Jak tylko zobaczyłam ją w sklepie, wiedziałam, że musi być moja :) Okrągła, dorodna, świeżutka. W ogródku mam aż nadmiar cukini, ale wszystkie są tradycyjne, podłużne
Kuchnia z widokiem na ogródformie pieczonej również zdaje egzamin, a pierożki mimo swej prostoty mają ciekawą strukturę i smak. Tak więc oto przed Wami kolejne danie z kuchni północnego Tamriel! Zobacz, jak pierogi wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! duża porcja 1309 kcal | 30 g białka | 179 g węglowodanów | 52 g tłuszczu średnia porcja 661 kcal(...)kwadraty, nasze miały bok ok. 8 cm, ale możecie zrobić mniejsze jeśli wolicie pierożki „na jeden gryz”. 5. FASZEROWANIE (10 min) Na środek kwadratu układamy po 2 łyżeczki farszu i zawijamy ciasto, sklejając ze sobą sąsiadujące boki, tak jak pokazaliśmy na zdjęciu. Dla bezpieczeństwa można zostawić małą „falbankę” w miejscu łączenia boków. 6. PIECZENIE (30 min) Uformowane pierogi układamy
Nerds Kitchenostrym papryczkom). Można go przygotować i w piekarniku i na grillu. To jest też idealne danie, aby zaserwować jako przekąska podczas trwających meczy i alternatywne rozwiązanie dla gotowych kubełków z popularnych sieciówek. Wiem, że ostatnio kurczak nie ma dobrej prasy (np. “Faszerowane hormonami kurczaki na fermach”, itp.). Jednak mięso kurczaka można dostać także w dobrej jakości. Wystarczy tylko poszukać dobrego(...)sekret Składniki na marynatę: ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki miodu 2 łyżki pieprzu 2 łyżki soli 5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli lub habanero (lub więcej, zależy jakie ostre ma być nasze danie) 1 łyżka świeżego imbiru 1 mała cebula drobno pokrojona sok z połowy cytryny 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek tymianek (kilka listków
PaleoLifeMniam! Wielkie pieczarki, pyszny farsz i kilka minut w piekarniku. W moim wypadku był to debiut z piekarnikiem gazowym i odrobinę bałam się efektu. Całe szczęście wszystko wyszło jak należy, a obiad udał się świetnie. :) 5 dużych pieczarek (dostępne w Lidlu) ok. 350g mięsa mielonego z łopatki 150g mrożonego szpinaku siekanego 4 plastry sera 1 duża cebula 3 duże(...)ściemniały. Po godzinie faszerujemy każdą pieczarkę mięsem, na nie nakładamy odciśnięty szpinak. Chciałam, by zachował swój smak, więc nie doprawiałam go i tylko przykryłam serem. Nadziane grzyby pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny, w zależności od sprzętu, którym, dysponujemy. Podawać można je jako przystawkę na oddzielnych talerzach lub z frytkami i surówką, jak kotlety
Kuchenna KontrrewolucyaPrzygodę ze ślimaki zaczęłam od konkursu „ zerwane”, na który wysłałam przepis faszerowane kwiaty cukinii , zorganizowany w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku . Nagrodą była wizyta na farmie ślimaków Snails Garden :), gdzie zobaczyłam jak przygotować ślimaki . 500 g ślimaków w skorupkach* 3 łyżki masła, 2 cebule, cukier, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu, 15 g grzybów suszonych, 250 ml kaszy
królestwo garówwiem jak Wy ale ja lubię jajka pod każdą postacią i te na twardo i te na miękko czy też faszerowane. No może z małym wyjątkiem, takich bardzo na miękko, gdzie białko jest lejące to już nie. To nie moja bajka. Dzisiaj prezentuję jajka na twardo w sosie. Super na śniadanie i nie tylko. Składniki: Jajka ugotowane na twardo
Smaki EwyZrobiłam, tak mi zeszło dość długo, ale wiecie jak to jest, to to zrób, to znowu to i tak moje papryki musiały poczekać na swoją kolejność. Uwielbiam faszerowaną paprykę, tu żeby wszystkim dogodzić, a w szczególności mojemu młodemu, musiałam dodać chorizo, którego jeszcze kawałek było w lodówce. Od siebie przemyciłam dynię, cukinię, kurkumę, no i ostatnio naszą ulubioną kaszę
kruche babeczkiwiem jak Wy ale dla mnie święta Wielkanocne nie istnieją bez jajek w przeróżnej postaci. Najczęściej są to właśnie jajka faszerowane pieczarkami i one smakują każdemu. Nie mniej jednak znam wiele innych wariacji, równie pysznych, które oczarują niejedną osobę. Jednak te jejka są przepyszne! Warto wypróbować ten właśnie przepis w Święta. Składniki: 6 jaj 250 gram pieczarek 1/2 cebuli
Mango PapajaZielone oliwki wręcz uwielbiam. I to nie te faszerowane, tylko zwykłe wydrylowane, doprawione po mojemu w domu. Takie oliwki wg własnego gustu- oliwki w ziołach. Pasują idealnie jako przekąska, dla mnie od jakiegoś czasu niezastąpione. Może przygotujecie dziś takie jako Andrzejkową zakąskę? Sprawdzą się idealnie ;) Składniki: *szklanka oliwy z oliwek Suave Interoleo *słoiczek zielonych oliwek w zalewie *zioła prowansalskie
Z Majeczką w kuchniZauważyłam, że jeśli chodzi o cukinię to zazwyczaj byłam monotematyczna:) Zazwyczaj robiłam z niej leczo albo faszerowałam ją różnymi składnikami, ewentualnie marynowałam ją w zalewie curry. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego, a mianowicie spróbować jak będzie smakować przygotowana z niej zupa. Okazało się to strzałem w dziesiątkę! Składniki: 1 cukinia 2 małe ziemniaki 800 ml bulionu 2 ząbki
Taste Therapydobrze na przystawkę. Jeśli jednak chcecie podać coś w podobnym klimacie gościom , polecamy Waszej uwadze nasz przepis na jajka faszerowane z majonezem i łososiem . Co prawda w podstawowej wersji nie przewiduje on kawioru, ale i jego można tam jak najbardziej dodać. Tosty z łososiem, gotowanym jajkiem i kawiorem 2014-12-22 12:52:17 Łatwa do przygotowania przekąska – niekoniecznie
Kulinarna PokusaKiedy informując Męża co do planów obiadowych użyłam sformułowania kapusta faszerowana, nie miał On bladego pojęcia co będzie jadł. Gdy padło hasło gołąbki - wszystko stało się dla niego jasne. Jak widać - co dom to inny słownik kulinarny. Pomijając semantykę - fakt jest taki, ze mój Mąż uwielbia gołąbki, a ja ich jeszcze nie robiłam samodzielnie. Dziś opiszę te, które
Kuchnia po mojemuświęta (choć aura na to nie wskazuje zupełnie). Nie ma więc lepszego czasu na zamieszczenie przepisu na taką babkę, jak tylko tu i teraz. Na kilka dni przed Wielkanocą. Na stole nie zagoszczą u mnie ani mazurki ani faszerowane jajka. Za mazurkami nie przepadam, na blogu można znaleźć całe dwa ( mazurek cytrusowy i mazurek z figami i masłem
bistro mamaGęsina na św. Marcina to piękna tradycja. Trochę zapomniana albo lekceważona z różnych powodów, ale tak jak Amerykanie mają swoje indyka tak my mamy swoją gęś. Zwykle pojawia się w uroczystej oprawie, pieczona w całości, faszerowana na różne sposoby, rozmaicie doprawiana. Ale nas tego dnia było mało przy stole więc pieczenie całego ptaka nie miało sensu. Szczególnie, że mięso
Smaczna Pyzałyżeczki musztardy francuskiej pieprz (u mnie dosyć duża porcja, ale doprawcie jak lubicie ) szczypior do ozdoby Jajka gotujemy na twardo, obieramy i wyjmujemy żółtka. Makrelę obieramy i rozdrabniamy. Ogórki kroimy w kostkę. Mieszamy ogórki, makrelę i żółtka, dodajemy jogurt, musztardę i doprawiamy pieprzem. Faszerujemy jajka, ozdabiamy szczypiorkiem. Gotowe
Czerwona Porzeczka