jaka faszerowane - 1438 przepisów (strona:25/96)

Kołduny litewskie 184

ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o kołdunach faszerowanych surowym mięsem i bardzo mnie zaciekawiły. Czemu? Może temu, ze zaczęłam się zastanawiać, jakie to mięso jest po ugotowaniu kołdunów. Myślałam, że się ono nie ugotuje w tak krótkim czasie, ale jednak okazało mięsko w takiej postaci(...)jest :) Przy okazji dowiedziałam się, że kołduny litewskie zrobione są z mięsa wołowego, a białoruskie z mieszanki baraniny, wołowiny i łoju baraniego. Kołduny można podawać okraszone skwarkami lub jako dodatek do rosołu. A jeśli jest ich zbyt dużo po zrobieniu, to po ugotowaniu i ostudzeniu, można je zamrozić na „czarną godzinę”. Nadzienie: 50 dag mięsa wołowego lub wieprzowego (ewentualnie

Smakowy Raj
Kuchnia gruzińska 319

smakiem w zależności od tego, jaki ser znajdziemy w środku – warto popróbować i znaleźć ten najlepszy. Nie w każdym miejscu chaczapuri mi smakowało – ale w Polsce schabowego też trzeba umieć przyrządzić. Za to jak natrafiłam na ten jedyny – niebo w gębie.Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem(...)bardzo smaczne!Phali w formie kulek. Zielone z tutejszej odmiany szpinaku. Różowe - z czerwonej kapustyOrzechy włoskie znajdziemy również w paście, którą faszerowany jest zwijany, grillowany bakłażan. Badrijani nigvzit to przepyszne, wegetariańskie danie, jedno z najlepszych jakie jadłam w Gruzji. Posmakuje każdemu – no chyba, że nie lubicie bakłażana.Grillowany bakłażan i lekko czosnkowa pasta z orzechów włoskich - pychaSałatka gruzińskaSałatka pomidorowo

Poezja smaku
Zbiory na polu u Państwa Majlertów 104

się do pomocy zaprzyjaźnionego gospodarstwa. Jesień to przepiękny okres na polu. Obfitość wszelakiego dobra. Okres zbiorów, cudnych kolorów i zapachów. Jak widać na zdjęciach spacer po polu był bardzo udany i owocny. Kwiaty cukinii na pewno będą faszerowane i smażone w tempurze. Odkrycie roku (u mnie na blogu zeszłego roku) – młodziutki bób w strączkach do jedzenia w całości(...)łuskania smakuje dużo lepiej. Szyszki chmielu to tylko sobie rosły na płocie, ale na pewno będą doskonałym dodatkiem do kaczki z jabłkami . Rukiew wodna, niestety u nas przeważnie traktowana jako ozdoba talerza, a jest to jedna ze zdecydowanie najzdrowszych roślin, której właściwości lecznicze znane już były w starożytności. Zastąpmy zwykłe sałaty rukwią wodną!! Niedługo na blogu pojawią się przepisy

królestwo garów
Cukinia faszerowana pomidorami i mozzarellą 224

Pysznie, lekko, letnio - cukinia caprese jak ją nazywamy - świetne danie na upały :)   SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja 23 6 kcal) 1 średnia (lub

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajka faszerowane szynką, chrzanem i szczypiorkiem 353

Wielkanoc tuż tuż, a wiadomo że jak Wielkanoc to na stole muszą pojawić się jajka :) Moja propozycja to jajka nadziewane genialnym farszem złożonym z szynki

DefinicjaSmaku
Bułki faszerowane pieczarkami 297

Takie bułki to danie mojego dzieciństwa.  Doskonale pamiętam jak mam robiła je od czasu do czasu, zazwyczaj na kolację.  Uwielbiałam je, chyba na

Sto kolorów kuchni
Jaja faszerowane pastą z plastrami piersi i buraczkami 170

Jajeczka faszerowane przeważnie robię na Wielkanoc, bo to praktycznie same jajka, dziś też chce wam pokazać jak zrobiłam jajeczka które urozmaiciłam  plastrami z piersi z kurczaka i do tego podsmażane buraczki z czosnkiem. Składniki na 4 porcję; jaja 6 szt masło 70 g musztarda sarepska 2 łyżki sól i pieprz do smaku  pierś z kurczaka ugotowana(...)końcówka gwiazdka i wyciskamy pastę na jajeczka. Dekorujemy korniszonem.Na talerz kładziemy po dwa plastry piersi na nią kładziemy podsmażonego i podduszonego buraczka z czosnkiem i obok po 3 połówki faszerowanych jajeczek

Różowa kuchnia
Roladki z kurczaka 452

Jeśli szukacie pomysłu na lekki, a jednocześnie mięsny obiad to polecam moje faszerowane pietruszką i radicchio roladki z kurczaka. W ciągu 45 minut mamy smaczny, jednocześnie zdrowy (gotowany na parze) i efektownie wyglądający obiad. Jako, że to miał być obiad dla mężczyzny, do roladek podałam kulki z puree ziemniaczanego z dodatkiem natki pietruszki. Jednak osoby liczące kalorie  mogą do roladek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza Stromboli 2466

podbija już cały świat w tym powolutku naszą Polskę. O tej pizzy można śmiało powiedzieć, że jest to faszerowana bułka, którą można zajadać na gorąco; jest to także świetny pomysł na zimne danie. Stromboli można zabrać ze sobą do pracy jako drugie śniadanie, czy dać dziecku do szkoły. Można także postawić na stole zamiast nuggetsów czy obok nich i podać(...)bazylii, oprószyć pieprzem. Na to dać składniki tak jakbyśmy kładli je na normalną pizzę, tyle że rzędami: najpierw np, szynka, następnie pieczarki itp. Całość posypać serem i zawinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku. Pilnować by łączenie pozostało od spodu, boki zawinąć pod spód. Pizze ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować dokładnie rozkłóconym jajkiem, posypać na wierzchu oregano. Wstawić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bataty faszerowane kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami 235

się kocha albo nienawidzi. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy i mogłabym jeść bataty w każdej postaci. Zarówno w wersji wytrawnej jak i deserowej te słodkie ziemniaki za każdym razem podbijają moje podniebienie. Dziś przygotowałam faszerowane bataty z kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami korzeniowymi polane sosem z syropu klonowego i tahini. Takie danie świetnie sprawdzi się na lunch

wegujemy
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 158

złotej, części warszawskiego Ursynowa, skąd na piechotę wracaliśmy do centrum, by nieco zdążyć strawić przed domniemanymi tańcami . Te jednak przemilczmy zupełnie. Ich faszerowana kaczka zapiekana w kruchym cieście podana w towarzystwie purée buraczanego i pieczonego czosnku jako danie główne po najpyszniejszej na świecie zupie cebulowej, a tuż przed deserem, zwaliła wszystkich z nóg. Spróbujcie sobie zrobić coś podobnego i utrzymać

GRUBY WAŁEK
Szczupak faszerowany 165

przygotowuje szczupaka faszerowanego, zawsze obiecuję sobie, że to już ostatni raz, jednak wracam do tego przepisu jak bumerang, no bo pyszny to on jest!!!! Jeżeli zdejmiecie skórę i wyjmiecie ości z surowego mięsa, to już połowa sukcesu, tak więc jest to przepis dla cierpliwych i ambitnych. Powodzenia s zczupak ok. 1,5- 2 kg włoszczyzna: 1 marchewka

Jadło i czytadło
Schab podwójnie grzybowy 205

Dawno nie robiłam faszerowanych mięs, a że w zamrażarce zalegało trochę schabu, postanowiłam w końcu go wykorzystać. Jako nadzienie użyłam nie tylko pieczarek, ale i farszu grzybowo-mięsnego, który pozostał mi z drożdżowych pierożków do barszczu. Bo przecież nic nie może się zmarnować ;) Składniki: 2 kg szerokiego schabu 500g pieczarek 100g gotowanego mięsa z kurczaka 20g suszonych grzybów leśnych

Kuchnia w czekoladzie
Faszerowane pieczarki portobello 125

Kochani Witam Was w Nowym Roku :) Dzisiaj mamy kolejną fajną przystawkę imprezową, chociaż może to być Wasza kolacja tak jak ostatnio moja :) Bardzo sycąca, idealne połączenie do piwka ze znajomymi. Takie pieczarki możecie faszerować czym chcecie, moja propozycja na dzisiaj:  Składniki:   8 pieczarek portobello 100 g mięsa wołowego 1 dymka pęczek szczypiorki 1 chilli 2 łyżeczki przecieru

Niezły Młynek
Papryka faszerowana 135

Natknęłam się na ten przepis gdzieś w internecie, wydał mi się bardzo ciekawy i czym prędzej postanowiłam go wypróbować. Słodkie papryki faszerowane pieczarkami okazały się fantastyczne! Ponieważ sezon na papryki nadal trwa, dlatego polecam go jak wypróbować. Składniki : 4 spore podłużne papryki romano 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 300ml przecieru pomidorowego (passaty) łyżka natki pietruszki żółty

Codzienne Gotowanie