jajko - 22300 przepisów (strona:859/1487)

Truskawkowy tort bezowy 207

proszku do pieczeniaszczypta soliDodatkowo6 dużych białek250 g cukru300 g truskawek100 ml sok truskawkowysłoik dżemu truskawkowego (weck)Sposób przygotowania:Mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia mieszamy.Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier i ubijamy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami i przelewamy do dwóch jednakowych okrągłych foremek - tortownic.Ciasta wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Tarta jagodowa 206

maki kukurydzianej200 g masła100 g cukru3 jajka2 szklanki jagódkruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukruSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko łączymy - ja przygotowuję ciasto za pomocą robota kuchennego - dzięki czemu szybko otrzymuję kruszonkę której już dodatkowo nie zagniatam, tylko wysypuję nią formę do pieczenia którą wstawiam

Słodkie Przyjemności
Big chocolate cookie 88

wychodzą smaczne. Może skusicie się, by je wypróbować? Składniki:280 g mąki100 g cukru100 g czekolady1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki kakao1 łyżka mąki ziemniaczanejjajko1/3 szklanki olejuSposób przygotowania:Jajko z cukrem ucieramy, dodajemy olej. W oddzielnym naczyniu łączymy sypkie składniki.Czekoladę drobno siekamy i mieszamy razem z suchymi składnikami, dodając je stopniowo do masy jajecznej.Z przygotowanego ciasta za pomocą

Słodkie Przyjemności
Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady 333

Wami?Składniki:210 g marchewki100 g jabłka4 jajka250 g cukru250 g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki kakaoszczypta soliSposób przygotowania:Na początek ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Do powstałej masy dodaję startą na małych oczkach marchewkę i  jabłko i delikatnie mieszam. Dodaję

Słodkie Przyjemności
Placki z gruszkami 162

jako przekąskę lub deser. A jak jest u Was? Częstujcie się!Składniki:2,5 szklanki mąkiłyżeczka proszku po pieczenia400 ml kefiru2 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego5 gruszekSposób przygotowania:Do miseczki witamy jajka roztrzepujemy a następnie dolewamy kefiru i ekstrakt, mieszany. Mąkę łączymy razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy suche składniki do wcześniejszej wymieszanego kefiru.Gruszki odbieramy, wyrażamy gniazda nasienne i kroimy

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z bezą 208

jajka100 g cukruMasa owocowa:1,5 kg jabłek2 łyżki cynamonu4 łyżki cukruDodatkowo:2 białka110 g cukru (można zastąpić 100 g ksylitolu)Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, cukier i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180`C.Gdy ciasto

Słodkie Przyjemności
Malinowo gruszkowe ciasto z żurawiną 175

powtarzania w tej czy innej kombinacji. Polecam :)Składniki:150 g cukru170 g mąki3 jajka2 płaskie łyżeczki proszku1/3 szklanki olejułyżka miodugarść suszonej żurawinyszklanka malin1 duża gruszkaSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy masa będzie jednolita dolewamy olej i ponownie miksujemy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki

Słodkie Przyjemności
Muffiny z kajmakiem i kruszonką 160

cukru3 jajkałyżeczka ekstraktu waniliowego100 g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki mlekamała uszka kajmakuKruszonka50 g cukru60 g mąki50 g masłaSposób przygotowania:Na samym początku do miski wbijamy jajka, zalewamy je mlekiem i mieszamy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy.W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy masę jajeczną i mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, które dosypujemy

Słodkie Przyjemności
Ciasto nutella 418

mleka w proszku100 g orzechów  laskowychdodatkowo:100 g czekolady mlecznej½ opakowania kremu czekoladowego typu nutella50 g orzechów laskowych do dekoracji Sposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier  i miksujemy do momentu uzyskania puszystej masy. Do oddzielnej miski wsypujemy proszek do pieczenia, kakao , mleko w proszku i mąkę.Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło

Słodkie Przyjemności
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 201

pojawiły się już wcześniej ;) )1.Wykwintna beza z truskawkami / 2.Pączki z ciasta parzonego / 3.Brownie z malinami (bez glutenu i tłuszczu) / 4.Makaron boloński / 5.Czekoladowa babka bez jajek / 6.Fish & chips / 7.Sernik z kaszą manną i truskawkami Moje ulubione zdjęcia z 2014 roku: Tartaletki z domowym twarogiem i malinami / 2.Szyszki z żurawina

Słodkie Przyjemności
Muffiny cytrusowe 283

kandyzowanych skórek owocowych (mieszanki keksowej)Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- do większej miski przesiać suche składniki: mąki - pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia - w mniejszej misce wymieszać jajko z cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z wanilii, olej, wyciśnięty z owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko

Smakołyki Bereniki
Pierniczki z czekoladą 180

melasę umieścić w garnuszku, podgrzewać aż do połączenia składników. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić.Do przestudzonej mieszanki dodać skórkę z pomarańczy i jajko, dokładnie wymieszać.Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Keks 241

dowolnej kombinacji :ananas suszony, mango suszone, orzechy nerkowca, orzechy pecan, orzechy brazylijskie, rodzynki, skórka kandyzowana.....Wykonanie:Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kolejno jajka, stale ucierając jedno po drugim. Posiekane delikatnie bakalie odsypujemy mąką pszenną. Do masy maślano jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy przygotowane bakalie

Malinowe Pocałunki
Ciasto "3 Bit" na Biszkopcie 488

domu. Wszystkie te kremy idealnie się ze sobą komponują, mają delikatną, puszystą konsystencje i tworzą niezwykłe połączenie, któremu ciężko się oprzeć.Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa Krówkowa:1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki kremówki

Słodka Strona
Kluseczki ze szpinakiem i pomidorkami 173

Szpinak przesmaż na łyżce masła, odsącz z nadmiaru wody i jeśli jest w liściach, rozdrobnij za pomocą blendera.Wymieszaj go z serem, mąką, jajkiem, solą i pieprzem.Powstałe ciasto wyrabiaj, aż będzie elastyczne.Lep z niego cienkie wałeczki i krój je ukośnie na małe kawałki.Kluseczki wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj około 3-5 min od momentu wypłynięcia.Po ugotowaniu

Kredowe Menu