas pieczenia papryki - chyba w końcu mam TEN przepis na faszerowaną paprykę. Mój Mąż z tego powodu wcale nie narzeka ;) 'Papryka faszerowana' Składniki (na 4 porcje): - 4 czerwone papryki o płaskim spodzie - 0,5 kg mięsa mielonego - 100 g białego
CookYourselfPostanowiłam się skusić na przepis z kuchni Lidla. Kiedyś na samym początku jak tylko się ona pojawiła podjęłam próbę gotowania z Pascalem i przygotowałam Tortillę z Chorizo i serem Manchago jednak nie byłam specjalnie zadowolona. Również robiłam faszerowane papryki wg. Okrasy, tutaj smakowało już lepiej. Dzisiaj wybór padł na Okrasę i wypróbowanie piersi w panierce serowej z pesto. Efekty
Brzuszki ŁakomczuszkiOkrasą Postanowiłam się skusić na przepis z kuchni Lidla. Kiedyś na samym początku jak tylko się ona pojawiła podjęłam próbę gotowania z Pascalem i przygotowałam Tortillę z Chorizo i serem Manchago jednak nie byłam specjalnie zadowolona. Również robiłam faszerowane papryki wg. Okrasy, tutaj smakowało już lepiej. Dzisiaj wybór padł na Okrasę i wypróbowanie piersi w panierce serowej
Brzuszki Łakomczuszkirano niestety ważniejsza jest dla mnie kawa :) Bez niej nie funkcjonuje :) Ale jak mam wolne, albo w weekend staram się je robić :) Na blogu mam dużo obiadów, ale postaram się żeby było również coraz więcej śniadań i deserów :) Taki jest plan :) Poniżej przepis na faszerowane jajka na twardo na parze. Składniki : 2 jajka 2 rzodkiewki(...)pieprzem ziołowym i czarnym. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Farszem nadziewamy białka jajek :) Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar Facetaponury dzień, połowa rodziny leży z grypą. Taki to już okres wirusowy. Jak wiadomo zupy są zdrowe, rozgrzewające i w ogóle super :) Babcie i mamy na przeziębienie podawały zawsze rosołek, ale to nie nasze klimaty, poza tym może i miały rację, ale nie miały kur faszerowanych czym się tylko da. My i tak uważamy, że duża ilość warzyw(...)sojowy, liść laurowy Wszystkie warzywa musimy pokroić i tak ziemniaki w kostkę, kalafior i brokuł w różyczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki, seler w zapałkę. W sumie jak macie chęć. Ważne jest, aby zacząć gotowanie od ziemniaków. My wrzucamy je do zimniej wody i kiedy zaczną się gotować dodajemy resztę warzyw. Aha z ziemniakami wkładamy do wody
vegetaniejemy oczami! Potrawy serwuje wszechstronnie uzdolniona właścicielka restauracji i galerii, Pani Anna-Lidia Koper. Tradycyjna karta dań kusiła nas potrawami tak bardzo, że chcieliśmy skosztować wszystkiego. Żeby móc popróbować jak najwięcej, każdy wziął inne danie. Każdy członek rodziny stał się w ten sposób recenzentem kulinarnym – także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny : mąż w barszczu(...)aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso było kruche, soczyste, a mariaż kaszy i grzybów tak aromatyczny, że na myśl przyszły mi zapachy lasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior
Szybko Tanio Smaczniezapisywać ich na bieżąco. Ale za tydzień z pewnością miałabym już wątpliwości, jak ja to zrobiłam i bez zapisania w zeszycie, przepis przepadłby bezpowrotnie. W zeszycie znalazł się więc przepis na placuszki ziemniaczano-brokułowe z ostrym sosem pomidorowym z harrisą, omlet ryżowy z niczego, papryki faszerowane warzywami i kaszą pęczak, kotlety z cieciorki i pieczonej marchewki, hummus z zielonego(...)zeszyt - naznaczony zębem czasu kajet z wypadającymi karteczkami i najcenniejszymi przepisami rodzinnymi - na najpyszniejszy na świecie sernik, najlepszą szarlotkę, pracochłonny tort "Kasate Pycha" oraz blok czekoladowy, którym zajadaliśmy się jako dzieci. Są w nim przepisy mojej babci i innych członków rodziny. Wszystkie te receptury mają dla mojej rodziny ogromne znaczenie. Nie wyobrażamy sobie bez nich świąt czy rodzinnych uroczystości. Moja
Chilli Czosnek i Oliwamusimy się faszerować żadnymi lekami i chemią. Chciałam jeszcze wspomnieć, że są różne sposoby przygotowania tejże nalewki, jedni robią bez cukru inni dodają jakieś zioła, liście i Bóg wie co jeszcze. Ja robię nalewkę klasyczną, zawsze wychodzi. Jest tylko jedna sprawa, nie podam mega dokładnego przepisu, ponieważ zależy on od ilości orzechów itp. Podam zasady jakimi zawsze się kieruję(...)kilku dniach powinna sczernieć. :-) Nalewkę odcedzamy, przelewamy przez sitko, zlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Ogólnie nalewkę można już używać, jednak najlepsza jest jak trochę postoi, z 1 miesiąc po wlaniu do butelek. Nalewka powinna mieć bardzo ciemny brązowy kolor. No to tak mniej wiecej opisałam Wam jak ja przygotowuje nalewkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurównież dla karmiącej mamy. Warto też nie zapomnieć o takim fascynacie zdrowego stylu życia jak ja. Ponieważ dieta rozdzielna koncentruje się na tym by nie zanieczyszczać organizmu, więc bliskie powiązanie jest z tym, czy to co jemy jest pryskane i faszerowane nawozami sztucznymi. Czy wybieramy drogę do mniejszych plonów za to zdrowszych i smaczniejszych. Tak dokładnie
Dieta Rozdzielna i Zdrowiebyło za słodko dziś propozycja wytrawna:) Faszerowana cukinia, która może zastąpić lekki obiad, być sycącą kolacją lub świetną przekąską podczas spotkania ze znajomymi. Można ją nadziewać tym, co lubicie najbardziej lub, tak jak ja, tym co macie akurat w domu :) Składniki: 3 cukinie, 500g filetu z piersi kurczaka, 2 pomidory, 3 łyżki groszku
Z miłości do słodkościczymś", obsypuję "czymś". I tak jadamy kotlety w sezamie, mące kukurydzianej z mieloną papryką, albo faszerowane serem, ogórkiem, papryką czy pieczarką. Dziś czas na mięso w mięsie. Szaleństwo! Z masy, którą poniżej podaję wyszły mi takie większe kotlety mielone - 9 szt. Jak ze 2 zrobicie mniejsze to wyjdzie równa 10tka;) Mojemu Mężowi spodobała się (i zasmakowała rzecz jasna
Zasmakuj KuchniCzęść ususzyłam w całości, potem pomoczę je w mleku i będą jak świeże. Część usmażyłam jak schabowe, część włożyłam do octu a te małe, nierozwinięte nadziałam. Zakupiłam ostatnio kaszę orkiszową i właśnie nią nadziałam nasze kapelusiki. Zapraszam na pyszną potrawę. Kanie faszerowane kaszą orkiszową i pomidorami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie