dodatek do wszelakich dań bądź jako składnik zapiekanek. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować Wam nieco inne danie z ziemniakami w roli głównej. Od dziecka ziemniaki towarzyszyły mi i kojarzyły się z jesiennymi wykopkami - ktoś jeszcze pamięta te czasy na wsi? Dzisiaj wspominam je z sentymentem. Wystarczy tych wspomnień i wróćmy do dania. Ziemniaki można śmiało faszerować, a dziś proponujemy nadziać je kurczakiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFaszerowane warzywa często goszczą na stołach, bo można pakować do nich dosłownie wszystko. To co mamy w lodówce, to na co mamy ochotę, może znaleźć się w naszych warzywach. Tak więc mięso, ryż czy kasza, do tego papryka, zioła... Co by tu jeszcze dodać? D odałam zieloną soczewicę, która świetnie zastąpi mielone mięso a pieczarki podsmażone z cebulą i papryką(...)doskonale odnajdą się jako dopełnienie do składników farszu np. do malutkich patisonów, które bardzo lubię a które jeszcze spotkałam na straganie... Składniki: małe patisony (zdrowe bez plamek) 100 g zielonej soczewicy kilka pieczarek ½ strąka czerwonej papryki 1 pomidor 1 średnia cebula natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżka startego
Kuchnia u KrysiIle regionów tyle tradycji świątecznych. Mimo że mieszkamy z koleżanką w sąsiednich śląskich miejscowościach to u niej na wigilie jada się niespotykany dla mnie świąteczny deser
Bernika - moj kulinarny pamietnikwspółczesnego Iranu. Autor pokazuje, jak kultura, sztuka i historia wpływała na ewolucję tradycji kulinarnych. Ponad 330 przepisów, które z powodzeniem można wykonać w domu, bez kombinowania skąd wytrzasnąć składniki. Salma Hage „The Lebanese Kitche n” – wydanie w języku angielskim Na tę książkę trafiłam szukając przepisu na kibbe, kuleczki z mięsa i kaszy bulgur faszerowane orzeszkami pinii. Oprócz przepisu
ladykitchenpokazać w jak niekonwencjonalny sposób można łączyć składniki i stworzyć prawdziwą ucztę, którą nie pogardziłby żaden zadeklarowany mięsożerca. Przyrządzimy dania z jednej strony zaskakujące swoją prostotą, a z drugiej pełne intrygujących połączeń. Na pierwszy ogień pójdzie amuse bouche w formie sakiewek z buraczanym makaronem, chrupiącymi warzywami i morelowym chutneyem . Później przygotujemy faszerowane kaszą gryczaną i kurkami pomidory
Food Squareskładników. Ziemniaki faszerowane Składniki 5 - 10 sporych ziemniaków po 190 - 200 g/szt (max. 10 sztuk, gdyż na około tyle wystarczy farszu), nie obieraj, każdy wyszoruj szczoteczką do warzyw sznurek bawełniany spożywczy (do obwiązywania ziemniaków) 350 ml zimnej wody do gotowania Przygotowanie ułóż każdy ziemniak poziomo i zetnij wierzchołek z odrobiną miąższu, jak na zdjęciach poniżej
Szybko SzybkowarPyzy, cepeliny lub kartacze potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Kartacze są sztandarowym produktem regionalnym wielokulturowego Podlasia. Zazwyczaj masę ziemniaczaną
potrawyregionalneRzymie . Teściowa faszerowała mnie makaronem w każdej postaci , nie mogłam pojąć połączenia makaronu z samym sosem z minimalnym dodatkiem bazylii . Dziś już wiem ,że to my Polacy lubimy eksperymenty które rodzą się w naszych kuchniach. I chwała nam za to !!! Za to że, kreatywnie możemy "przerobić" każdą kuchnię i smakować ją tak , jak by była naszą tradycyjną potrawą
Viola cooks with passionszklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!! 1 szklanka = ok. 200 ml W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. Faszerować wszystkim co dobre
Kocham Czekoladęszklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!! 1 szklanka = ok. 200 ml W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki. Faszerować twarogiem. Przepis na nadzienie
Kocham Czekoladędorodną , czerwoną paprykę faszerujemy pysznym nadzieniem z kurczaka , kuskusu i warzyw, a potem zajadamy do ostatniego kęsa. Takie danie jest nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo sycące ( no a zarazem zdrowe – kuskus nie zawiera cholesterolu. Jest dobrym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza. ). Przyrządza się je błyskawicznie i jest fajnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło
Ostra na Słodkozrobione? Po co faszerować się chemią jeśli można wybrać wyroby zrobione z naturalnych, ekologicznych składników. Takie właśnie są produkty Primavika :) KETCHUP DLA DZIECI BIO BEZ CUKRU Zacznę od keczupu. Od firmy Primavika dostałam do wypróbowania Keczup dla dzieci BIO bez cukru . Zainteresował mnie bardzo, tym bardziej, że sama mam 3,5 letnią córkę. Jak powszechnie wiadomo, standardowe keczupy zawierają(...)naczyń krwionośnych, reguluje procesy trawienne i obniża poziom cholesterolu we krwi. Sok jabłkowy nadał całości naturalnej słodyczy, a także wyjątkowego aromatu. W smaku ketchup ten nie przypomina standardowych ketchupów jakie jemy na codzień i przyznam się szczerze, że mi jakoś z początku nie pasował (później już się do niego przekonałam), ale za to córci jak najbardziej. Być może dlatego
Kto ugości moich gości?zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu
PastelFoodzrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu
PastelFoodZa kilka dni Wielkanoc, tradycyjnie nie może odbyć się bez jajek. W tym roku tradycyjne podanie jajek zamienię na nietradycyjne :) Zawsze farbowałam jajka ze skorupkami i
Basia w kuchni