czasem najzwyczajniej w świecie zrobić wreszcie coś, na co nigdy nie starczyło czasu lub ochoty, jak choćby klasyczna szarlotka od Kasi . ;) Dziś kolejna propozycja Eli - faszerowane kartofelki. Moje ulubione, najlepsze, całe z piekarnika. Każda z nas ( Ewa , Ania , Paulina i Ela ) mogła zrobić(...)ziołami. Całość zapiekłam z bardzo ciekawym serem, który chciałabym Wam pokazać. Jest to ser o wdzięcznej nazwie Hexen-Käse (ser czarownicy) i jak podaje etykietka, zawiera szpinak, zioła i owoce leśne. Jest mało dojrzały, miękki, maślano-śmietanowy, wyraźnie słodkawy, całość w smaku dość ekscentryczna, zdecydowanie nie pasuje na kanapkę z wędliną
Kuchnia Prezydentowejkońcu udało mi się stworzyć ostateczną wersję sosu bolognese, która jest idealna. Bardzo dobrze smakuje z makaronem spaghetti jak również jako farsz do lasagny. Idealnie nadaje się również do faszerowania warzyw. Sos jest gotowy po 30 min, jednak po dłuższym czasie gotowania jest jeszcze lepszy. Składniki dla 4-5 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo(...)pomidorowego, sól, pieprz, 0,5 kg makaronu spaghetti, ser corregio Wykonanie: Na rozgrzanym oleju/oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi. Jak cebulka się zeszkli dodaję mięso i marchewkę pokrojoną w cienkie paseczki . Przyprawiam solą i pieprzem. Smażę aż się mięso zarumieni. Następnie dodaję pomidory w puszcze i koncentrat. Gotuję
Passion of Cookingrosną na działce jak zwariowane. Cukinia stała się ostatnio bardzo modnym składnikiem dań. Doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. U mnie też zawsze znajduje zastosowanie. Bardzo lubimy rumiane placki, zarówno ziemniaczane jak i cukiniowe. Takie mocno przysmażone najbardziej nam smakują. Aby masa na placki nie była zbyt wodnista, można startą cukinię lekko posolić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIdealne jako przekąska na zimno bądź pomysł na śniadanie lub kolację - f aszerowane jajka z łososiem i koperkiem Składniki: 6 ugotowanych jajek 50 g
Ugotowaćwyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry podana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno na kanapkach pokrojona w cienkie plastry. Pieczeń rzymską można upiec w foremce lub bez, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową. Polecam jednak pieczenie w keksówce, gdyż pieczeń(...)prażoną cebulką oraz pieczeń z dodatkiem kaszy jaglanej . Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Jak przygotować najlepszą pieczeń rzymską z pieczarkami i marchewką vel klops pieczony z pieczarkami ? Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchew
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJaja faszerowane pastą z awokado z dodatkiem szczypiorku, czosnku to idealna propozycja na wielkanocny stół lub jako np. przekąska na przyjęcia. Awokado świetnie komponuje się z jajkami tworząc smaczną i pięknie prezentującą się przystawkę.Jaja faszerowane Pastą z Awokado - Składniki: (na ok. 10 połówek jaj)5 jajekawokado (dojrzałe)2 łyżki świeżego szczypiorku2 nieduże ząbki czosnkusok z połowy cytrynyłyżka majonezupieprzsólJaja faszerowane
Słodka Stronatakże pokazy kulinarne , koncerty muzyki ludowej czy kiermasz produktów regionalnych. Nie zapominając, że Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów to ogólnopolski konkurs, jury wybrało jako numer jeden zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe(...)niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między stoiskami z jedzeniem aby spróbować wielu potraw. A jak już się miało dostęp do wybranych pychotek i chciało się je zjeść pojawiał się dylemat - co tu wybrać?! Istne wariactwo pokazujące bogactwo kuchni regionalnej, z czego powinniśmy być, rzecz
Right Behind The Kitchengóry i z boku kupra. Jeśli jednak kuper nie jest nam potrzebny np. do zamknięcia faszerowanej nadzieniem tuszki, możemy teoretycznie odciąć go w całości i zapomnieć o sprawie. Do góry Pieczenie, smażenie, gotowanie… W sklepie możemy wybrać sobie dowolną dostępną odmianę kaczki, jak również kupić mięso już podzielone – same nogi lub filety. W ten sposób uciekniemy(...)przeciwieństwie do kurczaka mięso z kaczki nie wybacza błędów. Kaczka pieczona Jednym z najpopularniejszych sposobów przygotowania kaczki jest pieczenie. Często wówczas faszerujemy i zamykamy całą tuszkę, ale bywa i tak, że pieczemy tylko jakiś fragment kaczki. Jak była mowa wyżej, mięso to ze względu na sporą zawartość tłuszczu nadaje się nieźle do pieczenia, nawet jeśli jest to kaczka barbarie
Kulinarna PokusaOstatnio się utarło, że w niedzielę przyrządzam rybne przysmaki. Dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie jajka faszerowane pastą z sardynek. Połączenie smaków naprawdę trafione. Takie jajka możecie zjeść jako danie codzienne lub podać na ozdobnym talerzu np. na sylwestrowej zabawie. Spróbujcie. Szybko i smacznie, bo czasem nie trzeba nic więcej :) Składniki: (dla ułatwienia na mniejszą porcję - 8 połówek
Słodkie okruszkidanie z niedocenianych u nas patisonów . Nie wiem czemu w sklepach są tak rzadkie , że trzeba je uprawiać samemu ,żeby mieć pod ręką , przecież są niesamowicie smaczne . Oczywiście do faszerowania wybieramy młode patisonki , którym skórka jeszcze nie stwardniała , takie wielkości pięści . Do farszu, użyłam kupnej, kiełbasy grillowej -surowej, meksykańskiej . Taka kiełbasa ,dostępna jest raczej we wszystkich marketach , ale oczywiście można(...)Całość wyrabiamy ręką na gładką masę . Każdego patisona dokładnie wypełniamy farszem , tworząc nad nim lekkie wzniesienie . Farszu jest zazwyczaj zbyt dużo , można go użyć jako wypełnienie blaszki do pieczenia i na nim ułożyć faszerowane patisony , pamiętając , żeby wlać pół szklanki bulionu na dno . Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 160 C , około 30 -40 minut -w razie potrzeby
Ogrodnik w podróżyKolejnym mięsnym przepisem, którym nasi goście i my delektowaliśmy się podczas wielkanocnego obiadu był pieczony Boczek faszerowany mięsem mielonym , który został podany na ciepło z sosem pieczeniowym . Gdy nie macie pomysłu, jak urozmaicić świąteczne menu, albo chcecie przygotować domową wędlinę, to my polecamy ten przepis, zaznaczam, że jest to potrawa dla miłośników mięsa, dla mięsnych smakoszy, szczególnie tych tłustych(...)pieczemy bez przykrycia. Jak mięso się zrumieni, a nacięcia otworzą jak wachlarz, przykrywamy boczek folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C i pieczemy jeszcze ok 1,5 godziny. Po upieczeniu jemy na zimno lub ciepło, pokrojony w grube bądź cieniutkie plastry. Smacznego! The post Boczek faszerowany appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężółtko, oczywiście tego nie robimy. Te jajka mają taki plus, że można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Fajnie sprawdzą się jako przystawka na imprezie czy rodzinnym obiedzie. Koniec gadania, czas zabrać się za jajka. Drukuj Jajka faszerowane Składniki 4 jajka 4 gałązki szczypiorku 2 łyżeczki masła 2 łyżki sera żółtego sól pieprz trochę bułki tartej
Mieszam w Garnkufety i groszkiem! Wspaniałe połączenie. W mim domu nie podawałam ryb z kaszą. Jakoś mi nie "grało" Ale na warsztatach dowiedziałam się jak połączyć rybę z kaszą! Wyśmienite danie z chipsami z jarmużu. Faszerowaliśmy też pieczarki kaszą gryczaną. Pyszne, warte powtórzenia:) W kuchni panowała wspaniała atmosfera. Aż żal było się żegnać. Gotowałam ze wspaniałą ekipą. Bardzo Wam dziękuję
AZgotuj!winy koszmarnego kataru i wypluwać sobie płuca wraz z gruźliczym kaszlem. Jakby tego było mało [no sarkazmu mi niemalże nie wystarcza!] , nie ma to jak po przebytej grypie nabawić się komplikacji pogrypowych i faszerować antybiotykiem kolejne dwa tygodnie. A można było obejść się bez tych "atrakcji" [sarkazm aktywny] ... A wystarczyło sobie miksturę z kiwi zrobić i podjadać zapobiegawczo... Recepturę(...)odporność lekarstwo. Najlepsze do stosowania zapobiegawczo, 1-2 łyżeczki rano i wieczorem. Ewentualnie gdy choroba już dopadnie, można zwiększyć dawkę. Ja miksturę z kiwi dodaję bardzo chętnie do herbaty jako swoista konfiturę owocową. ale płyn musi być wtedy już przestudzony, aby wrzątek nie wyniszczył witamin
Grunt to przepis!oczywiście moim zdaniem) Dlatego dobrze komponuje się z różnymi farszami. Chociaż w tym okresie jest droga to warto w kuchni warto ja mieć lub jak w moim przypadku jesienią mrożę a zimą zamrożoną faszeruje . Przekąskę lub obiad mam w 30 minyt. Dużą cukinię tnę na 4 cm plastry, Wydrążam środek , zostawiając cienkie dno. Plastry układam jeden na drugim
Eli Gotowanie